Περί ανθρώπινου θελήματος

 • Όσοι επιθυμούν να μάθουν το θέλημα του Κυρίου, οφείλουν προηγουμένως να θανατώσουν το δικό τους... (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)
 • Παρατηρείστε εκείνον που αγαπάει το θέλημά του: Δεν έχει ποτέ ειρήνη στην ψυχή του και δεν ευχαριστιέται με τίποτα. Γι' αυτόν όλα γίνονται όπως δεν θα έπρεπε. Όποιος όμως δόθηκε ολοκληρωτικά στο θέλημα του Θεού, έχει την καθαρή προσευχή και η ψυχή του αγαπάει τον Κύριο. (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)
 • Αν αρνείστε το προσωπικό σας θέλημα αναζητώντας το θέλημα του Θεού, ο Θεός θα είναι μαζί σας. Αν όμως επιμένετε να ακολουθείτε το δικό σας λογισμό, ο Θεός θα σας εγκαταλείψει... (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)
 • Ο Κύριος έδωσε στη γη το Άγιο Πνεύμα· και όσοι το έλαβαν, αισθάνονται τον Παράδεισο μέσα τους. Ίσως πεις: ''Γιατί λοιπόν δεν έχω και εγώ μια τέτοια Χάρη;''. Επειδή εσύ δεν παραδόθηκες στο θέλημα του Θεού, αλλά ζεις σύμφωνα με το δικό σου θέλημα... (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)
 • Το θέλημα είναι χάλκινο τείχος που χωρίζει τον άνθρωπο από το Θεό. Το θέλημά μας είναι πέτρα που την πετάμε εναντίον του Θεού. (ΌσιοςΠοιμήν)
 • Να μην ικανοποιήσεις ποτέ το θέλημά σου. Απεναντίας αυτό που χρειάζεται είναι να ταπεινώνεσαι μπροστά στον αδελφό σου. (ΌσιοςΠοιμήν)
 • Όσο περισσότερο κανείς κόβει και ταπεινώνει το θέλημά του, τόσο περισσότερο οδηγείται στην προκοπή. Ενώ αντίθετα, όσο περισσότερο επιμένει στο δικό του θέλημα, τόσο περισσότερο προκαλεί στον εαυτό του προσβολή και ζημιά. Μη θέλεις λοιπόν να είσαι δούλος στο δικό σου θέλημα, αλλά προτίμησε να γίνεις υπάκουος στο θέλημα του Θεού. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)
 • Μην προσεύχεσαι να γίνουν αυτά που θέλεις. Γιατί δεν συμφωνούν οπωσδήποτε με το θέλημα του Θεού. Καλύτερα να προσεύχεσαι όπως σε δίδαξαν με τα λόγια ''γενηθήτω το θέλημά σου εν εμοί''. Και σ' όλες τις περιπτώσεις αυτό να παρακαλείς τον Θεό, να γίνει το δικό Του θέλημα· γιατί εκείνος θέλει το καλό σου και αυτό που συμφέρει την ψυχή σου, ενώ εσύ δεν ζητάς πάντα αυτό που σε συμφέρει. (Άγιος Νείλος ο Ασκητής)
 • Όποιος κρατάει το θέλημά του, διώχνει το θέλημα του Θεού και εμποδίζει την Θεία Χάρη. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Μερικοί, το θέλημα το δικό τους, το κάνουν θέλημα του Θεού. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όποιος δεν κόβει δια της υπακοής το θέλημά του, αλλά κάνει ό,τι θέλει, αυτός ζει μέσα στο κακό πνεύμα και βασανίζεται. (ΌσιοςΠορφύριοςοΚαυσοκαλυβίτης)
 • Η πείρα των Γερόντων μας διαβεβαιώνει, ότι εκείνος που δεν έμαθε πρώτα να κόβει το θέλημά του, δεν θα μπορέσει ποτέ να νικήσει τον θυμό, την οργή, τη λύπη ή το πνεύμα της πορνείας, ούτε θα καταφέρει να τηρήσει την αληθινή ταπείνωση της καρδιάς και το πνεύμα της αδελφικής αγάπης κσι ομόνοιας. (Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος)
 • Κανένας δεν είναι αίτιος της απωλείας της ψυχής, παρά το θέλημα του ανθρώπου. (Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός)
 • Μέγας είναι εκείνος που απαρνείται κατά τρόπο θεάρεστο τα χρήματα. Άγιος όμως είναι εκείνος, που απαρνείται το δικό του θέλημα. Ο μεν πρώτος θα λάβει εκατονταπλάσια, είτε με χρήματα, είτε με χαρίσματα. Ο δεύτερος, θα κληρονομήσει ζωή αιώνια... (Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός)
 • Έχεις θέλημα; Έχεις συνήγορο τον Διάβολο και σε συμβουλεύει. Έκοψες το θέλημά σου; Όλα τα δύσκολα, εύκολα θα σου γίνουν. Έκανες υπακοή; Άνοιξες τον δρόμο και τρέχεις με ευκολία. Μπορεί να θλίφτηκες και να στενοχωρήθηκες, όμως αμέσως θα κατέβει μια δρόσος, για να σε δροσίσει και να σε ανακουφίσει. (Όσιος Άνθιμος της Χίου)
 • Πρέπει, να μην έχετε θέλημα. Ένας Χριστός μελέτησε για την ένσαρκό Του οικονομία και κατέβηκε στη γη, με τόσες θλίψεις, με τόσα βάσανα, με τόσα φρικτά πάθη, ενώ μπορούσε κάλλιστα ως Θεός που ήταν, να σώσει τον κόσμο με άλλον τρόπο και όχι να υποφέρει τόσα. Αλλά έφερε το πράγμα κατά τέτοιο τρόπο, για να δώσει παράδειγμα, διότι έλεγε: "ουκ ήλθον ίνα ποιήσω το θέλημα το εμόν, αλλά το θέλημα του πέμψαντός με πατρός". (Όσιος Άνθιμος της Χίου)
 • Μην προσεύχεσαι να γίνουν τα δικά σου θελήματα, αλλά προσευχήσου να γίνεται το θέλημα του Κυρίου σε σένα. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)
 • Το θέλημα του ανακαινισμένου ανθρώπου, ταυτίζετσι με το θέλημα του Θεού. Ο ανακαινισμένος άνθρωπος, δεν επιθυμεί πια, παρά μόνο ό,τι αρέσει στον Θεό και δεν κάνει, παρά μόνο, ό,τι θέλει ο Θεός. Γι' αυτό και έχει Τον συμπαραστάτη σε όλα τα έργα του και πετυχαίνει καθετί που κάνει. (ΆγιοςΙγνάτιοςΜπριαντσιανίνωφ)
 • Όπως ο Αβραάμ προθυμοποιήθηκε να θυσιάσει στον Θεό τον μονογενή του Ισαάκ, έτσι και εμείς, ας είμαστε πρόθυμοι να θυσιάζουμε για χάρη του Θεού κάθε εγκόσμια αγάπη, κάθε αντικείμενο που μας ελκύει και μας χαροποιεί. Προκειμένου να υπακούσουμε στο Θείο θέλημα, ας στερηθούμε ο,τιδήποτε μας είναι προσφιλές. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
 • Τίποτε να μην κάνεις σύμφωνα με το θέλημά σου, αλλά σε κάθε τόπο να αισθάνεσαι την παρουσία του Θεού και γι' αυτό να κάνεις τα πάντα, σαν να βρίσκεσαι ενώπιον του Θεού και όχι ενώπιον των ανθρώπων. (ΆγιοςΑνδρόνικοςτηςΜονήςΓκλίνσκ)
 • Μην αγανακτείς που τα πράγματα δεν έρχονται πάντοτε όπως τα θέλεις εσύ στη ζωή σου. Δεν είναι δυνατόν, αλλά και συμφέρον σου δεν είναι, να γίνονται όλα κατά τη σκέψη σου, κατά την επιθυμία σου, κατά το θέλημά σου. Η σκέψη σου πολύ συχνά είναι πλανεμένη, η επιθυμία σου εμπαθής, το θέλημά σου ολότελα εγωιστικό. Και ο παντογνώστης Θεός φυσικά το γνωρίζει αυτό, έστω και αν εσύ δεν το συνειδητοποιείς. (ΆγιοςΔημήτριοςτουΡοστώφ)
 • Το να μην εμπιστεύεσαι τον εαυτόν σου και να μην ακολουθείς τη λογική και το θέλημά σου, είναι η οδός προς την ταπεινοφροσύνη. (ΆγιοςΜακάριοςτηςΌπτινα)
 • Να υποταχτείς και να απαρνηθείς το θέλημά σου. Αυτό θα είναι το καλύτερο. Εάν φερθείς έτσι, στο μέλλον για όλα θα νοιώθεις καλά και χαρούμενα. (Όσιος Ισαάκιος της Όπτινα)
 • Νικώ το θέλημά μου σημαίνει, νικώ τον εγωισμό μου. Και κάθε κατανίκηση του εγωισμού μας, είναι θυσία ευάρεστη στον Κύριο, που μας ανταμείβει με άφατη εσωτερική παρηγοριά. Απεναντίας, κάθε ήττα μας από τον εγωισμό, γίνεται αιτία πικρού ελέγχου της συνειδήσεως και αποδεικνύει, ότι βάζουμε την αυτοϊκανοποίησή μας πάνω από όλα, προπαντός πάνω από την ευαρέστηση του Θεού. (ΆγιοςΘεοφάνης ο Έγκλειστος)
 • Όταν κανείς ταυτιστεί με το θέλημα του, δεν βλέπει τον δρόμο του Θεού ευθύ και καθάριο. Αλλά, αν συμβεί και του πει κάποιος ένα λόγο, για να τον προφυλάξει, αμέσως τον κατηγορεί, τον βρίζει, τον αποστρέφεται, προσπαθεί να τον ανατρέψει με επιχειρήματα. Γιατί, πως είναι δυνατόν να ανεχθεί κάποιον, ή να θελήσει να ακούσει κάποια συμβουλή, εκείνος που θέλει να γίνεται μόνο το θέλημα του; (Αββάς Δωρόθεος)
 • Όποιος δεν καταφρονήσει κάθε υλικό πράγμα και δόξα και σωματική ανάπαυση, ακόμα και τα δικαιώματά του, δεν μπορεί να κόψει τα θελήματά του, ούτε ν' απαλλαχτεί από την οργή και τη λύπη, ούτε ν' αναπαύσει τον πλησίον. (Αββάς Δωρόθεος)
 • Ο διάβολος αγαπά όσους έχουν οδηγό τον εαυτόν τους, επειδή γίνονται συνεργάτες του, προετοιμάζοντας μόνοι τους την καταστροφή. (Αββάς Δωρόθεος)
 • Όταν μένουμε δεμένοι με το θέλημά μας και ρυθμίζουμε τη ζωή μας με βάση τα δικαιώματα μας, τότε, έχοντας την εντύπωση, ότι κάνουμε κάτι καλό, προετοιμάζουμε άθελά μας το κακό μας και χανόμαστε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Γιατί, πως μπορούμε να γνωρίσουμε το θέλημα του Θεού ή να το ζητήσουμε με όλη μας την δύναμη, έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και επιμένοντας στο θέλημά μας; (Αββάς Δωρόθεος)
 • Εγώ, αν η περίσταση το φέρει, προτιμάω να γίνει η γνώμη του πλησίον - ακόμα και να τύχει να αποτύχω ακουλουθώντας την - παρά να πετύχω, κάνοντας αυτό που εγώ θεωρώ σωστό. (Αββάς Δωρόθεος)
 • Αν θέλουμε να απαλλαγούμε και να ελευθερωθούμε από τις επιθυμίες, ας μάθουμε να κόβουμε τα θελήματά μας και έτσι προκόβοντας λίγο - λίγο, με την Χάρη του Θεού, θα φτάσουμε στην απροσπάθεια. Γιατί τίποτε δεν ωφελεί τόσο τους ανθρώπους, όπως το να κόψουν το θέλημά τους. Πραγματικά προοδεύει κανείς απ' αυτό το πράγμα, σχεδόν περισσότερο από όσο με οποιαδήποτε άλλη αρετή. (Αββάς Δωρόθεος)
 • Απ' όλα τα πάθη, το φοβερότερο είναι να ακολουθεί κανείς την καρδιά του, να υπακούει δηλαδή στο θέλημά του και όχι στον Νόμο του Θεού. Αυτό το πάθος στην αρχή μεν δείχνει ότι αναπαύει κάπως ψυχικά τον άνθρωπο, ύστερα όμως την οδηγεί στην κατάθλιψη, επειδή αγνόησε το μυστήριο της Θείας Οικονομίας και δεν βρήκε το δρόμο του Θεού, για να την ακολουθήσει. (Αββάς Ισίδωρος)
 • Παραιτήσου από το δικό σου θέλημα, για να βρεις ειρήνη ψυχής. Γιατί το θέλημα του ανθρώπου έχει γίνει χάλκινο τείχος και εμποδίζει το φωτισμό και την ειρήνη... Όντως μέγα είναι, στ' αλήθεια, το μυστήριο της υπακοής! Αφού ο γλυκύς μας Ιησούς πρώτος χάραξε το δρόμο και έγινε παράδειγμα για μας, πόσο μάλλον εμείς είμαστε οφειλέτες να Τον μιμηθούμε... (ΓέρονταςΙωσήφοΗσυχαστής)
 • Σε κάθε εκκοπή θελήματος λογίζεσαι μάρτυρας ενώπιον του Θεού. (ΓέρονταςΙωσήφο Ησυχαστής)
 • Πρέπει κάθε μέρα να Του ζητάμε να μας σπάσει το θέλημά (μας) και να το κάνει Δικό Του, για να γίνουμε όπως Εκείνος θέλει. (Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη)
 • Αν αρνείστε το προσωπικό σας θέλημα, αναζητώντας το θέλημα του Θεού, ο Θεός θα είναι μαζί σας. Αν επιμένετε ν' ακολουθείτε το δικό σας λογισμό, ο Θεός θα σας εγκαταλείψει... (ΓέρονταςΣωφρόνιοςτουΈσσεξ)
 • Υπάρχουν μόνο 2 είδη ανθρώπων: Εκείνοι που λένε στον Θεό: ''γεννηθήτω το θέλημά Σου'' και εκείνοι τους οποίους ο Θεός του λέει: ''ας γίνει το θέλημά σας...''. Όλοι όσοι είναι στην κόλαση, επιλέγουν να ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
 • Η πιο μεγάλη τιμωρία για τον άνθρωπο είναι, να τον «παραδώσει» ο Θεός στο ίδιο θέλημά του. Στην εποχή μας που απέρριψε τον Χριστό, κανείς δεν κατανοεί την ολοφάνερη αυτή δουλεία. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
 • Δεν ήρθα για να επιβάλλω το θέλημά μου στον άλλο, αλλά για να τον υπηρετήσω κατά το υπόδειγμα του Χριστού. Προσπαθείστε να ενεργείτε κατ' αυτόν τον τρόπο και θα δείτε ότι η Χάρη του Θεού θα είναι μαζί σας. Ακολούθως υιοθετείστε αυτήν τη στάση, σε κάθε στιγμή της ζωής σας. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
 • O Κύριος επιτρέπει να μας συμβαίνουν κάθε είδους γεγονότα ενάντια στο θέλημά μας, διότι αν συνεχώς πήγαιναν τα πράγματα όπως τα θέλαμε, δεν θα προετοιμαζόμασταν για τη Βασιλεία των Oυρανών. Ούτε ουρανός, ούτε η γη θα κάνει δεκτούς όσους επιμένουν στο θέλημά τους. Ο Θεός έχει ένα Θείο σχέδιο για τον καθένα από μας, και εμείς πρέπει να υποταχθούμε σ' αυτό. Πρέπει να αποδεχτούμε τη ζωή όπως μας δίνεται, χωρίς να ρωτάμε, «γιατί σε μένα». (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Να εκτελείς τις επιταγές της Εκκλησίας και όχι τα θελήματα του εαυτού σου. (π. ΙωήλΓιαννακόπουλος)
 • Ποιά είναι η πιο συχνή αιτία που χάνουμε την χαρά μας; Το ότι έχουμε επιθυμίες. Θα πεις: ''δεν πρέπει να έχω επιθυμίες; Δεν πρέπει να θέλω; Δεν πρέπει να επιθυμώ;''. Πρέπει να θέλεις αυτό που θέλει ο Θεός... Γι' αυτό μας παρέδωσε ο Χριστός μας να λέμε στο ''Πάτερ υμών'' τόσο συχνά ''γενηθήτω το θέλημά Σου'', αλλιώς θα μας έλεγε να λέμε, για να είμαστε ευτυχισμένοι ''γενηθήτω το θέλημά σας''. Δεν μας είπε έτσι. Μας είπε, αν θέλετε να είστε χαρούμενοι, να λέτε ''γενηθήτω το θέλημά Μου''. Όταν γίνει το θέλημα του Θεού στη ζωή μας, ο άνθρωπος γίνεται ευτυχισμένος. Αν λοιπόν ο άνθρωπος έχει άλλα θελήματα, αντίθετα με το θέλημα του Θεού, τότε αυτός ο άνθρωπος έχει λύπη. Επειδή ακριβώς είναι καταστροφικά, ο Θεός δεν του ικανοποιεί αυτά τα θελήματα και πολύ καλά κάνει. Διότι ως Πατέρας, μας αγαπάει. Ο άνθρωπος θυμώνει, οργίζεται, απογοητεύεται, γιατί; Γιατί δεν του έχουν γίνει τα θελήματά του... (π. Σάββας ο Αγιορείτης)
 • Η εκκοπή του ιδίου θελήματος, λογίζεται ως μαρτύριο. (Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης)
 • Ο τοίχος ανάμεσα στον Θεό και τους ανθρώπους είναι η θέλησή τους. (Αρχιμανδρίτης KυρίλΠαυλώφ)
 • Αν κάποιος κάνει κάτι, που δεν είναι σύμφωνο με το θέλημα του Θεού, ακολουθώντας το θέλημά του, αλλά βρίσκεται σε άγνοια, αυτός οπωσδήποτε αργότερα θα έρθει στο δρόμο του Θεού. Ενώ εκείνος που κρατάει θέλημα και δεν είναι κατά Θεόν (το θέλημα αυτό), ούτε θέλει να ακούσει γνώμη από άλλους, αλλά νομίζει ότι ξέρει πολύ καλά τι του γίνεται, αυτός δύσκολα θα βρει το δρόμο του Θεού. (Είπε Γέρων)
 • Οι άνθρωποι που ικανοποιούν τα θελήματά τους, αλλά τους λείπει ο Χριστός, θα είναι πάντα ανικανοποίητοι, ό,τι και αν κάνουν, ό,τι και αν πετύχουν στη ζωή τους. (Παναγόπουλος)
 • Εμείς θέλουμε τον Θεό να μας ευλογεί τις αδυναμίες μας. Έχουμε το δικό μας θέλημα και δεν ρωτάμε τον Χριστό, αν πρέπει να το κάνουμε αυτό ή όχι. (Παναγόπουλος)
 • Όταν κάνουμε υπακοή στο θέλημά μας, δεν μπορούμε να βρούμε ανάπαυση. Η αληθινή χαρά και η εσωτερική ειρήνη κρύβονται μέσα στην εκκοπή του ιδίου θελήματος.
 • Το ίδιο θέλημα κλείνει τον άνθρωπο στον εαυτό του. Έτσι απομακρύνεται από την αγάπη του πλησίον και την αγάπη του Θεού.
 • Όπου υπάρχει ισχυρό ίδιο θέλημα, εκεί φωλιάζει και η οργή και όπου υπάρχει η οργή εκεί φωλιάζει και το ισχυρό ίδιο θέλημα.
 • Όποιος δεν υποτάσσει το θέλημά του στο Θεό, θα υποταχθεί στον αντίδικο διάβολο.
 • Πότε με τα καρύδια του και πότε με τον χαλβά του, έκανε τα θελήματά του.
 • Να είναι ευλογημένο και από το θέλημά μου δεν βγαίνω...
 • Κάποιος αναχωρητής έμενε πολύ κοντά σε κοινόβιο και έκανε πολλή άσκηση. Συνέβη να πάνε κάποιοι στο κοινόβιο και πίεσαν και αυτόν να φάει εκτός της ορισμένης ώρας του. Κατόπιν τον ρώτησαν οι αδελφοί: «Την ώρα εκείνη δεν στενοχωρήθηκες, αββά;» Και εκείνος είπε: «Ηστενοχώριαηδικήμουείναι, ανκάνωτοδικόμουθέλημα»