Περί ειδωλολατρίας

 • Παςπόρνοςήακάθαρτοςήπλεονέκτης, οςέστινειδωλολάτρης. [Κάθε πόρνος ή ακάθαρτος ή πλεονέκτης, με το που λατρεύει τα υλικά αγαθά είναι ειδωλολάτρης.] (Προς Εφεσίους 5,5)
 • Τεκνία, φυλάξατεεαυτούςαπότωνειδώλων. [Αγαπημένα μου παιδιά, προφυλάξτε τον εαυτόν σας, από τα διάφορα είδωλα του αμαρτωλού και απίστου κόσμου.] (Α' Ιωάννου 5,21)
 • Κενοδοξίαγαρανθρώπωνεισήλθενειςκόσμον, καιδιατούτοσύντομοναυτώντέλοςεπενοήθη. [Λόγω του εγωϊσμού και της ματαιοδοξίας των ανθρώπων εισήλθε η ειδωλολατρεία στον κόσμο και για τούτο επιφυλάσσεται στους ειδωλολάτρες ένα σύντομο και απότομο τέλος.] (ΣοφίαΣολομώντος 14,14)
 • Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ειδωλολατρίας: άλλος θεωρεί κύριο τον πλούτο, άλλος θεωρεί θεό την κοιλιά, ενώ άλλος κάποια άλλη επιθυμία πιο φοβερή. Θα μου πεις ότι δεν θυσιάζεις σε βόδια, όπως οι Έλληνες; Κατασφάζεις όμως την δική σου ψυχή, που είναι πράγμα πολύ πιο φοβερό. Αλλά δεν γονατίζεις και δεν προσκυνείς; Με μεγαλύτερη όμως υπακοή κάνεις όλα, που θα προστάξουν και η κοιλία σου και ο πλούτος και η τυραννία της επιθυμίας. Αλλά, εάν δεν κατασκευάζεις είδωλα εσύ, όπως οι Έλληνες, υποκύπτεις όμως με πολλή προθυμία στα ίδια πάθη, κάνοντας τα μέλη του Χριστού μέλη πόρνης και βυθίζοντας τον εαυτό σου στις άλλες παρανομίες. (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Είχαν επικρατήσει οι ειδωλατρίες, διότι οι άνθρωποι υπεράνω της αξίας τους θαυμάζονταν. Επίσης έκαναν οι άνθρωποι συνεχώς μοιχείες και φόνους και ο,τιδήποτε άλλο χειρότερο από τους φόνους. Ακόμα προσκυνούσαν για θεούς πυγμάχους και παλαιστές. Γίνονταν πόλεμοι συνεχείς και αλλεπάλληλοι σε κάθε πόλη και χωριό και σπίτι. Ήταν παιδεραστές. Κάποιος σοφός τους, ο Σόλωνας νομοθέτησε, ότι οι δούλοι δεν επιτρέπεται να είναι παιδεραστές ή να ασχολούνται με τον αθλητισμό, δείχνοντας έτσι, πόσο σπουδαίο πράγμα είναι η παιδεραστία. Και αν εξετάσει κανείς τη ζωή των ειδωλολατρών, θα δει ότι εξευτέλιζαν και την ίδια τους την φύση. Κανένας δεν τους εμπόδιζε στα όργια. Όσο για τα δράματά τους, αυτά ήταν γεμάτα από μοιχείες, ασέλγειες και ανηθικότητες. Ακόμα και αγρυπνίες γίνονταν βρώμικες με γυναίκες που εκτείθονταν σε κοινή θέα. (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Ο κενόδοξος είναι ένας Χριστιανός ειδωλολάτρης. Εξωτερικά δείχνει πως λατρεύει το Θεό, στην πραγματικότητα όμως επιδιώκει να αρέσει στους ανθρώπους και όχι στον Θεό. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)
 • Είναι πιο εύκολο να πετάξεις τα είδωλα από το ναό, παρά να τα ξερριζώσεις από την καρδιά και την φαντασία του ανθρώπου. (Ιερός Αυγουστίνος)
 • Κάθετι στη ζωή μας, που κατορθώνει το κλέψει μέρος από την αγάπη και την υπακοή που οφείλουμε στον Θεό, καταντά ένα είδωλο...
 • Μερικοί κολακεύονται διότι είναι άθεοι, ενώ στην πραγματικότητα είναι ειδωλολάτρες.
 • Ο άνθρωπος πλάστηκε να λατρεύει τον Θεό. Όταν χάσει τον Θεό, τότε λατρεύει τα δημιουργήματα...
 • Στα είδωλα καθρεφτίζεται το εγώ μας, γι' αυτό τα λατρεύουμε.

***