Περί ζωής "2"

 • Πρέπει η ζωή μας να μοιάζει με την ρόδα. Όταν η ρόδα κυλάει, ένα μόνο σημείο της εγγίζει τη γη και το υπόλοιπο βρίσκεται ανυψωμένο. Έτσι πρέπει να είναι και η ζωή μας, να μην πνιγόμαστε ολότελα στα γήϊνα. (Στάρετς Αμβρόσιος Γρένκωφ)
 • Την Βασιλεία του Χριστού, την περιγράφει ο Απόστολος Παύλος, με αυτά τα λόγια: "Η Βασιλεία του Θεού, δεν είναι φαγητά και ποτά αλλά δικαιοσύνη και χαρά που δίνει το Άγιο Πνεύμα (Ρωμ. 14,17). Έτσι λοιπόν, αν η Βασιλεία του Θεού είναι μέσα μας και αν αυτή είναι δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά, τότε ο άνθρωπος που ζει με αυτές τις αρετές, είναι βέβαιο, ότι ζει αυτήν την Βασιλεία και ήδη την απολαμβάνει (από τούτη την ζωή). Αντίθετα, όποιος περνάει τη ζωή του μέσα στην αδικία, στην φιλονικία και στην θανατηφόρα λύπη, αυτός είναι υποτελής στην βασιλεία του διαβόλου, στην κόλαση και στον θάνατο. Γιατί, με βάση αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, ξεχωρίζουμε την Βασιλεία του Θεού, από την βασιλεία του διαβόλου. (Αββάς Μωϋσής)
 • Η παρούσα πρόσκαιρη ζωή μοιάζει με θά­λασσα και εμείς οι άνθρωποι είμαστε πλοιάρια. Και όπως τα πλοία πού ταξιδεύουν στη θάλασσα δεν συναντούν μό­νο γαλήνη αλλά πολλές φορές συναντούν ισχυρούς ανέ­μους και μεγάλες τρικυμίες και κινδυνεύουν, έτσι και ε­μείς, οι όποιοι ταξιδεύουμε στη θάλασσα της πρόσκαιρης ζωής, συναντούμε πολλές φορές ισχυρούς ανέμους και μεγάλες τρικυμίες, σκάνδαλα, πειρασμούς, ασθένειες, θλί­ψεις, στενοχώριες, διωγμούς και διάφορους κινδύνους. Δεν πρέπει όμως να δειλιάζουμε. Να έχουμε θάρρος, αν­δρεία, πίστη. Και αν ως άνθρωποι ολιγόψυχοι και ολιγόπιστοι δειλιάσουμε στους κινδύνους, να φωνάξουμε στο Χριστό όπως ο Πέτρος και εκείνος θα απλώσει το χέρι του και θα μας βοηθήσει. (Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος)
 • Ο άνθρωπος, που βγάζει από τη ζωή του το Θεό, εύκολα καταντάει να ψάχνει για παρηγοριά και ικανοποίηση σε κάποια υποκατάστατα της αληθινής πίστης. Πελαγωμένοι σήμερα οι άνθρωποι στα αδιέξοδα και στα προβλήματά τους, εύκολα παγιδεύονται στις σκοτεινές παγίδες του πονηρού, του εχθρού της σωτηρίας μας. Και αντί να βρουν λύτρωση, πέφτουν σε χειρότερο μπλέξιμο και σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία... (Γέροντας Γαβριήλ ο Διονυσιάτης)
 • Όποιος ζει στο Παρελθόν, είναι σαν τον πεθαμένο. Όποιος ζει στο Μέλλον με την φαντασία του, είναι αφελής, γιατί το Μέλλον είναι μόνον του Θεού. Η Χαρά του Χριστού βρίσκεται μόνο στο Παρόν. (Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη)
 • Ήταν κάποιος που έφτιαχνε διαλέξεις με θέμα: Πρέπει να τρώμε βιολογικά προϊόντα για να ζήσουμε πολλά χρόνια! Ο άνθρωπος όλο και όλο 2 ομιλίες πρόλαβε να κάνει και μετά πέθανε! Μην πιστέψεις κανείς, ότι τρώγοντας βιολογικά προϊόντα, θα ζήσει περισσότερα χρόνια. Είναι απάτη αυτή η σκέψη. Ναι μεν είναι υγιεινά τα βιολογικά, αλλά η ζωή του κάθε ανθρώπου, είναι στα χέρια του Θεού και δεν είναι θέμα βιολογικού γεύματος. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Όταν ο νους και η καρδιά μας στρέφονται προς τον Θεό, όλα γίνονται εύκολα. Χωρίς την Νομίζουμε ότι αυτή η ζωή δεν περνάει. Περνάει πάρα πολύ γρήγορα και σημασία έχει, που θα βρεθείς μετά... (Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης)
 • Είναι περισσότερο ακανθόσπαρτος, παρά ανθόσπαρτος ο βίος του άνθρωπου. (Γέροντας Ιερώνυμος της Αιγίνης)
 • Θέλεις δημοσιότητα στον Ουρανό; Ζήσε στη γη όπως Εκείνος στην αφάνεια. Θέλεις πλούτη στον Ουρανό; Ζήσε στην φτώχεια της αυτάρκειας με ελεημοσύνη στη γη, όπως Εκείνος. Θέλεις δόξα στον Ουρανό; Ζήσε όπως Εκείνος, με ταπείνωση στη γη. (Γέροντας Βησσαρίων της Μονής Αγάθωνος)
 • δυναμική αυτή κίνηση προς τον Θεό, ζωή χάνει το νόημά της. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
 • Αν δεν αποκτήσουμε το πνεύμα της διακονίας του πλησίον, η ζωή μας θα είναι ανώφελη... (ΓέρονταςΣωφρόνιοςτουΈσσεξ)
 • Όποιες σκέψεις έχουμε, τέτοια είναι και η ζωή μας. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Ό,τι κάνεις στη ζωή σου, να το κάνεις σαν να περνάς εκείνη τη στιγμή στην αιωνιότητα, στην κρίση του Θεού. (ΓέρονταςΑρσένιοςΜπόκα)
 • Αγρύπνα, αδελφέ μου, είσαι παροδικός σ' αυτή τη ζωή, αλλά μην επιθυμείς χάριν των ολιγοχρόνιων απολαύσεων αυτού του βίου να χάσεις την αιώνια ζωή. Η ζωή μας, εν συγκρίσει με την αιωνιότητα, είναι μόνο ένα δευτερόλεπτο. (ΓέρονταςΑρσένιοςΜπόκα)
 • Οι περισσότεροι δυστυχώς σήμερα, δεν θέτουν ως βάση στη ζωή τους την ευσέβεια, αλλά το χρήμα και τις λίρες. Γι' αυτό και κάνουν ψυχρή ζωή. (π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος)
 • Μην περιμένεις η ζωή να σε ρωτήσει εάν και πόσο αντέχεις...
  Μην περιμένεις να βρεθούνε οι τέλειες συνθήκες για να πεις θα ζήσω...
  Μην περιμένεις να διαμορφωθούν οι ιδανικές καταστάσεις για να γελάσεις...
  Μην περιμένεις να βρεις τον τέλειο πατέρα ή μάνα για να μην έχεις τραύματα...
  Μην περιμένεις να βρεις τον τέλειο σύζυγό γιατί απλά δεν θα τον βρεις ποτέ...
  Μην περιμένεις να κάνεις τα τέλεια παιδιά, γιατί απλά δεν υπάρχουν...
  Μην περιμένεις να συναντήσεις του τέλειους φίλους, γιατί ούτε και εσύ είσαι...
  Μην περιμένεις να δουλέψεις στην ιδανική δουλειά γιατί απλά θα μείνεις άνεργος...
  Μην περιμένεις να βρείς το τέλειο σπίτι για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα...
  Μην περιμένεις να έχεις την τέλεια παρέα για να πας ένα περίπατο...
  Μην περιμένεις να δοθούν όλες οι απαντήσεις για να σταματήσουν οι ερωτήσεις...
  Μην περιμένεις να δεις τον Θεό ως Ον που κατεβαίνει από τους ουρανούς ή ως χέρι που βγαίνει απο το υπερπέραν. Απλά δεν θα συμβεί και θα χάσεις και την ευκαιρία να Τον συναντήσεις στην καθημερινότητα σου...
  Μην περιμένεις να βρεις τον αναμάρτητο και τέλειο πνευματικό, γιατί απλά δεν υπάρχει. Και όπου νομίζεις ή σε έπεισαν ότι τον είδες, φεύγα μακριά είναι της φαντασίας σου...
  Γενικά στην ζωή αυτή, δεν υπάρχουν τέλειες καταστάσεις, τέλειες συνθήκες, τέλεια πρόσωπα. Αυτά μετά το πέρας της εδώ παράστασης... Οπότε συμφιλιώνομαι με την αδυναμία μου, την ατέλεια του άλλου και του κόσμου που με περιβάλει και ζω όπως μπορώ και όσο μπορώ, με δοξολογία και ευχαριστία προς τον Χριστό. Δεν μπορώ πάντα; Ναι, αλήθεια είναι αυτό!! Κανείς δεν τα καταφέρνει πάντα καλά. Ακόμη και οι Άγιοι είχαν τις κακές μέρες και περιόδους τους. Αλλά δεν τρελαίνομαι σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν αυτομαστιγώνομαι, δεν χάνω την ψυχραιμία μου, ούτε βιάζομαι να φύγει το κακό που με βρήκε. Κυρίως δεν λέω όλη μέρα γιατί και γιατί; Γιατί απλά καλέ μου φίλε, μέχρι να μάθεις το γιατί, θα έχει τελειώσει η ζωή...!!! (π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος)
 • Η ζωή είναι μικρή, η στιγμή τεράστια. (π. ΧαράλαμποςΠαπαδόπουλος)
 • Ο Χριστός δεν θέλει να μας κάνει καλά δίχως να μας μάθει τον τρόπο να είμαστε καλά. Και αυτό θέλει κόπο, υπομονή και προπαντός χρόνο. Το θέμα δεν είναι περιστασιακά να θεραπευθούμε ή να ξεπεράσουμε ένα σκόπελο στην ζωή μας. Αλλά να μάθουμε τον τρόπο να ζούμε θαυμαστά και σε πληρότητα. Να ζούμε και όχι να επιβιώνουμε... (π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος)
 • Ό,τι κάνεις στη ζωή, θα το βρεις μπροστά σου. Καλό κάνεις; Καλό θα βρεις. Κακό κάνεις; Κακό θα βρεις. Η ζωή είναι σαν το τηλέφωνο. Ό,τι νούμερο πάρεις, αυτό θα σου απάντήσει. (π. Μελέτιος Αϊβαζίδης)
 • Η ζωή είναι παράλογη χωρίς τον Θεό. Η ζωή είναι παράλογη χωρίς την αιωνιότητα. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Από τους 100 ανθρώπους οι 90 ζουν τυχαίως στον κόσμο αυτόν και δεν ξέρουν γιατί ζουν, οι 9 έχουν κάποιους σκοπούς στη ζωή τους, αλλά δεν είναι πραγματικοί, είναι ψευδοσκοποί και μόνο ο ένας γνωρίζει τον πραγματικό σκοπό και νόημα της ζωής του... (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
 • Ξέρετε ποιά είναι η ποιοτική βελτίωση της ζωής μας; Όχι να έχουμε αγαθά πολλά. Να έχουμε ειρήνη στην καρδιά μας. Οι άνθρωποι σήμερα δεν έχουν ειρήνη και άμα δεν έχουν ειρήνη μέσα στην καρδιά, ποιοτικώς η ζωή τους πέφτει στο κενό. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
 • Μόνο αυτός που ευχαριστεί, ζει αληθινά! (π. ΑλέξανδροςΣμέμαν)
 • Τέσσερα είναι τα είδη της ζωής στον κόσμο: α) η διαβολική ζωή, την οποία κάνουν όσοι εξεγείρονται εναντίον του Θεού, της Εκκλησίας και των ανθρώπων. Δηλαδή αυτοί που κάνουν κακό στους ευεργέτες τους β) η κτηνώδης ζωή, την οποία κάνουν αυτοί που εκδικούνται τους προγόνους τους, που ανταμείβουν το κακό με το κακό, που δεν συγχωρούν και δεν υποφέρουν την αδικία, καθώς και αυτοί που ζουν στη μέθη και στην διαφθορά γ) η ανθρώπινη ζωή, την οποία κάνουν αυτοί που ανταμείβουν με καλοσύνη το καλό και αγαπούν αυτούς που τους αγαπούν και αυτοί που πέφτουν και πάλι σηκώνονται από την αμαρτία και δ) η πνευματική ζωή, την οποία κάνουν όσοι κοπιάζουν να κάνουν το καλό στους εχθρούς τους. Δηλαδοί αυτοί που συγχωρούν, ελεούν και λένε καλά λόγια γι' συτούς που τους μισούν, καθώς και αυτοί που πάντοτε σκέπτονται τον Νόμο του Θεού. (π. Νικόδημος Μαντίτσα ο Ρουμάνος)
 • Αν υπήρχε ένας κατάδικος, που να του αξίζει ο θάνατος για τις πράξεις του και ο δικαστής του έλεγε, να διαλέξει ένα απ' αυτά τα δύο, είτε να περπατάει 3 μέρες στις πλατείες νηστικός και γυμνός, με παλαιόρουχα και να κλαίει τις αμαρτίες του και να παρακαλεί τους ανθρώπους να τον συγχωρέσουν και μετά τις 3 μέρες, να τον αφήσουν ελεύθερο για όλη του τη ζωή ή πάλι το αντίθετο, να έχει την άδεια 3 μέρες να πίνει και να τρώει και να κάνει όλα τα θελήματά του και μετά από 3 μέρες να του βάλουν σε μια σκοτεινή φυλακή, για όλη του τη ζωή, ποιό σας φαίνεται απ' αυτά τα 2 θα προτιμούσε; Αν δεν ήταν τρελός, θα προτιμούσε φυσικά το πρώτο. Ο Χριστός είναι ο δικαστής και εμείς όλοι οι κατάδικοι και αφήνει στην προαίρεσή μας, να κάνουμε ό,τι θέλουμε απ' αυτά τα 2 ή να πενθούμε τις αμαρτίες μας, αυτές τις λίγες μέρες της συντομότατης ζωής μας, με φτώχεια, πείνα και κακοπάθεια του σώματός μας και στον μέλλοντα αιώνα να απολαύσουμε την ουράνια αγαλλίαση ή πάλι να κάνουμε εδώ τα θελήματά μας, υπηρετώντας την σάρκα σ' αυτήν την πρόσκαιρη ζωή και να βασανιζόμαστε αιώνια στην άλλη. Ω πόσα μας τυφλώνει ο δαίμονας και δεν καταλαβαίνουμε το συμφέρον μας, αλλά προτιμάμε οι ανόητοι την πρόσκαιρη αυτή ζωή, παρά την μόνιμη και αιώνια! (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
 • Τα βόδια που σχεδιάζουν να τα σφάξουν στο σφαγείο, τα αφήνουν και βόσκουν όπου θέλουν, για να παχύνουν, ενώ τα εργατικά, που τα φυλάνε για δουλειά, τα κρατάνε κοντά τους και τα βασανίζουν. Έτσι και ο Θεός, αφήνει στη ζωή τούτη και παχαίνουν οι μοχθηροί με τις ηδονές της σάρκας και τις απολαύσεις, γιατί είναι προορισμένοι για την αιώνια κόλαση. Όμως τους δικαίους, τους πειράζει και τους βασανίζει, για να τους έχει παντοτινά στο ουράνιο παλάτι του. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
 • Αλίμονο σου αμαρτωλέ, γιατί σπατάλησες το άνθος της νεότητάς σου στην υπηρεσία της σάρκας του κόσμου και του ψυχοφθόρου δαίμονα και προτιμάς το φθαρτό μέρος, που γρήγορα διαλύεται και αμελείς το αθάνατο και δεν θέλεις να κοπιάσεις, όταν μπορείς για χάρη Του, αλλά περιμένεις τα τελευταία χρόνια της ζωής σου, όταν δεν θα μπορείς πλέον να αμαρτήσεις, για να δουλέψεις για την ψυχή σου, ανόητε! Ω της ανοησίας και της αφροσύνης σου! Να αφήνεις την πηγή όλων των αγαθών και αληθινή ανάπαυση της καρδιάς σου, για τον κόπρο και τα σκύβαλα του απατηλού κόσμου... (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
 • Μην παίρνετε το δρόμο της ματαιότητας, της σαρκός, του χρήματος, το δρόμο του διαβόλου. Όχι, μην απατάστε. Όσα καλά και αν σας τάξει, το τέλος είναι συμφορά και κόλαση. Πάρτε το δρόμο το στενό, τον ανηφορικό, το δρόμο της πενίας και του καθήκοντος, το δρόμο του Γολγοθά, το δρόμο που βάδισε ο Χριστός, για να οδηγηθείτε με ασφάλεια στην αγκαλιά του Θεού... (Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης)
 • Η παρούσα ζωή μας δόθηκε μόνο και μόνο, για να δοξάζουμε τον Θεό, να ευεργετούμε τον πλησίον και να αγωνιζόμαστε για την απόκτηση της Βασιλείας των Ουρανών. (Είπε Γέρων)
 • Το ζητούμενο δεν είναι να βάλουμε το Χριστό στη ζωή μας, αλλά να βάλουμε τη ζωή μας στο Χριστό. Αν υπάρχουν άνθρωποι που κουράστηκαν και ''βαρέθηκαν'' τη ζωή τους, είναι διότι δεν πρόσεξαν να ζήσουν όπως δίδαξε ο Χριστός. (Παναγόπουλος)
 • Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που παραδέχονται τον Χριστό, αλλά μένουν μακριά Του, γιατί θέλουν να απολαύσουν τη ζωή. Έχουν τη γνώμη, ότι απολαμβάνουν... (Παναγόπουλος)
 • Μόνο οι άνθρωποι που είναι προετοιμασμένοι για το θάνατο, ξέρουν να ζήσουν. (Παναγόπουλος)
 • Αν δεν έχουμε οδηγό το Χριστό, τότε οπωσδήποτε θα έχουμε οδηγό τον διάβολο. Δεν υπάρχει μέση κατάσταση. Αυτοί που ζουν τη ζωή τους, όπως αυτοί θέλουν, θα χάσουν την ψυχή τους. (Παναγόπουλος)
 • Δεν είναι εδώ η κόλαση και ο παράδεισος, αλλά από εδώ αρχίζει η κόλαση και ο παράδεισος. (Παναγόπουλος)
 • Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι μια βάρκα, που έχει πολλές δυσκολίες και πολύ θαλασσοταραχή. Όταν ο άνθρωπος βάζει το Χριστό μέσα στη βάρκα του, τότε τα θέματά του τακτοποιούνται. Πολλοί όμως, υποφέρουν και βασανίζονται στη ζωή τους, έχασαν την υγεία τους και άλλοι κλείστηκαν στα τρελάδικα ή αυτοκτόνησαν, γιατί δεν θέλησαν να βάλουνε το Χριστό στη βάρκα τους, στη ζωή τους, για να τους καθοδηγήσει. (Παναγόπουλος)
 • Ο Θεός έδωσε γάμο και παρθενία. Ο άνθρωπος υπό την παρότρυνση του διαβόλου, πρόσθεσε και άλλες 4 καταστάσεις: πορνεία, μοιχεία, αυνανισμός και ομοφυλοφιλία. (Παναγόπουλος)
 • Οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν τη ζωή τους ευτυχισμένη χωρίς το Θεό, δεν βάζουν το Θεό στη ζωή τους και όταν συμβαίνει κάτι κακό στη ζωή τους, δεν μπορούν να ερμηνεύσουν και να φιλοσοφήσουν γιατί τους συνέβη αυτό και βασανίζονται. (Παναγόπουλος)
 • Σχεδόν όλοι οι σημερινοί άνθρωποι, περνάνε τη ζωή τους ξεπλυμένοι από κάθε ουσία, δίχως κανέναν αληθινό σκοπό, δίχως αληθινή χαρά και ευχαρίστηση, δίχως καμμιά πίστη και για τούτο, δίχως ελπίδα. Είναι γαντζωμένοι πάνω σε κάποια πράγματα, που θέλουνε να τα παραστήσουνε για σπουδαία, ενώ δεν είναι τίποτα. Και οι χαρές τους και οι ευτυχίες τους και τα γλέντια τους και οι διασκεδάσεις τους και οι κουβέντες τους και τα αστεία τους, είναι όλα άνοστα και ψεύτικα. Γιατί λείπει το αλάτι, που τα άρτυζε άλλη φορά. Και το αλάτι είναι η πίστη, πως ο άνθρωπος δεν ήρθε στον κόσμο κατά τύχη, αλλά πως έχει να κάνει, σ' αυτόν τον κόσμο, ένα έργο, μικρό η μεγάλο και πως δεν ξοφλά με τούτη τη ζωή, αλλά πως υπάρχει κάποια μυστηριώδης τάξη, κατά την οποία ανοίγει μία άλλη πόρτα, σαν κλείσει η πόρτα τούτης της ζωής. (Φώτης Κόντογλου)
 • Οι άνθρωποι, αν τους βρίσεις ή λογοφέρεις μαζί τους, ή γράψεις γι' αυτούς κακό, έρχεται ώρα που μπορεί να σου το συγχωρέσουν. (Δεν βαριέσαι, αδελφέ, ξέχασέ τα!) Εκείνο όμως, που δεν θα σου συγχωρέσουνε ποτέ και για το οποίο θα σε μισήσουνε, είναι να ζεις κατά τέτοιον τρόπο, που να ντρέπονται εκείνοι για τη δική τους τη ζωή, να 'ναι η ζωή σου σαν ένας έλεγχος, της δικής τους. (Φώτης Κόντογλου)
 • Αν η καθημερινή ζωή σου είναι φτωχή, μην την περιφρονήσεις. Κρίνε τον εαυτό σου που δεν είναι αρκετά ποιητής, για να κάνει την ζωή, ένα ωραίο ποίημα και μία όμορφη μουσική. (Κατερίνα Ζέρβα)
 • Ο μόνος τρόπος για να νοιώσετε το νόημα της ζωής είναι να βάλετε την αγάπη σας, πάνω από την λογική σας. (Ντοστογιέφσκι)
 • Όποιος δεν βρήκε τον ουρανό εδώ κάτω, δεν θα τον βρει, ούτε εκεί πάνω. Μονάχα αν ζήσεις στη γη, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, θα απολαύσεις τον Θεό εκεί πάνω. (Κλωντέλ)
 • Πολλοί άνθρωποι είναι μηδενικά και ο τρόπος που ζουν, τους έδωσε την μονάδα που χρειάζονται για να γίνουν κάτι. (Καμπούρογλου)
 • Η ζωή είναι ένα όνειρο από το οποίο ξυπνάμε, όταν πέφτουμε να κοιμηθούμε για πάντα... (Δημητρακόπουλος)
 • Όποιος φοβάται να ζήσει, έχει αρχίσει να γερνάει. (Σολωμός)
 • Το παπούτσι που ταιριάζει στον έναν, είναι στενό σε έναν άλλο. Δεν υπάρχει συνταγή για τη ζωή που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις. (ΚαρλΓιούνγκ)
 • Δεν κουράζεται κανείς από τη ζωή. Κουράζεται μόνο από τον εαυτόν του... (Βολταίρος)
 • Μόνο η ζωή που την αφιερώνεις στους άλλους, είναι μια ζωή που αξίζει. (Αϊνστάϊν)
 • Ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει τη ζωή έξω από τον εαυτό του και δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό που ψάχνει είναι μέσα του. (Γκιμπράν)
 • Η στάση σου απέναντι στη ζωή, θα καθορίσει και την στάση της ζωής απέναντί σου. (Γκιμπράν)
 • Η ζωή αυτή είναι ο παράδεισος των αμαρτωλών. Η άλλη ζωή θα είναι ο παράδεισος των μετανοούντων αμαρτωλών. (Μάλκιν)
 • Η τραγωδία στη ζωή μας είναι, πως γινόμαστε γέροι πολύ σύντομα και σοφοί πολύ αργά... (Φραγκλίνος)
 • Αυτός που θέλει να ζει ήρεμα και ειρηνικά, δεν πρέπει να λέει όσα ξέρει, ούτε να κριτικάρει ό,τι βλέπει. (Φραγκλίνος)
 • Η ζωή είναι σαν ένα νόμισμα. Μπορείς να τη ξοδέψεις με όποιο τρόπο θέλεις, αλλά μπορείς να τη ξοδέψεις μόνο μια φορά. (Ντίκσον)
 • Η ''άδεια'' ζωή συχνά είναι γεμάτη με διασκέδαση. (Τοϊσιμπέκοφ)
 • Στη ζωή υπάρχει ευχαρίστηση και φυσική γλυκύτητα. (Αριστοτέλης)
 • Πρόσθεσε ζωή στα χρόνια σου και όχι χρόνια στη ζωή σου. (Πασκάλ)
 • Οι άπιστοι ζουν σαν να μην πρόκειται να πεθάνουν ποτέ. Και πεθαίνουν, σαν να μην πρόκειται να ζήσουν ποτέ. Οι πιστοί ζουν, σαν να πρόκειται σε κάθε στιγμή να πεθάνουν και ετοιμάζονται. Και πεθαίνουν, σαν να πρόκειται να ζήσουν αιώνια. Και ειρηνεύουν... (Πασκάλ)
 • Τούτο μονάχα είναι η ζωή: Το να μη ζει κανείς μονάχα για τον εαυτόν του. (Μένανδρος)
 • Να ζεις χωρίς να κάνεις θόρυβο. (Δημόκριτος)
 • Εάν δεν κάνεις τη ζωή κάποιου άλλου καλύτερη, τότε χάνεις τον χρόνο σου. Η ζωή σου θα γίνει καλύτερη, κάνοντας τις ζωές των άλλων καλύτερες. (Σμιθ)
 • Αν ένας άνθρωπος δεν ανακαλύψει κάτι, για το οποίο θα άξιζε να πεθάνει, δεν είναι ικανός να ζήσει... (Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ)
 • Στη ζωή, όπως και στο ποδόσφαιρο, δεν πρόκειται να πας μακριά, αν δεν ξέρεις πού είναι τα γκολπόστ. (Γκλαζόφ)
 • Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χρόνια της νεότητάς τους, για να κάνουν τα γεράματά τους άθλια. (Μπούρκε)
 • Δεν έχει αξία να ζήσουμε πολύ, αλλά να ζήσουμε καλά. (Πόπλιος Σύρος)
 • Το τρομακτικό δεν είναι να πεθάνεις. Το τρομακτικό είναι να μην ζεις... (Ουγκώ)
 • Ο άνθρωπος ζει αληθινά, μόνο αν είναι ευτυχισμένος από την ευτυχία του πλησίον του. (Γκαίτε)
 • Βρίσκω, ότι τέσσερα πράγματα έχω να μάθω στη ζωή αυτή: α) να σκέπτομαι καθαρά β) να αγαπώ ειλικρινά κάθε άνθρωπο γ) να εμπιστεύομαι αδίστακτα τον Θεό και δ) να κάνω το κάθετι με αγνά ελατήρια. (Έλεν Κέλλερ)
 • Το κύπελλο της ζωής θα ήταν πολύ γλυκανάλατο, αν δεν έπεφταν μέσα σ' αυτό μερικά πικρά δάκρυα. (Πυθαγόρας)
 • Σοφέ! Αναγκασμένος να ζεις μες στον απλό κόσμο, πρέπει να είσαι μια σταγόνα λάδι που επιπλέει στο νερό, αλλά δεν αναμειγνύεται μαζί του. (Πυθαγόρας)
 • Η ζωή που έχουμε, είναι το δώρο του Θεού για μας και η ζωή που ζούμε, είναι το δικό μας δώρο στον Θεό.
 • Η ζωή είναι ένα δώρο, που μας το στέλνει ο Θεός, σε κλειστό κουτί. Πολλοί το παίρνουν και δεν το ανοίγουν καν. Άλλοι, περιορίζονται να λύσουν την κορδέλα του κουτιού. Μερικοί το ανοίγουν και απλώς το περιεργάζονται. Οι σοφοί γεύονται το περιεχόμενό του, είτε πικρό, είτε γλυκό και παραδίδονται σε στοχασμούς. Οι Άγιοι, και στις δύο περιπτώσεις, πικρό ή γλυκό το δέχονται με κατάνυξη, όπως ακριβώς είναι. Δώρον Θεού! Και το απολαμβάνουν...
 • Η ζωή είναι μία τραγωδία για τον άνθρωπο που έχει άφθονα μέσα για να ζήσει, αλλά όχι και έναν σκοπό για τον οποίο πρέπει να ζήσει.
 • Εκείνος που φροντίζει μονάχα για τούτη τη ζωή και αδιαφορεί για την άλλη, είναι ο έξυπνος της στιγμής, αλλά ο ανόητος της αιωνιότητας.
 • Η παρούσα ζωή μας δόθηκε, μόνο και μόνο για να δοξάζουμε το Θεό, να ευεργετούμε τον πλησίον και να αγωνιζόμαστε για την απόκτηση της Βασιλείας των Ουρανών, βαδίζοντας τη «στενή» και «τεθλιμμένη» οδό που μας υποδεικνύει το Ευαγγέλιο (Ματθ. 7,14)
 • Το να ζήσεις χωρίς Θεό, έχει σαν συνέπεια, να πεθάνεις χωρίς ελπίδα.
 • Την αξία της ζωής την γνωρίζει πραγματικά μόνο εκείνος που σκέπτεται συχνά την αιωνιότητα.
 • Είναι όμορφη η ζωή στον κόσμο, για εκείνους που έχουν αγνή την συνείδηση και ευαίσθητη την καρδιά τους.
 • Όσο πιο σκληρός γίνεσαι με τους άλλους, τόσο πιο σκληρή γίνεται και η ζωή απέναντί σου.
 • Η ζωή είναι όμορφη, γιατί υπάρχει η αγάπη και έχει μεγάλη αξία, γιατί υπάρχει ο Θεός.
 • Ζωή χωρίς λύπες, θα ήταν και ζωή χωρίς χαρές.
 • Η ζωή είναι τέχνη. Με τα ίδια υλικά, άλλοι στήνουν παράδεισο γύρω τους και άλλοι ανοίγουν κόλαση. Όπως συμβαίνει και με τα μάρμαρα της Πεντέλης! Οι αρχαίοι έφτιαξαν με αυτά τον Παρθενώνα. Και άλλοι από τα ίδια μάρμαρα, φτιάχνουν σήμερα νεροχύτες... Εξαρτάται από τι τι οραματίζεται κανείς για τη ζωή και πως την αξιοποιεί.
 • Η ζωή μπορεί να μην σου δίνει όλα αυτά που θα ήθελες, αλλά σου δίνει όλα τα απαραίτητα για να αποκτήσεις αυτά που χρειάζεσαι...
 • Ο άνθρωπος πολλές φορές συναντά τον Θεό, στον δρόμο που διάλεξε για να Tον αποφύγει...
 • Ο άνθρωπος επαναλαμβάνει και σήμερα την αμαρτία του Αδάμ. Προσπαθεί να θεμελιώσει την ζωή του, την ευτυχία του, την θέωσή του, χωρίς το μοναδικό θεμέλιο, τον Χριστό. Η αλαζονική του αυτή συμπεριφορά όμως, οδηγεί όχι στην θέωση, αλλά στην πτώση, όχι στην ζωή, αλλά στην φθορά και στον θάνατο.
 • Υπάρχουν 3 τρόποι, με τους οποίους οι άνθρωποι νιώθουν και καταλαβαίνουν τη ζωή. Πολλοί τη βλέπουν σαν ένα αναπαυτικό κρεβάτι, πάνω στο οποίο ξαπλώνουν και ζητούν να υπηρετούνται από τους άλλους. Είναι οι οπαδοί του ηδονισμού και της απολαύσεως. Γρήγορα όμως, οι άνθρωποι αυτοί καταντούν δυστυχείς, γιατί το κρεβάτι της ζωής, δεν είναι τόσο αναπαυτικό, όσο το φαντάζονταν. Άλλοι αντιλαμβάνονται τη ζωή σαν ένα μεγάλο καλάθι και αγωνίζονται να το γεμίσουν. Γνώσεις, χρήματα, κτήματα, δόξα είναι το υλικό με το οποίο προσπαθούν να το γεμίσουν. Είναι οι οπαδοί του παχυλού υλισμού και της μαμωνολατρείας. Ο θάνατος όμως, θέτει τέρμα στην πολύμοχθη εκστρατεία τους, χωρίς να εκπληρώσουν το στόχο τους. Τέλος, υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων, που αντιλαμβάνονται τη ζωή τους σαν ένα λύχνο που καίγεται, σαν μια λαμπάδα που λιώνει και φωτίζει το περιβάλλον. Είναι οι γνήσιοι οπαδοί του Χριστού. Είναι αυτοί που έθεσαν ως ιδανικό στη ζωή τους να υπηρετούν και όχι να υπηρετούνται.
 • Όταν η ζωή σου δίνει 100 λόγους για να κλάψεις, δείξ' της, ότι υπάρχουν 1000 λόγοι για να χαμογελάς...
 • Η ζωή του ανθρώπου έχει μια μυστική ομορφιά, όταν στην καρδιά κατοικεί ο Χριστός.
 • Χωρίς οικογένεια δεν ζεις. Χωρίς πατρίδα δεν ξέρεις που ζεις. Και χωρίς Θεό δεν ξέρεις γιατί ζεις.
 • Παραπονιούμαστε ότι περνούν τα χρόνια χωρίς να τα καταλάβουμε, αλλά ζούμε σαν να επρόκειτο, η ζωή ποτέ να μην τελειώσει.
 • Εάν η ζωή σου πραγματικά λάμπει, τότε ο Θεός είναι εκείνος που θα τη βάλει σε μέρος που να φαίνεται.
 • Η ζωή σου, είναι το αποτέλεσμα των επιλογών που κάνεις. Αν δεν σου αρέσει η ζωή σου, είναι ώρα να αρχίσεις να κάνεις καλύτερες επιλογές.
 • Δεν θα ζούσαμε με τόσα απωθημένα, αν είχαμε λίγο περισσότερο θάρρος και λίγο λιγότερο εγωισμό...
 • O χρόνος αποφασίζει ποιόν συναντάς στη ζωή σου...η καρδιά αποφασίζει ποιόν θες στη ζωή σου... και η συμπεριφορά σου αποφασίζει, ποιός μένει στη ζωή σου!
 • Αν προσθέσεις τις μέρες μιας ζωής χωρίς Χριστό, το άθροισμα θα είναι μηδέν.
 • Κάποιοι άνθρωποι έρχονται στη ζωή σου σαν ευλογίες... Κάποιοι άλλοι σαν μαθήματα ζωής...
 • Αν η ζωή είναι ένα λουλούδι, οι αναμνήσεις είναι το άρωμά του.
 • Όταν σήμερα δύσει ο ήλιος, να σκεφτείς το εξής: Ότι έχεις μια μέρα λιγότερη να ζήσεις, αλλά έχεις μια μέρα περισσότερη να θυμάσαι.
 • Το άθλημα της ζωής, δεν είναι αγώνας δρόμου που χρονομετρούνται, αλλά άσκηση σκοποβολής που εκτιμιέται με το πόσο κοντά στο στόχο σου έπεσες. Σημασία δεν έχει το πόσα χρόνια βίου κάλυψες, πόσα χρόνια μέτρησες, αλλά σε πόσες βολές της ζωής σου σκόπευσες πετυχημένα.
 • Πρέπει κανείς να γεράσει, για να πειστεί πόσο λιγόχρονη είναι η ζωή.
 • Η ζωή μοιάζει με βιβλίο, που οι επιπόλαιοι και οι τεμπέληδες το φυλλομετρούν αδιάφορα, ενώ οι φρόνιμοι το διαβάζουν με προσοχή, γιατί ξέρουν ότι μια μονάχα φορά επιτρέπεται να το διαβάσουν...
 • Η ζωή είναι ένας ζωολογικός κήπος μέσα σε μια ζούγκλα.
 • Εδώ στη γη μοιάζουμε, σαν τους ηθοποιούς, που πάνω στη σκηνή, άλλος παριστάνει τον ένδοξο βασιλιά, άλλος τον πλούσιο ηγεμόνα και άλλος τον σπουδαίο σοφό. Αυτά όμως ισχύουν, όσο παίζεται το έργο. Όταν πέσει η αυλαία, τότε ο κάθε ηθοποιός αποσύρεται στα παρασκήνια, αποβάλλει την φανταχτερή στολή του και μένει όπως ακριβώς είναι. Ένας φτωχός βιοπαλαιστής, που υποδύεται όλους αυτούς τους ρόλους, για να κερδίσει το ψωμί του. Έτσι και εμείς, μπαίνουμε στη σκηνή του μάταιου αυτού κόσμου και παριστάνουμε, άλλος τον δυνατό, άλλος το σοφό και άλλος τον άγιο. Αυτά μέχρι τη στιγμή που θα πέσει η αυλαία του θανάτου, οπότε ο καθένας θα λάβει την αμοιβή του, ανάλογα με το πόσο καλά έπαιξε το ρόλο του.
 • Η ζωή δίνεται για χρήση και όχι για ιδιοκτησία.
 • Και με τα χίλια βάσανα, πάλι γλυκειά είναι η ζωή.
 • Σπάνια ζουν καλά, όσοι νομίζουν ότι θα ζήσουν πολυ.
 • Τον γύφτο τον έβαλαν στο παλάτι και αυτός το καλύβι του ποθούσε.
 • Κύκλους κάνει η ζωή.
 • Στη ζωή δεν παίρνεις αυτό που θέλεις, παίρνεις αυτό που είσαι.
 • Στη ζωή παίρνεις, ό,τι σου αξίζει.
 • Ζωή και κότα.
 • Του έκανε τον βίο αβίωτο..
 • Είναι ανάξιος να ζει, όποιος ζει μόνο για τον εαυτόν του.
 • Σκυλίσια ζωή.
 • Κάλλιο λάχανα με ειρήνη, παρά ζάχαρη με γκρίνια.
 • Αν μπορείς στην πλάση τούτη να περιφρονείς τα πλούτη
  κι αν οι έπαινοι των γύρω δεν σου παίρνουν το μυαλό,
  αν μπορείς στην τρικυμία να κρατήσεις ψυχραιμία,
  κι αν μπορείς και στους εχθρούς σου να σκορπίσεις το καλό,
  αν μπορείς με μιας να παίξεις κάθε τι που 'χεις κερδίσει,
  στην καταστροφή ν' αντέξεις και να δώσεις κάποια λύση,
  αν μπορείς να υποτάξεις πνεύμα, σώμα και καρδιά
  αν μπορείς όταν σε βρίζουν να μην βγάζεις τσιμουδιά,
  αν μπορείς στην καταιγίδα να μη χάνεις την ελπίδα,
  κι αν μπορείς να συγχωρήσεις όταν σ' έχουν αδικήσει,
  αν μπορέσεις τ' όνειρό σου να μη γίνει ο όλεθρός σου,
  κι αν μπορέσεις ν' αγαπήσεις όσους σ' έχουνε μισήσει,
  αν μπορείς να είσαι ο ίδιος στην χαρά και στην οδύνη,
  αν η πίστη στην ψυχή σου μπρος σε τίποτα δεν σβήνει,
  αν μιλώντας με τα πλήθη τη συνείδηση δεν χάνεις,
  αν μπορέσεις να χωνέψεις πως μια μέρα θα πεθάνεις,
  αν ποτέ δεν σε μεθύσει του θριάμβου το κρασί,
  αν στα ψέματα των άλλων δεν λες ψέματα κι εσύ,
  αν μπορείς να μη θυμώνεις, αλλά μήτε και να κλαις
  όταν άδικα σου λένε πως εσύ μονάχα φταις.
  Αν μπορείς με ηρεμία δίχως νεύρα ή δυσφορία
  και τα ίδια σου τα λόγια να τ' ακούς παραλλαγμένα,
  αν μπορείς κάθε λεπτό σου να 'ναι μια δημιουργία
  και ποτέ σου να μην μένεις με τα χέρια σταυρωμένα.
  Αν οι φίλοι σου κι οι εχθροί σου δεν μπορούν να σε πληγώσουν
  αν οι σχέσεις με μεγάλους τα μυαλά δεν σου σηκώνουν
  αν τους πάντες λογαριάζεις μα... κανένα χωριστά,
  αν μπορέσεις να φυλάξεις και τα ξένα μυστικά...
  Έ! Παιδί μου τότε...
  Θα μπορέσεις ν' απολαύσεις όπως πρέπει τη ζωή σου...
  Θα 'σαι άνθρωπος σπουδαίος κι όλη η γη θα 'ναι δική σου!... (Κίπλινγκ)
 • Κάποτε έθεσαν το εξής ερώτημα στον π. ΑθανάσιοΜυτιληναίο: «Μπορείτε να μας λύσετε την απορία, γιατί η ζωή στους ασεβείς τα δίνει όλα και στους δικαίους στερεί και αυτά που έχουν και γιατί οι δίκαιοι διώκονται και υποφέρουν;». Τότε ο πατήρ Αθανάσιος, απάντησε: «Αυτό είναι ένα ερώτημα, το οποίο κατέχει μία κεντρική θέση μέσα στον χώρο της Παλαιάς Διαθήκης. Είναι γραμμένο: «τί ότι οδός ασεβών ευοδούται;» (Ιερεμίας 12,1), δηλαδή γιατί όλα του πηγαίνουν καλά του ασεβούς, ενώ αντίθετα πολλές φορές οι δίκαιοι έχουν πολλές περιπέτειες στη ζωή τους; Η απάντηση ήταν δύσκολη στην Παλαιά Διαθήκη. Δόθηκε στην Καινή Διαθήκη. Οδίκαιοςπάσχειγιαπολλούςλόγους. Καταρχάςδιότιοδιάβολοςείναιπαρών, φθονείτονδίκαιονκαιτουπροκαλείπροβλήματα. Έπειταοκόσμοςδενανέχεταιτονδίκαιοανάμεσάτου, διότιελέγχεταιαπότηνπαρουσίατουδικαίουκαιδημιουργείπροβλήματαστοδίκαιο. ΣτηΣοφίαΣολομώντος (2,12) σημειώνεταιότιγιατονκόσμοοδίκαιοςείναιδύσχρηστοςκαιβλεπόμενοςμόνοείναιβαρύς, διότιτουςελέγχειμετηνενάρετηζωήτου, γιααυτόοκόσμοςπροσπαθείμεκάθετρόποναεξολοθρεύσειτονδίκαιο. Βέβαιαόσοδίκαιος, ενάρετοςκαιάγιοςκιανείναικανείς, έχεικάποιεςαμαρτίες. Έτσιστηνπαρούσαζωήθαπρέπειοδίκαιοςναξεπληρώσειτιςαμαρτίεςτου, γιαναδεχτείολόκληρητηναμοιβήτωναγαθώνέργωντουστηνβασιλείατουΘεού, κατάΘείαδικαιοσύνη. Όπωςκαιοασεβής, δενυπάρχειασεβής 100%, έχεικαιαυτόςκάποιεςκαλοσύνες. ΟπότεστηνπαρούσαζωήοΘεός, ούτωςειπείν, τονασεβήτονεξοφλείμεαγαθά. Διότιθατιμωρηθείστηνάλληζωή. ΓιαλόγουςπάλιδικαιοσύνηςοΘεόςτουδίνει, μεβάσητακαλάπουέκανε, πλούτηκαιυγείακαιάλλαπολλά, αλλάέχειναπληρώσειστηνάλληζωή. Να σας το κατοχυρώσω; Η παραβολή του πλουσίου και του Λαζάρου αυτό μας διδάσκει. Λέει τον εξής μυστηριώδη λόγο ο Αβραάμ στον πλούσιο που βρίσκεται στον Άδη: ''Παιδί μου, θυμήσουότιεσύαπέλαβεςτααγαθάσουστηγη, ενώοΛάζαροςαπέλαβετακακάστηζωήτου. ΤώραόμωςοΛάζαροςαπολαμβάνειτααγαθάτουπαραδείσου, ενώεσύδικαίωςυποφέρεις''. Θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει: «Και είναι κακό να απολαύσω τα αγαθά μου στη ζωή αυτήν;». Δεν είναι κακό, προσέξτε δεν είναι κακό. Αλλά μήπως εκεί με εξοφλεί ο Θεός, για να με τιμωρήσει μετά στον Άδη; Για αυτό μην βγάζουμε κρίσεις και συμπεράσματα. Αλλά και κάτι πολύ σπουδαίο, ποιός μας λέει, ότι αν έχουμε μία στέρηση αγαθών, αν έχουμε μία απουσία υγείας, αν έχουμε διωγμό και κατατρεγμόν ότι αυτά τα στοιχεία δεν είναι στοιχεία αγιότητας; Ξέρετε τι λέει στην προς Εβραίους επιστολή (12,10) ο Απόστολος Παύλος: «Ο Θεός μας παιδαγωγεί προς το συμφέρον μας, για να γίνουμε μέτοχοι της αγιότητός Του». Ο αγιασμός των ανθρώπων επιτυγχάνεται με τα δεινά και με τις δοκιμασίες. Είναιθαυμάσιουλικόοιδοκιμασίεςγιατηναπόκτησητηςαγιότητας. Συνεπώςμηνσκανδαλιζόμαστεμετηνπροσωρινήευτυχίατωνασεβών. Ας ευχόμαστε ο Θεός να τους έχει καλά και να τους δώσει μετάνοια και αν ο Θεός επιτρέπει να μην έχουμε υγεία, να έχουμε λίγα οικονομικά, κάποτε να αγγίζουμε ακόμη και τα όρια της λιτότητας και της φτώχειας, ή να μας διώκουν και να μας κατατρέχουν, ναλέμεπάντοτεδόξατωΘεώ. Καιανκάποτεέχουμεπολλάαγαθάνααναρωτιόμαστε: «Μπας καιμεεξοφλείοΘεόςαπότηνπαρούσαζωή;». Προσέξτετοαυτό, νατοθυμάστε. Αλλοίμονόμαςανσυμβαίνεικάτιτέτοιο. Πάντοτεοιάγιοιανησυχούσανμεένατέτοιοερώτημα.
 • Ο Κύριος φανερώθηκε σε μία μοναχή, κρατώντας στο δεξί Του χέρι ένα χρυσό στεφάνι, στολισμένο με πολύτιμες πέτρες και στο αριστερό Του, ένα αγκάνθινο στεφάνι και της είπε: ''Μάθε κόρη μου, ότι πρέπει αναγκαστικά να πάρεις ή το ένα ή το άλλο στεφάνι. Διάλεξε ό,τι προτιμάς. Θέλεις στη ζωή σου αυτή το αγκάνθινο στεφάνι; Θα σου φυλάξω για την άλλη το χρυσό. Θέλεις από τώρα να έχεις το χρυσό στεφάνι; Θα έχεις μετά τον θάνατό σου, το ακάνθινο για όλη την αιωνιότητα...''. Ό,τι είπε ο Κύριος στην μοναχή, το λέει και σε εμάς. Αν δεν θέλουμε τον σταυρό και θέλουμε να καλοπερνάμε σ' αυτήν τη ζωή, δεν θα έχουμε και την δόξα στην αιώνια ζωή. Και όση μεγαλύτερη είναι η δοκιμασία μας, τόση μεγαλύτερη θα είναι και η ανταμοιβή μας.
 • Αγκομαχούσε βαρυφορτωμένος ο γέροντας, με μια ζάλα ξύλα και αγανακτισμένος καθώς ήταν, ζήτησε το Χάρο, να έρθει να τον πάρει. Δεν αντέχω άλλο, είπε, έλα να με πάρεις! Κατέφθασε ο Χάρος, καθώς του το ζήτησε. ''Όχι, όχι, ξεφώνησε έντρομος, καθώς τον είδε ο γέροντας. Όχι εμένα! Τα ξύλα ζήτησα να μου πάρεις!''. Και το έβαλε στα πόδια. Και με χίλια βάσανα, λέει ο λαός, πάλι η ζωή γλυκιά είναι...