Περί φιλανθρωπίας

 • Τίποτα άλλο δεν αποτελεί τόσο σπουδαίο γνώρισμα και χαρακτηριστικό για τον πιστό και εκείνον που αγαπάει το Χριστό, όσο το να φροντίζει για τον συνάνθρωπό του και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την σωτηρία τους. (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Κάθε επιεικής και πράος εύκολα οδηγείται στη φιλανθρωπία, γιατί την φτώχεια των άλλων, την θεωρεί σαν δική του δυστυχία. (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Και αν ακόμα νηστεύσεις και αν κοιμάσαι στο χώμα για σκληραγωγία και αν θυσιάσεις τον εαυτόν σου, τίποτε σπουδαίο δεν κάνεις, αν δεν φροντίζεις για τον πλησίον σου. (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Η κρυφή ελεημοσύνη είναι θυσία και θυμίαμα με εντονότερη ευωδία από οποιαδήποτε άλλη φιλανθρωπία. (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Κανένας από τους Αγίους δεν επεδίωξε τα δικά του, αλλά καθένας φρόντιζε για το συμφέρον του πλησίον. Γι' αυτό και έλαμψαν περισσότερο. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Σκέψου έναν σπινθήρα, που πέφτει στο πέλαγος. Ούτε καν που θα φανεί. Ό,τι είναι για το πέλαγος μια σπίθα, αυτό είναι η κακία του ανθρώπου, για την φιλανθρωπία του Θεού. Και ακόμα περισσότερο. Το πέλαγος κάπου τελειώνει, ενώ η φιλανθρωπία του Θεού είναι άπειρη... (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Την αγάπη του Θεού στον άνθρωπο, την φανερώνει και η δημιουργία του κόσμου, μα προπαντός η συγκατάβαση δια του Σταυρού. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Τέτοια είναι η φιλανθρωπία του Θεού: Ποτέ δεν αποστρέφεται την μετάνοια, που γίνεται με ειλικρίνεια. Και αν ακόμα κάποιος φτάσει στο τέρμα της κακίας και θελήσει από εκεί να επιστρέψει στο δρόμο της αρετής, ο Κύριος τον δέχεται. Του γίνεται προσιτός. Κάνει το παν, για να τον επαναφέρει στην πρότερη κατάσταση. Και το πιο καταπληκτικό της φιλανθρωπίας του Θεού: Και αν κάποιος δεν δείξει τέλεια μετάνοια και αυτή την μικρή και σύντομη που θα επιδείξει, δεν την αποστρέφεται ο Κύριος. Και αυτήν την αμείβει πλούσια!!!... (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Λένε (κάποιοι): ''Είναι φιλάνθρωπος ο Θεός και γι' αυτό δεν τιμωρεί''. Δηλαδή, αν κολάσει τους ασεβείς, δεν θα είναι για εσάς φιλάνθρωπος; Βλέπετε σε τι βλάσφημα λόγια σας οδηγεί ο διάβολος; Λοιπόν ρωτάω: Οι μοναχοί που πήγαν στα βουνά και επίδειξαν πάρα πολύ μεγάλη άσκηση, θα φύγουν απ' αυτόν τον κόσμο αστεφάνωτοι; Αν δεν τιμωρούνται οι κακοί και δεν υπάρχει για κανέναν ανταπόδοση, τότε θα πει κάποιος, ότι ούτε οι αγαθοί και ενάρετοι βραβεύονται. ''Ναι'', λένε (απερίσκεπτα), διότι αυτό αρμόζει στον Θεό, να υπάρχει μόνο Βασιλεία του Θεού. Να μην υπάρχει κόλαση!''. Δηλαδή, ο πόρνος και ο μοιχός και όποιος έκανε άπειρα κακά, θα απολαύσει τα ίδια, με εκείνον που αγωνίστηκε και επέδειξε σωφροσύνη και αγνότητα; Το ίδιο τέλος περιμένει έναν Απόστολο Παύλο και έναν Νέρωνα ή και τον διάβολο;... Στοχάσου που οδηγεί αυτή η βλασφημία, όταν αποφαίνονται, ότι ο φιλάνθρωπος και επιεικείς Θεός, περιφρονεί τόσους κόπους και ιδρώτες. Πώς θα δικαιολογηθούν αυτά; (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Με την φιλανθρωπία και την αγάπη μας προς τον συνάνθρωπο, ουσιαστικά προσκυνάμε το Θεό. Άλλωστε έχει λεχθεί: Είδες τον αδελφό σου; Είδες Κύριο τον Θεό σου. (ΆγιοςΑπολλώ)
 • Μήπως νομίζεις πως η φιλανθρωπία δεν είναι αναγκαία, αλλά προαιρετική; Μήπως νομίζεις πως δεν αποτελεί νόμο, αλλά συμβουλή και προτροπή; Πολύ θα το 'θελα κι εγώ έτσι να είναι. Και έτσι το νόμιζα. Μα με φοβίζουν όσα λέει η Γραφή για εκείνους που, την ημέρα της Κρίσεως, ο Δίκαιος Κριτής βάζει στ' αριστερά Του, σαν κατσίκια, και τους καταδικάζει (Ματθ. 25,31-46). Αυτοί δεν καταδικάζονται γιατί έκλεψαν ή λήστεψαν ή ασέλγησαν ή έκαναν οτιδήποτε άλλο απ' όσα απαγορεύει ο Θεός, αλλά γιατί δεν έδειξαν φροντίδα για το Χριστό μέσω των δυστυχισμένων ανθρώπων. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)
 • Ας νικήσουμε αυτούς που μας τυραννούν, με επιείκεια και περισσότερο με την φιλανθρωπία· ας είναι για μας στόχος η συγχώρεση και δύναμη η εντολή που μας δόθηκε, να αποδίδουμε στους άλλους την ίδια φιλανθρωπία που λάβαμε και εμείς και την οποίαν και οι ίδιοι έχουμε ανάγκη. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)
 • Απόδειξη της άπειρης φιλανθρωπίας του Θεού είναι το ότι μετρά κάθε προσφορά μας, όχι με την αξία εκείνου που προσφέρεται, αλλά με την δυνατότητα και την διάθεση εκείνου που το προσφέρει. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)
 • Ό,τι επιτρέπει ο Θεός, ακόμη και να εξοντωθούν πχ. άνθρωποι, είναι φιλάνθρωπο, γιατί ο Θεός έχει ''σπλάχνα''. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Δεν μπορούν να μας συμφιλιώσουν με τον Θεό τόσο οι σωματικοί αγώνες και οι κόποι, όσο η συμπάθεια της ψυχής και η φιλανθρωπία και η προς τον πλησίον αγάπη. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Αυτό που λέει η καρδιά μου είναι να πάρω το μαχαίρι, να την κόψω κομματάκια, να την μοιράσω στον κόσμο και ύστερα να πεθάνω. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Θέλεις να γνωρίσεις τη φιλανθρωπία τού Θεού και το μέγεθος της μακροθυμίας Του; Άκουσε τι έγινε με τον Αδάμ: Έκανε παρακοή ο πρωτόπλαστος. Δεν μπορούσε ο Θεός να τον παραδώσει αμέσως στο θάνατο; Και βέβαια μπορούσε. Τι κάνει όμως ο Φιλάνθρωπος; Τον εξορίζει από τον παράδεισο, αφού ήταν ανάξιος να παραμένει πια εκεί, αλλά τον βάζει να κατοικήσει απέναντι, για να βλέπει από που ξέπεσε και τι έχασε και που κατάντησε, ώστε να μετανοήσει και να σωθεί. Ο Κάϊν, ο πρώτος άνθρωπος που γεννήθηκε, έγινε αδελφοκτόνος, εφευρέτης κακών, πρόδρομος όλων των φθονερών και των φονιάδων. Ενώ όμως σκότωσε τον αδελφό του, σε τι καταδικάστηκε; «Θα ζεις πλέον στενάζοντας και τρέμοντας» (Γεν. 4:12). Φοβερό το έγκλημα. Μικρή όμως η καταδίκη. Αλλά και αν ένας ολόκληρος λαός αμαρτήσει, η αμαρτωλότητά του δεν ξεπερνά την φιλανθρωπία του Θεού. (ΆγιοςΚύριλλοςΙεροσολύμων)
 • Είδατε πόσο αγαθός και φιλάνθρωπος είναι ο Κύριος; Πως αναλαμβάνει σαν δικές του τις υποθέσεις των φτωχών; Πως παραδέχεται ότι αναφέρεται σ΄αυτόν η ευεργεσία προς τους φτωχούς; Ρωτάς γιατί το κάνει αυτό; Και για να ανακουφίσει την ντροπή και την στενοχώρια των φτωχών και για να προετοιμάσει εμάς τους ανθρώπους, να γίνουμε πιο ελεήμονες προς τους φτωχούς και ακόμη εμάς να μας ανταμείψει με περισσότερα και στα πλούσια αγαθά, όχι μόνο επειδή ευεργετήσαμε έναν σύνδουλό μας, αλλά επειδή ευεργετήσαμε μαζί με τους φτωχούς και τον κοινό όλων Δεσπότη. Προσέξτε την συγκατάβαση και την συμπάθεια προς εμάς του Κυρίου. Δεν ντρέπεται να εισέλθει στην τάξη των ανθρώπων. Καταδέχεται να ονομάσει τροφούς και κηδεμόνες των φτωχών, αυτός που κάθε ζωντανή ύπαρξη την γέμισε με αισθήματα ικανοποίησης, μόνο και μόνο για να μας κάνει πολίτες του Παραδείσου. Γι' αυτό και βροντοφωνάζει: ''Πείνασα και μου δώσατε να φάω''. Και ''Αφού ελεήσατε έναν φτωχό από τους αδελφούς μου, εμένα βοηθήσατε΄''... (Μέγας Φώτιος)
 • Καμμία αρετή δεν είναι τόσο ευάρεστη στο Θεό όσο η φιλανθρωπία. (ΆγιοςΙωάννηςτηςΚροστάνδης)
 • Να είσαι φρόνιμος και συνετός όταν κάποιος φτωχός άνθρωπος που έχει ανάγκη καταφύγει σε σένα. Ο εχθρός θα προσπαθήσει τότε να ψυχράνει την καρδιά σου, να την κάνει ολότελα αδιάφορη, να φερθεί με περιφρόνηση στον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη. Φρόντισε να ξεπεράσεις μέσα σου την αντιχριστιανική και απάνθρωπη αυτή διάθεση. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
 • Η φιλανθρωπία καθαρίζει από πολλές αμαρτίες. Δεν είναι μόνο το φιλανθρωπικό υλικό, πολύ πιο δαπανηρή πνευματική φιλανθρωπία συνίσταται στο γεγονός, ότι ένας άνθρωπος, αντί να καταδικάζει άλλους, τους καταλαβαίνει, τους συγχωρεί τις αμαρτίες και τις αδυναμίες τους και ζητάει από τον Θεό να τους συγχωρήσει. (ΣτάρετςΝίκο Vorobiev)
 • Ας αποκτήσουμε και εμείς αγάπη, ας αποκτήσουμε ευσπλαγχνία για τον πλησίον. Και έτσι θα αποφεύγουμε να καταλαλούμε, να κατακρίνουμε, να εξουθενώνουμε τους άλλους. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον σαν να είμαστε μέλη του ιδίου σώματος. Ποιός είναι εκείνος, που επειδή έχει μία πληγή στο χέρι του ή στο πόδι του ή σε κάποιο άλλο μέρος του σώματός του, συχαίνεται τον εαυτόν του ή κόβει το μέλος του και αν ακόμη σαπίσει και δεν προσπαθεί μάλλον να το καθαρίσει...; Καθένας ας υπηρετεί το σώμα ανάλογα με την δύναμή του. Και φροντίστε πάντοτε να βοηθάει ο ένας τον άλλο, είτε διδάσκοντας και βάζοντας το λόγο του Θεού στην καρδιά του αδελφού, είτε παρηγορώντας, όταν ο άλλος είναι λυπημένος, είτε δίνοντας ένα χέρι και βοηθώντας τον αδελφό. Φροντίστε να ενωθείτε μεταξύ σας. Γιατί όσο ενώνεται κανείς με τον πλησίον, τόσο περισσότερο ενώνεται με τον Θεό. (ΑββάςΔωρόθεος)
 • Προσπάθησε να γλυτώσεις - όσο μπορείς - τον πλησίον από τις αμαρτίες χωρίς να τον προσβάλλεις, διότι και ο Θεός δεν αποστρέφεται όσους μετανοούν. Επίσης, λόγος κακίας ή πονηρίας εναντίον του αδελφού σου ας μην παραμένει στην καρδιά σου, για να μπορείς να λες: ''Συγχώρεσέ μας Κύριε τα παραπτώματά μας, όπως και εμείς συγχωρούμε εκείνους που μας έφταιξαν''. (Αββάς Υπερέχιος)
 • Όχι να προσέχουμε μόνο μήπως από απροσεξία λυπήσουμε τον αδελφό, αλλά ακόμα και να είμαστε έτοιμοι στο πως να διαθέσουμε αυτήν ακόμη την ασφάλεια και τη ζωή μας, για την οικοδομή του πλησίον. (Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός)
 • Η σπουδαιότερη φιλανθρωπία είναι, να μιλάς καλά για τους ανθρώπους. (Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη)
 • Μάταια κοπιάζουμε να εκτελούμε άλλες Χριστιανικές αρετές, εάν δεν έχουμε αδελφικές σχέσεις με τον αδελφό μας. (Γέροντας Αρσένιος Παπατσιώκ)
 • Μπορεί να έχουμε πρόσωπο ανθρώπου, αλλά ανθρωπιά δεν έχουμε. (Παναγόπουλος)
 • Η φιλανθρωπία αποτελείται από 2 μέρη: το ένα μέρος είναι η ελεημοσύνη και το άλλο είναι η αγάπη προς τον πλησίον. Και πλησίον είναι ο κάθε άνθρωπος, καλός ή κακός. Πρέπει δηλ. αυτός που ασκεί φιλανθρωπία και είναι μιμητής του Θεού, να ευεργετεί δικαίους και αδίκους, όπως ο Θεός έδωσε στον κόσμο τον ήλιο και τις βροχές για όλους. (Ψευδο - Κλήμης)
 • Μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ φιλίας και φιλανθρωπίας. Διότι η φιλία γίνεται από την αμοιβή, η φιλανθρωπία είναι φυσική κσι ευεργετεί, χωρίς αμοιβή, κάθε άνθρωπο είτε είναι καλός, είτε είναι κακός. (Ψευδο - Κλήμης)
 • Η αγάπη που μας δίδαξε ο Χριστός, είναι άλλο πράγμα από τη λεγόμενη ''φιλανθρωπία''. Για τούτο οι φιλάνθρωποι, δεν γεύουνται αυτή την αγάπη του Χριστού, που είναι «νερό που πηδά σε ζωή αιώνια». Οι ''φιλανθρωπίες'' που κάνουνε οι σημερινοί άνθρωποι, είναι ένα χρέος κοινωνικό. Αυτοί οι φιλάνθρωποι και όποιος είναι πρακτικός άνθρωπος, δεν είναι Χριστιανοί. (Φώτης Κόντογλου)
 • Εκείνος που είναι αληθινός φίλος προς τον άνθρωπο, δεν γίνεται ποτέ εχθρός του Θεού. (Καρλ Γιούνγκ)
 • Όταν κάποιος δεν αδικεί, γίνεται και φιλάνθρωπος. (Μένανδρος)
 • Καλύτερα να είσαι φιλάνθρωπος, παρά φιλόσκυλος. (Κώστας Πετράτος)
 • Η φιλανθρωπία, η οποία επιζητεί την δημοσιότητα, παύει να είναι φιλανθρωπία. (Χίλλερ)
 • Η φιλανθρωπία είναι η αρετή της καρδιάς, όχι των χεριών. (Άντισσον)
 • Ένας άνθρωπος μας πλησίασε και ζήτησε φιλανθρωπία από τον Άγιο Γαβριήλ τον δια Χριστόν Σαλό. Ο Άγιος τον αγκάλιασε, τον παρηγορούσε, του έδωσε χρήματα και έκπληκτος μας είπε: ''Δεν βοηθήσαμε άλλον, αλλά ο Θεός μας έδωσε έλεος και μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι καλό. Ένα τέτοιο γεγονός είναι η χάρη και το έλεος του Θεού''.