Περί κουτσομπολιού

 • Τον καταλαλούντα λάθρα τον πλησίον αυτού, τούτον εξεδίωκον. [Τον άνθρωπο, ο οποίος κουτσομπόλευε κρυφά τον πλησίον του, τον εξεδίωξα από κοντά Μου.] (Ψαλμοί 100,5)
 • Δεν είναι τίποτε πιο ευχάριστο για τους ανθρώπους από τα κουτσομπολιά, ειδικά αν αυτά υποκινούνται από μίσος. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)
 • Όταν κάποιος άνθρωπος ξοδεύει όλη του την φροντίδα για να εξετάζει υπερβολικά τη ζωή των άλλων, θα έχει ως συνέπεια, οι οικογενειακές του υποθέσεις να παραμελούνται και θα πηγαίνουν απ' το κακό στο χειρότερο. Έπειτα εκείνος που εξετάζει την ζωή των άλλων με εμπάθεια, ποτέ δεν θα λάβει συγχώρηση, για τα δικά του παραπτώματα. Διότι ο Θεός θα μας κρίνει, όχι μόνο σύμφωνα με το είδος των δικών μας αμαρτιών, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο εμείς κρίνουμε τους άλλους. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Το να περιεργάζεσαι τα ξένα και τους άλλους, είναι απόδειξη μεγάλης αδιαντροπιάς και θρασύτητας. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Η καταλαλιά (κουτσομπολιό) είναι πολύ βαρύ και ολέθριο αμάρτημα. Ωστόσο μερικοί άνθρωποι την έχουν σαν τροφή και ξεκούραση. Εσύ όμως, να μην δεχθείς μέσα σου τα ξένα κακά, αλλά να διατηρείς την ψυχή σου αμόλυντη. Γιατί, αν δεχθείς τα βρωμερά λόγια εκείνου που κουτσομπολεύει, θα προξενήσεις στην προσευχή σου, με τους λογισμούς, κηλίδες ακαθαρσίας και θα μισήσεις αδικαιολόγητα αυτούς που σε συναναστρέφονται. Γιατί, όταν τ' αφτιά σου θα γεμίσουν από την απανθρωπιά αυτών που καταλαλούν, τότε όλους θα τους υποτιμάς και όλους θα τους θεωρείς το ίδιο ακάθαρτους· όπως ακριβώς και το μάτι, όταν θαμπωθεί από δυνατό έγχρωμο φως, δεν μπορεί να διακρίνει καθαρά το σχήμα των αντικειμένων που βλέπει. Πρέπει λοιπόν να φυλάμε τη γλώσσα μας και τ' αφτιά μας, ώστε μήτε να λέμε τίποτα κακό για τον πλησίον μας, μήτε ν' ανεχόμαστε καν ν' ακούμε κάτι τέτοιο. Εμείς όμως μιλάμε ακόμα και για έργα που δεν έκαναν οι άνθρωποι! Γι' αυτό πρέπει όχι μόνο να μην πιστεύουμε όσα μας λένε, αλλά και να μην τα παραδεχόμαστε καθόλου. (Αγία Συγκλητική)
 • Ο διάβολος σε κάνει να νυστάζεις όταν ακούς λόγο πνευματικό, όχι όμως όταν κουτσομπολεύεις. (Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος)
 • Η καταλαλιά (κουτσομπολιό) γεννιέται από το μίσος και την μνησικακία. (ΆγιοςΙωάννηςτηςΚλίμακος)
 • Όποιος θέλει να νικήσει το πνεύμα της καταλαλιάς (κουτσομπολιό), ας επιρρίπτει την κατηγορία όχι στον άνθρωπο που αμάρτησε, αλλά στον δαίμονα που τον έσπρωξε στην αμαρτία. Διότι κανείς δεν θέλει να αμαρτήσει στον Θεό, μολονότι όλοι αυτοπροαίρετα αμαρτάνουμε. (ΆγιοςΙωάννηςτηςΚλίμακος)
 • Θα αρχίσεις να κάνεις δουλειά στον εαυτόν σου, όταν πάψεις να κοιτάζεις τι κάνουν οι άλλοι γύρω σου. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Έγινε πλέον κακή συνήθεια, μόλις μαθαίνουμε κάτι για τον πλησίον μας, να πηγαίνουμε και να το διαλαλούμε παντού... Ανοίξτε έναν τάφο και θα δείτε τι ακαθαρσίες υπάρχουν μέσα του και τι δυσοσμία. Η ίδια πνευματική δυσοσμία, βγαίνει από το στόμα μας, όταν κατακρίνουμε τον πλησίον. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δαμάσουμε τη γλώσσα μας. Τις δικές μας αμαρτίες πρέπει να προσέχουμε και όχι του πλησίον μας. (Άγιος Λουκάς ο Ιατρός)
 • Κάθε κουβέντα εμπαθής εναντίον άλλου είναι καταλαλιά. (Άγιος Βαρσανούφιος)
 • Το να γνωρίζουμε την πονηριά και το κακό που κάνουν οι άλλοι, μικρό ή μεγάλο, μας αλλοιώνει την λογική, μας εξασθενίζει τις δυνάμεις μας, διότι δεν συμμαρτυρεί με τον Θεό. Τελικά έχουμε αδιαλείπτως έναν πειρασμό μπροστά μας. Γι' αυτό δεν πρέπει να θέλουμε να μαθαίνουμε, να γνωρίζουμε τί κάνει ο άλλος. Αν έρθουν αν μου μιλήσουν για άλλους, θα τους κλείσω το στόμα ή θα σηκωθώ να φύγω. (Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης)
 • Το κουτσομπολιό και η κατάκριση πάνε μαζί. Γι' αυτό να προσέχουμε τι λέμε. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Τίποτε δεν είναι τόσο ευχάριστο στους ανθρώπους, όσο το να συζητούν τα ξένα ζητήματα. (Μένανδρος)
 • Είναι άσχημο πράγμα να ανακατεύεσαι με ξένες υποθέσεις και να μην ξέρεις τις δικές σου. (Δημόκριτος)
 • Κουτσομπολιό: ψέμα που φτιάχνεται από την αλήθεια. (Κασέγεφ)
 • Ο διάβολος σε κάνει να νυστάζεις όταν ακούς λόγο πνευματικό, όχι όμως όταν κουτσομπολεύεις!
 • Κουτσομπολεύουν οι κομπλεξικοί, αναπαράγουν οι τεμπέληδες και τα πιστεύουν οι ηλίθιοι.
 • Κουτσομπολιό είναι η απόλαυση που νιώθει κανείς, όταν ακούει και λέει κάτι που του αρέσει, για κάποιον που δεν του αρέσει.
 • Τόσα χρόνια δεν έκανα πράγματα, γιατί σκεφτόμουν το τι θα πουν οι άλλοι. Αυτό που κατάλαβα, είναι ότι οι άλλοι λένε και χωρίς να κάνεις κάτι...
 • Είναι εύκολο να διασκορπίσεις τα φτερά στο δρόμο, αλλά αδύνατο να τα ξαναμαζέψεις. Το ίδιο συμβαίνει και με το κουτσομπολιό. Δεν θέλει πολύ προσπάθεια για να σκορπίσεις τη φήμη κάποιου ανθρώπου, αλλά μιας και το κάνεις, ποτέ δεν θα μπορέσεις να διορθώσεις απόλυτα, το κακό που διέπραξες!!!!
 • Όποιος σου ανάφερε του αλλουνού τα ελαττώματα, έχει σκοπό να αναφέρει και τα δικά σου στους άλλους.
 • Κανένας δεν κουτσομπολεύει για τις αρετές των άλλων...
 • Αυτός που κουτσομπολεύει σε σένα, κουτσομπολεύει και για σένα. (Ισπανική παροιμία)
 • Μια γυναίκα κάποτε επανέλαβε ένα κουτσομπολιό για κάποια γειτόνισσα της. Σε λίγες μέρες το ήξερε όλη η κοινωνία της περιοχής και η γειτόνισσα μόλις το έμαθε πόνεσε και προσβλήθηκε, διότι το κουτσομπολιό εκείνο δεν απηχούσε την πραγματικότητα και ήταν μια συκοφαντία. Την άλλη μέρα, η γυναίκα που εκστόμωσε το κουτσομπολιό, έμαθε ότι η φήμη αυτή ήταν ψεύτικη. Στενοχωρήθηκε πολύ και πήγε σε ένα πνευματικό να την καθοδηγήσει, για το πως θα μπορούσε να αποκαταστήσει το κακό που έκανε στην γειτόνισσα της.
  - Κατέβα στην αγορά, αγόρασε ένα κοτόπουλο και σφάξε το, της είπε ο πνευματικός. Μετά βγες στο δρόμο, μάδα τα φτερά του και πέτα τα ένα - ένα καθώς θα προχωράς.
  Αν και η συμβουλή έκανε εντύπωση στη γυναίκα, εν τούτοις την ακολούθησε κατά γράμμα.
  Την άλλη μέρα ο πνευματικός της είπε:
  - Τώρα πήγαινε να μαζέψεις όλα τα φτερά που σκόρπισες χθες και να μου τα φέρεις.
  Η γυναίκα πήγε από τον ίδιο δρόμο αλλά, προς μεγάλη της απελπισία, ο αέρας είχε σκορπίσει τα φτερά πολύ μακριά. Αφού έψαξε για πολλές ώρες, γύρισε με τρία μόνο φτερά στο χέρι.
  - Βλέπεις τώρα, της είπε ο πνευματικός, είναι εύκολο να πετάξεις τα φτερά στο δρόμο, αλλά αδύνατο να τα ξαναμαζέψεις. Το ίδιο συμβαίνει και με το κουτσομπολιό. Δεν θέλει πολύ προσπάθεια για να σκορπίσεις τη φήμη κάποιου ανθρώπου, αλλά μιας και το κάνεις, ποτέ δεν θα μπορέσεις να διορθώσεις απόλυτα το κακό που διέπραξες!!!!