Περί διαβόλου "3"

  • Όπως ο καπνός διώχνει τις μέλισσες, έτσι και το θυμίαμα διώχνει τον διάβολο, γιατί η ευωδία του θυμιάματος, του θυμίζει την ευωδία που είχε και αυτός, όταν ήταν κάποτε στον παράδεισο. Μετά την πτώση του, έχασε την Χάρη, γι΄αυτό και βρωμάει πολύ άσχημα. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
  • Οι μεγάλες εξουσίες και οι δόξες του κόσμου τούτου, είναι στα χέρια του διαβόλου, με την παραχώρηση βέβαια του Χριστού. Και τα δίδει ο διάβολος, σε όποιον τον προσκυνήσει και παραδώσει την ψυχή του. Γι΄αυτό και πολλοί άνθρωποι - όργανα του διαβόλου, έχουν καταλάβει καίριες και μεγάλες θέσεις - αξιώματα στην κοινωνία που ζούμε. Γνώριζα μια περίπτωση ενός ηθοποιού στην Αμερική, ο οποίος είχε υπογράψει με το αίμα του, συμφωνητικό με τον διάβολο, για να αποκτήσει πάρα πολλά χρήματα και δόξα, με αντάλλαγμα την ψυχή του. Σε μία πενταετία, ο ηθοποιός πέτυχε αυτά που ήθελε. Στο τέλος τα χάλασε με τον διάβολο και ο διάβολος τον εκδικήθηκε. Ξέρετε πώς; Τον έγδαρε και τον φόρεσε το δέρμα ανάποδα! Τον βρήκαν οι δικοί του, αιμόφυρτο σε αυτήν την ελεεινή κατάσταση. Ο άνθρωπος τελικά πέθανε. Δείτε πως συμπεριφέρεται ο διάβολος στους ''δικούς του''... Όταν συμπεριφέρεται έτσι στους δικούς του, πως θα συμπεριφερθεί σε εμάς; (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
  • Οι Πατέρες λένε, ότι κανείς να μην προκαλεί και να τα βάζει με τον εχθρό διάβολο, σε όποιο πνευματικό επίπεδο και να είναι. Το να προκαλείς τον εχθρό είναι υπερηφάνεια και λόγω αυτής, ο Θεός αποσύρει τη Χάρη Του, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να εξευτελίζεται.... (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
  • Ο διάβολος όταν μετασχηματίζεται ως άγγελος, δεν μπορεί να λευκάνει το φως του και να το εξισώσει, με το Άκτιστο λευκό φωτισμό που εκπέμπει ο πραγματικός άγγελος, του οποίου φωτισμός είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος. Ο διάβολος στερούμενος Χάρη Αγίου Πνεύματος, είναι νοητός σκότος και αναγκάζεται να προσλάβει μια κτιστή φωτοχυσία, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται όχι ως λευκός, αλλά ως κίτρινος. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
  • Ο διάβολος ονομάζεται κοσμοκράτορας, όχι με την έννοια ότι κυβερνά τον κόσμο, αλλά ότι κυβερνά το κράτος της αμαρτίας και εκείνους τους ανθρώπους, που εργάζονται την αμαρτία αμετανόητοι και είναι συνεπώς εργάτες του διαβόλου. Στην θεολογία, η λέξη κόσμος, άλλοτε σημαίνει αμαρτία και άλλοτε άνθρωπος. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
  • Ο διάβολος έναν και μόνο λογισμό έχει. Να λυπεί το Θεό, κολάζοντας τους ανθρώπους. Δεν έχει τύψεις συνειδήσεως γι΄αυτά που κάνει, ωστόσο ξέρει, ότι με αυτά που κάνει, θα αυτοκολαστεί. Σκέφτεται μόνο πονηρά και δεν μπορεί να κάνει αγαθό λογισμό, διότι στερείται ταπείνωσης. Και τόσο πολύ τον καίει η ταπείνωση, αφού ούτε καν υποκριτικώς δεν μπορεί να ταπεινωθεί! (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
  • Ο διάβολος λόγω του υπερβολικού εγωισμού του, δεν αντέχει την γνήσια καταφρόνηση. Θέλει ο άνθρωπος να τον υπολογίζει. Ήταν κάποιος γέροντας, στον οποίο εμφανίστηκε ο διάβολος με την μορφή άγριου λιονταριού. Ο γέροντας παρέμεινε ψύχραιμος, κατάλαβε αμέσως, ότι επρόκειτο για τον διάβολο και απευθυνόμενος με έναν απαξιωτικό και καταφρονητικό ύφος λέει στο λιοντάρι: Αχ, με τα κουταβάκια θα τα βάλουμε τώρα! Και πριν ακόμα ο εχθρός επιτεθεί, με τη φράση αυτή του γέροντα, έγινε άφαντος ο διάβολος! Θέλει τόλμη και παλλικαριά ψυχής, γιατί άμα κάποιος έλεγε τα ίδια λόγια του γέροντα με φόβο, ο διάβολος δεν θα έφευγε. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
  • Ο διάβολος είναι πηγή ψεύδους, όμως μερικές φορές αναγκάζεται να πει μερικά πράγματα, τα οποία είναι αληθινά π.χ. μέσω των δαιμονισμένων. Εμείς ακόμα και αληθινά να είναι, δεν πρέπει να τα πιστεύουμε. Δεν πρέπει να μάθουμε την αλήθεια από την πηγή του ψεύδους. Είναι σαν να πάμε να πιούμε γάργαρο νερό, από μια βρώμικη πηγή. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
  • Ο πρώτος καρνάβαλος είναι ο διάβολος, που μετασχηματίζεται σε άγγελο Κυρίου, σε Χριστό (εκτός από την μορφή του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Χριστού) και σε Παναγία! Ο διάβολος και όλα τα δαιμόνια, μπορούν να λάβουν οποιοδήποτε σχήμα και όγκο, εξαπατώντας τους οφθαλμούς μας, μετασχηματίζοντας τον εαυτόν τους και σε ζώα, όπως φίδια, σαύρες κ.ά. Τον διάβολο έχουν αρχηγό, όλοι οι καρνάβαλοι, γι΄αυτό και δεν επιτρέπεται να φοράμε μάσκα και να συμμετέχουμε σε καρναβάλια. Τα καρναβάλια είναι σατανική εφεύρεση. Δεν πρέπει επίσης να αλλάζουμε και να μιμούμαστε τη φωνή κάποιου, όταν ο άλλος δεν μας βλέπει με σκοπό να τον μπερδέψουμε. Με τον ίδιο τρόπο, αλλοιώνει και ο διάβολος τη φωνή του, για να μην τον καταλάβουμε. Τους μασκαράδες και τους μίμους ο Θεός τους τιμωρεί σκληρά, με πρώτη τιμωρία να αφαιρείται από αυτούς η σύνεση (η λογικότητα) και στη συνέχεια ελαττώνεται αισθητά ο έλεγχος της συνειδήσεως και να χάνει έτσι κανείς το μυαλό του. (ΓέρονταςΕφραίμΣκήτηςΑγίουΑνδρέα)
  • Στα όνειρα και στα οράματα, όσοι είδαν το Χριστό, πάντα Τον βλέπουν με τους τύπους των ήλων στα χέρια και στα πόδια Του. Και επειδή ο Χριστός πάντα ευλογεί, φαίνεται η τρύπα στο χέρια Του. Αν δεν εμφανίζονται οι τύποι των ήλων, τότε είναι διάβολος, που μετασχηματίστηκε σε Χριστό. Ο διάβολος δεν μπορεί ποτέ να πάρει την μορφή του Σταυρωμένου και Αναστάντα Χριστού. Ο διάβολος όταν πάρει την μορφή του Ιησού Χριστού, λέει: Εγώ είμαι ο Ιησούς Χριστός! Και το λέει σ' αυτόν που του παρουσιάζεται, για να τον προσκυνήσει και να δαιμονιστεί. Ο Χριστός όταν εμφανίζεται, δεν λέει ποτέ κάτι τέτοιο, γιατί είναι ταπεινός και λέει απλά: ''Εγώ Είμαι'', γνωρίζοντας, ότι σε αυτόν που εμφανίζεται, έχει την διάκριση να Τον αναγνωρίσει. (ΓέρονταςΕφραίμΣκήτηςΑγίουΑνδρέα)
  • Σε όποιο μέρος χυθεί αθώο αίμα, εκείνο το μέρος τα δαιμόνια το κάνουν ''στέκι'' τους. Έτσι έχουν τα πράγματα και μετά λέμε, όταν δεν ξέρουμε, ότι υπάρχουν φαντάσματα και στοιχειωμένα σπίτια. (ΓέρονταςΕφραίμΣκήτηςΑγίουΑνδρέα)
  • Έρχεται ο διάβολος και με χτυπάει αλύπητα. Μου λέει: «Μην τους τα λες τόσο καθαρά. Άσε τους να κοιμούνται. Μην τους αφήνεις να ξυπνούν... (ΓέρονταςΑμβρόσιοςΛάζαρης)
  • Ο Θεός τον έχει τον σατανά, όπως ο άνθρωπος έχει το σκυλί. Του αφήνει λίγο χαλαρό το σκοινί, για να δει μέχρι που αντέχεις. Και μετά το τραβάει, άμα δει, ότι δεν αντέχεις πολύ τον πόλεμο του σατανά. (ΓέρονταςΑμβρόσιοςΛάζαρης)
  • Ο πειρασμός ξέρεις τι μάστορας είναι; Τα ελάχιστα τα κάνει μεγάλα. Μεταχειρίζεται μεγάλη πολιτική. (ΓέρονταςΑμφιλόχιοςΜακρής)
  • Μην αφήνεις να σε τυραννεί ο διάβολος. Εμφανίζεται με ένδυμα προβάτου, ότι θέλει δήθεν το συμφέρον της ψυχής σου... (ΓέρονταςΑμφιλόχιοςΜακρής)
  • Ο διάβολος έχει 2 όπλα, με τα οποία δίνει τη χαριστική βολή στον αμαρτωλό άνθρωπο. Για τους ευαίσθητους έχει το όπλο της απογνώσεως και της απελπισίας και για τους αναίσθητους έχει το όπλο της ραθυμίας και της επαναστάσεως. Ο διάβολος πλησιάζει τους ευαίσθητους ανθρώπους και τους σπέρνει λογισμούς του τύπου: Τι είναι αυτό που έκανες, τώρα δεν υπάρχει για σένα ελπίδα σωτηρίας, κανείς δεν μπορεί να σε σώσει! Τους αναίσθητους αντίθετα τους λέει: Έλα καημένε, καλός είσαι! Και τί έκανες στο κάτω-κάτω για να μετανιώσεις; Δεν σκότωσες και κανέναν! Μακάρι να ήταν όλοι σαν και σένα!!! (ΓέρονταςΕφραίμτης Αριζόνας)
  • Ο διάβολος 2 πράγματα λυσσαλέα και μανιωδώς πολεμάει. Τον δε μοναχό, πολεμάει να τον αποσχηματίσει, τον δε παντρεμένο, πολεμάει να τον χωρίσει. (ΓέρονταςΕφραίμ τηςΑριζόνας)
  • Ο διάβολος εργάζεται πάνω στα αδύναμα σημεία κάθε ανθρώπου και με βάση αυτά δημιουργεί σκάνδαλα και άσχημες καταστάσεις. (ΓέρονταςΕφραίμτης Αριζόνας)
  • Είναι τρομακτική η θέα των δαιμόνων. Λένε οι Πατέρες, ότι εάν δίπλα από τη θέα των δαιμόνων, υπήρχε ένας μεγάλος γκρεμός, θα προτιμούσε ο άνθρωπος να πέσει στον γκρεμό, παρά να δει τη θέα των δαιμόνων! (ΓέρονταςΕφραίμτης Αριζόνας)
  • Ο διάβολος κατόρθωσε με την κακία του, με την πονηριά του, με την πίεση, με την τέχνη του, να επικράτησει στην σκέψη και στην επιθυμία των ανθρώπων. (ΓέρονταςΕφραίμ τηςΑριζόνας)
  • Εμείς οι σημερινοί άνθρωποι έχουμε τους ίδιους πολέμους, γιατί είναι ίδια τα δαιμόνια, δεν έχουν αλλάξει. Έρχονται, λοιπόν και μας πολεμούν, όπως τους Πατέρες τους παλαιούς. Μα εκείνοι ήταν λεβέντες, γιατί νικούσαν και γινόντουσαν μεγάλοι. Εμείς την πατάμε. Μας φέρνουν λογισμούς π.χ. εναντίον του αδελφού μας και δεν τους πολεμούμε καθόμαστε και τους δεχόμαστε. Γιατί μου είπε ένα λόγο, γιατί με στραβοκοίταξε, γιατί δεν με εξυπηρέτησε, πλέκουμε και πλέκουμε λογισμούς και λογισμούς. Και μετά τι γίνεται; Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Χάνουμε και τον καιρό μας και ο διάβολος που είναι πάρα πολύ τεχνίτης, χαίρεται. «Ας τον, λέει, τον χαζεύω τώρα». Ο χρόνος περνάει και το κάθε τι άσχημο στεριώνει μέσα μας. Θα μεγαλώσει, θα μεγαλώσει και από μυρμηγκάκι θα γίνει λιονταράκι! Μετά θα γίνει λέοντας μεγάλος και όταν αντιληφτούμε, ότι πια μας έφερε βόλτα και μας έχει τυλίξει για τα καλά, θα σηκώσουμε το ανάστημα, δήθεν για να αντικρούσουμε, αλλά θα συναντήσουμε ισχύ λέοντος. Και λέγει ο Όσιος Εφραίμ: ''Με λέοντα καταπιάστηκες να πολεμήσεις; Πρόσεξε να μην σου συντρίψει τα κόκκαλα!'' (ΓέρονταςΕφραίμ της Αριζόνας)
  • Ο «πόλεμος» από τον διάβολο, δεν έρχεται μόνος του, εάν εμείς δεν δώσουμε αιτία. Φταίνε τα πάθη μας, που τα αφήνουμε και δεν τα πολεμάμε. Αφού δεν αποφεύγουμε τις αιτίες, δεν μπορεί, θα έρθει πόλεμος. (Γέροντας Ιερώνυμος της Αιγίνης)
  • Πρέπει να μαθαίνεις τις πανουργίες του πειρασμού, για να γλιτώσεις, ώστε να μην μπορεί να σε βλάψει. Και προσοχή: Όταν δεν μπορεί να μας ρίξει στις πράξεις, μας ρίχνει με τους λογισμούς. Προσπαθεί να ρίχνει τον άνθρωπο και μετά του φέρνει ελεγκτικούς λογισμούς, για να τον ρίξει στην απελπισία. Να τα γνωρίζεις αυτά... Ποτέ, το τονίζω, να μην δεχθείς απελπισία και για τίποτε. Και στους λογισμούς που έρχονται από τον πειρασμόν να λες: ''Και στη κόλαση να πάω, σε καλύτερη θέση από σένα θα είμαι! Δεν φοβάμαι, διότι εγώ μπορώ να μετανοήσω και ο Θεός είναι όλος Αγάπη''. Ποτέ και για τίποτα απελπισία! (ΓέρονταςΙερώνυμοςτηςΑιγίνης)
  • Οι δαίμονες δεν μπορούν να μας βλάψουν, μπορούν μόνο να ζωγραφίσουν στον λογισμό μας φαντασιώσεις, να μας βάλουν λογισμούς φανταστικούς και παραστατικούς. Δεν μας παρουσιάζουν την αμαρτία στην πραγματικότητά της, αλλά όπως τους εξυπηρετεί, γιατί θέλουν να μας αιχμαλωτίσουν. Κάνουν δηλ. την ηδονή πιο εικονιστική. Σου λ.χ. ο πονηρός: Εάν κλέψεις αυτά τα χρήματα, θα χτίσεις μια πολυκατοικία. Τα κλέβεις εσύ, αρχίζεις να χτίζεις και διαπιστώνεις, ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις, γιατί είναι λίγα τα χρήματα. Ο πονηρός λοιπόν ψεύδεται, αλλοιώνει τα πράγματα, μόνο και μόνο, για να μας παρουσιάσει ελκυστικό τον πειρασμό... (Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης)
  • Κοιμάσαι για παράδειγμα και βλέπεις κάποιο κακό όνειρο και πανικοβάλλεσαι, διότι νοιώθεις, ότι αμάρτησες. Όταν όμως κοιμάσαι, δεν αμαρτάνεις, διότι δεν έχεις καμμία βούληση, δεν καταλαβαίνεις τι κάνεις, δεν το κάνεις εσύ. Ποιός επομένως, σου έβαλε την σκέψη ότι αμάρτησες; Ο διάβολος. Αυτός σου το είπε, για να στενοχωρηθείς. Αλλά από την ώρα που θα σε κάνει να στενοχωρηθείς, μπαίνεις πράγματι στο δρόμο της αμαρτίας και της αποτυχίας, διότι συντρίβεται η δύναμή σου. (Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης)
  • Με όλη σου την δύναμη να μισείς τους δαίμονες, είπε κάποιος από τους Αγίους και να εχθρεύεσαι το σώμα. Άλλο βέβαια μίσος και άλλο έχθρα. Όταν μισώ κάποιον, δεν του μιλάω, ενώ όταν τον εχθρεύομαι, τον χτυπάω, τον κυνηγάω, του επιτίθεμαι. (Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης)
  • 'Οταν εμείς προσκαλούμε συνεχώς και ακούραστα τον Χριστό, τότε Εκείνος, δεν δίνει το δικαίωμα στον διάβολο να μας επιτεθεί, ούτε καν με την προσβολή. Δεν του επιτρέπει δηλ. να μας δείξει φανταστικά κάποια μορφή στο κάτοπτρο της διανοίας μας, ούτε να μας πει, έστω και τον ελάχιστο λόγο. (Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης)
  • Η πλάνη του σατανά από τα δεξιά, είναι να προβάλλει την απογοήτευση σαν ανάγκη. Αυτό το διαβολικό σκοτεινό νέφος που θολώνει το νου, σβήνει την προαίρεση και παραδίδει τον άνθρωπο άνευ όρων. (Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός)
  • Ο διάβολος δεν έχει προορατική ικανότητα, ούτε γνωρίζει τι σκέπτεται ο άνθρωπος. Συμπεραίνει από τις κινήσεις των συναισθημάτων και ερεθίζει ανάλογα τα μέλη και τις αισθήσεις με εμπαθή νήματα. Όταν βλέπει να κλίνει η διάθεση μετά την εικόνα, είτε του πράγματος, είτε του νοήματος, που προσέβαλε την φαντασία, καταλαβαίνει ότι σ' αυτό έχει ο άνθρωπος την επιθυμία και την πρόθεσή του και φέρνει τα κατάλληλα αίτια, για να υποτάξει το θύμα του. (Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός)
  • Ο διάβολος μας βοηθά να κάνουμε ελεημοσύνη, να νηστεύουμε, να παρθενεύουμε, να χτίζουμε Εκκλησίες γιατί ξέρει, ότι μπορεί να μας ρίξει στην υπερηφάνια. Μόνο δύο πράγματα δεν θα σε αφήσει να κάνεις ο διάβολος: να πεις ''Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με'' και να πας να εξομολογηθείς. (Γέροντας Νίκων ο Νεοσκητιώτης)
  • Ο διάβολος φοβάται τον ταπεινό, ενώ τον υπερήφανο τον αγαπά γιατί είναι δικός του. (Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης)
  • Ο διάβολος είναι απαίσιος στην όψη, είναι και φοβιτσιάρης. Είναι μυρμηγκολέων, έτσι λένε οι Πατέρες. Αν του δώσεις δικαιώματα και τον φοβηθείς, γίνεται λιοντάρι. Αν όμως αγωνιστείς με ταπείνωση και ζητάς τη δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και των Αγίων, είναι ένα μυρμήγκι. Του κάνεις μία έτσι, όταν πατάμε κατά λάθος ένα μυρμήγκι και τον διαλύεις. Γι' αυτό να αδιαφορείς. Και αν γίνει και κάποια αμαρτία, γρήγορα στην εξομολόγηση, χωρίς πολλά λόγια. (Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης)
  • Με τρία πράγματα ο Διάβολος μας παίρνει στην Κόλαση: σαρκικά, αιρέσεις και μαγεία! (Γέροντας Μόδεστος)
  • Σας συμβουλεύω να μεταχειριστείς 4 όπλα ακαταμάχητα, για να φυλάγεσαι από τα πυρωμένα βέλη του σατανά. Με αυτά τα όπλα, αν βέβαια τα χρησιμοποιήσεις με μεγάλη προσοχή, δεξιοτεχνία, προθυμία και ανδρεία, όχι μόνο θα μείνεις άτρωτος και αβλαβής από τα βέλη και τις παγίδες του διαβόλου, αλλά και θα τον νικήσεις και θα τον αφανίσεις. α) Πρώτο όπλο κατά του εχθρού, είναι η αίσθηση της παρουσίας του Θεού. «Τον Κύριο έβλεπα συνέχεια μπροστά μου, για να μη με σαλέψει ο πειρασμός» (Ψαλμ. 15,8· Πράξ. 2,25). Εκείνος που σκέφτεται και στοχάζεται καλά πως ο Θεός είναι πανταχού παρών και πάντοτε είναι μπροστά του, μέρα και νύχτα σε κάθε περίσταση, δεν μπορεί να αμαρτήσει β)Δεύτερο όπλο είναι να συνηθίσεις να λες ακατάπαυστα την ευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον μέ». Αυτη την ευχή να αρχίζεις να τη λες, μόλις σηκωθείς το πρωί από το κρεβάτι σου. Να τη λες και όταν περπατάς στο δρόμο κα όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο, στο τρένο, στο πλοίο, στο αεροπλάνο· και ενώ εργάζεσαι, τρως, πίνεις, και σε κάθε ώρα καί περίσταση. Αλλά να την λες με την καρδιά σου, με πίστη ευλάβεια, αγάπη, πόθο και βία. Όχι το στόμα να λέει: «Κύριε Ιησού Χριστέ» και ο νους και η καρδιά να λένε άλλα και μάλιστα πονηρά και αντίθετα γ)Τρίτο όπλο κατά του διαβόλου είναι η ταπείνωση δηλ. να μην υψηλοφρονείς, αλλά το φρόνημά σου να είναι ταπεινό. Να έχεις την αίσθηση πως ό,τι έχεις δεν είναι δικό σου, αλλά του Θεού. Δηλ. το σώμα σου και η ψυχή, η υγεία και η δύναμη, η σοφία, ο πλούτος και ό,τι άλλο έχεις, ακόμη και οι αρετές, οι αγαθοεργίες, οι προσευχές, οι νηστείες, οι ελεημοσύνες, όλα, όλα είναι χαρίσματα της Χάρης του Θεού, χωρίς Τον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα καλό. Όταν λοιπόν έχεις ταπεινό φρόνημα, θα σε σκεπάζει και θα σε φυλάει ο Θεός. Γιατί ο Θεός συγκινείται με τον ταπεινό και τον προσέχει, όπως λέει το Άγιο Πνεύμα στο βιβλίο των Παροιμιών. Όταν στις καρδιές των ταπεινών ανθρώπων αναπαύεται το Πνεύμα το Άγιο, πως είναι δυνατόν να πλησιάσει ο διάβολος; και δ)Τέλος, τέταρτο όπλο κατά των παγίδων και των πειρασμών του διαβόλου, είναι η αγάπη, η καθαρή, η αληθινή, η ολόψυχη. Όποιος έχει αυτήν την αγάπη έχει μαζί του το Θεό, που είναι Αγάπη: «Ο Θεός αγάπη εστί, και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ» (Α΄ Ιωα. 4,16). Όταν ο άνθρωπος έχει μαζί του το Θεό προστάτη και βοηθό, τότε ποιόν θα φοβηθεί; Όπου πας, φεύγει το σκοτάδι· όπου αλήθεια, φυγαδεύεται το ψεύδος· όπου ο Θεός, φεύγει σαν αστραπή ο διάβολος. Αυτά τα 4 όπλα να μεταχειρίζεσαι και να παρακαλάς τον Θεό να σε βοηθάει και να σε στηρίζει. Και αν σαν άνθρωπος τραυματιστείς από τον διάβολο, να τρέχεις αμέσως στον γιατρό, στον πνευματικό, στη μετάνοια και εξομολόγηση. Να ζητήσεις θεραπεία και θα την έχεις... (Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος)
  • Ο διάβολος κοιτάζει να κάνει τα πάντα, για να μας απασχολήσει, αρκεί να μην είναι ο νους μας στο Χριστό και στην προσευχή. Κυνηγάει να μας σκοτίζει την διάνοιά μας και να ''πεθαίνουμε'' από την χαύνωση και την αμέλεια. (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)
  • Από 8 σημεία μας πειράζει ο διάβολος και είναι τα εξής: 1)Ο από επάνω πειρασμός, που είναι 2 ειδών: Το 1ο είδος συμβαίνει όταν αρχίζουμε να κάνουμε μία αδιάκριτη και απερίσκεπτη άσκηση που υπερβαίνει τις δυνάμεις μας π.χ. υπερβολική νηστεία, πολλές μετάνοιες κ.α. Το 2ο είδος πειρασμού συμβαίνει όταν ερευνούμε την Αγία Γραφή χωρίς να διαθέτουμε την ανάλογη πνευματική κατάσταση με αποτέλεσμα, εάν κάποιος δεν ευρεθεί να μας χαλιναγωγήσει, θα φθάσουμε στην αίρεση και την βλασφημία του Θεού 2)Ο από κάτω πειρασμός: Αυτός μας πειράζει με την ακηδία και οκνηρία για την επιτέλεση των έργων της αρετής και των εντολών του Θεού 3)Ο εκ δεξιών πειρασμός: Αυτός ο πειρασμός πάλι είναι 2 ειδών: Το πρώτο είδος είναι, όταν εργασθούμε τα καλά έργα με κακό σκοπό, ενώ το δεύτερο είναι, εάν δεχθούμε την εμφάνιση των δαιμόνων με την μορφή αγγέλων και αγίων, ή με την μορφή του Χριστού, της Θεοτόκου και άλλων ουρανίων μορφών 4)Ο εξ αριστερών πειρασμός: Από τα αριστερά μας πειράζει ο διάβολος όταν γνωρίζουμε την αμαρτία, αλλά με την θέληση μας αποφασίζουμε να την εκτελέσουμε 5)Ο εκ των έμπροσθεν πειρασμός: Μας πειράζει από εμπρός ο διάβολος όταν μας παρουσιάζει σκέψεις και φαντασίες για έργα τα όποια δήθεν θα μας συμβούν στο μέλλον. Όλα αυτά μας τα φέρνει ο νοητός εχθρός στον νου μας με σκοπό να μας ταράξει και να μας κλονίσει με αυτά που νομίζουμε ότι θα έλθουν εναντίον μας 6)Ο εκ των όπισθεν πειρασμός: Πειραζόμεθα εκ των όπισθεν όταν οι δαίμονες μας ενοχλούν στον νου μας με αυτά τα έργα που κάναμε στο παρελθόν, όταν είμασταν παιδιά ή νέοι και με τις αμαρτίες που κάναμε 7)Ο εκ των έσω πειρασμός: Πειραζόμεθα από μέσα μας με τον ερεθισμό των παθών, τα οποία εξέρχονται από την καρδιά μας. Απαλλασσόμεθα από τα πάθη της καρδίας μας με την ακατάπαυστη προσευχή και τα δάκρυα της μετανοίας 8)Ο εκ των έξω πειρασμός: Προέρχεται από τα πάθη, τα οποία εισέρχονται στην ψυχή μας από τις πέντε (σωματικές) αισθήσεις ή όπως ονομάζονται τα παράθυρα της ψυχής. (Γέροντας Κλέοπα Ήλιε)
  • Ο Θεός επέτρεψε στον διάβολο να βάζει τον άνθρωπο σε πειρασμό, για να τον κάνει πιο δυνατό στην πίστη, για να θέτει ο άνθρωπος όλη του την ελπίδα μόνο στον Θεό και όχι στις δυνάμεις του και για να λάβει ο άνθρωπος περισσότερη ανταμοιβή από τον Θεό. Ο Θεός αφήνει τον σατανά να δελεάσει τον άνθρωπο, αλλά ποτέ δεν επιτρέπει να του φέρνει πειρασμούς, πάνω από την δύναμη της πίστεώς του (Α' Κορ. 10, 13). (Γέροντας Κλέοπα Ήλιε)
  • Ο σατανάς δεν έχει δύναμη και άδεια να εξουσιάζει, να απατά ή να βιάσει την θέληση του ανθρώπου προς την αμαρτία. Αυτός απλώς τον βάζει σε πειρασμό με διάφορα τεχνάσματα, φαντασιώσεις και ενθυμήσεις, με τις αισθήσεις, με τις αδυναμίες της φύσεως, με τις ηδονές, με τους λογισμούς. Ο σατανάς ουδέποτε φανε­ρώνει στον άνθρωπο το πρόσωπό του, δεν αποκαλύπτεται κατευ­θείαν σαν εχθρός στον άνθρωπο. Αλλά τον πολεμά κρυφά ή φανερά ή με τους κακούς ανθρώπους, χρησιμοποιώντας κάθε είδους τεχνά­σματα πονηρά, ώστε να μην αποκαλυφτεί ο ίδιος, διότι ο σκοπός του είναι η πτώσιη μας στην αμαρτία και η απώλειά μας. Αυτός ονο­μάζεται πειρασμός και πατήρ του ψεύδους, διότι με τους πειρασμούς και τις ψεύτικες παγίδες του θέλει να μας οδηγήσει στην αμαρτία. Ο σατανάς ακόμη εκβιάζει την θέλησή μας, υποδαυλίζει τα πάθη και τις σαρκικές ορέξεις της ψυχής και του σώματος, δημιουργεί αφορμές για την εκτέλεση αμαρτιών, μας στριφογυρίζει πάντοτε τον νου στις πτώσεις μας, αλλά δεν έχει την θέληση και άδεια από τον Θεό να μας πιέσει για την διάπραξη της αμαρτίας, διότι τότε δεν θα είχαμε καμμιά ενοχή, ούτε τιμωρία και κανείς δεν θα λυτρωνόταν από τις παγίδες του. (ΓέρονταςΚλέοπαΉλιε)
  • Ο Χριστιανός μπορεί να παραμένει άτρωτος από τις παγίδες του διαβόλου, όταν εκτελεί τα αγαθά έργα και ιδιαίτερα την προσευχή, την νηστεία, την ταπείνωση, την αγάπη, την εξομολόγηση, την μετάνοια, την ελεημοσύνη και την μακροθυμία. (Γέροντας Κλέοπα Ήλιε)
  • Αν αρνηθούμε την πονηρή πρόταση που μας υποβάλλει ο διάβολος (προκειμένου να αμαρτήσουμε), τότε αυτή η ''αρνητική'' σκέψη επιστρέφει πίσω σ' αυτόν με μεγάλη ταχύτητα και τεράστια δύναμη και τον χτυπάει! Λένε οι Άγιοι Πατέρες, πως όταν αρνιόμαστε την πονηρή πρόταση του διαβόλου, τότε κατακτάμε την νίκη, χωρίς να δώσουμε καν μάχη! (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
  • Οι δαίμονες είναι αόρατοι, αλλά εμείς τους δανείζουμε το σώμα μας, με το να αποδεχόμαστε τους λογισμούς που μας υποβάλλουν, για να γίνουν ορατοί. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
  • Ο διάβολος διδάσκει ακόμη και στα μικρά παιδιά να εναντιώνονται στους γονείς τους. Γιατί γνωρίζει ότι, αν οι άνθρωποι από μικρά παιδιά εναντιώνονται στους γονείς τους, έτσι εύκολα θα κοθοδηγούνται από αυτόν μια ζωή. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
  • Τα πονηρά πνεύματα μας πολεμούν κυρίως με τους εξής τρόπους: Πρώτον, με τους εμπαθείς λογισμούς, με τους οποίους αιχμαλωτίζουν το νου, τον σκοτίζουν και τον πειθαναγκάζουν να συναινέσει στην αμαρτία. Δεύτερον, με τα πάθη, που υπάρχουν μέσα μας, από τα οποία παίρνουν τις αφορμές για να υποκινήσουν τους εμπαθείς λογισμούς. Τρίτον, με τις σωματικές αισθήσεις - την ακοή, την αφή, τη γεύση, την όσφρηση και, προπάντων, την όραση - μέσα από τις οποίες, σαν από πόρτες, περνούν στη ψυχή ποικίλα εξωτερικά ερεθίσματα, που ξεσηκώνουν τα πάθη μας και μας σπρώχνουν στην αμαρτία. Τέταρτον, με άλλους ανθρώπους, τους οποίους βάζουν είτε να μας κατατρέχουν και να μας αδικούν, είτε να μας παρασύρουν στην αμαρτία. Πέμπτον, με θλίψεις, βάσανα και αρρώστιες. (Γέροντας Ευστράτιος Γκολοβάνσκι)
  • Κάθε αμαρτία γίνεται με την παρακίνηση ή και την συνέργια ορισμένου δαιμονίου και κάθε πάθος υποστηρίζεται από ορισμένο δαιμόνιο. Έτσι, τα ηγετικά δαιμόνια είναι οχτώ, όσα και τα θανάσιμα πάθη: της γαστριμαργίας, της πορνείας, της φιλαργυρίας, της λύπης, της οργής, της ακηδίας, της κενοδοξίας, της υπερηφάνειας. Κάθε πονηρό πνεύμα, πολεμώντας μας, ενεργεί με τους δικούς του τρόπους, ανάλογα με το πάθος που υποστηρίζει. Όλα, πάντως, τα δαιμόνια συνεργάζονται μεταξύ τους, για να μας βυθίσουν σε όσο το δυνατό περισσότερα πάθη και να μας κάνουν δούλους της αμαρτίας, ώστε να μας χωρίσουν από το Θεό και να μας οδηγήσουν στον αιώνιο θάνατο. Βέβαια, η δύναμη των δαιμόνων δεν είναι ανεξέλεγκτη και η δραστηριότητά τους δεν είναι απεριόριστη. Μας πολεμούν μόνο αν τους το επιτρέψει ο Θεός και όσο τους το επιτρέψει, ποτέ πάντως πέρα από τα όρια της αντοχής μας (Α' Κορ. 10,13), για να δοκιμαστούν η προαίρεσή μας, η πίστη μας και η αγάπη μας σ' Εκείνον, ή αν τους δώσουμε εμείς οι ίδιοι το δικαίωμα με την αμέλειά μας, την ραθυμία μας, την απροσεξία μας και προπάντων, την υπερηφάνειά μας. (ΓέρονταςΕυστράτιοςΓκολοβάνσκι)
  • Όπως και αν μας πολεμούν οι δαίμονες, πάντως, καθόλου δεν μπορούν να μας βλάψουν, εφόσον με τα Θεία Μυστήρια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος έχουμε λάβει τη χάρη και τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, εφόσον έχουμε βαθιά πίστη στο Θεό και εφόσον αγωνιζόμαστε για την τήρηση των εντολών Του με σταθερότητα και ανδρεία, με ταπεινοφροσύνη και υπομονή, με προσευχή και νηστεία, με τακτική Εξομολόγηση και συχνή Θεία Κοινωνία. (Γέροντας Ευστράτιος Γκολοβάνσκι)
  • Aν o λογισμός σου λέει «κλέψε» καi εσύ υπακούσεις, δίνεις με αυτόν τον τρόπο στο δαιμόνιο εξουσία πάνω σου. Αν ο λογισμός σου λέει «φάει πολύ, ώσπου να χορτάσεις» και εσύ φας πολύ, τότε πάλι σε εξουσιάζει το δαιμόνιο. Και έτσι, αν ο λογισμός κάθε πάθους σε νικά, θα καταντήσεις κατοικία δαιμόνων. Αν όμως, αρχίσεις με την πρέπουσα μετάνοια, τότε θα αρχίσουν να τρέμουν οι δαίμονες και θα αναγκαστούν να φύγουν. (ΓέρονταςΣωφρόνιοςτουΈσσεξ)
  • Αν σου συμβεί να δεις δαιμόνια, μην φοβηθείς, αλλά ταπείνωσε τον εαυτόν σου και τα δαιμόνια θα εξαφανιστούν. Αν όμως σε πιάσει ο φόβος, δεν θα αποφύγεις κάποια βλάβη. Να είσαι ανδρείος. Να θυμάσαι, ότι ο Κύριος σε βλέπει, αν στηρίζεις την ελπίδα σου σε Αυτόν. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
  • Ποτέ ο διάβολος δεν αρχίζει τη μάχη από τα μεγάλα και σοβαρά αμαρτήματα. Προτιμά να αγωνιστεί, για να πείσει τον άνθρωπο να κάνει μία μικρή παράβαση σε ένα μικρό σφάλμα. Εδώ έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Ευκολότερα κανείς προχωρεί σε μία μικρή υποχώρηση. Έτσι αρχίζει το ξήλωμα και ο κατήφορος. Το μικρό οδηγεί στο μεγαλύτερο. Και σιγά-σιγά φθάνει ο άνθρωπος στην έσχατη αθλιότητα... Γιατί; Γιατί δεν πρόσεξε στο πρώτο ολίσθημα. Ο Ιούδας δεν έγινε μονομιάς προδότης. Άρχισε με την κλοπή ενός μικροποσού. Προχώρησε σε μεγαλύτερο. Έγινε δέσμιος της φυλαργυρίας. Οδηγήθηκε στην προδοσία του Διδασκάλου Του. Πάντοτε η αρχή των πιο μεγάλων κακών γίνεται με τρόπο ανεπαίσθητο. Οι μεγάλοι διαρρήκτες ξεκίνησαν κλέβοντας ένα αυγό. Και οι μεγάλοι απατεώνες άρχισαν τη δράση τους από μερικά αθώα ψέματα. Πράγματι αυτά που φαίνονται μικρά και ασήμαντα, είναι τα πιο επικίνδυνα. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μιλώντας γι΄αυτό το θέμα έλεγε, ότι ακριβώς επειδή οι άνθρωποι νομίζουν μικρό το αμάρτημα για τούτο εκείνος λυπάται και ανησυχούσε περισσότερο. Τέχνασμα φοβερό και επιτυχημένο του διαβόλου είναι, να μας ωθεί σε νομιζόμενα μικροσφάλματα. Μία πρώτη υποχώρηση ζητά. Εάν του την παραχωρήσουμε, τότε εκείνος κάνει ένα είδος κατοχής στην ψυχή μας και υφαίνει τα δίχτυα της αιχμαλωσίας μας. Μικρή και ασήμαντη λεπτομέρεια στον όλο μηχανισμό του αυτοκινήτου ο πίρος που συγκρατεί τον τροχό. Εάν όμως αυτός λείψει, ο τροχός θα φύγει και το δυστύχημα θα ακολουθήσει. Από ένα καρφί χάθηκε κάποτε μία μάχη. Έλειπε ένα καρφί από το πέταλο του αλόγου που ίππευε ο στρατηγός. Κατά τη μάχη λόγω χαλαρότητος, έφυγε και το δεύτερο καρφί και το τρίτο. Έπειτα έφυγε όλο το πέταλο. Το άλογο, χωρίς πέταλο σκόνταψε, έπεσε, έριξε καταγής τον αναβάτη, τον σκότωσε. Το ακέφαλο στράτευμα ηττήθηκε... (ΑρχιεπίσκοποςΑθηνώνκαιπάσηςΕλλάδοςΧριστόδουλος)
  • Πολλές φορές, όταν ο Χριστιανός αγωνίζεται σωστά, του κάνει επίθεση ο δαίμονας. Η πρώτη επίθεση που θα σου κάνει, είναι το λεγόμενο «κοκκάλωμα». Σε αρπάζει σε σφίγγει και κοκαλώνει όλο το σώμα σου! Όπως ένα μυρμήγκι, που το πιάνουμε στα δάκτυλα. Τίποτε δεν μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, όταν τον αρπάξει το δαιμόνιο. Η ψυχή όμως που προφέρει το όνομα του Ιησού Χριστού, κάνει τον διάβολο να μην αντέχει και να φεύγει... (π. ΜάρκελλοςοΚαρακαλληνός)
  • Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν μεγάλες ζημιές στη ζωή τους π.χ. στις επιχειρήσεις τους. Και όταν καταστραφούν οικονομικά, λένε μετά ότι ο Θεός τους τιμώρησε, ενώ στην πραγματικότητα ο διάβολος τους τιμώρησε. Με τον διάβολο στήσανε την επιχείρηση και ο διάβολος, τους την γκρεμίζει. Απλά ο Θεός επιτρέπει στον διάβολο, προς όφελος τους, να την καταστρέψει. (π. ΝικόλαοςΦαναριώτης)
  • Ο διάβολος προσπαθεί να μας στερήσει την μεταξύ μας αγάπη, με το να μην δείχνουμε ο ένας στον άλλον υπομονή. Και όταν καταφέρει να ψυχράνει την αγάπη μας, στη συνέχεια εύκολα μας χωρίζει και από την αγάπη του Θεού. Τότε είμαστε γυμνοί από Θεία Χάρη και ευκολοκατάβλητοι... (π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος)
  • Την πονηριά του διαβόλου δεν την καταλαβαίνουμε εύκολα και ας αφήσουμε τα πολλά λόγια, γιατί όλοι μας κάθε μέρα, την πατάμε την μπανανόφλουδα. Ο διάβολος εκμεταλλεύεται την πνευματική μας απειρία. (π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος)
  • Ο εχθρός μας, ο διάβολος, πάντοτε μας πολεμά. Πιο πολύ όταν δεν του κάνουμε τα χατίρια. Τότε από την κακία του... βρίσκει χίλιους τρόπους να μας πειράξει. (π. Δημήτριος Γκαγκαστάθης)
  • Οι κλέφτες παλιά, πεταλώνανε τα άλογά τους ανάποδα, ώστε να παραπλανούν τους διώκτες τους, που έψαχναν τα χνάρια τους. Το ίδιο κάνει και ο σατανάς: Φοράει τα παπούτσια του ανάποδα και μας μπερδεύει. Και όταν μπαίνει στην καρδιά μας και όταν προσποιείται, ότι τάχα φεύγει. Γι' αυτό χρειάζεται καλό λαγωνικό, για να τον πιάσεις. Το καλό λαγωνικό, είναι ο καλός εξομολόγος. (π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος)
  • Ο διάβολος έχει 3 όπλα: α) η έκπληξη β) ο αιφνιδιασμός και γ) η απογοήτευση. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
  • Ο διάβολος μας πολεμάει με 3 όπλα: τον άλογο θυμό, την παράλογη επιθυμία και την προπετή - αυθάδη φαντασία. Και εμείς θα αντιτάξουμε σ΄αυτά, αντίστοιχα 3 όπλα: την προσευχή, την νηστεία και την πίστη. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
  • Οι μεθοδείες που χρησιμοποιεί ο διάβολος είναι: α) η συκοφαντία όπως έκανε με τους Πρωτοπλάστους, που τους είπε, ότι ο Θεός τους απαγόρεψε να φάνε από τον απαγορευμένο καρπό, διότι έτσι θα γινόντουσαν θεοί β) ο μετασχηματισμός του, όπως συμβαίνει στα όνειρα και στα οράματα, προκειμένου να ξεγελάσει τον άνθρωπο γ) η τρομοκρατία με την εμφάνισή του και τους θορύβους, προκειμένου να εκφοβίσει τον άνθρωπο δ) παρουσιάζει τα αμαρτήματα πολύ μικρά στον άνθρωπο και όταν τα διαπράξει ο άνθρωπος, τότε τα μεγαλοποιεί (γι' αυτό και λέγεται ο διάβολος μυρμηγκολέων), ώστε να τον απελπίσει ε) χρησιμοποιεί την μέθοδο την αναταλλαγής δηλ. τι θα με δώσεις άνθρωπε για να σου δώσω εγώ, όπως συμβαίνει π.χ. στα μέντιουμ, όπου ικανοποιείται το αίτημα, αλλά δεσμεύεται η ψυχή εκείνου που τα επισκέπτεται στ) χρησιμοποιεί την μέθοδο της υπερβολής, μέσω των δεξιών λογισμών, ώστε ο άνθρωπος να κάνει αδιάκριτο πνευματικό αγώνα και ζ) πολεμάει τον καθένα, στο αδύνατό του σημείο, στην ''αχίλλειο πτέρνα'' του, που είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
  • Το κεντρικό ενδιαφέρον του διαβόλου είναι, να μην έχουμε χαρά. Να είμαστε κατσούφηδες, κακομοίρηδες, απελπισμένοι. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
  • Ο διάβολος δεν σε πολεμάει εξαρχής. Σε αφήνει να μπεις στην Εκκλησία, να προχωρήσεις και κατόπιν ξεκινά τον πόλεμό του. Δεν βιάζεται. Είναι πονηρός. Πρώτα σε αφήνει να ξεθαρρέψεις. Κινείται όπως οι Τούρκοι στην Μικρασιατική καταστροφή. Οι Τούρκοι άφησαν τους Έλληνες να προχωρήσουν μέχρι το Εσκί- Σεχίρ- Αφιόν- Καραχισάρ και κατόπιν τους αποδεκάτισαν. Η υπακοή των στρατιωτών Ελλήνων στους αξιωματικούς τους, τους κατέστρεψε. Έλεγε ο Κεμάλ Ατατούρκ: «Κρίμα τέτοιος ελληνικός στρατός να πάει χαμένος». Αν έμεναν μέχρι την Σμύρνη, δεν θα πάθαιναν τίποτε. Όμως, όποιος απλώνεται πολύ γρήγορα μαζώνεται. Όποιος πάει για τα πολλά χάνει και τα λίγα. Χρειάζεται σύνεση και στρατηγική για να νικήσεις τον εχθρό. (Αρχιμ. ΑρσένιοςΚωτσόπουλος)
  • Εάν ήταν δυνατόν, να βλέπαμε την λύσσα και την μανία, με την οποία μας επιτίθεται ο διάβολος, τότε τα αγριότερα θηρία και τα πλεόν σαρκοβόρα, θα μας φαίνονταν ήσυχα και ήρεμα αρνία! Τόσο φοβερός εχθρός είναι! (Αρχιμ. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος)
  • Η όψη των δαιμόνων είναι τόσο άσχημοι και φοβεροί, ώστε αν έβλεπες τώρα κάποιον απ' αυτούς και ήταν κοντά σου ένας βαθύς γκρεμός ή ένας αναμμένος φούρνος, γρηγορότερα θα έπεφτες στον γκρεμό ή μέσα στον φούρνο για να καείς, παρά να έβλεπες την όψη του δαίμονα. Τόση ασχήμια πήραν τα πονηρά πνεύματα, μετά την πτώση τους, γιατί καθώς πριν την πτώση, ήταν τα ωραιότερα κτίσματα του Δημιουργού, έτσι και μετά την πτώση τους, έγιναν τα ασχημότερα. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
  • Τίποτε δεν εξοργίζει τόσο πολύ τον διάβολο, όσο η έμπρακτη ταπεινοφροσύνη που ασκείται με όλη την δύναμη της ψυχής. (Είπε Γέρων)
  • Πάντα ο διάβολος εργάζεται περισσότερο, όταν οι άνθρωποι κάνουν αργίες, απεργίες και διακοπές! Όταν ο άνθρωπος χαλαρώσει, είναι διαφορετικοί οι λογισμοί του και δεν μπορεί να κάνει μετάνοια, διότι η μετάνοια απαιτεί επαγρύπνηση και όχι χαλάρωση. (Είπε Γέρων)
  • Περισσότερο διάβολος δεν υπάρχει στην εποχή μας. Περισσότεροι μαθητές του διαβόλου υπάρχουν στην εποχή μας. (Είπε Γέρων)
  • 3 τρόπους μεταχειρίζεται ο διάβολος, για να παρασύρει τον άνθρωπο στην αμαρτία: α) την λήθη β) την αμέλεια και γ) την κακή επιθυμία. Όταν η λησμοσύνη καταλάβει την ψυχή, εκείνη αμέσως γεννά την αμέλεια και η αμέλεια γεννά την κακή επιθυμία. Αν δεν ξεχνούσαμε με τόση ευκολία τον Θεό και τον προορισμό μας, δεν θα παραμελούσαμε την σωτηρία μας και δεν θα μας άφηνε ποτέ η Θεία Χάρη να παρασυρθούμε από τις παράλογες επιθυμίες, που φωλιάζουν μέσα μας. (Πατέρες της Εκκλησίας)
  • Ο Χριστιανός που δεν πιστεύει, ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τον διάβολο, θα χαθεί, για να μην πω, ότι είναι ήδη χαμένος από σήμερα. Θα πρέπει να γνωρίζει ο Χριστιανός, ότι έχει φίλο το Χριστό, αλλά έχει και εχθρό τον διάβολο. Οι περισσότεροι δυστυχώς, δεν γνωρίζουν περί του προσώπου του διαβόλου, αυτού του πανούργου, του δόλιου και δεν γνωρίζουν πως εργάζεται. Εάν οι άνθρωποι γνώριζαν περί του διαβόλου, θα εκτιμούσαν την Εκκλησία και τα Μυστήρια Της, που τον προστατεύουν απ' αυτόν. Έτσι οι άνθρωποι, μη έχοντας γνώση περί του θέματος του διαβόλου, πολιτεύονται αμέριμνοι, χωρίς να ξέρουν ποιοί είναι οι εχθροί του, προχωρούν στη ζωή τους απροστάτευτοι και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά... (Παναγόπουλος)
  • Άμα ο διάβολος κάνει τον παλλικαρά, τον κάνει διότι εμείς του δίνουμε δικαίωμα. Μην ακούτε τους ανθρώπους που λένε ότι πειράζονται από τον σατανά. Πειράζονται μόνοι τους οι άνθρωποι από την ίδια τους την επιθυμία, τον εγωισμό και το συμφέρον. Ο άνθρωπος για να πειραστεί από τον σατανά, πρέπει να είναι άγιος. (Παναγόπουλος)
  • Όταν ο άνθρωπος μπορεί και κάνει το δηλητήριο, σωτήριο φάρμακο για το σώμα του, γιατί ο Θεός, να μην μπορεί να κάνει τον διάβολο, σωτήριο φάρμακο για την ψυχή του ανθρώπου; (Παναγόπουλος)
  • Είναι μερικοί άνθρωποι, που ο σατανάς, τους έχει κατά τέτοιο τρόπο στο χέρι του, που είναι αδύνατο να τους βοηθήσει κάποιος. Είναι σαν εκείνη τη μάνα στο χωριό, που στην αυλή του σπιτιού της αφήνει το μωρό της για μισό λεπτό μόνο, για να πάει στην κουζίνα να δει το φαγητό και επιστρέφοντας βλέπει το μωρό της να το έχει περιτυλίξει, όλο του το σώμα, ένα μεγάλο φίδι. Η μάνα τί πρέπει και τί μπορεί να κάνει, για να απαλλάξει το παιδί της από το φίδι, χωρίς το μωρό να πάθει κακό; (Παναγόπουλος)
  • Ο διάβολος μας ραντίζει με ένα ''σπρεϋ'', για να μας προκαλέσει μια ζαλάδα και έναν πονοκέφαλο και να μην μπορούμε να ανοίξουμε τα μάτια μας, ώστε να μας κρατήσει μακριά από το καθήκον μας (πνευματικό και υλικό). Χρειάζεται τότε ο άνθρωπος να διακρίνει, ότι είναι τέχνασμα αυτού, να σταυρωθεί και να πει: Θεέ μου, βοήθησέ με! (Παναγόπουλος)
  • Ο διάβολος είναι ένα κάρβουνο, που εάν το φυσήξουμε, θα μας κάνει πυρκαγιά και εάν το φτύσουμε θα σβηστεί. (Παναγόπουλος)
  • Όλα σου τα επιτρέπει ο σατανάς, αρκεί να μην το κάνεις σωστά. Εκεί είναι που τον μπλέκεις... Ο διάβολος δεν φοβάται το να ανάψεις κερί στον Άγιο και να Εκκλησιαστείς και να Κοινωνήσεις. Θα σε αφήσει και δεν θα ωφεληθείς απ' αυτά, εάν δεν αφήσεις την αμαρτία και δεν μετανοήσεις. (Παναγόπουλος)
  • Από την στιγμή που ο άνθρωπος πει ''όχι'' στον σατανά και πει ''ναι'' στον Χριστό, από τότε αρχίζει ο πόλεμος του σατανά. Γιατί όσο κάνεις το θέλημα του σατανά, ο διάβολος δεν σε πειράζει και σου έρχονται όλα δεξιά. Τους ''δικούς'' του ο σατανάς δεν τους πειράζει. Η λαϊκή θεολογία λέει: Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. (Παναγόπουλος)
  • Ο διάβολος είναι τόσο παμπόνηρος (έχει εμπειρία 7500 χρόνια), που οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν γι΄αυτόν, χωρίς να το ξέρουν. Σου λέει ο άλλος: ''Τον έξω από εδώ λέω''. Ποιόν έξω από εδώ, αφού αυτός (διάβολος), είναι μέσα σου; Και μας δουλεύει με τον τρόπο του και δεν το καταλαβαίνουμε καθόλου... (Παναγόπουλος)
  • Ο σατανάς είναι έμπορος οπτικών ειδών. Μας βάζεις να φοράμε δικά του γυαλιά, με τα οποία βλέπουμε τα ελαττώματα των άλλων μεγεθυσμένα, ενώ τα δικά μας λάθη, τα σμικρύνει. (Παναγόπουλος)
  • Ζητείστε να δείτε κατά πρόσωπο μια φορά τον διάβολο και θα δείτε, ότι δεν θα μπορέσετε να αμαρτήσετε ποτέ ξανά!... (Παναγόπουλος)
  • Αν δεν υπήρχε ο διάβολος, δεν θα υπήρχαν και οι Άγιοι. Ο διάβολος είναι χρήσιμος και άθελα του κάνει καλό. (Παναγόπουλος)
  • Ο διάβολος υπόσχεται στους ανθρώπους να κάνει τη ζωή τους γρήγορα και με εύκολο τρόπο ευτυχισμένη. Ό,τι έκανε δηλαδή και με την Έυα. (Παναγόπουλος)
  • Η τακτική του διαβόλου είναι διαίρε και βασίλευε. Και όταν δει κάποιον, ότι μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο, λέγοντάς τον έναν σωστό λόγο, τον παρουσιάζει στα μάτια εκείνου που πρέπει να βοηθηθεί ως εχθρό, ώστε να απομονωθεί απ΄αυτόν. (Παναγόπουλος)
  • Ο διάβολος δεν μπορεί να μετανοήσει, γιατί είναι η πηγή της κακίας. (Παναγόπουλος)
  • Ο σατανάς μας εμποδίζει να κάνουμε το καλό. Αν τα καταφέρουμε, μας κάνει ή να το μετανιώσουμε ή να το υπερηφανευτούμε. Να κάμνουμε το καλό για δόξα Θεού και ωφέλεια ψυχών και όχι για δόξα μας. (ΠαππούςΠαναήςαπότηΛύση)
  • Πολλές φορές σε δυναμώνει ο ενάντιος (διάβολος), να ξοδέψεις τις σφαίρες σου, για να μην έχεις όταν χρειάζονται. Και έχει περιπτώσεις που χρειάζεσαι, μα δεν μπορείς να ρίξεις. Ο ενάντιος αν δει, πως δεν καταφέρνει να μας εμποδίσει, μας βοηθά. Τα φέρνει ευνοϊκά και στην ελεημοσύνη και στη νηστεία. (ΠαππούςΠαναήςαπότηΛύση)
  • Ο διάβολος μας ενοχλεί πονηρά, γιατί είναι πονηρός, όπως την αλεπού. Κάποτε, μια αλεπού μπήκε σ' ένα μανδρί, έφαγε αρκετά αρνάκια και δεν μπορούσε να πηδήξει πάνω από τον φράκτη για να φύγει. Γι' αυτό, δούλεψε η πονηριά της και καμώθηκε την ψοφισμένη. Κάποιος που την είδε, τήην κλώτσησε για να διαπιστώσει αν ήταν ζωντανή, αλλά εκείνη τίποτε. Τότε, την έπιασε από την ουρά και την πέταξε. Με την απομάκρυνσή της, η αλεπού άρχισε το τρέξιμο... (ΠαππούςΠαναήςαπότηΛύση)
  • Υπάρχει μια μεγάλη παγίδα του διαβόλου, όπου ο διάβολος σου βάζει μια ιδέα, πως έχεις υπερφυσικές ικανότητες. Π.χ. είσαι στο σπίτι και σου βάζει την ιδέα - λογισμό, πως μετά από λίγο θα δεις έναν θείο σου, που έχεις καιρό να τον δεις. Αυτό για τον διάβολο, είναι παιχνιδάκι, είναι πανεύκολο. Καθότι είναι πνεύμα, έχει δει ότι ο θείος έχει κατέβει από το λεωφορείο και κατευθύνεται προς το σπίτι σου. Σου μεταφέρει το μήνυμα και όταν μετά από λίγο εμφανίζεται ο θείος, μένεις κατάπληκτος, με την δήθεν υπερφυσική ικανότητα που έχεις... Και πλανά τον άνθρωπο. (Γιώργος - πρώην Σατανιστής)
  • Ο σατανάς κυριεύει μερικές ψυχές, αφήνοντάς τες να νομίζουν, ότι μπορούν να έχουν καλές σχέσεις και με τον Θεό. Αλλά όταν δώσεις τη μισή ψυχή σου στον Διάβολο, η άλλη μισή είναι άχρηστη στο Θεό. (Λακονταίρ)
  • Όποιος δεν ακούει το Χριστό, θα ακούσει τον διάβολο! (Ντοστογιέφσκι)
  • Ο Θεός εκφράζεται μέσα από όλα τα πράγματα. Ο διάβολος μόνο μέσα από τον άνθρωπο. (Καρβέλ)
  • Η πιο μεγάλη πονηριά του διαβόλου είναι να μας πείσει ότι δεν υπάρχει. (Μποντλέρ)
  • Στη φαρέτρα του διαβόλου, δεν υπάρχει καλύτερο βέλος για την καρδιά από την απαλή φωνή. (Λόρδος Βύρων)