Περί χρόνου

 • Εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι οι ημέραι πονηραί εισί. [Να εκμεταλλεύεστε σωστά και έξυπνα τον χρόνο σας, διότι οι καιροί που ζούμε είναι πονηροί.] (Προς Εφεσίους 5,16)
 • Μία ημέρα παρά Κυρίω ως χίλια έτη, και χίλια έτη ως ημέρα μία. [Μία ημέρα ενώπιον του Θεού, είναι όσο για εμάς τα χίλια έτη· και χίλια έτη δικά μας, είναι σαν μια ημέρα ενώπιον του Θεού. (Προσωρινοί και ολιγοχρόνιοι καθώς είμεθα μας φαίνονται ατελείωτοι οι αιώνες και ίσως δυσφορούμεν)] (Β' Πέτρου 3,8)
 • Eνώ πρέπει να δαπανάς όλη τη ζωή σου σε παρακλήσεις και προσευχές, εσύ όμως καταδαπανάς τη ζωή σου άσκοπα και προς κακό του εαυτού σου, σε κραυγές και θορύβους και αισχρά λόγια και διαμάχες και κακές απολαύσεις και μετά από όλα αυτά ρωτάς, ποιά είναι η ζημιά; Δεν γνωρίζεις ότι πρέπει το χρόνο να τον ξοδεύουμε με περίσκεψη περισσότερο απ' ο,τιδήποτε άλλο πράγμα; (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Είναι λίγος ο χρόνος της ζωής μας και μικρό το διάστημα, για να πετύχουμε τη σωτηρία. Αν λοιπόν αυτόν τον χρόνο που μας δόθηκε, για να μάθουμε κάτι χρήσιμο, εμείς τον σπαταλήσουμε σε περιττές και ανωφελείς και βλαβερές ακροάσεις, τότε πότε θα προλάβουμε να μάθουμε τα αναγκαία και κατεπείγοντα; (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Εάν ξοδέψεις χρυσό, θα μπορέσεις να τον ξαναποκτήσεις. Εάν όμως χάσεις χρόνο, δύσκολα θα τον ξαναπάρεις. Γιατί μας έχει αποταμιευθεί λίγος στη ζωή αυτή. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Ό,τι γίνεται στον καιρό του, είναι χρήσιμο. Ό,τι παρουσιάζεται άκαιρα, όχι μόνο είναι άχρηστο, αλλά είναι και βλαβερό. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Όλος ο χρόνος θα σου πάει καλά, όχι αν ξενυχτήσεις και πιείς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά αν αυτή την ημέρα και όλες τις άλλες, κάνεις αυτά που θέλει ο Θεός. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας άσκοπα, χωρίς να τον αξιοποιείτε στα πνευματικά, γιατί θα φθάσετε στο σημείο να γριέψετε πολύ... Με την παράλειψη των πνευματικών καθηκόντων, ο εχθρός καταλαμβάνει τα πνευματικά μας υψώματα και ύστερα μας πολεμάει με την σάρκα και τους λογισμούς. Μας αχρηστεύει όλες τις σωματικές και ψυχικές δυνάμεις μας και μας κάνει αιχμάλωτους στα πάθη. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όσο μπορείς, να μην αφήνεις να περνάει ο χρόνος, χωρίς να κάνεις τίποτε. Δεν μπορείς να προσευχηθείς; Ας μελετήσεις κάτι που σε βοηθάει εκείνη την ώρα. Διαφορετικά ο διάβολος μπορεί να εκμεταλλευτεί την άσχημη κατάστασή σου και να σε εξουθενώσει... (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Το χρόνο της ζωής σου, σου τον χάρισε ο Θεός: α) για να θυμάσαι τις αμαρτίες που έκανες και Τον λύπησες και για να μετανοείς γι' αυτές και να ζητάς συγχώρεση β) για να σκέπτεσαι την φοβερή ώρα του θανάτου και να κλαις και να οδύρεσαι παρακαλώντας τον Θεό, να σε λυτρώσει από τα χέρια των δαιμόνων εκείνη την φρικτή ώρα γ) για να θυμάσαι την φοβερή Κρίση του Θεού και την απολογία που θα δώσεις σ' αυτήν, για όλους τους λογισμούς, για όλους τους λόγους και για όλα τα έργα σου δ) για να θυμάσαι την μελλοντική κόλαση που θα λάβουν οι αμαρτωλοί στο πυρ το αιώνιο, από το οποίο δεν θα λυτρωθεί ποτέ, μα ποτέ... και ε) για να θυμάσαι την μελλοντική μακαριότητα και Βασιλεία των Ουρανών, που θα απολαύσουν οι δίκαιοι στους Ουρανούς, εις αιώνα αιώνος. (ΆγιοςΝικόδημοςοΑγιορείτης)
 • Σου χάρισε αχάριστε και ασύντε άνθρωπε ο Θεός το χρόνο της ζωής σου για να κερδίσεις την αιώνια σωτηρία σου και εσύ τον ξοδεύεις (σπαταλάς) σε μάταια πράγματα και εργάζεσαι την απώλεια της ψυχής σου; (ΆγιοςΝικόδημοςοΑγιορείτης)
 • Σκέψου, ότι για κάθε στιγμή σου, θα δώσεις λεπτομερή λογαριασμό στο Θεό, επειδή στ΄αλήθεια είναι πολύτιμος ο χρόνος που έχεις στα χέρια σου και θα έλθει ώρα που θα τον ζητάς και δεν θα τον βρίσκεις! (ΆγιοςΝικόδημοςοΑγιορείτης)
 • Ο επίγειος χρόνος που μας δίνει ο Θεός για να κερδίσουμε τον παράδεισο, αξίζει τόσο, όσο αξίζει ο ίδιος ο παράδεισος! Και ποιά άλλη απόδειξη θέλεις μεγαλύτερη από αυτήν; (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Αξιοποίησε τον χρόνο σου με έργα αγάπης, γιατί είναι λίγος και σε προετοιμάζει για την αιωνιότητα. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)
 • Είναι μεγάλη ντροπή να σπαταλήσουμε το σήμερα και αργότερα να αναπολούμε το παρελθόν, όταν πια σε τίποτε δεν θα μας ωφελεί μια τέτοια λύπη. (Μέγας Βασίλειος)
 • Κάθε στιγμή πρέπει να θεωρείται ευνοική, για την συστηματική τελείωση, που προσδοκά ο Θεός. (Μέγας Βασίλειος)
 • Θα μας ζητηθεί να λογοδοτήσουμε όχι για κάθε λόγο και πράξη μας, αλλά και για κάθε χρόνο, ακόμη και για κάθε στιγμή και λεπτό της ώρας. (ΆγιοςΓρηγόριοςοΘεολόγος)
 • Εάν κάποιος με ρωτήσει τι είναι ο χρόνος, ξέρω να του πω. Εάν κάποιος μου ζητήσει να του πω, τι σημαίνει χρόνος, δεν ξέρω τι να πω. (Ιερός Αυγουστίνος)
 • Για τίποτα δεν αγωνίζονται οι δαίμονες τόσο πολύ και με κάθε δόλιο μέσο, όσο για να μας κλέψουν και να καταστήσουν μάταιο και ανώφελο το χρόνο μας. (Όσιος Παϊσιος Βελιτσκόφσκυ)
 • Ο χρόνος καταστρέφει εκείνους που δεν τον αξιοποιούν σωστά, σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού. Ο χρόνος είναι χρήμα, με το οποίο αγοράζει κανείς ή την αιώνια ζωή ή την αιώνια κόλαση. Ας κάνουμε λοιπόν, καλή χρήση του πολύτιμου χρόνου, αγωνιζόμενοι να ζήσουμε στην πρόσκαιρη αυτή ζωή, με σωφροσύνη και δικαιοσύνη, με ευσέβεια και αρετές, με μετάνοια και υπομονή, για να έχουμε ελπίδες αιωνίου σωτηρίας και ζωής. (Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς)
 • Ποιό είναι το πολυτιμότερο πράγμα σ' αυτόν τον κόσμο; Ο χρόνος! Τί είναι αυτό, που περισσότερο από ο,τιδήποτε σπαταλάμε ασυλλόγιστα και ανώφελα; Ο χρόνος! Χάνουμε το χρόνο μας; Χάνουμε τον εαυτόν μας, χάνουμε τα παντα! Όταν χάνουμε ένα πράγμα, ακόμα και το πιο ασήμαντο, το αναζητούμε επίμονα. Για το χάσιμο του χρόνου μας όμως, δεν μας νοιάζει καθόλου. Ο χρόνος που μας δίνεται από τον Κύριο, πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά, για την σωτηρία της ψυχής μας και έπειτα για τα αναγκαία βιοτικά έργα, όχι για μάταιες ασχολίες, για κούφια λόγια, για αμαρτωλές διασκεδάσεις. Ο Κύριος θα μας δώσει λόγο, για τη χρήση του χρόνου μας. (Στάρετς Σεβαστιανός)
 • Ο χρόνος της ζωής μας είναι σύντομος και πρέπει να τον προσέξουμε. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό, πρέπει να εργαζόμαστε για την αιωνιότητα. Τον χαμένο χρόνο δεν μπορούμε με τίποτε να τον αναπληρώσουμε. «Χάνοντας τον χρόνο, χάνεις το πιο πολύτιμο πράγμα», λένε οι άγιοι Πατέρες. Δηλαδή, αν χάσει κάποιος χίλια ρούβλια, αυτό δεν είναι τόσο φοβερό, δεν είναι τόσο πολύτιμα τα χρήματα, γιατί, πρώτον, η ζημιά ίσως μπορέσει να καλυφθεί με αποζημίωση και το κυριότερο, γιατί χωρίς χρήματα μπορεί να επιζήσει για λίγο χρόνο. Αν όμως ο άνθρωπος χάσει μάταια τον πολύτιμο χρόνο του, τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την σωτηρία του και τη σωτηρία των πλησίον του, τότε χάνει περισσότερο από εκατομμύρια ρούβλια, αφού δεν θα είναι δυνατόν με οσαδήποτε πολύτιμα υλικά πράγματα να εξαγοράσει την ψυχή του από τον Άδη. Η ψυχή διαφεύγει από τον Άδη με την ενάρετη ζωή, δηλαδή, όταν όλες τις ώρες και τα λεπτά της ζωής του ο άνθρωπος τα χρησιμοποιεί για προσευχή, για έργα αγαθά, για αύξηση της πίστεως, της ελπίδας και της αγάπης και για απόκτηση όλων των αρετών. (ΣτάρετςΣάββαςοΠαρηγορητής)
 • Να αξιολογείς το χρόνο, δίνοντας σημασία στη στιγμή. (ΓέρονταςΦιλόθεοςΖερβάκος)
 • Χωρίς να λυπούμαστε, σπαταλάμε τον χρόνο της ζωής μας. Όταν φύγουμε απ' αυτόν τον κόσμο, τότε θα καταλάβουμε τη ζημιά που πάθαμε, αφήνοντας τον χρόνο ανεκμετάλλευτο να μας φύγει... (Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας)
 • Η κάθε στιγμή που περνάει δεν ξαναγυρνάει. Ο διάβολος μας κερδίζει χρόνο, μας απασχολεί με πράγματα γήινα και πρόσκαιρα προκειμένου να μας κερδίσει το χρόνο, για να μην τον έχουμε, ώστε να μην προσφέρουμε περισσότερα στο Θεό και στην ψυχή μας. Ας προσέξουμε λοιπόν, όσο μπορούμε, να είμαστε εν εγρηγόρσει, να γρηγορούμε στο μυαλό, στην καρδιά, να μην αφήνουμε σκέψεις, να μην αφήνουμε την καρδιά μας να μολύνεται. (Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας)
 • Ημέρα που θα περάσει και δεν ένοιωσες τον Χριστό μας στην καρδιά σου, δια της προσευχής, αναγνώσεως Ψαλτηρίου, Ευαγγελίου, κλπ., να την θεωρείς χαμένη! (Γέροντας Ιερώνυμος της Αιγίνης)
 • Ο χρόνος της ζωής μας, είναι ένα δάνειο που μας χαρίζει Θεός. Το δάνειο πρέπει να το επιστρέψουμε σε ένα βιβλιάριο που θα έχει τα έργα μας, καθώς και τα ένσημα που έχουμε κολλήσει σε αυτήν τη ζωή, για να μας δώσει ο Θεός στη συνέχεια την αιώνια σύνταξη στην Βασιλεία των Ουρανών. (ΓέρονταςΕφραίμΣκήτηςΑγίουΑνδρέα)
 • Η πιο μεγάλη αγάπη, που μπορεί να δείξει ο Θεός σε εμάς, είναι με το να μας κρατάει στη ζωή και να μας δίνει έτσι χρόνο για να μετανοήσουμε και να σωθούμε. (ΓέρονταςΕφραίμΣκήτηςΑγίουΑνδρέα)
 • Ο Θεός σας έδωσε χρόνο, για να οικοδομήσετε την αιώνια σωτηρία σας. Μην τον σπαταλάτε! (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
 • Ο Θεός δεν προκαθορίζει τα του ανθρώπου, αλλά ο άνθρωπος οπωσδήποτε αποτελεί συνδημιουργό της ζωής του, μαζί με τον Κύριο. Ο Κύριος επιβλέποντας στη ζωή μας, κοιτάζει, αν είναι προς όφελός μας η επιμήκυνση της ζωής, αν για καλό εκμεταλλευόμαστε τις ημέρες μας και αν υπάρχει ακόμα ελπίδα μετανοίας. Στη ζωή μας δεν υπάρχει αυθαιρεσία. Η κατάσταση της ψυχής μας, επηρεάζει τη διάρκεια της ζωής μας στη γη. (ΓέρονταςΙωάννηςΚρεστιάνκιν)
 • Βλέπετε πώς περνάει ο καιρός; Αλίμονο, να μην περνάτε τον καιρό σας χωρίς ωφέλεια, διότι δεν θα τον ξανασυναντήσετε. Ό,τι μπορείτε να κάνετε σήμερα, κάνετέ το και μην αναβάλλετε για αύριο, γιατί δεν ξέρουμε αν φθάσουμε πια μέχρι τότε. Διότι, αν μπορείς, αλλά δεν το κάνεις, έχεις μεγάλη αμαρτία, και από τους οφθαλμούς του Θεού δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα. Κάθε τι που κάνεις, ψάχνεται ο σκοπός για τον οποίο κάνεις εκείνο το πράγμα.(Γέροντας Παϊσιος Ολάρου)
 • Μην σπαταλάτε το χρόνο σας. Μην καίτε τα λεπτά του χρόνου. Ο χρόνος είναι ανεκτίμητος. Φεύγει και δεν επιστρέφει πια. «Χρόνου φείδου». (Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης)
 • Ένας βασιλιάς είχε πολλούς υπηκόους. Επειδή τους αγαπούσε, μια μέρα έκανε σε όλους από ένα δώρο. Τους έδωσε ως μποναμά από ένα πουγκί γεμάτο χρυσά νομίσματα. Το πήραν οι άνθρωποι, το άνοιξαν και άρχισαν να μετράνε τα νομίσματα. Μετρούσαν, μετρούσαν... Όλοι βρήκαν το ίδιο, μέσα στο πουγκί του καθενός υπήρχαν 8.760 χρυσά νομίσματα, 8.760 λίρες! Μεγάλο το ποσό!... Το έδωσε ο βασιλιάς από καλοσύνη, για να το χρησιμοποιήσουν για το καλό το δικό τους και των άλλων. Αλλά αυτοί Τί έκαναν, μπορείτε να φανταστείτε; Αντί με τα χρήματα αυτά να βοηθήσουν το σπίτι τους και την κοινωνία, πήραν το πουγκί, πήγαν κοντά στο ποτάμι, το άνοιξαν και άρχισαν να πετάνε μία - μία τις λίρες μέσα στο νερό! Όλες τις λίρες τις πέταξαν στο ποτάμι! Αν ήταν κάποιος εκεί και τους έβλεπε, τί θα έλεγε; Ότι αυτοί τρελλάθηκαν. Αυτή είναι η παραβολή, αγαπητοί μου. Ποιός είναι ο βασιλιάς αυτός; Είναι ο Θεός. Ποιοί είναι οι άμυαλοι υπήκοοι; Εμείς. Και ποιός είναι αυτός ο αριθμός 8.760; Είναι οι ώρες που έχει όλος ο χρόνος. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Αξιοποιήσαμε αυτές τις ώρες, με μελέτη της Αγίας Γραφής, με προσευχή, με νηστεία, με μετάνοια και εξομολόγηση, με Εκκλησιασμό και Θεία Κοινωνία; Ή μοιάζουμε μ' αυτούς που πέταξαν στο ποτάμι, όλες τις λίρες τους; Κάντε μια έρευνα στον εαυτό σας, έναν υπολογισμό... Αν μπορούσαμε, αγαπητοί μου, ν' ακούσουμε Τι ζητούν οί κολασμένοι στον αδη, ξέρετε τί θέλουν; Μια στιγμή, ένα δευτερόλεπτο, να ξαναγύριζαν στη ζωή, για να πουν: «Ήμαρτον» και «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου». Γι' αυτό εμείς μην χάνουμε καιρό. Ας συναισθανθούμε τι χάσαμε, ας μετανοήσουμε, ας κλάψουμε. Και στο έξης, να προσπαθήσουμε όλες οι ώρες ν' αξιοποιηθούν. Όλες οι ώρες, όλες οι μέρες, όλες οι βδομάδες, όλη η ζωή μας να είναι κοντά στο Θεό, κοντά στους αγγέλους, κοντά στην Παναγιά, για να έχουμε την ευλογία του Χριστού εις αιώνας αιώνων αμήν. (Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης)
 • Ακούς κάποιους να λένε: ''Να σκοτώνω το χρόνο μου!''. Καλά τί είναι ο χρόνος, άγριο θηρίο και τον σκοτώνεις; Και είναι κακούργος ο Θεός που σε προσθέτει χρόνο στη ζωή σου; Για μετάνοια σου τον προσθέτει και όχι για να τον σκοτώσεις. (Παναγόπουλος)
 • Η θυσία του χρόνου, είναι η πιο δαπανηρή από όλες τις θυσίες. (Αντιφών)
 • Ο χρόνος είναι πατέρας της αλήθειας. (Απολλώνιος ο Ρόδιος)
 • Ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις, χωρίς να χρειάζεται καν τις ερωτήσεις. (Ευριπίδης)
 • Χρόνου φείδου. [Να χρησιμοποιείς με οικονομία το χρόνο σου]. (Χίλων)
 • Λένε ότι ο χρόνος είναι σοφός. (Μένανδρος)
 • Να κάνεις οικονομία στο χρόνο, γιατί όταν ξοδεύται εκεί που δεν πρέπει, μένει λίγος, για όπου πρέπει. (Περίανδρος)
 • Ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμβουλος. (Περικλής)
 • Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορεί να ξοδέψει ο άνθρωπος. (Θεόφραστος)
 • Ο χρόνος είναι ο κήρυκας της αλήθειας. (Κικέρων)
 • Γι' αυτόν που ξέρει να προβλέπει και να οργανώνει τον καιρό του, μία μέρα αξίζει με τρεις. (Κλωντέλ)
 • Ο χρόνος δεν υπάρχει. Είναι μια ανθρώπινη επινόηση, για να εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες. (Αϊνστάϊν)
 • Όταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι για δύο ώρες, σου φαίνεται σαν δύο λεπτά. Αν καθίσεις σε μια αναμμένη σόμπα για δύο λεπτά, σου φαίνεται σαν δύο ώρες. Αυτό είναι η σχετικότητα (του χρόνου). (Αϊνστάϊν)
 • Ο χρόνος είναι χρήμα, με τον οποίο αγοράζεις ή την αιώνια ζωή ή την αιώνια κόλαση. (Κλωντέλ)
 • Κάθε ώρα χαμένου χρόνου, είναι μια πιθανότητα μελλοντικής δυστυχίας. (Ναπολέων)
 • Οι άνθρωποι είναι παράξενα όντα. Είναι διαρκώς εκνευρισμένοι με ασήμαντα πράγματα, αλλά ένα θέμα τόσο σημαντικό όπως είναι η σπατάλη της ζωής τους, το αφήνουν να περνά απαρατήρητο. (Μπουκόφσκι)
 • Ο χρόνος είναι πιο σημαντικός από το χρήμα. Μπορείς να αποκτήσεις περισσότερα χρήματα, άλλα δεν μπορείς να αποκτήσεις περισσότερο χρόνο. (Τζίμι Ρον)
 • Αυτοί που χρησιμοποιούν άσχημα το χρόνο τους, είναι οι πρώτοι που παραπονιούνται για την συντομία του. (ΛαΜπρυγιέρ)
 • Χρησιμοποίησε το χρόνο σου, διότι είναι ανεκτίμητος, όπως η αιωνιότητα. Το χθες δεν ξανάρχεται, το αύριο δεν είναι βέβαιο, μόνο το σήμερα είναι δικό σου. Αν χρονοτριβείς το χάνεις και αυτό. Και αυτή η απώλεια είναι ανεπανόρθωτη. (Ορέστης Μάνν)
 • Ο χρόνος τον οποίο δίνει ο Θεός στον καθένα, μοιάζει με ένα πολύτιμο ύφασμα, το οποίο ο καθένας μας το κεντά, όσο μπορεί καλύτερα. (Ανατόλ Φράνς)
 • Τους αρέσει να σκοτώνουν τον χρόνο τους, περιμένοντας το χρόνο να τους σκοτώσει. (Σιμόν ντε Μποβουάρ)
 • Όταν χάνω μια ώρα από την εργασία μου, θεωρώ τον εαυτόν μου κλέφτη έναντι της ανθρωπότητας. (Παστέρ)
 • Αυτός που δεν έχει στα μάτια του τον οραματισμό της αιωνιότητας, ποτέ του δεν μπορεί να αντιληφθεί την αξία του χρόνου.
 • Μη μεταχειρίζεσαι ούτε ένα λεπτό της ώρας, κατά το οποίο δεν θα ήθελες να σε ρωτήσει ο Θεός: Τί κάνεις;
 • Ο χρόνος διορθώνει πολλά, η αιωνιότητα τα πάντα...
 • Όπως κάθε ψήγμα χρυσού είναι πολύτιμο, έτσι και κάθε λεπτό της ώρας.
 • Όσο είναι καιρός εκμεταλλεύσου τις μέρες σου. Χάνονται για πάντα οι στιγμές που φεύγουν...
 • Το ένα ''σήμερα'', αξίζει τρεις φορές από τα δύο ''αύριο''. Ό,τι έχεις να κάνεις, κάνε το ''τώρα''. Το ''έπειτα'', είναι ο δρόμος του ''ποτέ''.
 • Ο χρόνος δεν αποτελείται μόνο από ώρες και λεπτά, αλλά από αγάπη και θέληση. Έχουμε λίγο χρόνο, όταν έχουμε λίγη αγάπη...
 • Όποιος ξοδεύει το σήμερα, κλαίγοντας το χθες, θα χάσει το αύριο κλαίγοντας το σήμερα!
 • Πόσοι χάνουν τον καιρό τους, νοσταλγώντας τον καιρό που χάθηκε!
 • Πρώτα πρέπει να σεβόμαστε το Θεό και μετά πρέπει να σεβόμαστε το χρόνο, που Αυτός μας δίνει.
 • Ο αποφασιστικής σημασίας χρόνος είναι το τώρα. Ας μην το αφήνουμε να περνά ανεκμετάλλευτο.
 • Είναι χαμένη η ημέρα, που δεν ζούμε για τον Θεό.
 • Πολλοί στις ελεύθερες ώρες τους, δεν είναι καθόλου ελεύθεροι, αφού δουλεύουν περισσότερο στα πάθη τους.
 • Ο άνθρωπος που διαθέτει χρόνο για προσευχή, θα βρει χρόνο και για όλα τα άλλα καθήκοντά του.
 • Ο χρόνος είναι ελαστικός. Όσο καλύτερα τον χρησιμοποιούμε, τόσο και περισσότερος θα μας περισσεύει.
 • Όσο προχωρούμε στη ζωή, αντιλαμβανόμαστε περισσοτερο το νόημα της αξίας του χρόνου.
 • Δεν μπορείς να σκοτώνεις τον καιρό σου, χωρίς αυτό να έχει αιώνιες συνέπειες για σένα.
 • Δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα σε μια μέρα. Αλλά μια μέρα, μπορεί να τα αλλάξει όλα!
 • Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν. Μπορείς όμως να καταστρέψεις το παρόν, με το να αγχώνεσαι για το μέλλον. Το μέλλον θα διαλέξει αυτά που θα γίνουν αύριο, από αυτά που διαθέτεις και του προσφέρεις σήμερα.
 • Υπόθεσε ότι υπάρχει ένας πελώριος βράχος χίλια χιλιόμετρα μήκος, χίλια χιλιόμετρα φάρδος και χίλια χιλιόμετρα ύψος. Και υπόθεσε, ότι έπειτα από κάθε χίλια χρόνια, έρχεται ένα πουλάκι και ακονίζει πάνω σ' αυτόν τον βράχο το ράμφος του. Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να τριφτεί η πέτρα; Αυτά τα χρόνια, δεν θα είναι τίποτα μπροστά στην αιωνιότητα, που δεν έχει τέλος...
 • Ο χρόνος είναι πολύ αργός. . . για όσους περιμένουν. . .
  . . . πολύ γρήγορος. . . για όσους φοβούνται. . .
  . . .πολύ μακρύς . . .για όσους υποφέρουν. . .
  . . .πολύ σύντομος για όσους χαίρονται. . .
  . . .και αιώνιος . . .για όσους αγαπούν. . !
 • Ο χρόνος χάνει εκείνους που τον χάνουν.
 • Ο χρόνος είναι ο πιο καλός γιατρός.
 • Ο καιρός ξεσκεπάζει την αλήθεια.
 • Κανείς δεν είναι καλύτερος σύμβουλος από το χρόνο.
 • Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος.
 • Όποιος σκορπάει τον καιρό, δεν τον ξαναμαζεύει.
 • Έχει ο καιρός γυρίσματα, να πληρωθούν τα πείσματα.
 • Το σίδηρο στη βράση κολλάει.
 • Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο.
 • Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια.
 • Όποιος δίνει στην ώρα του, δίνει δύο φορές.
 • Η πίτα τρώγεται ζεστή.
 • Στο παραπέντε.
 • Ο χρόνος είναι πατέρας της αλήθειας. (Αρχαίογνωμικό)
 • Κάποιος άνθρωπος ήταν φύλακας και ρυθμιστής μιας γέφυρας, κάτω από την οποία περνούσε ένα μεγάλο ποτάμι και μέσα σ' αυτό το ποτάμι έπλεαν πλοία. Η γέφυρα άνοιγε, όταν επρόκειτο να περάσει ένα καράβι και έκλεινε πάλι, για να περάσει από πάνω ο σιδηρόδρομος. Ήταν όλα ρυθμισμένα με το λεπτό! Ένας καπετάνιος ερχόταν με το καράβι του και ήταν μεγάλη ανάγκη να περάει πιο γρήγορα την γέφυρα. Λέει στον φίλο του, τον φύλακα της γέφυρας: ''Φίλε μου, άνοιξέ μου την γέφυρα να περάσω, διότι βιάζομαι πολύ. Σε παρακαλώ, κάνε μου αυτή τη χάρη...''. Ο φύλακας του είπε: ''Σε τόση ώρα θα περάσει η αμαξοστοιχία και δεν μπορώ να σου ανοίξω''. ''Μα θα περάσω γρηγορότερα εγώ! Θα ρυθμίσω κατά τέτοιο τρόπο την μηχανή μου, που θα προλάβω να περάσω, για να κλείσεις εσύ την γέφυρα και να περάσει η αμαξοστοιχία''. ''Μα δεν γίνεται! Δεν προβλέπω, ότι θα προλάβεις...''. ''Όχι, έλεγε ο καπετάνιος, κάνε μου την χάρη! Θα περάσει το καράβι και δεν θα συμβεί τίποτα''. Και ο φύλακας της γέφυρας, για να μη χαλάσει το χατίρι του φίλου του, δέχτηκε και άνοιξε την γέφυρα... Το πλοίο δεν πρόφτασε να περάσει την προβλεπόμενη ώρα που υπολόγιζε ο καπετάνιος και έτσι όταν έφτασε η αμαξοστοιχία, δεν είχε κλείσει η γέφυρα και έπεσε το τρένο μέσα στο ποτάμι! Πνίγηκαν οι άνθρωποι και έγινε μεγάλη καταστροφή! Τότε ο φύλακας της γέφυρας, από τον φόβο και από τον έλεγχο της συνειδήσεως, από τα πολλά ψυχολογικά, έχασε τα μυαλά του και γύριζε στους δρόμους της πόλεως και φώναζε: ''Για ένα λεπτό!!!... Για ένα λεπτό!!!... Για ένα λεπτό!!!...''. Έλεγε: ''για ένα λεπτό!'', διότι ένα λεπτό χρειαζόταν για να κλείσει η γέφυρα και να μην συμβεί το μεγάλο δυστύχημα. Στο ένα λεπτό, έγινε τόσο μεγάλο κακό... Έτσι και όταν κάποιος χάσει την σωτηρία του, θα φωνάζει: ''Γιατί δεν πρόσεξα; Γιατί δεν άκουσα; Γιατί με ξεγέλασε ο διάβολος; Δώστε μου ένα λεπτό για να μετανοήσω!''. Αλλά αυτές οι απλεπισμένες φωνές δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, διότι δεν πρόκειται να διορθώσουν το γεγονός της αποτυχίας... Θα είναι πλεόν αργά!!!... Γιατί δεν βρήκαμε ένα λεπτό στη ζωή μας να πούμε: ''Θεέ μου, συγχώρεσέ με!... Γι' αυτό μην σπαταλούμε τον πολύτιμο χρόνο μας. Και το λεπτό είναι τόσο σημαντικό, που μπορεί να μας σώσει ή να μας καταδικάσει...
 • Ένας ετοιμοθάνατος φώναξε: ''Ξαναφέρτο τον, ξαναφέρτε τον πίσω''. ''Μα ποιόν;'', ρώτησαν οι παρευρισκόμενοι. ''Τον χρόνο, τον χρόνο'', συνέχισε ο ετοιμοθάνατος.