Περί διασκέδασης

 • Ουαί υμίν οι γελώντες νυν, ότι πενθήσετε και κλαύσετε.[Αλίμονο σε εσάς, που γελάτε και διασκεδάζετε με τις αμαρτωλές απολαύσεις σας, διότι στην μέλλουσα ζωή θα πενθήσετε και θα κλάψετε πικρά.] (Κατά Λουκάν 6,25)
 • Τα διασκεδαστικά θεάματα είναι πανηγύρεις δαιμόνων. Και όσα συμβαίνουν εκεί, δεν είναι ψυχαγωγία, αλλά ψυχοκτονία και καταστροφή και κόλαση... (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Την διασκέδαση δεν την δίνει ο Θεός, αλλά ο διάβολος. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Ο Σολομώντας πέρασε από κάθε δρόμο διασκεδάσεως και ευχαριστήσεως. Όταν όμως ήρθε εις εαυτόν, έκραξε: ''Ματαιότητα ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης'' (Εκκλησιαστής 1,2) (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Δεν σας εμποδίζω να διασκεδάζετε, αλλά σας εμποδίζω να αμαρτάνετε. Δεν σας εμποδίζω να πίνετε, αλλά σας εμποδίζω να μεθάτε. Γιατί το κρασί δεν είναι κακό, αλλά η κατάχρηση είναι αμαρτία, αφού το κρασί είναι δώρο του Θεού και η κατάχρηση είναι εφεύρεση του διαβόλου. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Οι άνθρωποι επειδή έχουν κάνει την αμαρτία μόδα, εσωτερικά βασανίζονται και δεν βρίσκουν ανάπαυση, είναι αγριεμένοι και γι' αυτό ζητούν ψυχαγωγίες, τρέχουν στα νταούλια, μεθούν, βλέπουν τηλεόραση. Χαζεύουν δηλαδή, για να ξεχνιούνται, γιατί ελέγχονται από την συνείδησή τους. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Συμφερότερό σου είναι, όταν δεν έχεις δουλειά και δεν μπορείς να αξιοποιήσεις τις ώρες στα πνευματικά, να πηγαίνεις σε χοιροστάσιο και να μιμείσαι τους χοίρους και να κυλιέσαι μαζί τους στον βούρκο τους και μετά να επιστρέφεις στο σπίτι σου, να λούζεσαι, να αλλάζεις και να νοιώθεις την ανακούφιση του λουτρού, παρά να ξεγελαστείς και πας σε (διασκεδαστικό) κέντρο και κυλιστεί η ψυχή σου στην λάσπη των ηδονών και γυρίσεις στο σπίτι σου με άγχος και στην συνέχεια νοιώθεις την κόλαση αυτή, με το πλάκωμα της καρδιάς. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Αυτός που αγαπάει τις κιθάρες και τις λύρες και διασκεδάζει μ' αυτά, αυτός τιμάει και προσφέρει θυσία στους δαίμονες. (Άγιος Νήφων)
 • Σχολείο του διαβόλου είναι ο οίκος, όπου γίνονται οι χοροί. Διδάσκαλος είναι ο διάβολος και πρωτόσχολοι και υπαγορευτές είναι οι τραγουδιστές, οι χορευτές και οι κρούοντες τα όργανα. Μαθήματα: πορνείες, μοιχείες, ασελγείες, ομοφυλοφιλίες μεθύσια, γέλωτες, αισχρολογίες, μωρίες και κάθε μάθημα ακολασίας. Πώς εσύ βαπτισμένε Χριστιανέ, βρίσκεσαι εκεί; (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Κανένας από εκείνους που γλεντοκοπούσαν, δεν έγινε σπουδαίος. Ούτε εκείνος που σύχναζε στις διασκεδάσεις, έγινε μαθητής της αρετής. (ΆγιοςΑστέριοςΑμασείας)
 • Το να διασκεδάζει κανείς είναι ειδωλολατρεία. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)
 • Ότι βέβαια δεν πρέπει να διασκεδάζουν οι Χριστιανοί, το γνωρίζουμε όλοι, ακούγοντας από τις Θείες Γραφές και μάλιστα από τον Κύριο, που λέει στο Ευαγγέλιο με απειλή: ''Αλίμονο σε εσάς, που τώρα γελάτε, διότι εκεί θα πενθήσετε και θα κλάψετε'' (Λουκά 6,25). Και επίσης λέει: ''Μη διασκεδάζετε, διότι όλα αυτά τα κάνουν οι ειδωλολάτρες'' (Λουκά 12,29-30). (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)
 • Αν ο άνθρωπος ξοδεύει την νύχτα στην αμαρτία και τις ανόητες διασκεδάσεις, η ημέρα θα τον βρει με θλίψη και θρήνο. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)
 • Τί σημαίνει αναζήτηση αναψυχής; Σημαίνει το να επιθυμείς κατά κάποιο τρόπο να γεμίσει το αρρωστημένο ψυχικό σου κενό. Να γεμίσεις την ψυχή σου που φτιάχτηκε για δραστηριότητα και δεν υποφέρει να μένει αργή. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
 • Τα θέατρα είναι σχολεία αθεϊας, διακωμώδησης, γελειοποίησης των πάντων. Είναι σχολεία διαφθοράς. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
 • Συχνά η διασκέδαση, ακόμη και η πιο ευχάριστη, αφήνει πίσω της την κατάθλιψη, επειδή και αμαρτωλή να μην είναι, δεν μπορεί να ικανοποιήσει την καρδιά. (Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)
 • Ο Χριστιανός διασκεδάζει, αλλά δεν διασκεδάζει με τις διασκεδάσεις του κόσμου τούτου. Και αυτό γιατί οι διασκεδάσεις του κόσμου τούτου, είναι αυτόχρημα αμαρτωλές και δεν προσθέτουν στον άνθρωπο κάτι το πνευματικό, αλλά ίσα-ίσα, του αφαιρούν ό,τι πνευματικό έχει... (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
 • Αυτά τα οποία τέρπουν τους άλλους ανθρώπους, για τους πιστούς είναι σκύβαλα. Ο Χριστός αλλάζει τα «γούστα». Ο αναγεννημένος άνθρωπος έχει άλλη χαρά. Δεν τον τραβούν, δεν τον τέρπουν αυτά. Και αν κάποτε κάνει κάτι, το κάνει επειδή παρασύρεται, όχι διότι τον γεμίζει. (π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)
 • Στην Ιάβα ζει ένα είδος αράχνης που λέγεται «ωχρόκερως της Ιάβας». Η αράχνη αυτή εκκρίνει ένα υγρό το οποίο, όταν στεγνώσει, σχηματίζει μια γραμμή. Η γραμμή αυτή έχει μια μυρωδιά πολύ μεθυστική και μια πολύ γλυκιά γεύση. Συγχρόνως όμως, έχει και ναρκωτική δύναμη. Τα ζωύφια ελκύονται από το μεθυστικό άρωμα αυτού του υγρού, το τρώνε και ναρκώνονται. Έτσι η αράχνη με την ησυχία της έπειτα κατασπαράσσει το θύμα της. Έτσι παρομοίως και οι ηδονές και οι ολονύχτιες διασκεδάσεις, έχουν μια μεγάλη ελκυστικότητα και φέρνουν μια πρόσκαιρη χαρά. Οι νέοι (επί τω πλείστον), νομίζοντας ότι σ' αυτά υπάρχει το νόημα της ζωής, πίνουν αχόρταγα το ποτήρι τους, το οποίο στην αρχή είναι γλυκό... γλυκύτατο, όμως στον πυθμένα υπάρχει, διαπιστώνουν, ένα δηλητήριο. Αφού λοιπόν σαν τα ζωύφια, που τρώνε το γευστικό υγρό της αράχνης, ναρκώνονται, στη συνέχεια διάβολος με την ησυχία του, τους κατασπαράσσει... (Αρχ. ΣεραφείμΔημόπουλος)
 • Ο πραγματικά Χριστιανός που είναι γεμάτος μέσα του από Χριστό, δεν έχει ανάγκη από διασκέδαση. Οι άνθρωποι που είναι μακριά από το Θεό, μη έχοντας Χριστό μέσα τους, είναι κενοί και άδειοι και έχουν την ανάγκη να ψυχαγωγηθούν και να περάσουν ευχάριστες στιγμές. Άλλος με τη σάρκα, άλλος με τον τζόγο και άλλος με άλλα πράγματα ξεσκάει και όταν περάσει αυτή η επήρεια, διπλά στενοχωριέται γιατί δεν τον ικανοποιούν πλήρως την ψυχή. Δεν έχει ανάγκη ο Χριστιανός να πάει στου σατανά τα στέκια και να δανειστεί χαρά. (Παναγόπουλος)
 • Η διασκέδαση, η κοσμική ζωή, τα ειδύλλια, οι περιπέτειες, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά χάσιμο καιρού. (Θεοτοκάς)
 • Ζούμε με την βλακεία, ότι εμείς είμαστε κύριοι της ζωής μας, που μας δόθηκε μόνο για την απόλαυσή μας. Ο άνθρωπος δεν ήρθε με την δική του θέληση στον κόσμο. Κάποιος τον έστειλε για κάποια αιτία. Εμείς όμως νομίζουμε, ότι ήρθαμε για να γλεντήσουμε (και να διασκεδάσουμε) αυτήν τη ζωή. (Τολστόϊ)
 • Η κενή ζωή συχνά είναι γεμάτη με διασκέδαση. (Τοϊσιμπέκοφ)
 • Διασκέδαση είναι η τέχνη να κουράζεσαι τις ώρες της ανάπαυσης. (Αρκάς)
 • Δείξε μου πως γλεντάς, να σου πω πως δουλεύεις.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!