Περί ψυχολογίας-ψυχολόγων

 • Οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι μοιάζουν με τον τυφλό, που με την αφή προσπαθεί να καταλάβει τα πράγματα που βρίσκονται γύρω του. (ΌσιοςΠορφύριος οΚαυσοκαλυβίτης)
 • Οι περισσότεροι ψυχίατροι, ούτε Θεό πιστεύουν, ούτε ψυχή παραδέχονται. Επομένως, πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να βοηθήσουν ψυχές, ενώ και οι ίδιοι είναι γεμάτοι από άγχος; Πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος να παρηγορηθεί αληθινά, εάν δεν πιστέψει στον Θεό και στην αληθινή ζωή την μετά θάνατο, την αιώνια; (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Μερικοί αντί να πάνε στον πνευματικό, πάνε στον ψυχίατρο. Αν ο ψυχίατρος είναι πιστός, θα τους συνδέσει με κάποιον πνευματικό. Αν όχι, θα τους δώσει μόνο χάπια. Μόνον όμως τα χάπια, δεν λύνουν το πρόβλημα. Χρειάζονται και πνευματική βοήθεια, για να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν σωστά και να καλυτερέψει η κατάστασή τους και να μην ταλαιπωρούνται... (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Ένας λόγος που οι άνθρωποι σήμερα πάσχουν και τρέχουν στους ψυχιάτρους και τα νευρικά συστήματα και είναι ασθενείς, είναι γιατί λείπει αυτή η εξ ύψους δύναμη, που την δίνει η Εκκλησία. Και εάν ενθυμείστε, μόλις ανελήφθη ο Χριστός εις τον ουρανό, που είχαν εντολή να πάνε οι μαθητές; Εις το υπερώο της Ιερουσαλήμ, «έως ου ενδύσονται δύναμιν εξ ύψους». Αυτήν ακριβώς την εξ ύψους δύναμη, πρέπει να την πάρουμε και μας δίδεται δωρεάν, αρκεί να την ποθήσουμε, αρκεί να την θελήσουμε, αρκεί να εργαστούμε γι' αυτή και να την ζητήσουμε. (Γέροντας Εφραίμ ο Βατοπεδινός)
 • Λυπάμαι για τους Πνευματικούς Πατέρες που ισχυρίζονται, ότι δεν αρκεί η πνευματική ζωή, αλλά χρειάζεται και η ψυχολογία. (ΓέρονταςΣωφρόνιοςτουΈσσεξ)
 • Υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχολογίας και εν Χριστώ ζωής. Η ψυχολογία επιδιώκει να απαλλάξει τον άνθρωπο από τα συμπλέγματα ενοχής, ενώ στην εν Χριστώ ζωή βιώνουμε την οδύνη, τον πόνο λόγω της απομακρύνσεως από τον Θεό και δεν σταματούμε την μετάνοια, έως ότου μεταμορφωθεί αυτή η οδύνη. (ΓέρονταςΣωφρόνιοςτουΈσσεξ)
 • Οι παρατηρήσεις της ψυχολογίας για τον άνθρωπο είναι αξιόλογες, διότι περιγράφουν, ότι πέρα από την λογική, υπάρχει και κάτι άλλο βαθύτερο... Όμως, οι ψυχολογικές αναλύσεις είναι παιδικές σε σχέση με την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας. Παρότι οι παρατηρήσεις της ψυχολογίας είναι αξιόλογες, εν τούτοις η μέθοδος θεραπείας που προσφέρει είναι πολύ άσχημη. Η ψυχανάλυση δεν θεραπεύει τον άνθρωπο, μάλλον τον συγχύζει περισσότερο. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
 • Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ νευρολογίας και ψυχολογίας. Οι νευρολόγοι προσφέρουν πολλά στην υγεία του σώματος, διότι δίνουν μερικά φάρμακα και ισορροπούν κοινωνικά τον άνθρωπο. Αλλά και αυτοί δεν θεραπεύουν, απλώς κατευνάζουν την ενέργεια του ανθρώπου. Η θεραπεία του ανθρώπου ξεκιναέι από την θεραπεία των λογισμών. Από την θεραπεία των λογισμών γίνεται η αλλαγή του σώματος. Έτσι, ναι μεν οι νευρολόγοι με τα φάρμακα ισορροπούν τον άνθρωπο, αλλά δεν τον θεραπεύουν. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
 • Οι ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία και στην επικοινωνία. Δεν μπορούν να βοηθήσουν στην ενότητα. Η ενότητα είναι υπόθεση του Αγίου Πνεύματος. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Οι άνθρωποι αντικατέστησαν τον Πνευματικό με τον ψυχολόγο, γι' αυτό και ο κόσμος δαιμονίστηκε. (Παναγόπουλος)
 • Ο ψυχίατρος δεν μπορεί να ξεκουράσει τον άνθρωπο, διότι δεν μπορεί να κοινοποιήσει έξωση στον διάβολο, ο οποίος έχει ''φορτώσει'' στην ψυχή του ανθρώπου. Αυτό το δικαίωμα έχει μόνο ο κλήρος και ο σατανάς επειδή γνωρίζει τη δύναμη του κλήρου, τον βάλλει εσωτερικώς και εξωτερικώς.(Παναγόπουλος)
 • Ψυχανάλυση είναι η εξομολόγηση χωρίς την άφεση. (Γκρεέρ)
 • Ο υγιής άνθρωπος δεν βασανίζει τους άλλους. Γενικά είναι οι βασανισμένοι που εξελίσσονται σε βασανιστές. (Γιούνγκ)

Οι νευρωτικοί χτίζουν κάστρα στον αέρα. Οι ψυχωτικοί ζουν σ' αυτά. Και οι ψυχίατροι παίρνουν το νοίκι. (Λαβρέντζ