Περί εμποδίου

 • Μετάοσίουόσιοςέση, καιμετάανδρόςαθώουαθώοςέση, καιμετάεκλεκτούεκλεκτόςέσηκαιμετάστρεβλούδιαστρέψεις. [Συ, Κύριε, προς τον αφοσιωμένο σε Σένα, θα φέρεσαι με στοργή και αγάπη. Προς τον αθώο και ηθικώς άμεμπτον θα δείχνεσαι αθώος και άμεμπτος. Με τον εκλεκτό, θα είσαι Εσύ πάντοτε εκλεκτός. Απέναντι όμως του διεστραμμένου ανθρώπου, θα αλλάζεις τρόπο και θα φαίνεται στρεβλή η δική Σου ευθεία και δικαία συμπεριφορά.] (Ψαλμοί 17,26-27)
 • Όταν κάτι που σκοπεύετε να κάνετε, βλέπετε ότι χαλάει από την αρχή, τότε να το θεωρείτε, ότι είναι ευλογία και το χέρι του Θεού. (ΆγιοςΠαϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Να εξετάσουμε αν φταίμε εμείς, για κάθε εμπόδιο που μας συμβαίνει. Αν δεν φταίμε, το εμπόδιο θα είναι από τον Θεό για το καλό μας. Γι' αυτο δεν πρέπει κανείς να στενοχωριέται, αν δεν έγινε η δουλειά ή αν καθυστέρησε να τελειώσει. Μια φορά κατέβαινα βιαστικός από την Ιερά Μονή Στομίου, να πάω στην Κόνιτσα για μια επείγουσα δουλειά. Σε ένα δύσκολο σημείο του δρόμου - Γολγοθά το έλεγα - συνάντησα έναν γνωστό του μοναστηριού, τον μπάρμπα-Αναστάση, με τρία ζώα φορτωμένα. Από την πολλή ανηφόρα είχαν αναποδογυριστεί τα σαμάρια τους και ένα ζώο ήταν κοντά στον γκρεμό και κόντευε να πέσει κάτω. «Ο Θεός σ' έστειλε, Πάτερ», μου είπε ο μπάρμπα-Αναστάσης. Τον βοήθησα να τα ξεφορτώσουμε και να τα ξαναφορτώσουμε, τα βάλαμε και στον δρόμο και τον άφησα. Όταν προχώρησα αρκετά, έφθασα σε ένα σημείο, όπου μόλις πριν λίγο είχε γίνει κατολίσθηση σε μήκος τριακόσια μέτρα και είχε φαγωθεί το μονοπάτι. Δένδρα και πέτρες είχαν κατεβεί στο ποτάμι. Αν δεν καθυστερούσα, θα βρισκόμουν εκεί την ώρα ακριβώς που έγινε η κατολίσθηση. «Μπάρμπα-Αναστάση, είπα, μ' έσωσες. Ο Θεός σ' έστειλε». (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Όσο τα εμπόδια είναι μεγαλύτερα, τόσο πιο πολλή αξία έχει ο θρίαμβος της αρετής. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Να θυμάσαι πως κάθε εμπόδιο είναι νουθεσία από τον Θεό. (Άγιος Σεραφείμ της Βίριτσα)
 • Τα εμπόδια που θα συναντήσεις στη στενή και τεθλιμμένη οδό είναι πολλά. Θέλεις να προσευχηθείς; Ο εχθρός σε πιέζει τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά. Έχεις υποχρέωση να γράψεις ένα κήρυγμα; Σε κυνηγάει η οκνηρία. Η κατάθλθψη βρίσκεται παντού. Όσο πιο ιερό το λειτούργημα, τόσο πιο δριμεία και άγρια είναι η επίθεση του εχθρού. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
 • Να θυμάσαι, πως κάθε εμπόδιο είναι νουθεσία από τον Θεό. (Άγιος Σεραφείμ της Βίριτσας)
 • Για όποιον ακολουθεί το θέλημα του Θεού, εκεί δεν υπάρχουν αξεπέραστα εμπόδια. (Όσιος Νίκων της Όπτινα)
 • Ο Κύριος επιτρέπει να πέσουν πάνω μας πολλές απογοητεύσεις, θλίψεις και κακοτυχίες σ' αυτή τη ζωή, προκειμένου να σταματήσουμε να εμπιστευόμαστε τον κόσμο τούτο, ο οποίος μας πληγώνει τόσο πολύ και να συνειδητοποιήσουμε, ότι Εκείνος μόνος είναι η πηγή κάθε ανάπαυσης, ειρήνης και ησυχίας. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Για να ωφελείσαι από τις αναποδιές που σου συμβαίνουν, να λες: Ο Θεός επέτρεψε έτσι για το καλό μου, για την σωτηρία μου. (Γέροντας Γερμανός Σταυροβουνιώτης)
 • Κάθε άνθρωπος που εμποδίζει κάποιον που αγωνίζεται να σταθεί κοντά στο Χριστό και στην Εκκλησία, υπέχει θέση σατανά. Π.χ. νηστεύει κάποιος και κάποιος άλλος τον εμποδίζει να νηστέψει. Αυτός ο άλλος εξυπηρετεί και παίζει το ρόλο του σατανά. (Παναγόπουλος)
 • Η αλήθεια είναι, ότι αν ανακαλύψετε μια διαδρομή χωρίς εμπόδια, μάλλον είναι μια διαδρομή που δεν οδηγεί σε κανένα σημαντικό μέρος. Η αντιξοότητα ανοίγει το δρόμο στην ευκαιρία... (ΤζονΜέϊσον)
 • Όταν ο Θεός βάζει εμπόδια στο δρόμο μας, το κάνει για να μας πάει εκεί που πρέπει.
 • Μην φοβάσαι τους ανθρώπους, όταν φράζουν τον δρόμο σου. Τότε ο Θεός σου ανοίγει έναν άλλον!
 • Μην δυσανασχετείς για τα εμπόδια, μάλλον ζήτα από το Θεό να σου δείξει το νόημά τους.
 • Καμμιά σημαία δεν κυματίζει αν δεν φυσάει ο άνεμος. Και κανείς δεν δημιουργεί, αν δεν έχει να αντιμετωπίσει εμπόδια.
 • Βρήκε ο κουτσός ανηφόρα.
 • Κάθε εμπόδιο για καλό.
 • Ένας ταγματάρχης (στη δεκαετία του 70') επρόκειτο μαζί με την οικογένεια του, να πετάξει με το αεροπλάνο από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα. Το πρωί, ο στρατιώτης που θα τους μετέφερνε στο αεροδρόμιο με το τζίπ, άργησε να τους παραλάβει από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν. Το αποτέλεσμα ήταν, ο ταγματάρχης να παροτρύνει τον στρατιώτη να τρέχει στο δρόμο, για να προλάβουν την πτήση. Να όμως που πάθανε λάστιχο και έχασαν πολύτιμα λεπτά. Άλλαξε ο στρατιώτης το λάστιχο και γρήγορα - γρήγορα κατευθύνθηκαν για το αεροδρόμιο. Φτάνοντας εκεί, μαθαίνουν, ότι έχασαν την πτήση για μερικά λεπτά. Ο ταγματάρχης εξεμάνη εναντίον του στρατιώτη και τον επέρριπτε την ευθύνη για το νομιζόμενο κακό που τους βρήκε. Έβριζε τους πάντες, βλασφημούσε το Θεό και δημιουργήθηκε χοντρό σκηνικό. Πριν καταλαγιάσει η οργή του ταγματάρχη και εκεί που τακτοποιούσε τα εισιτήρια για την επόμενη πτήση, έρχεται τηλεγράφημα από την Αθήνα, ότι το αεροπλάνο κατέπεσε στην Μαλακάσα, έξω από την Αθήνα! Μόλις το άκουσε αυτό ο ταγματάρχης, χλώμιασε και κοκκάλωσε. Κατάπιε την γλώσσα του! Παρόλο που ο ταγματάρχης βλασφήμησε το Θεό, ο Θεός του έδωσε αυτό το εμπόδιο, για να του προστατέψει όλη του την οικογένεια, γιατί ο Θεός δεν είναι εκδικητικός. Τολέμεκαιεμείςστηζωήμας, κάθεεμπόδιογιακαλό, αλλάδεντοεφαρμόζουμεόπωςθαέπρεπε...
 • Ήταν κάποτε 2 θρησκεύομενες αδερφές, που ήταν πολύ αγαπημένες. Η μία είχε ως όνειρο, να εργαστεί στην Εθνική Τράπεζα. Προσευχόταν γι΄αυτό στο Θεό, ώστε να κατορθώσει να την προσλάβουν. Τα χρόνια όμως περνούσαν, χωρίς να κατορθώσει τίποτα. Αυτή όμως επέμενε και προσευχόταν διαρκώς στο Θεό. Η αδερφή της, την έλεγε: ''Μάλλον δεν θα είναι για το καλό σου, να περάσεις στην Εθνική. Κοίτα να βολευτείς κάπου αλλού''. Πού να το καταλάβει η αδερφή της! Αποτέλεσμα: Μετά από πολλά χρόνια, κατόρθωσε να μπει στην Εθνική. Όμως τί έγινε; Δημιούργησε, ερωτική σχέση με τον παντρεμένο διευθυντή της, πατέρα 2 παιδιών! Έτσι έγινε η αιτία, να διαλύσει την οικογένεια του διευθυντή και να σέρνεται τώρα μαζί του, στα μονοπάτια της πορνείας. Αυτάπαθαίνει οάνθρωπος, ότανεπιμένεισεπράγματαπουοΘεόςβάζει εμπόδια και λέειόχι. ΜαςφυλάειοΘεόςαπόκαταστροφές, πουεμείςδενβλέπουμεκαιδενπρέπειναεπιμένουμε, γιατίτααποτελέσματαθαείναιαντίθετααπόταπροσδοκώμενα...
 • Τον παλιό καιρό, ένας βασιλιάς σκέφτηκε να κάνει το εξής: άφησε έναν τεράστιο βράχο στη μέση του δρόμου και στη συνέχεια κρύφτηκε παρακολουθώντας αν κάποιος θα τον μετακινούσε. Από το σημείο εκείνο πέρασαν ορισμένοι από τους πλουσιότερους εμπόρους και τους αυλικούς του, αλλά όλοι απλά περπατούσαν γύρω από τον βράχο. Πολλοί μάλιστα κατηγορούσαν τον βασιλιά που δεν φρόντιζε να κρατά τον δρόμο καθαρό, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. για να βγάλει τον βράχο από τη μέση. Κάποια στιγμή, πέρασε από εκεί ένας χωρικός που κουβαλούσε ένα φορτίο με λαχανικά. Πλησίασε τον βράχο, άφησε κάτω το φορτίο του και προσπάθησε να τον μετακινήσει στην άκρη του δρόμου. Μετά από πολύ κόπο, τελικά τα κατάφερε. Αφού πήρε ξανά το φορτίο, πρόσεξε ότι στο σημείο που ήταν πριν ο βράχος υπήρχε ένα πορτοφόλι. Το πορτοφόλι περιείχε πολλά χρυσά νομίσματα και ένα σημείωμα από τον βασιλιά που έγραφε, ότι το χρυσάφι ανήκει σε εκείνον που θα μετακινούσε τον βράχο από τον δρόμο.Ο χωρικός έμαθε κάτι, που πολλοί από εμάς δεν καταλαβαίνουμε: κάθε εμπόδιο που παρουσιάζεται στη ζωή μας αποτελεί μια ευκαιρία, για να γίνουμε καλύτεροι...

***