Περί Ορθοδοξίας

 • Μια θρησκεία μόνον είναι, η Ορθόδοξος Χριστιανική Θρησκεία. Και το πνεύμα αυτό το Ορθόδοξον είναι το αληθές. Τα άλλα πνεύματα, είναι πνεύματα πλάνης και οι διδασκαλίες είναι μπερδεμένες... (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Υπάρχουν πολλά φώτα, που βλέπει κανείς και εντυπωσιάζεται, μα ένα είναι το φως το αληθινό, αξίζει να λατρέψει κανείς τον μόνον αληθινόν Θεό, τον Κύριον ημών Ιησού Χριστόν. Οι αλήθειες του Θεού, όπως τις έχει πει, από την αρχή, αυτές είναι. Δεν υπάρχουνε άλλες αλήθειες, νέες, επειδή ο κόσμος προόδεψε και η επιστήμη και οι άνθρωποι πήγανε στα άστρα... Μόνο η Θρησκεία του Χριστού ενώνει και όλοι πρέπει να προσευχόμαστε να έρθουνε σ' αυτήν. Έτσι θα γίνει ένωση, όχι με το να πιστεύεις, ότι όλοι είμαστε το ίδιο και ότι όλες οι θρησκείες είναι το ίδιο. Δεν είναι το ίδιο... Προσεύχομαι ο Θεός να σας δώσει φώτιση να καταλάβετε, ότι δεν έχει σχέση η Θρησκεία, η Ορθοδοξία μας, με άλλες θρησκείες. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Θέλεις με σύντομο τρόπο να διδάξεις σε κάποιον την ουσία του Χριστιανισμού (Ορθοδοξίας); Δίδαξε τον την προσευχή, την αφοσίωση στην Εκκλησία και την υπομονή στις θλίψεις. (ΆγιοςΜάρκοςοΑσκητής)
 • Εάν χάσουμε την Ορθοδοξία μας, θα χάσουμε και την ελευθερία μας. (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)
 • Το να σκεφτόμαστε Ορθόδοξα είναι εύκολο· το να ζούμε όμως Ορθόδοξα, θέλει κόπο. Μια φορά ένας θεολόγος είχε κάνει μια ομιλία και είχε πει, να πάνε να δώσουν αίμα, γιατί υπήρχε ανάγκη. Και πράγματι πολλοί παρακινήθηκαν και έδωσαν πολύ αίμα. Εκείνος όμως δεν έδωσε ούτε μια σταγόνα, αν και είχε... μπόλικο. Οι άλλοι τότε σκανδαλίστηκαν. «Εγώ, τους είπε εκείνος, με την ομιλία που έκανα και παρεκίνησα τον κόσμο να δώσει αίμα, είναι σαν να έδωσα το περισσότερο αίμα»! Έτσι ανάπαυε τον λογισμό του. Καλύτερα ήταν να μην έκανε την ομιλία και αθόρυβα να πήγαινε να δώσει λίγο αίμα. Η ζωή (που κάνεις) μετράει... (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Βλέπω μερικά νέα παιδιά, Ελληνόπουλα, χωρίς να έχουν διαβάσει ούτε μια γραμμή από τό Ευαγγέλιο, πάνε και διαβάζουν Βραχμανισμό, Βουδισμό, το Κοράνι κ.λπ., πάνε και στους Ινδούς. Ύστερα δεν αναπαύονται και επιστρέφουν στην Ορθοδοξία, αλλά έχουν μαζέψει ένα σωρό μικρόβια. Παθαίνουν ζημιά και είναι δύσκολο να βρουν μετά την αλήθεια. Πρέπει πρώτα κανείς να γνωρίσει την Ορθοδοξία και ύστερα, άμα δεν του αρέσει, φεύγει. Ας την γνωρίσει σωστά, και μετά ας κάνει σύγκριση με τις διάφορες θεωρίες που ακούει. Γιατί, αν γνωρίσει την Ορθοδοξία, μπορεί να ξεχωρίσει το μπακίρι από τον χρυσό ή νά καταλάβει τον χρυσό πόσων καρατιών είναι. Δεν ξεγελιέται εύκολα, για να περάσει όσα γυαλίζουν για χρυσάφι. Πάντως έχω προσέξει, ότι μόνο εγωιστής άνθρωπος φεύγει από την Ορθοδοξία, όταν την γνωρίσει. Ένας ταπεινός, ποτέ δεν φεύγει... (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Ο Χριστιανισμός είναι σαν φαγητό και ποτό, που όσο περισσότερο τον γεύεται κανείς, τόσο ανάβει η επιθυμία του και δεν τον χορταίνει. Είναι σαν να δώσει κανείς σ' έναν διψασμένο ένα γλυκό ποτό και να τον κάνει όχι μόνο από τη δίψα, αλλά και από την ηδονή του ποτού να το επιθυμεί πιό άπληστα. Αυτά όμως, δεν τα νοούμε μόνο με λόγια χωρίς πείρα, αλλά επιτελούνται με μυστική νοερή εργασία του Αγίου Πνεύματος. (ΆγιοςΜακάριοςοΑιγύπτιος)
 • Αυτοί που πρωτοέρχονται στον Θεό (και στην Ορθοδοξία), τους περιμένει αγώνας και κόπος πολύς. Ύστερα όμως ακολουθεί χαρά ανείπωτη... (Αγία Συγκλητική)
 • Χριστιανισμός είναι η μίμηση της Θείας φύσης. (Άγιος Γρηγόρος ο Νύσσης)
 • Ο Χριστιανισμός είναι σαν φαγητό και ποτό και όσο περισσότερο τον γεύεται κανείς, τόσο ανάβει την επιθυμία για περισσότερα. Και γίνεται ο νους αχόρταστος και ακατάσχετος. Είναι σαν να δώσει κανείς σ' έναν διψασμένο ένα γλυκό ποτό και να τον κάνει να το επιθυμεί πιο άπληστα, όχι μόνο από τη δίψα, αλλά και από την ηδονή του ποτού. (Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος)
 • Τίποτε δεν βλάπτει και δεν ζημιώνει τόσο την θρησκεία μας, όσο το να δίνουμε κάποια αφορμή στους απίστους. Αυτοί όταν δουν έναν Χριστιανό να κλέβει ή να κάνει κάποια δολιότητα ή αμαρτία, αμέσως ακονούν την γλώσσα τους εναντίον όλων των Χριστιανών και την κακία του ενός την αποδίδουν σε όλους τους Ορθοδόξους. Και δεν μένουν μέχρι εκεί, αλλά τολμούν να βλασφημήσουν και τον Δεσπότη Χριστό. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Δεν πείθονται οι αντιφρονούντες, ότι ο Θεός μας είναι αληθινός, όταν αγανακτούμε και οργιζόμαστε και δυσανασχετούμε, αλλά όταν είμαστε επιεικείς και πράοι και ήπιοι. (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Ο Χριστιανισμός δεν είναι σύστημα φιλοσοφικό, ούτε εδρεύει μόνο στο γνωστικό του ανθρώπου, αλλά μάλλον στο βουλητικό και συναισθητικό. Γιατί ο Χριστιανισμός δεν έχει σαν αρχή την μόρφωση απλώς του πνεύματος, αλλά την διάπλαση της καρδιάς. Γι' αυτό και δεν απαιτεί από τους ''οπαδούς'' του την γνώση μόνον των θεωριών του, αλλά και την εφαρμογή τους. Απαιτεί και την συνεργασία του βουλητικού, ώστε να δεχθεί τις αρχές και τις θεωρίες του σαν Θεϊκές και σωτήριες και να τις εφαρμόσει στην ζωή του. Ζητεί όμως και την συνδρομή του συναισθητικού, ώστε να αναλάβει αυτό το έργο με πόθο και αγάπη και να αφιερωθεί με όλη του την ψυχή και την καρδιά στο έργο του Χριστιανισμού. Ο Χριστιανισμός επειδή είναι η αποκάλυψη του Θεού στον κόσμο, ζητεί οι ''οπαδοί'' του, να είναι άγιοι και τέλειοι, ώστε όλοι μαζί να αποτελούν ένα Σώμα, την Εκκλησία, που έχει κεφαλή της τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τον Θεό που μας αποκαλύφτηκε. (ΆγιοςΝεκτάριος)
 • Ας καταλάβουν όλοι οι εχθροί του Χριστού, πως η πίστη μας δεν είναι θεμελιωμένη σε ανθρώπινη σοφία, αλλά στην δύναμη του Θεού. (Άγιος Ονούφριος του Κούρσκ)
 • Ο Χριστιανισμός είναι η πιο ειρηνική επανάσταση όλων των εποχών. (Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας)
 • Όλοι οι πιστοί, όλων των θρησκειών, κλείνουν γόνυ στην Ορθοδοξία και παραδέχονται, ότι είναι η μόνη Αλήθεια. Δεν το φανερώνουν όμως δημόσια, γιατί άμα το ομολογήσουν, πρέπει να γίνουν Ορθόδοξοι... (ΓέρονταςΕφραίμΣκήτηςΑγίουΑνδρέα)
 • Το Άγιο Φως κάθε χρόνο, δεν βγαίνει λόγω της αξίας και των αγώνων των Ορθοδόξων, αλλά για να πιστοποιηθεί, ότι η Ορθοδοξία είναι η μόνη Αλήθεια και όλα τα άλλα θρησκεύματα είναι νοητά σκοτάδια και πλάνες του νοός. (ΓέρονταςΕφραίμΣκήτηςΑγίουΑνδρέα)
 • Όταν είχε πάει ο πάπας Παύλος Στ΄(πάπας από το 1963 έως το 1978) στα Ιεροσόλυμα, του είπε ο Πατριάρχης μας, ο Βενέδικτος: Θα σας κάνω μια πρόταση. Όποτε θέλετε, να πάτε μέσα στον Πανάγιο Τάφο και να μας βγάλετε το Άγιο Φως. Μόνο μια φορά! Και αν το βγάλετε, θα γίνουμε όλοι παπικοί, με πρώτον εμένα. Εάν όμως δεν το βγάλετε, θα γίνετε Ορθόδοξοι; Και ο πάπας Παύλος, δεν το δέχτηκε αυτό. Καταλάβατε; Βλέπουν τη Χάρη που είναι οι ετερόδοξοι, βλέπουν ότι η Ορθοδοξία είναι η μόνη αλήθεια, αλλά δεν επιστρέφουν. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Οι Μουσουλμάνοι είναι το μαστίγιο του Κυρίου στους Χριστιανούς. (Γέροντας Θαδδαίοςτης Βιτόβνιτσας)
 • Τί είναι η Ορθοδοξία; Ορθοδοξία θα πει ο θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, που ήταν τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
 • Κατά τους μαύρους χρόνους της κατοχής και του ανταρτοπολέμου, δόξα τω Θεώ, γνώρισα ότι η θρησκεία μας είναι ζωντανή, σε εκείνους που πιστεύουν με αγνή καρδιά... (π. Δημήτριος Γκαγκαστάθης)
 • Εάν οι Ορθόδοξοι στην Τουρκοκρατία ήταν αυτοί που είναι σήμερα, θα είχε σβήσει η Ορθοδοξία. (π. ΙωάννηςΡωμανίδης)
 • Η Νέα Εποχή θέλει όχι ν' αδειάσουν οι Εκκλησίες, αλλά να γεμίσουν με ανθρώπους που θα έχουν αλλοιωμένο το φρόνημα, την Ορθόδοξο πίστη. (π. ΑντώνιοςΑλεβιζόπουλος)
 • Η Ορθοδοξία, δεν είναι τόσο πολύ θέμα του νου. Είναι ένα βίωμα και είναι της καρδιάς. (π. Σεραφείμ Ρόουζ)
 • Η Ορθοδοξία χωρίς την Ορθοπραξία είναι σαν ένα πτηνό του οποίου η μια φτερούγα πληγώθηκε και γι αυτό δεν μπορεί να πετάξει. (Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης)
 • Εμείς δεν έχουμε βάλει το Χριστό στο ζωή μας, γι΄αυτό και μας φαίνεται πολύ δύσκολος ο Χριστιανισμός. (Παναγόπουλος)
 • Ο Χριστιανισμός είναι ένας ατομικός πειραματισμός. Όσο εγώ να σας λέω, πόσο γλυκό είναι το μέλι, αν εσείς δεν βάλετε το χέρι στο μέλι για να το γευτείτε, δεν θα με καταλάβετε. Πρέπει να υπάρχει θέληση από τον άνθρωπο, για να γευτεί το μέλι και μετά θα μπορέσει να καταλάβει τα λεγόμενα μου. Εμείς όμως δυστυχώς δεν θέλουμε να δοκιμάσουμε.... (Παναγόπουλος)
 • Όλες οι θρησκείες του κόσμου ''μιλάνε'' στο νου του ανθρώπου. Μόνο η Ορθοδοξία ''μιλάει'' στην καρδιά του. (Παναγόπουλος)
 • Mόνο ο Ορθόδοξος παππάς εκβάλλει δαιμόνια από έναν δαιμονισμένο, ενώ στους ετερόδοξους και αλλόδοξους κληρικούς ο δαίμονας αδιαφορεί. Μόνο ο Ορθόδοξος ιερέας διαβάζει Αγιασμό και δεν χαλάει ποτέ, ενώ αν το διαβάσουν το νερό ''οι άλλοι'', το νερό σε λίγο καιρό θα βρωμίσει. Mόνο στον Ορθόδοξο Πατριάρχη βγαίνει το Άγιο Φως το Πάσχα. Τί άλλο αποδείξεις θέλετε, για να πεισθείτε ότι έχουμε εμείς οι Ορθόδοξοι τη σωστή θρησκεία; (Παναγόπουλος)
 • Το να τα βάζεις με το Χριστό και την Ορθοδοξία, είναι σαν να κλωτσάς καρφιά. (Παναγόπουλος)
 • Παρουσιάστηκε ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος, τα λείψανα του οποίου βρίσκονταν στην Ιταλιά, στον 23ο πάπα και του λέει: Στείλε μου στο σπίτι μου (στη Μονή του Αγίου Σάββα στο Σινά), αλλιώς θα πάθεις μεγάλο κακό. Ο πάπας συγκλονίστηκε, ειδοποίησε την επιτροπή για το γεγονός αυτό και έκαναν πραγματικότητα την επιθυμία του Αγίου. Έβγαλαν τα παπικά ρούχα από τον Άγιο και του φόρεσαν τα Ορθόδοξα και μάλιστα για να του βάλουν το σακάκι, σήκωσε ο ίδιος ο Άγιος τα χέρια του!!! Τα ξέρετε όλα αυτά; Άμα δεν τα ξέρετε, θα σας τα πω εγώ, αυτά που οι παπικοί κρύβουν, γιατί δεν τους συμφέρει να βγάλουν γεγονότα στη φόρα, που αποδεικνύουν ότι η Ορθοδοξία είναι η μόνη αληθινή πίστη. Αλλά εμάς, μας δέρνει άγνοια και είμαστε ακατάρτηστοι στα θέματα της πίστεως μας και το μόνο που λέμε είναι: Αφού και οι παπικοί είναι Χριστιανοί, γιατί να τους απορρίψουμε; Πέρα βρέχει και στην Ανατολή βροντάει ισχύει για αυτούς, που υποστηρίζουν τέτοια πράγματα. (Παναγόπουλος)
 • Δεν χρειάζεται εξυπνάδα στα θέματα τα Χριστιανικά. Χρειάζεται απλότητα... (Παναγόπουλος)
 • Ο Χριστιανισμός είναι η υπερβολή όλων των υπερβολών, το πιο απίστευτο από όλα τα απίστευτα. Για τούτο, η πόρτα που μπαίνει κανένας στην εξωτική χώρα του Χριστού, είναι μια μοναχά: η πίστη! (Φώτης Κόντογλου)
 • Ο Χριστιανισμός είναι μία θρησκεία παράδοξη: Προστάζει τον άνθρωπο να παραδεχτεί πως είναι αμαρτωλός και μάλιστα σιχαμερός και από την άλλη του παραγγέλνει να θέλει να γίνει ίδιος με το Θεό. Χωρίς ένα τέτοιο αντίβαρο, τούτος ο υψωμός θα έκανε τον άνθρωπο ματαιόδοξο στο έπακρο, ή τούτο το ταπείνωμα, θα τον έκανε εξευτελισμένο στο έπακρο. (Πασκάλ)
 • Η Ορθοδοξια γεννήθηκε από την Ανάσταση του Θεανθρώπου Χριστού, ενώ οι άλλες θρησκείες-αιρέσεις γεννήθηκαν από την ανοησία των ανθρώπων, για να χειραγωγήσουν τον εαυτόν τους, με ''προϊόν'' το Θεό.
 • Όποιος πολεμάει το Χριστό και την Ορθοδοξία, είναι σαν να κλωτσάει καρφιά!
 • Πολλοί διαπληκτίζονται για χάρη της Ορθοδοξίας. Άλλοι γράφουν υπέρ αυτής, άλλοι πολεμούν για χατίρι της και άλλοι πεθαίνουν γι' αυτήν. Μα λίγοι ζουν σύμφωνα μ' αυτήν.
 • Ο Χριστιανισμός για τους υποκριτές είναι διδασκαλία και για τους Χριστιανούς πράξη.
 • Όποιος αισθάνεται τον Χριστιανικό βίο βαρύ, αυτό οφείλεται, στο ότι τον ζει κατά το ήμισυ...
 • Οι διάφοροι διωγμοί, έχουν εξαπλώσει τον Χριστιανισμό, όπως ο άνεμος εξαπλώνει τη φωτιά.
 • Πήγαν κάποιοι κάτω από μια μπανανιά και άρχισαν με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα να μετρούν το ύψος, το πάχος του κορμού, σε τι χώμα φυτρώνει, πόσα φύλλα έχει, τι ίσκιο ρίχνουν... και έπειτα άρχισαν να συγκεντρώνουν τα σημειώματά τους, για να βρουν και να διαπιστώσουν, τι θα πει μπανάνα. Ένας μοναχός τότε κάθισε κάτω από το πλατύφυλλο δέντρο, έκοψε μια μπανάνα και άρχισε να την τρώει. Και ο ασκητής ρωτούσε τους μαθητές του γελώντας: ''Ποιός από όλους ένιωσε καλύτερα την ουσία του δέντρου; Αν αντί στην μπανανιά, βάλετε την Χριστιανική πίστη, έχετε την απάντηση, στο ποιός είναι εκείνος που νοιώθει την ουσία και το βάθος του Χριστιανισμού.
 • Ο μεγάλος σοφός της Αρχαίας Ελλάδος, Θαλής ο Μιλήσιος, που είχε ανακαλύψει τη σφαιρικότητα της γης, την κλίση της ελλειπτικής γραμμής και τα αίτια της εκλείψεως, δεν γνώριζε καθόλου τον κήπο του σπιτιού του και μια βραδυά, ενώ παρατηρούσε τ΄άστρα, έπεσε σε ένα λάκκο μέσα. Έτσι είναι πολλοί άνθρωποι, που γνωρίζουν τις πολλές επιστήμες και είναι πολυμαθείς, γνωρίζουν πολλά, αλλά δεν γνωρίζουν την Ορθόδοξη πίστη. Κινδυνεύουν να πέσουν σε μεγάλα σφάλματα και να χάσουν την ψυχή τους...
 • Τα 7 δόγματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας:

1) Το της Αγίας Τριάδος Δόγμα.

2) Η Θεότης του Ιησού Χριστού.

3) Η ένσαρκος Οικονομία.

4) Η Παρθενία της Θεοτόκου.

5) Η προσκύνησις των Αγίων Εικόνων.

6) Η αθανασία της ψυχής.

7) Η μέλλουσα ζωή.

 • Ένας αλλόθρησκος αποφάσισε να γίνει Χριστιανός. Δεν γνώριζε όμως, αν έπρεπε να γίνει Ορθόδοξος, παπικός ή προτεστάντης. Για το σκοπό αυτό βρίσκει έναν Ορθόδοξο, έναν προτεστάντη και έναν παπικό. Τους λέει τις προθέσεις του και εκείνοι συμφωνούν να τον «ξεναγήσουν» στις εκκλησίες τους. Πάει ο αλλόθρησκος με τον προτεστάντη μία Κυριακή, μπαίνει στο ναό και βλέπει τους ανθρώπους τακτοποιημένους με τα καλά τους ρούχα, ο καθένας στο κάθισμά του, μπροστά από τον κάθε πιστό μία Καινή Διαθήκη, χορωδία να λέει τους ύμνους αρμονικά, τα πάντα να λάμπουν από καθαριότητα και μετά το τέλος όλοι του φέρθηκαν ευγενικά με πολύ καλούς τρόπους. Την επόμενη Κυριακή, συννενοήθηκε με τον παπικό να πάει στο δικό του ναό. Μπαίνει μέσα, πλένει τα χέρια, ρίχνει το κέρμα ν' ανάψει το λαμπάκι αντί για κερί και κάθεται. Και εκεί, όλοι στα καθίσματά τους με τάξη. Άκουσε και την εγκύκλιο του πάπα, είδε και τις φωτογραφίες του που δέσποζαν ακόμα και εντός του ναού. Πέρασε η ώρα, τελείωσε η λειτουργία, τον καλοδέχτηκαν, τον κέρασαν και έφυγε. Την τρίτη Κυριακή κανόνισε να πάει στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Μπαίνει μέσα και βλέπει άλλους να... μιλάνε μεταξύ τους, πολλούς όρθιους γιατί δεν έφταναν τα καθίσματα, το νεωκόρο να μαλώνει με μία κυρία γιατί τις έσβησε γρήγορα το κερί που άναψε, άκουγε τα μωρά να τσιρίζουν και να μην τα παρατηρεί κανείς, ο παπάς να φωνάζει στον ψάλτη να τελειώσει τα τεριρήμ κλπ. Μόλις τελείωσε η Θεία Λειτουργία άρχισαν και τα μνημόσυνα, όπου άλλοι έβγαιναν στην Εκκλησία και άλλοι έμπαιναν με θόρυβο και φασαρία. Την επομένη βδομάδα συναντήθηκαν όλοι για να μάθουν τι αποφάσισε. Και τους λέει: ''Στην προτεσταντική εκκλησία είδα μεγάλη τάξη και ευγένεια. Στην παπική είδα μεγάλη αφοσίωση στον πνευματικό σας αρχηγό και τις οδηγίες του ιερέα σας. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία είδα τέτοιο μπάχαλο που δεν το περίμενα!''. Ο Ορθόδοξος σκυθρωπίασε απογοητευμένος, ενώ οι άλλοι δύο αναθάρρησαν. Και συνεχίζει: ''Θα γίνω Ορθόδοξος''. ''Μα πώς;'', αναρωτήθηκαν οι άλλοι. ''Ακούστε, λέει ο αλλόθρησκος. Τα δικά σας δικαιολογούνται με την τάξη που έχει ο ένας και την πειθαρχία που έχει ο άλλος. Τούτου εδώ και δείχνει τον Ορθόδοξο, δεν δικαιολογείται αλλιώς. Με τέτοιο μπάχαλο, μόνο αν έχεις τον Θεό μαζί σου, διατηρείσαι 2000 και πλέον χρόνια!...''.