Περί επιστήμης-τεχνολογίας

  • Το απέχεσθαι από κακών έστιν επιστήμη.[Επιστήμη είναι, το να απέχει κανείς από τις κακές πράξεις.] (Ιώβ 28,28)
  • Μπορεί η επιστήμη να μας πει, πώς ο μεγάλος προφήτης Ησαΐας 700 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, προείπε τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής του Χριστού; Να μας εξηγήσει την διορατική Χάρη που έχουν οι Άγιοι και να μας πει, με ποιές φυσικές μεθόδους απέκτησαν οι Άγιοι αυτή την Χάρη και πώς μπορούσαν μόλις έβλεπαν έναν άνθρωπο άγνωστο, αμέσως να καταλαβαίνουν την καρδιά του και να διαβάζουν τις σκέψεις του; Χωρίς να περιμένουν από τον επισκέπτη ερώτηση, έδιναν απάντηση σ' αυτά που τον προβλημάτιζαν. Ας μας εξηγήσουν με ποιόν τρόπο προέλεγαν οι Άγιοι τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα τα οποία με τον καιρό πραγματοποιούνταν ακριβώς όπως τα είχαν προφητέψει. Μην σκανδαλίζεστε, όταν ακούτε αυτά που λένε κατά της πίστεως. Αφού αυτοί που τα λένε, δεν καταλαβαίνουν την ουσία της. Εσείς να θυμάστε πάντα την βασική αρχή που γνώριζαν πολύ καλά οι πρώτοι χριστιανοί: Αυτοί θεωρούσαν δυστυχισμένο τον άνθρωπο που γνωρίζει όλες τις επιστήμες, δεν γνωρίζει όμως τον Θεό. Και αντίθετα θεωρούσαν μακάριο αυτόν που γνωρίζει τον Θεό, έστω και να μην γνώ­ριζε απολύτως τίποτα από τα ανθρώπινα... (Άγιος Λουκάς ο Ιατρός)
  • Υπάρχουν φαινόμενα, τα οποία η επιστήμη ποτέ δεν θα μπορέσει να τα εξηγήσει, γιατί δεν χρησιμοποιεί τις κατάλληλες μεθόδους. (Άγιος Λουκάς ο Ιατρός)
  • Να μην καταφεύγετε στην ομοιοπαθητική ιατρική, γιατί είναι ένα μπερδεμένο πράγμα (ύπαρξη δαιμονικής ενέργειας), αλλά ούτε και στον βελονισμό γιατί είναι δαιμονικά πράγματα! (ΆγιοςΠαϊσιος ο Αγιορείτης)
  • Η ανάλυση σκοτώνει την αγάπη. Γι' αυτό η επιστήμη είναι τόσο κρύα. Και γι' αυτό δεν ομιλούν περί της ομορφιάς της γνώσης, αλλά μόνο περί της χρησιμότητας της γνώσης. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)
  • Δεν υπάρχει καμμιά άλλη επιστήμη για τον άνθρωπο, εκτός από την επιστήμη της πίστεως. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)
  • Σπουδάσαμε σχεδόν όλες τις επιστήμες, αλλά δεν μάθαμε την επιστήμη, να αποφεύγουμε την αμαρτία. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
  • Θα έρθει περίοδος, που εμείς οι άνθρωποι θα πατάμε ένα κουμπί και θα πετάμε. Δεν θα έχουμε ανάγκη από αυτοκίνητο ή άλλο μεταφορικό μέσο. (ΓέρονταςΑμβρόσιοςΛάζαρης)
  • Οι σημερινοί άνθρωποι έκαναν ένα σωρό ανακαλύψεις και εφευρέσεις, τις οποίες όμως μεταχειρίζονται, για να καταστρέψει ο ένας τον άλλον. Η καταπληκτική αυτή τεχνολογική πρόοδος, έχει σχέση με την πρόοδο στην κακία. (Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος)
  • Τα γράμματα και οι επιστήμες, χωρίς την ηθική, την ευσέβεια και την αρετή, είναι άχρηστα και βλαβερά. Όταν όμως συμβαδίζουν με την ευσέβεια, την ηθική και την αρετή, τότε αποδίδουν μεγάλους καρπούς. (Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος)
  • Είμαι υπέρ της χρήσης της τεχνολογίας, με την έννοια, ότι κάνω καλή χρήση αυτής. Γιατί να μην γίνονται με την ίδια τεχνολογία, χρυσές δουλειές ώστε να σώζονται ψυχές, την ίδια στιγμή που ο διάβολος χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτήν, για να χάνονται ψυχές; Το θέμα δεν είναι να φτάσω να πω, π.χ. δεν βλέπω τηλεόραση, αλλά να κάνω καλή χρήση της τηλεόρασης. Είναι κακό να παρακολουθήσω μια πανηγυρική αγρυπνία ή μια πνευμστική ομιλία, στην οποία δεν μπορούμε να παρευρισκόμαστε, ή να παρακολουθήσω μια εκπομπή ενός Εκκλησιαστικού καναλιού που έχει πανελλαδική εμβέλεια; Και τεχνολογία δεν είναι μόνο η τηλεόραση... Η καλή χρήση της τεχνολογίας, μπορεί να κάνει θαύματα! (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
  • Το διαδίκτυο και η τεχνολογία είναι καλά και ευλογημένα. Λίγο τα χρησιμοποιούμε, έχουμε αργήσει, θα έπρεπε να έχουμε κάνει πολύ περισσότερα. Είμαστε πολύ καθυστερημένοι, από την αμαρτία μας. Ποτέ οι Χριστιανοί δεν είχαν τόσα όπλα να πολεμήσουν και να αμυνθούν. Το διαδίκτυο είναι θησαυροφυλάκιο και αποχωρητήριο. Από εμάς εξαρτάται που θα πάμε. (Γέροντας Νίκων ο Νεοσκητιώτης)
  • Όλη η γνώση που έχει δοθεί από τον Θεό, είναι για το καλό της ανθρωπότητας και όχι για την καταστροφή μας. Όμως η ελεύθερή μας βούληση, η οποία είναι διεφθαρμένη και έχει απολέσει τον φόβο του Θεού, αυτή είναι που μεταστρέφει τη δοσμένη για το καλό της ανθρωπότητας γνώση σε κάτι κακό. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
  • Πολλή και κάθε είδους τεχνολογία επέτρεψε ο Κύριος στον άνθρωπο να εφεύρει και την χρησιμοποιούσαν και πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι στη συνέχεια αναγνωρίστηκαν μέσα στην Εκκλησία ως Άγιοι. Η τεχνολογία δεν τους εμπόδισε να δώσουν την καρδιά τους ολοκληρωτικά στον Θεό. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ανήκει στην ίδια ομάδα. Κάποιοι δημοσιεύουν στον υπολογιστή θρησκευτική γραμματεία και άλλοι κάνουν ασχήμιες. Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία κάποιοι σώζονται και άλλοι ήδη χάνονται από τούτη τη ζωή. (Γέροντας Ιωάννης του Πσκωφ)
  • Επειδή βγάλαμε τον Χριστό από την ζωή μας, όσο αναπτυσσόμαστε τεχνολογικώς, τόσο οπισθοχωρούμε ηθικώς. Και σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν θεοποιηθεί. Και ίσως επιτρέπει ο Θεός αυτήν την κατάπτωση, για να αντιληφθούμε την υπερηφάνειά μας. Είναι σαν να λέμε στον Θεό: ''Δεν έχουμε ανάγκη από Σένα, μπορούμε μόνοι μας να φτιάξουμε την ζωή μας...''. (Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)
  • Οι φυσικές επιστήμες περιγράφουν και διαπιστώνουν, αλλά δεν εξηγούν (τα φυσικά φαινόμενα). (Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)
  • Η επιστήμη δεν μπορεί να απορρίψει το ενδεχόμενο της ύπαρξης Θεού, ως δημιουργού και προνοητού του σύμπαντος, διότι δεν έχει τα κατάλληλα όργανα, για να Τον συλλάβει. Γι' αυτό δεν μπορεί να κατηγορεί την Θεολογία ως μυθολογία και δεισιδαιμονία. (π. Γεώργιος Μεταλληνός)
  • Οι άνθρωποι σήμερα ''έσβησαν'' τον Δημιουργό και θεοποίησαν τον εφευρέτη. (Παναγόπουλος)
  • Ο Θεός επέτρεψε με την τεχνολογία που εφευρέθηκε, να διευκολυνθεί η ζωή του ανθρώπου και έτσι να έχει χρόνο να προσευχηθεί. Για παράδειγμα, το ίδιο φαγητό παλιότερα, σήμερα με την εφεύρεση της χύτρας ταχύτητας, εξοικονομεί η νοικοκυρά χρόνο στο να ετοιμάσει το φαγητό στην οικογένεια. Όμως αυτόν τον χρόνο, τον επενδύει η νοικοκυρά, στο να γονατίσει και να προσευχηθεί; (Παναγόπουλος)
  • Η επιστήμη και η θρησκεία δεν έρχονται σε σύγκρουση, γιατί δίνουν απάντηση σε διαφορετικά ερωτήματα: Η επιστήμη απαντά στο πώς και η θρησκεία στο γιατί. (Κατερίνα Χαρβάτη Ανθρωπολόγος)
  • Κάθε επιστήμη που ξεχωρίζει από την δικαιοσύνη και από κάθε άλλη αρετή, είναι πανουργία και όχι σοφία. (Πλάτων)
  • Όταν ο Θεός αποδεικνύεται από την επιστήμη, τότε δεν είναι πια Θεός. Γιατί με την επιστήμη μπορούμε να αποδείξουμε, μόνο ό,τι στην δημιουργία είναι κατώτερό μας. (Μπέργκμαν)
  • Πριν απομακρυνθώ από το τραπέζι των επιστημονικών μου ερευνών, θέλω να σηκώσω τα μάτια και τα χέρια μου στον ουρανό και να αφήσω την ταπεινή μου προσευχή, θερμή να υψωθεί προς Αυτόν, που δημιούργησε το φως. (Κέπλερ)
  • Η επιστήμη μας έχει κάνει ''θεούς'', πριν ακόμα γίνουμε άξιοι, να είμαστε άνθρωποι. (Ζακ Ροστάν - Γάλλος Βιολόγος)
  • Η σημασία και η χαρά στην επιστήμη μου πηγάζει από εκείνες τις περιστασιακές στιγμές, όταν ανακαλύπτω κάτι καινούργιο και που λέω στον εαυτό μου: ώστε έτσι το έκανε ο Θεός!'; Ο στόχος μου είναι να κατανοήσω μια μικρή γωνιά του μυαλού του Θεού. (Χένρυ «Φριτς» Σέφερ - Καθηγητής Χημείας στο Graham Perdue και διοικητής του Computational Quantum Chemistry στο Πανεπιστήμιο Georgia)
  • Αν με ρωτήσετε τι είμαι καί σας πω «επιστήμονας» και μετά μου ζητήσετε να σας εξηγήσω τι εννοω, θα σας πω ότι είμαι ένας θεατής. Δεν κάνω κάτι. Ακολουθώ απλά τον Θεό, τα βήματα του Θεού. Αυτός είναι που κάνει τα πάντα. Όλες οι ανακαλύψεις είναι δικές του. Εγώ δεν ανακάλυψα τίποτε... Εκείνος με οδηγεί στο να κάνω επιστημονικές ανακαλύψεις. Και τότε αναρωτιέμαι, στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, πως θα μπορέσω να το διορθώσω. Αυτό αποτελεί το μέγιστο της δικής μου παρέμβασης. Πώς να σας το πω; Εγώ είμαι ένα είδος ερευνητή· ένας άνθρωπος που αποκαλύπτει πράγματα. Η δουλειά μου είναι να αποκαλύπτω τα μυστικά της φύσης. Και όταν αποκαλύπτεις τα μυστικά της φύσης, γίνεσαι πολύ ταπεινός. Γιατί η πολυπλοκότητα της δημιουργίας είναι τόσο μεγάλη, που ο άνθρωπος αναγκάζεται να τοποθετήσει τον εαυτόν του στις σωστές διαστάσεις· και τότε δεν θέλει ούτε εξουσία, ούτε τίποτε. (ΑαρώνΤσιχανόβερ - ΒραβείοΝόμπελΧημείαςτο 2004 - Ανακάλυψετοένζυμο - καταστροφέατωνπρωτεϊνώνπουπροκαλούντονκαρκίνο.)
  • Για τον επιστήμονα, που έχει ζήσει με την πίστη του στην δύναμη της λογικής, η ιστορία τελειώνει σαν ένα κακό όνειρο. Έχει σκαρφαλώσει τις οροσειρές της άγνοιας... πλησιάζει να κατακτήσει την ψηλότερη κορυφή... και καθώς σέρνεται πάνω από τον τελευταίο βράχο, τον καλωσορίζει μια ομάδα θεολόγων, οι οποίοι είναι καθισμένοι εκεί πέρα επί αιώνες... (Ρόμπερτ Τζάστροου)
  • Η επιστήμη χωρίς Θεό είναι ανάπηρη. (Αϊνστάϊν)
  • Μοναδικός σκοπός της επιστήμης είναι να ελαφρύνει τον μόχθο της ανθρώπινης ύπαρξης. (Γαλιλαίος)
  • Έργο της επιστήμης είναι να βάλει γεγονότα στη θέση των φαινομένων και αποδείξεις στη θέση των εντυπώσεων. (Ράσκιν)
  • Δεν υπάρχει καμμία αντίθεση μεταξύ της πίστης στο Θεό και των βεβαιωμένων συμπερασμάτων της επιστήμης. (Μάϊκλ Γκρήν)
  • Καταραμένη η επιστήμη εάν δεν μετουσιώνεται σε αγάπη. (Μποσσούε)
  • Επιστήμη είναι η οργανωμένη γνώση. (Καντ)
  • Επιστήμη είναι η συστηματική κατάταξη της πείρας. (Λιούς)
  • Ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους την επιστήμη, για να δοξάζεται με τα θαυμαστά Του έργα.
  • Ο Νεύτωνας, ύστερα από μια σπουδαία ανακάλυψή του, φώναξε: Δόξα τω Θεώ, που μου επέτρεψε να αγγίξω μια λάμψη από την άκρη των ενδυμάτων Του.
  • Τα αεροπλάνα είναι το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο. Οι πιθανότητες να σκοτωθείς σε ένα τροχαίο ατύχημα είναι περίπου μία στις 5.000. Σε αεροπορικό ατύχημα από την άλλη, είναι μία στα 11 εκατομμύρια...