Περί ευαισθησίας

 • Η ευαισθησία η μεγάλη δεν είναι καλή. Είναι καλή για τους άλλους, οι οποίοι συνήθως την εκμεταλλεύονται. Ενώ για εκείνον που την έχει, είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να φανταστείς! Άσε, που αποτελεί και την γενεσιουργό αιτία όλων των ασθενειών. Γι' αυτό προσπάθησε να την αποβάλλεις ή να την περιορίσεις. Διαφορετικά θα κάνεις κακό και στον εαυτόν σου και στους δικούς σου. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Είναι κακό να είναι κανείς πολύ ευαίσθητος, γιατί με την στενοχώριά του, δημιουργεί διάφορες σωματικές αρρώστιες. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Όσο πιο επιθετικό είναι ένα παιδί, τόσο πιο ευαίσθητο είναι. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Η ευαισθησία είναι φυσικό χάρισμα, αλλά κατορθώνει δυστυχώς ο διάβολος να το εκμεταλλεύεται. Έναν ευαίσθητο άνθρωπο τον κάνει συχνά να μεγαλοποιεί τα πράγματα, για να μην μπορεί να σηκώσει κάποια δυσκολία η να την σηκώνει για λίγο και μετά να κάμπτεται, να απογοητεύεται, να ταλαιπωρείται και τελικά να σακατεύεται. Αν αξιοποιήσει την κληρονομική ευαισθησία, θα γίνει Ουράνια, αν όμως αφήσει να την εκμεταλλευτεί ο διάβολος, θα πάει χαμένη. Έτσι πετάει τα δώρα του Θεού και αντί να ευγνωμονεί τον Θεό, τα παίρνει όλα ανάποδα... (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Ο ευαίσθητος, όταν πιστεύει στον λογισμό του, μπορεί να κατάληξει ακόμη και στο ψυχιατρείο, ενώ ο αδιάφορος με το ''δέν βαριέσαι'' δεν πάει βέβαια καλά, άλλα τουλάχιστον δεν καταλήγει και στο ψυχιατρείο. Γι' αυτό το ταγκαλάκι κυνηγάει τους ευαίσθητους ανθρώπους... (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Οι περισσότεροι σχιζοφρενείς είναι ευαίσθητες ψυχές. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Οι άνθρωποι που έχουν λεπτή ψυχή, πολύ φιλότιμο και είναι ευαίσθητοι, χρειάζεται να προσέξουν, γιατί βάζει και ο διάβολος την ουρά του και τους κάνει πιο ευαίσθητους, και μπορεί να φθάσουν στην μελαγχολία η ακόμη - Θεός φυλάξοι - και στην αυτοκτονία. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Σε έναν αδιάφορο άνθρωπο, ο πειρασμός (διάβολος) δεν κάνει τόσο κακό, όσο κάνει σε έναν ευαίσθητο. Ένας ευαίσθητος άνθρωπος αν στενοχωρηθεί, νοιώθει μετά ακηδία. Πρέπει να βρει τι τον στενοχώρησε και να το αντιμετωπίσει πνευματικά, για να ξαναβρεί το κουράγιο και να πάρει μπρος η μηχανή του. Ο ευαίσθητος άνθρωπος, πρέπει να προσέχει, να μην αφήνει αθεράπευτες πληγές, γιατί μετά κάμπτεται από τα τραύματά του. Το ψυχικό τσάκισμα, το οποίο στη συνέχεια φέρνει και το σωματικό, τον αχρηστεύει. Πόσους ευαίσθητους ανθρώπους, που έχουν φιλότιμο, τους βλέπω αχρηστευμένους...! (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Στα ερχόμενα χρόνια, πολλοί άνθρωποι θα γίνονται μοναχοί, επειδή θα βαριούνται τα μπουζούκια και θα υποφέρουν, από κενό στην ψυχή τους. Θα έρχονται στο μοναστήρι και θα κάνουν άσκηση, νηστείες, αλλά δεν θα βρίσκουν τίποτε, διότι θα τους λείπουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Διότι, για να βρεις, πρέπει να έχεις αυτές τις ποϋποθέσεις. Το πρώτο είναι η (καλή) ευαισθησία. Αν δεν έχεις ευαισθησία, θα μείνεις σε μια ξερή ασκητικότητα, ό,τι και αν κάνεις... (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όπως τα μεγάλα τραύματα δεν ανέχονται το παραμικρό άγγιγμα του χεριού και γίνονται χειρότερα, έτσι και η ταραγμένη και ευαίσθητη ψυχή, δυσαρεστείται με το παραμικρό, με όλα υποφέρει και πληγώνεται και με τον παραμικρό λόγο. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Οι υπερευαίσθητοι δεν πάνε στον παράδεισο. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Οι αδύνατοι, δηλαδή οι υπερευαίσθητοι και οι καλομαθημένοι, χρειάζονται ιδιαίτερη προσέγγιση και μεταχείριση. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Η πάρα πολλή ευαισθησία δημιουργεί δυστυχία, ενώ η πάρα πολλή αναισθησία δημιουργεί έγκλημα. (Τάκιτος)
 • Η υπερβολική ευθιξία είναι έκφραση ενός αισθήματος κατωτερότητας. (Άντλερ)