Περί Εκκλησίας

 • Ουγαρείσιδύοήτρειςσυνηγμένοιειςτοεμόνόνομα, εκείείμιενμέσωαυτών. [Διότι όπου δύο ή τρεις είναι συγκεντρωμένοι στο Όνομά Μου και για σκοπό σύμφωνο με το θέλημά Μου, εκεί είμαι και Εγώ εν μέσω αυτών, για να τους φωτίζω, να τους ευλογώ και να τους ενισχύω.] (ΚατάΜατθαίον 18,20)
 • Καιαυτόςέστινηκεφαλήτουσώματος, τηςεκκλησίας. [Και αυτός (ο Χριστός) είναι η κεφαλή και ο αρχηγός του σώματος, δηλαδή της Εκκλησίας.] (ΠροςΚολοσσαείς 1,18)
 • Ο Χριστός Κεφαλή της Εκκλησίας. [Ο Χριστός είναι ο αρχηγός της Εκκλησίας.] (Προς Εφεσίους 5,23)
 • Τίποτα δεν κάνει τόσο χαρούμενη τη ζωή μας, όσο η ευχαρίστηση που αισθανόμαστε στην Εκκλησία. Στην Εκκλησία συντηρείται η χαρά των χαρούμενων ανθρώπων, στην Εκκλησία βρίσκεται η ευθυμία των στεναχωρημένων, η ευχαρίστηση των λυπημένων, η ανακούφιση των ταλαιπωρημένων, η ανάπαυση των κουρασμένων. Ελάτε κοντά μου, λέει ο Κύριος, όλοι οι κουρασμένοι και αποκαμωμένοι και εγώ θα σας αναπαύσω. Τί πιο αγαπητό απ' αυτή τη φωνή, θα μπορούσε να υπάρξει; Τί γλυκύτερο, απ' αυτή την πρόσκληση; Ο Κύριος σε προσκαλεί στην Εκκλησία για τρυφή πνευματική. Σε προτρέπει για κατάπαυση και όχι για κόπους. Σε μεταφέρει από τα βάσανα στην ανάπαυση, σηκώνοντας το βάρος των αμαρτιών σου. (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Η Εκκλησία είναι πνευματικό ιατρείο και πρέπει εκείνοι που πάνε εκεί, αφού πάρουν τα κατάλληλα φάρμακα και τα επιθέσουν στα τραύματά τους, έτσι να φύγουν. Έτσι εκείνος που είναι υπερήφανος ή πορνεύει ή έχει οποιοδήποτε ελάττωμα, αλλά έρχεται συνεχώς στην Εκκλησία, θα το αποβάλλει πολύ γρήγορα και θα ξαναβρεί την υγεία του. Εκείνος όμως που απέκοψε τον εαυτόν του από τη σύναξη αυτή και απομακρύνθηκε από την διδασκαλία των Πατέρων, πολύ σύντομα θα αρρωστήσει... (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Εκκλησία δεν είναι ο τοίχος και η στέγη, αλλά η πίστη και ο τρόπος ζωής. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Δεν είναι κουρείο η Εκκλησία, ούτε αρωματοπωλείο, ούτε κάποιο άλλο εργαστήριο από εκείνα που είναι στην αγορά. Είναι τόπος Αγγέλων, τόπος Αρχαγγέλων, Βασίλειο του Θεού, ο ίδιος ο Ουρανός. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Η Εκκλησία δεν είναι θέατρο, για να ακούμε όσα λέγονται προς ευχαρίστηση. Πρέπει να φεύγουμε από τον Εκκλησιασμό ωφελημένοι. Κερδισμένοι με μεγάλο κέρδος. Αν ερχόμαστε για να ψυχαγωγηθούμε για λίγο και φεύγουμε, χωρίς να έχουμε αποκομίσει ωφέλεια από όσα λέχτηκαν, τότε άδικα ερχόμαστε. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Μεγάλη δύναμη προέρχεται από την σύναξη της Εκκλησίας και τη συνάντηση των πιστών. Γι' αυτό και ο Κύριος λέει: ''Οπου είναι συναγμένοι δύο ή τρεις στο όνομά μου, εκεί είμαι και Εγώ ανάμεσά τους'' (Ματθ. 18,20). Και όχι μόνο γι' αυτό, αλλά και διότι στη σύναξη αυξάνεται η αγάπη... Όπως το ένα σίδηρο ακονίζει το άλλο σίδηρο, έτσι και η συναναστροφή αυξάνει την αγάπη. Όσο τρίβεται μια πέτρα με την άλλη, παράγεται φωτιά. Πόσο μάλλον η ψυχή που συνδέεται με άλλη ψυχή! (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Η κιβωτός του Νώε, έπαιρνε μέσα ζώα και τα διατηρούσε ζώα, ενώ η Εκκλησία παίρνει ζώα και τα μεταβάλλει. Μεταμορφώνει τους ανθρώπους. Μπαίνει στην Εκκλησία κοράκι και γίνεται περιστέρι. Μπαίνει λύκος και γίνεται πρόβατο. Μπαίνει φίδι και γίνεται αρνί. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Πολλοί ήρθαν στην Εκκλησία, την κοινή Μητέρα και απόλαυσαν τις δωρεές της και όμως έφυγαν και δεν καταδέχτηκαν να ξαναεπιστρέψουν. Δεν μιμήθηκαν το περιστέρι της κιβωτού του Νώε, αλλά το κοράκι... (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Αν φύγεις από την Εκκλησία, δεν φταίει η Εκκλησία, για όσα θα σου συμβούν. Διότι αν βρίσκεσαι μέσα, ο λύκος δεν μπαίνει σ' αυτήν. Αν όμως βγεις έξω, τότε θα σε συλλάβει ο λύκος. Και αυτό δεν θα οφείλεται στην Εκκλησία, αλλά στην δική σου απροσεξία. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Είναι πολλοί εκείνοι, που χαίρονται για όσα κακά συμβαίνουν στην Εκκλησία. Αυτοί μοιάζουν με τους στρατιώτες που λόγχισαν τον Σταυρωμένο Χριστό και με τους Ιουδαίους, που Τον κάρφωσαν πάνω στο Ξύλο. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Οι (χλιαροί) Χριστιανοί διαφθείρουν δυστυχώς της Εκκλησία του Χριστού, χειρότερα από εχθρούς και αντιπάλους. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Πόσοι τύραννοι, θέλησαν να νικήσουν την Εκκλησία και δεν το κατόρθωσαν! Πού είναι τώρα αυτοί, που την πολέμησαν; Τους έθαψε η σιωπή και παραδόθηκαν στην λησμονιά. Και πού είναι η Εκκλησία; Λάμπει και από τον ήλιο πιο πολύ... Είναι ευκολότερο να σβηστεί ο ήλιος, παρά να εξαφανιστεί η Εκκλησία. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Ως πλοίο μέσα σε θάλασσα μοιάζει η Εκκλησία. Την άφησε ο Χριστός να ταξιδεύει στην οικουμένη. Δεν εξαφάνισε την ταραχή, αλλά την διέσωσε από την ταραχή. Δεν εξαφάνισε την θάλασσα, αλλά ασφάλισε το πλοίο της Εκκλησίας ο Χριστός. Παντού οι πολλοί επαναστάτησαν κατά της Εκκλησίας, σαν τα άγρια κύματα. Παντού πολλοί την πολέμησαν σαν φοβεροί άνεμοι. Και όμως ο Χριστός χάριζε πολλή τη γαλήνη. Και το πιο θαυμαστό είναι, ότι όχι μόνο η αγριότητα δεν κατέλυσε την Εκκλησία, αλλά το πλοίο κατέλυσε την θαλασσοταραχή! (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Δεν φοβάμαι τόσο τον πόλεμο, ο οποίος προέρχεται έξω από την Εκκλησία, όσο την εσωτερική διαμάχη που γίνεται μέσα σ' αυτήν. Διότι και η ρίζα, όταν είναι καλά στερεωμένη στη γη, δεν παθαίνει τίποτε από τους ανέμους. Όταν όμως η ρίζα φθείρεται από το σκουλήκι που την κατατρώει από μέσα, θα πέσει το δέντρο, έστω και αν κανείς δεν το χτυπάει. Μέχρι πότε λοιπόν θα κατατρώμε την ρίζα της Εκκλησίας, σαν σκουλήκια; (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Τίποτε δεν μπορεί να διαιρέσει τόσο πολύ την Εκκλησία, όσο ο εγωισμός και η φιλαρχία. Και τίποτε δεν παροξύνει τόσο πολύ τον Θεό, όσο η διαίρεση της Εκκλησίας Και αν επιτελέσουμε μύρια καλά έργα, δεν θα δώσουμε μικρότερο λόγο απ' αυτούς που κατακόπτουν και κομματιάζουν το Εκκλησιαστικό πλήρωμα. Το να σχίσει κάποιος την Εκκλησία, δεν είναι μικρότερο κακό, από το να εμπέσει σε αίρεση. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Η Εκκλησία είναι το στρατόπεδο του Χριστού. Οφείλεται με προσοχή πολλή, να διερευνάται και να ψάχνετε τους γύρω σας, μήπως εισχώρησε στις τάξεις μας κάποιος αλλόφυλος (αιρετικός ή ασεβής) και να τον φανερώνετε αμέσως. Όχι φυσικά για να τον φονεύσουμε ή να τον τιμωρήσουμε, αλλά για να τον απαλλάξουμε από την πλάνη και την ασέβεια και να τον καταστήσουμε εξολοκλήρου δικό μας. Διότι όποιος ξέρει αυτόν που κάνει το κακό και τον ανέχεται και τον αποκρύπτει, είναι σαν να του δίνει την άδεια να διαπράττει με μεγαλύτερη θρασύτητα το κακό. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Είναι καλύτερα να υπάρχουν κακοί άρχοντες, παρά αναρχία. Κυρίως όμως είναι πάρα πολύ επικίνδυνο στην Εκκλησία, αφού και η εξουσία της Εκκλησίας, είναι μεγαλύτερη και υψηλότερη από την εξουσία της πολιτείας. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Αν δεν υπάρχει κήρυγμα, χάνονται πολλά από την αποστολή της Εκκλησίας. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Κάποιος ιερωμένος, που του είχαν εμπιστευτεί την διακονία της φιλανθρωπίας, συγκέντρωσε πολλά χρήματα. Και ναι μεν ο ίδιος δεν τα έφαγε, αλλά και δεν τα ξόδευσε για τους φτωχούς, εκτός από ένα μικρό ποσό. Το μεγαλύτερο μέρος το έκρυψε στη γη, μέχρι που παραδόθηκαν σε μια πολεμική περίοδο στα χέρια των εχθρών. Χρειάζεται λοιπόν, πολλή προθυμία, ώστε ούτε να πλεονάζει, ούτε να παρουσιάζει ελλείμματα η Εκκλησία. Να χορηγεί η Εκκλησία αμέσως στους φτωχούς, όσα χρήματα συγκεντρώνονται γι' αυτούς. Και όταν η Εκκλησία μοιράζει στους φτωχούς, οι θησαυροί της θα αυξάνουν με την γενναιοδωρία των πιστών. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Η Εκκλησία είναι η ιδρυθείσα Βασιλεία του Θεού στη γη. (Άγιος Νεκτάριος)
 • Δεν υπάρχει σωτηρία μακριά από την Εκκλησία. (ΙερόςΑυγουστίνος)
 • Κανένας δεν μπορεί να έχει τον Θεό Πατέρα, εάν δεν έχει την Εκκλησία Μητέρα. (Ιερός Αυγουστίνος)
 • Όσοι απομακρύνονται από την Εκκλησία και τα Μυστήρια Της, γίνονται εχθροί του Θεού και φίλοι του διαβόλου. (Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας)
 • Αυτοί που καταφρονούν την Εκκλησία, τον Χριστό καταφρονούν. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Ο διάβολος αφού επί αιώνες πολέμησε να βγάλει την Εκκλησία έξω από τον κόσμο και απέτυχε, τώρα αγωνίζεται να βάλει τον κόσμο μέσα στην Εκκλησία. Και τον αγώνα αυτό της εκκοσμίκευσης, τον κάνει επιμελώς κρυπτόμενος, σε τέτοιο σημείο, που να πείθει ορισμένους ότι δεν υπάρχει. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Όσοι κατηγορούν την Εκκλησία για τα λάθη των εκπροσώπων της, με σκοπό δήθεν να βοηθήσουν για την διόρθωση, κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτοί δεν αγαπούν την Εκκλησία. Ούτε, βέβαια τον Χριστό. Τότε αγαπάμε την Εκκλησία, όταν με την προσευχή μας αγκαλιάζουμε κάθε μέλος της και κάνουμε, ό,τι κάνει ο Χριστός. Θυσιαζόμαστε, αγρυπνούμε, κάνομε το παν, όπως Εκείνος, ο οποίος «τις λοιδορίες δεν τις ανταπέδιδε, και όταν έπασχε δεν απειλούσε» (Α' Πετρ. 2,23). (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Στην εποχή μας, που υπάρχει αυτή η σύγχυση του μυαλού, αφήσαμε τα Πατερικά βιβλία και πιάσαμε τα περιοδικά, που συγχύζουν περισσότερο. Αφήσαμε και το Ιερό Ευαγγέλιο, οι περισσότεροι και ορμάμε να πιάσουμε το πηδάλιο. Έμπειροι και άπειροι, γι' αυτό και θαλασσοδέρνεται, η Εκκλησία μας. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Η Εκκλησία σήμερα ταλαιπωρείται, γιατί λείπει ο Θείος φωτισμός και καθένας πιάνει τα πράγματα όπως θέλει. Μπαίνει και το ανθρώπινο στοιχείο και δημιουργούνται πάθη και αλωνίζει μετά ο διάβολος. Γι' αυτό δεν θα πρέπει να ζητούν εξουσία οι άνθρωποι που εξουσιάζονται από τα πάθη τους. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Τα καλά παιδιά νομίζω, ποτέ δεν κατηγορούν την μάνα τους. Όλοι χρειάζονται στην Εκκλησία. Όλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σ΄ αυτήν και οι ήπιοι χαρακτήρες και οι αυστηροί. Όπως στο σώμα του ανθρώπου είναι απαραίτητα και τα γλυκά και τα ξινά, ακόμη και τα πικρά ραδίκια, γιατί το καθένα έχει τις δικές του ουσίες και βιταμίνες, έτσι και στο Σώμα της Εκκλησίας όλοι είναι απαραίτητοι. Ο ένας συμπληρώνει τον χαρακτήρα του άλλου και όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε όχι μόνον τον πνευματικό χαρακτήρα του άλλου, αλλά ακόμη και τις αδυναμίες που έχει σαν άνθρωπος. Δυστυχώς μερικοί έχουν παράλογες απαιτήσεις. Θέλουν να έχουν όλοι, τον ίδιο πνευματικό χαρακτήρα με τον δικό τους και όταν κάποιος δεν συμφωνεί με τον χαρακτήρα τους, δηλ. ή είναι λίγο επιεικής ή λίγο οξύς, αμέσως βγάζουν το συμπέρασμα ότι δεν είναι πνευματικός άνθρωπος. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Και μόνον αν σκεφτεί κανείς ότι μπαίνοντας στον ναό του Θεού μπαίνει στο σπίτι του Θεού και εκεί δέχεται την Θεία Χάρη και αγιάζεται, είναι αρκετό για να συγκλονιστεί. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Μερικοί λένε: «Σ αυτόν τον Ναό τον μικρό, τον κατανυκτικό, ζω την Θεία Λειτουργία· στον μεγάλο Ναό δεν την ζω. Αν είναι κανένα εξωκλήσι σοβατισμένο άσπρο, δεν νιώθω τίποτε· αν όμως είναι αγιογραφημένο, έχει καλό τέμπλο κ.λπ., εκεί ζω την Θεία Λειτουργία!». Αυτά είναι για έναν άνθρωπο που δεν έχει όρεξη να φάει και του βάζεις λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, για να του έρθει η όρεξη. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Εάν θέλεις να βοηθήσεις την Εκκλησία, είναι καλύτερα να κοιτάξεις να διορθώσεις τον εαυτόν σου. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Δεν πρέπει να δημιοργούμε θέματα στην Εκκλησία, ούτε να μεγαλοποιούμε τις μικρές ανθρώπινες αταξίες που γίνονται, για να μην δημιουργούμε μεγαλύτερο κακό και χαίρεται ο πονηρός. Όποιος για μικρή αταξία, ταράσσεται πολύ και ορμάει απότομα, να την διορθώσει δήθεν (με ορμή και οργή), μοιάζει με ελαφρόμυαλο Νεωκόρο, που βλέπει να στάζει ένα κερί και ορμάει απότομα με φόρα, για να το διορθώσει δήθεν, αλλά παίρνει σβάρνα ανθρώπους και μανουάλια και δημιουργεί την μεγαλύτερη αταξία, την ώρα της Λατρείας. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν έχει καμμία έλλειψη. Η μόνη έλλειψη που παρουσιάζεται, είναι από εμάς τους ίδιους, όταν δεν αντιπροσωπεύουμε σωστά την Εκκλησία. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Στην Εκκλησία βρίσκουμε την υγεία, την παρηγοριά, την ελπίδα και τη σωτηρία της ψυχής μας. (Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης)
 • Στην Εκκλησία του Χριστού ανήκουν όσοι ακολουθούν την αλήθεια. Όσοι δεν ακολουθούν την αλήθεια, αυτοί δεν ανήκουν στην Εκκλησία. (ΆγιοςΓρηγόριοςοΠαλαμάς)
 • Και όπως το πυρακτωμένο σίδηρο δεν το βλέπουμε ως σίδηρο, αλλά ως φωτιά μόνο, καθώς τα χαρακτηριστικά του εξαφανίζονται από την φωτιά, έτσι και την Εκκλησία του Χριστού: αν μπορούσε κανείς να την δει καθώς είναι ενωμένη με τον Χριστό και κοινωνεί το σώμα Του, τίποτε άλλο δεν θα έβλεπε, παρά μόνο το σώμα του Κυρίου... (Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας)
 • Η Εκκλησία είναι το μόνο ιατρείο, μέσα στο οποίο μπορεί να θεραπευτεί, να καλλιεργηθεί και να σωθεί η ψυχή του ανθρώπου. (Άγιος Νεκτάριος)
 • Θα έρθει καιρός που θα αδειάσουν οι Εκκλησίες και θα γεμίσουν οι φυλακές. (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)
 • Όποιος δεν φυλάττει την ενότητα της Εκκλησίας, δεν εφαρμόζει τον νόμο του Θεού, αθετεί τον Θεό Πατέρα και τον Υιό και επομένως ζωή και σωτηρία δεν έχει. (Άγιος Κυπριανός)
 • Μην φέρεσαι απρεπώς μέσα στην Εκκλησία, δηλαδή μη μιλάς και μην στρέφεις γύρω το βλέμμα σου. Ειδάλλως ο Θεός θα επιτρέψει στον διάβολο, να ασχημονήσει και στον δικό σου οίκο. (Άγιος Ανατόλιος της Όπτινα)
 • Σας είναι αδιανόητο γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει τόση εσωτερική λάμψη: πολύτιμες εικόνες, ασημένια καντήλια, χρυσά δισκοπότηρα, ακριβά άμφια, κ.α. Επειδή θέλει, όλη αυτή η εκθαμβωτική λάμψη να θυμίσει στους ανθρώπους την αιώνια λάμψη των ουρανών. Να τους τραβήξει, έστω και για μία στιγμή, από τη γήινη αθλιότητά τους και να τους προειδοποιήσει για εκείνο τον άλλο κόσμο, την ουράνια πατρίδα τους, το βασίλειο της αιώνιας ευτυχίας και της αιώνιας χαράς. Να τους παρουσιάσει -όσο είναι δυνατό στη γη- με τρόπο υλικό και συμβολικό, εκείνη την πολυτέλεια και εκείνον τον πλούτο, που είναι γεμάτος ο πνευματικός κόσμος και με τα οποία πρέπει να γεμίζει η ψυχή του Χριστιανού, που είναι κλεισμένη στο σώμα, όπως είναι κλεισμένη μέσα στους πέτρινους τοίχους του ναού όλη εκείνη η λάμψη. Όμως αυτό είναι μόνο μια γενική παρατήρηση. Το κάθε πράγμα ξεχωριστά, κάθε σχήμα, κάθε χρώμα, κάθε διακόσμηση, έχει στον Ορθόδοξο ναό ιδιαίτερη πνευματική σημασία. Συνολικά και ξεχωριστά, λοιπόν, όλα αυτά συμβολικά εκφράζουν τη διδαχή, για την οδό της σωτηρίας, το σωτήριο δράμα της ζωής του Χριστού, τις υποσχέσεις του Χριστού, ή κάποιο μυστήριο του Ουράνιου Βασιλείου. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)
 • Η πηγή κάθε αληθινής χαράς, κάθε αληθινής ειρήνης, βρίσκεται στην Εκκλησία. Εκεί ενισχυόμαστε στην αρετή. Εκεί η Χάρις του Θεού, μας απαλλάσσει από την αμαρτία. Υπόσχονται πολλά και οι τόποι της κοσμικής χαράς, όπως τα άσεμνα θεάματα και τα κέντρα διασκεδάσεων. Αλλά ό,τι προσφέρουν, ούτε από μακριά δεν μπορεί να συγκριθεί, με αυτό που μας χαρίζει ο Εκκλησιασμός... Η Εκκλησία αναπαύει την ανθρώπινη ψυχή, όπως η μητέρα αναπαύει το παιδί στα γόνατά της. Πόσο θα έπρεπε να αγαπάμε την Εκκλησία! (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
 • Στην Εκκλησία ελευθερωνόμαστε από την γοητεία του κόσμου και από την μέθη των παθών και των εγκοσμίων επιθυμιών. Εκεί φωτιζόμαστε, αγιαζόμαστε, καθαριζόμαστε από τις αμαρτίες μας, εγγιζουμε τιν Θεό, ενωνόμαστε μαζί Του. Πόσο πρέπει να αγαπάμε και να ευλαβούμαστε τον ναό του Θεού! Πόσο τον αγαπούσαν οι Άγιοι του Θεού... (ΆγιοςΙωάννηςτηςΚροστάνδης)
 • Η Εκκλησία είναι ασφάλεια της ψυχής. Μοιάζει με την Κιβωτό του Νώε. Όσοι μπήκαν στην Κιβωτό σώθηκαν από τον κατακλυσμό, όσοι έμειναν έξω πνίγηκαν. Έτσι και η Εκκλησία. Όσοι καταφεύγουν σ' αυτήν σώζονται από τον κατακλυσμό της αμαρτίας. Όσοι μένουν απ' έξω καταποντίζονται μέσα στο πέλαγος της πλάνης και της διαφθοράς. (Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς)
 • Κάθε Ιερός Ναός είναι και ένα κομμάτι του ουρανού επάνω στην γη. Και όταν είσαι μέσα στον Ναό, ήδη βρίσκεσαι στον ουρανό. Έτσι, όταν η γη σε συνθλίβει με την κόλασή της, τρέξε στον Ναό, μπες μέσα και να, είσαι μέσα στον παράδεισο! Αν οι άνθρωποι σε ενοχλούν με την κακία τους, να προσφεύγεις στον Ναό, να γονατίζεις μπροστά στον Θεό και Εκείνος θα σε προσλάβει κάτω από την γλυκιά και παντοδύναμη προστασία Του. Αν πάλι συμβεί να πέσουν πάνω σου ολόκληρες λεγεώνες δαιμόνων, εσύ τρέξε στον Ναό, ανάμεσα στους Αγγέλους, επειδή ο Ναός είναι πάντοτε γεμάτος από Αγγέλους και οι Άγγελοι του Θεού, θα σε προστατεύσουν από όλα τα δαιμόνια του κόσμου, αυτοί και τίποτα δεν μπορούν να σου κάνουν. (Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς)
 • Στην Εκκλησία, καθένας ζει σε όλους και για όλους, αλλά και όλοι ζουν στον καθένα και για τον καθένα. Γι' αυτό καθένας είναι υπεύθυνος για όλους και όλοι για τον καθένα. (Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς)
 • Γύρω από την Εκκλησία, στέκονται παρατεταγμένα σε 3 σειρές τα δαιμόνια, γιατί δεν θέλουν να μπαίνει μέσα ο άνθρωπος. Αν περάσεις μπροστά από την Εκκλησία και κάνεις απλώς το σταυρό σου, σημαίνει ότι χαιρετάς τον Θεό και Τον προσπερνάς. Τότε τα δαιμόνια χαίρονται. Γι΄αυτό πρέπει να διαπεράσεις τον κλοιό τους ή τουλάχιστον να πλησιάσεις την πόρτα του ναού και εκεί να κάνεις το σταυρό σου. Αν δεν έχεις χρόνο, κάνε απλώς το σταυρό σου και ζήτησε από τον Κύριο συγχώρεση που δεν μπήκες μέσα. (Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν Σαλός)
 • Σε όποιο μέρος χτιστεί μια Εκκλησία και γίνει έστω και μία Θεία Λειτουργία, στέλνει ο Κύριος έναν μέγα άγγελο αξιωματικό, που θα είναι ο φύλακας εκείνου του θυσιαστηρίου. Και θα είναι εκεί μέχρι την Δευτέρα Παρουσία, άσχετα αν ο ναός αργότερα γκρεμιστεί, τιμώντας το θυσιαστήριο, στο οποίο ο Χριστός θυσιάστηκε αναιμάκτως. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Η Νέα Εποχή θέλει όχι ν' αδειάσουν οι Εκκλησίες αλλά να γεμίσουν με ανθρώπους που θα έχουν αλλοιωμένο το φρόνημα, την Ορθόδοξο πίστη. (π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος)
 • Δεν μπορείς να κάνεις επιλογή των μυστηρίων της Εκκλησίας. Δικαίωμά σου είναι να κάνεις πολιτικό γάμο, αλλά και δικαίωμα της Εκκλησίας είναι να σου πει, να φέρεις τον δήμαρχο μεθαύριο να σε κηδέψει. Να μην ζητήσεις παπά να σε κηδέψει... Όπως έκανες πολιτικό γάμο, να κάνεις και πολιτική κηδεία. Δεν μπορούμε να κάνουμε επιλογή μυστηρίων, ούτε επιλογή διδασκαλιών. Αυτό το οποίο έχει η Εκκλησία με αρέσει το παίρνω, αυτό δεν με αρέσει, δεν το παίρνω. Αυτό είναι εθελοθρησκεία, όπως την θέλω εγώ. Ή θα ακολουθούμε την Εκκλησία εν παντί ή όχι. Αν δεχόμαστε π.χ. την μετενσάρκωση, αρνούμαστε δόγμα της πίστεως, δόγμα της Εκκλησίας και δεν είμαστε Ορθόδοξοι... (π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)
 • Η Εκκλησία δεν είναι ένα παπαδο-μάγαζο, αλλά ένα ιατρείο που ετοιμάζει ψυχές για την Βασιλεία των Ουρανών. (Παναγόπουλος)
 • Η Εκκλησία είναι ο προθάλαμος του παραδείσου. Πάτησες το πόδι σου στην Εκκλησία; Να νομίσεις ότι πάτησες το πόδι σου στην πύλη του Ουρανού. (Παναγόπουλος)
 • Μπορεί να γέμισαν οι Εκκλησίες από πιστούς, αλλά οι ποιοτικοί Χριστιανοί είναι λίγοι. (Παναγόπουλος)
 • Όλοι οι διάβολοι είναι συγκεντρωμένοι μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία, πουθενά αλλού. Ούτε στους παπικούς, ούτε στους προτεστάντες δεν θα δεις στις ''εκκλησίες'' τους να κοιμούνται και να χασμουριούνται άνθρωποι. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι ο δαίμονας γνωρίζει που βρίσκεται η αλήθεια και βάλλει τον Ορθόδοξο πιστό και προσπαθεί να τον βγάλει με διάφορους τρόπους έξω από την Εκκλησία. (Παναγόπουλος)
 • Το σχολείο θα σας μορφώσει. Η Εκκλησία θα σας χαριτώσει. Ο άνθρωπος που δεν έχει σχέση με την Εκκλησία και τα Μυστήριά της, θα έχει σχέση με τα νευρολογικά κέντρα και τους ψυχιάτρους. (Παναγόπουλος)
 • Ο άνθρωπος έξω από την Εκκλησία είναι υποχείριο του σατανά. Εδώ άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στην Εκκλησία, δουλεύουν πολλές φορές για τον διάβολο, πόσο μάλλον αυτοί που είναι έξω από την Εκκλησία. Φανταστείτε τι είναι!... (Παναγόπουλος)
 • Οι φυσιοδίφες λένε για τον ελέφαντα, ότι όταν βρεθεί σε γάργαρα-καθαρά νερά, δεν πίνει νερό, αλλά με την προβοσκίδα του, ανακατεύει με πείσμα και θολώνει το νερό και μετά το πίνει. Το κάνει αυτό, διότι μέσα στο ξάστερο νερό, ο ελέφαντας βλέπει την προβοσκίδα του, βλέπει την ασχήμιά του, την οποία δεν θέλει να αντικρύζει. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους, που δεν θέλουν την Εκκλησία. Επειδή στην Εκκλησία, καθρεφτίζεται η δική τους ασχήμια, με τις αμαρτίες που έχουνε διαπράξει και τις οποίες δεν θέλουνε να παραδεχτούνε, Την απορρίπτουν. (Παναγόπουλος)
 • Το Ιερό στην Εκκλησία είναι μόνο για τον ιερέα εκτός και αν κάποιος είναι χειροτονημένος και έχει την άδεια (ευχή) για να μπει. Η ευχή αυτή δεν δίνεται από ιερέα, αλλά από Επίσκοπο. Αλίμονο σε εκείνον που μπαίνει στο Ιερό της Εκκλησίας χωρίς να έχει αυτήν την ευλογία. (Παναγόπουλος)
 • Τα θεμέλια της Εκκλησίας μπήκαν όταν κατέβηκε ο Χριστός στον άδη και δίδαξε εκεί, ενώ με την Πεντηκοστή, άρχισε η ''κατασκευή'' της Εκκλησίας. (Παναγόπουλος)
 • Λέει μια παράδοση, πως θα έρθει εποχή, που μόνο 3 Εκκλησίες θα υπάρχουν παγκοσμίως: Η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, του Μεγάλου Αθανασίου στον Άθωνα του Αγίου Όρους και της μονής Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο. Να δούμε τότε, ποιός θα μας θάψει και ποιός θα μας διαβάσει ένα Τρισάγιο στον τάφο μας! (Παναγόπουλος)
 • Ο Χριστός δημιούργησε τον κόσμο, με το λόγο Του. Για να θεμελιώσει όμως την Εκκλησία, χρειάστηκε να χύσει το αίμα Του. (Τρεμπέλας)
 • Η Εκκλησία ιδρύθηκε με τον Σταυρό του Ενός και συνεχίζεται, με τον σταυρό όλων μας. (Αλέξανδρος Τσιριντάνης)
 • Εκκλησία χωρίς Ιεραποστολή, είναι Εκκλησία χωρίς αποστολή. (Παπασαραντόπουλος)
 • Ένας άνθρωπος που περιφρονει την Εκκλησία, μοιάζει με έναν κτίστη, που κτίζει ένα σπίτι χωρίς παράθυρα και μετά μέμφεται τον Θεό, γιατί τον αφήνει να ζει στο σκοτάδι.
 • Η Εκκλησία ιδρύθηκε με τον Σταυρό του Ενός και συνεχίζεται με τον σταυρό όλων μας.
 • Όπως η σελήνη παίρνει το φως από τον ήλιο, έτσι και η Εκκλησία παίρνει το φωτισμό από τον Χριστό.
 • Όπως η Έυα πλάστηκε από τον Αδάμ, ενώ αυτός κοιμότανε, έτσι και η Εκκλησία ιδρύθηκε, με τον Σταυρικό θάνατο και ενταφιασμό του Χριστού.
 • Ο Θεός έβαλε την Εκκλησία στον κόσμο και ο διάβολος προσπαθεί να βάλει τον κόσμο στην Εκκλησία.
 • Η Εκκλησία είναι σαν το τζάκι. Άλλοι παίρνουν απ' αυτό τη φλόγα και άλλοι τη στάχτη. Οι πρώτοι ασχολούνται και εμβαθύνουν στα Θεία και υπερκόσμια της Εκκλησίας και απολαμβάνουν ζεστασιά. Και άλλοι απασχολούνται και κουτσομπολεύουν τα ανθρώπινα και ευτελή, που συμβαίνουν από ανθρώπους της Εκκλησίας και γεύονται στάχτη.
 • Οι ημερομηνίες, κατά τις οποίες δεν γίνονται γάμοι και βαφτίσεις στην Εκκλησία είναι οι ακόλουθες:
  14 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
  Από 18 ως 25 Δεκεμβρίου, το διάστημα δηλαδή της Νηστείας των Χριστουγέννων.
  5 Ιανουαρίου, την παραμονή των Φώτων.
  6 Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Θεφανείων - Ανήμερα των Φώτων.
  Σαρακοστή, τοδιάστημααπότηνΚαθαράΔευτέραμέχρικαιτοΜεγάλοΣάββατο.ΤαΨυχοσάββατα, εάνείναιμέσαστηΣαρακοστή.ΤουΑγίουΠνεύματος.ΤωνΑγίωνΑποστόλων, απόΚυριακήΑγίωνΠάντωνμέχριτηςΠαραμονήςτηςεορτής.Από 1 ως 15 Αυγούστου, τη Νηστεία Δεκαπενταύγουστου.
  29 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου
  Επίσης, αξίζει να γνωρίζετε ότι κάποιος Ναός, μπορεί να απαγορεύσει έναν γάμο ή μια βάφτιση ανηημερομηνίασυμπίπτειμετηνημερομηνίαπουγιορτάζειοΝαός.
  Ωστόσο, εάν υπάρχει σοβαρόςλόγοςπου πρέπει να τελεσθεί ένα μυστήριο, τότε πρέπει ναδοθείειδικήάδειααπότονΜητροπολίτη.
 • Πολλοί κουβαλάνε στην Εκκλησία τα φορέματά τους και όχι τον εαυτόν τους.
 • Το πρόβατο που βγαίνει έξω απ' το μαντρί (Εκκλησία), το τρώει ο λύκος.
 • Όπου ο Χριστός, εκεί και η Εκκλησία και όπου η Εκκλησία, εκεί και ο Χριστός.
 • Η Εκκλησία είναι ένα αμόνι που έχει χαλάσει πολλά σφυριά.
 • Τα 7 δόγματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας:

1) Το της Αγίας Τριάδος Δόγμα.

2) Η Θεότης του Ιησού Χριστού.

3) Η ένσαρκος Οικονομία.

4) Η Παρθενία της Θεοτόκου.

5) Η προσκύνησις των Αγίων Εικόνων.

6) Η αθανασία της ψυχής.

7) Η μέλλουσα ζωή.

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!