Περί νίκης

 • Ο νικών δώσω αυτώ καθίσαι μετ' εμού εν τω θρόνω μου, ως καγώ ενίκησα και εκάθισα μετά του Πατρός μου εν τω θρόνω αυτού. [Τον νικητή, θα τον ανταμείψω, με το να του δώσω να καθίσει μαζί Μου στο θρόνο Μου, όπως κάθισα και Εγώ ως νικητής, μαζί με τον Πατέρα Μου, στον θρόνο Του.] (Αποκάλυψη Ιωάννου 3,21)
 • Μη νικώ υπό του κακού, αλλά νίκα εν τω αγαθώ το κακόν. [Να μην νικιέσαι από το κακό, αλλά να νικάς το κακό με το καλό.] (Προς Ρωμαίους 12,21)
 • Αυτή είναι η λαμπρή νίκη: όταν με την ανεξικακία και το καλό, νικήσεις το κακό, ξεριζώνοντας την οργή και την μνησικακία. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Περισσότερο μπορεί να πληγωθεί ο άνθρωπος όταν νικιέται από τον εαυτόν του, παρά όταν τον νικούν οι άλλοι. Η καλύτερη και η μεγαλύτερη νίκη είναι, να νικήσεις τα ελαττώματά σου... (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Νίκη εναντίον της οργής, δεν είναι το να υπερασπίσουμε τον εαυτόν μας, με τον θυμό Αυτό είναι η χειρότερη ήττα, την οποία μπορεί να υποστεί κανείς. Νίκη είναι, το να υπομείνεις με πραότητα, εάν σε κάνει κάποιος κανένα κακό ή σε κακολογήσει... (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Tον Xριστό ο Ιούδας, Τον πρόδωσε, οι μαθητές Τον εγκατέλειψαν και έφυγαν, εκείνοι που ευεργετήθηκαν Τον έφτυσαν, ο δούλος του αρχιερέως Τον ράπισε, οι στρατιώτες Τον κολάφιζαν, οι διερχόμενοι Τον κορόϊδευαν και Τον βλασφημούσαν, οι ληστές Τον κατηγόρησαν και σε κανένα δεν απεύθυνε λόγο, αλλά τους αντιμετώπιζε όλους με σιωπή, διδάσκοντας εσένα έμπρακτα, ότι όσο ήρεμα υποφέρεις, τόσο περισσότερο θα νικήσεις όσους σε κακοποιούν και θα εκτιμηθείς απ' όλους. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Τα πρόβατα νικούν τους λύκους και ενώ βρίσκονται ανάμεσα σε λύκους και δέχονται δαγκώματα, όχι μόνο δεν εξαφανίζονται, αλλά και τους λύκους, τους κάνουν πρόβατα. Και να σκεφτείτε, ότι 12 (οι Απόστολοι) ήταν μόνο τα πρόβατα, ενώ οι λύκοι είχαν γεμίσει όλο τον κόσμο. Ας ντρεπόμαστε, όσοι πολεμάμε τους άλλους σαν λύκοι. Όσο όμως είμαστε πρόβατα, θα νικάμε. Και αν ακόμα περικυκλωθούμε από αμέτρητους λύκους, θα υπερισχύσουμε. Αν όμως γίνουμε λύκοι, θα νικηθούμε, αφού δεν θα έχουμε την βοήθεια του Ποιμένα. Διότι ο Χριστός, δεν ποιμαίνει λύκους, αλλά πρόβατα. Γι' αυτό και σε εγκαταλείπει και φεύγει, αφού έγινες λύκος και δεν Του επιτρέπεις να δείξει, την δύναμή Του... (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Σ' αυτόν που σε χτυπάει, στρέψε και την άλλη σιαγόνα σου και θα τον πληγώσεις, με άπειρα τραύματα. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Μην υπερηφανεύεσαι ποτέ για τις νίκες σου. Γιατί δεν νίκησες εσύ, αλλά ο Χριστός που είναι μέσα σου. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Η νίκη που προέρχεται από την κακοποίηση, ανήκει στους νόμους του διαβόλου. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Η νίκη του διαβόλου δεν αποβλέπει στο να στεφανωθεί αυτός σαν νικητής, αλλά στο να παρασύρει και εμάς μαζί του στην κόλαση. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Γνωρίζει ο διάβολος τα όπλα του Χριστού, με τα οποία και νικήθηκε. Και ποια είναι αυτά; Η επιείκεια και η πραότητα. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση, που ο διάβολος θα μπορούσε να νικήσει όλους τους ανθρώπους και να τους οδηγήσει στην απώλεια, πάλι δεν θα έπρεπε ν' απορούμε, αν ο Θεός τον άφηνε ελεύθερο στο καταστροφικό έργο του. Γιατί από εμάς εξαρτάται η νίκη του και η κυριαρχία του πάνω μας. Με τη θέλησή μας γινόμαστε σκλάβοι του, όχι αναγκαστικά. Αυτό το αποδεικνύουν όσοι τον νίκησαν μέχρι σήμερα. Και δεν είναι λίγοι. Αλλά και στο μέλλον θα υπάρξουν πολλοί, που θα τον νικήσουν. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Αν κατορθώσει ο νους σου να βλέπει διαρκώς τον Θεό και μ' αυτήν την ενόραση να γίνεται όλη η εσωτερική σου κατεργασία, τότε μόνο θα βγεις νικητής στον αγώνα του κακού. (Μέγας Αρσένιος)
 • Το να παλεύεις με τον Σατανά, να χτυπιέσαι μαζί του, να τον δέρνεις και να σε δέρνει, είναι δική σου υπόθεση. Αλλά η νίκη σου εναντίον του, είναι υπόθεση της Θείας Χάρης... (Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος)
 • Εκείνοι που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς αγώνες δεν παίρνουν το στεφάνι όταν νικήσουν 2 ή 3 συναγωνιστές τους, αλλά όταν τους νικήσουν όλους. Έτσι και όποιος θέλει να στεφανωθεί από το Θεό, πρέπει να γυμνάζει τη ψυχή του στη σωφροσύνη, όχι μόνο σε ότι έχει σχέση με το σώμα, αλλά και στα σχετικά με τα κέρδη, με τις αρπαγές, με το φθόνο, με τις τροφές, με την ματαιοδοξία, με τις κατηγορίες και όλα τα παρόμοια. (ΜέγαςΑντώνιος)
 • Για να βγεις νικητής από τον αόρατο πόλεμο, 4 πράγματα χρειάζονται: α) να μην βασίζεσαι υπερβολικά στον εαυτόν σου β) να έχεις πάντοτε όλο σου το θάρρος και την ελπίδα στο Θεό γ) να αγωνίζεσαι πάντοτε και δ) να προσεύχεσαι. (ΆγιοςΝικόδημοςοΑγιορείτης)
 • Μεγαλύτερη νίκη είναι το να νικήσεις ένα πάθος σου και μια ηδονή των αισθήσεών σου, παρά το να νικήσεις εκατό εχθρούς. Γιατί πολλοί, ενώ έγιναν κύριοι του κόσμου, έγιναν δούλοι των παθών τους. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Εάν θέλεις να νικάς τους εχθρούς σου γρήγορα και εύκολα, τότε χρειάζεται να πολεμάς συνεχώς και ανδρειωμένα όλα σου τα πάθη. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Να είσαι βέβαιος, ότι τόσο περισσότερο γρηγορότερα και γενναιότερα θα νικήσεις τον εαυτόν σου και τους εχθρούς σου, όσο περισσότερο γενναία αγκαλιάσεις τις δυσκολίες και όσο περισσότερο τις αγαπάς! (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Κανένας από εμάς δεν μπορεί με την δική του δύναμη να γλυτώσει από τις μεθόδους και τις τέχνες του πονηρού, παρά μόνο με την ανίκητη δύναμη του Χριστού. Μάταια λοιπόν πλανώνται όσοι υπερηφανεύονται και φουσκώνουν διαφημίζοντας, ότι με τις ασκήσεις, που κάνουν και με το αυτεξούσιό τους, καταργούν την αμαρτία, η οποία καταργείται με την Χάρη του Θεού, καθώς έχει νεκρωθεί δια του μυστηρίου του Σταυρού. Και δεν θα κερδίσουμε τίποτε από την Θεία βοήθεια, αν δεν έχουμε προθυμία. Αυτά τα δύο τα φανερώνουν ο Ιούδας και ο Πέτρος. (ΆγιοςΘεόδωροςΕδέσσης)
 • Η Θεία βοήθεια από τη μια και η θέλησή μας από την άλλη φέρνουν την νίκη κατά του πονηρού. (Μέγας Βασίλειος)
 • Όχι με σωματικές δυνάμεις, αλλά με την καρτερία της ψυχής και την υπομονή στις θλίψεις, επιτυγχάνεται η κυριαρχία προς τις αόρατες δυνάμεις. (Μέγας Βασίλειος)
 • Ας νικήσουμε αυτούς που μας τυραννούν, με επιείκεια και περισσότερο με την φιλανθρωπία· ας είναι για μας στόχος η συγχώρεση και δύναμη η εντολή που μας δόθηκε, να αποδίδουμε στους άλλους την ίδια φιλανθρωπία που λάβαμε και εμείς και την οποίαν και οι ίδιοι έχουμε ανάγκη. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)
 • Καλύτερα να νικιέται κάποιος όταν πρέπει, παρά να νικά με τρόπο αθέμιτο και επικίνδυνο. (ΆγιοςΓρηγόριοςοΘεολόγος)
 • Αν πραγματικά θέλεις να γίνεις νικητής, μάθε να υποφέρεις γενναία τους κόπους των αρετών, με την πραότητα της αληθινής σοφίας. Τί εννοώ; Να σε προσβάλλουν οι κατώτεροι από σένα και να μην οργίζεσαι, να σε εξευτελίζουν και να ανέχεσαι, να σε ραπίζουν και να υπομένεις, να σε συκοφαντούν και να δείχνεις μακροθυμία, να στερείσαι και να ευχαριστείς... (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)
 • Εκείνος που προσπαθεί να συλλάβει (κατανικήσει) τα (κακά) πνεύματα με λόγια, ομοιάζει με εκείνον, που προσπαθεί να κλείσει κάπου τους ανέμους. (ΆγιοςΙωάννηςτηςΚλίμακος)
 • Στον αόρατο πόλεμο, ούτε πάντα, ούτε εύκολα βγαίνουμε νικητές. Η νίκη είναι Θεϊκό δώρο, που δίνεται στον αγωνιστή του Κυρίου σε κατάλληλο καιρό, γνωστό μόνο στον Θεό και καθορισμένο μόνο απ' Αυτόν. Αλλά πολλές φορές είναι αναγκαίες για εμάς και οι ήττες, οι ήττες όμως που οφείλονται στην αδυναμία και στην εμπάθειά μας και όχι στην μεταβολή της προαιρέσεώς μας. Οι ήττες αυτές παραχωρούνται από τον Θεό, για να ταπεινωθούμε, για να παρατηρήσουμε και να μελετήσουμε την ξεπεσμένη φύση μας, για να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα του Λυτρωτή και για να πιστέψουμε σ' Αυτόν και να Τον ομολογήσουμε. (Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ)
 • Για την τελική και αποφασιστική νίκη εναντίον του διαβόλου, απαραίτητες είναι η αδιάλειπτη προσευχή και η διαρκής νήψη. (Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ)
 • Ο Γεδεών ήταν ένας απλός αγρότης, όταν φανερωθηκε άγγελος Κυρίου που του είπε, πως ο Κύριος τον επέλεξε, να οδηγήσει τον λαό του σε νίκη, εναντίον των Μαδιανιτών. Και πράγματι νίκησε ο Γεδεών, σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου, γιατί οι Μαδιανίτες, ήταν δούλοι του σατανά. Έτσι και εσύ άνθρωπε, θα νικήσεις όλους τους δούλους του σατανά. Και αν κάποτε η καρδιά σου φοβηθεί, από την πληθώρα των αθέων δούλων του σατανά, αφουγκράσου την καρδιά σου και θα ακούσεις τη φωνή του Κυρίου να σου λέει: "Θα είμαι μαζί σου". (ΆγιοςΝικόλαοςΒελιμίροβιτς)
 • Όταν μάθετε να προσεύχεστε, θα βρείτε τη δύναμη να νικάτε τους πολυποίκιλλους πειρασμούς και να κυριαρχείτε στα πάθη. (Στάρετς Μπόρις Χόλτσεφ)
 • Όταν ο άνθρωπος νικήσει τον εαυτό του, είναι ο μεγαλύτερος μεγαλομάρτυρας και τροπαιοφόρος και νικηφόρος ενώπιον του Θεού! (Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης)
 • Προσέξτε, γιατί υπάρχουν επιτυχίες που καταλήγουν σε αποτυχίες και υπάρχουν αποτυχίες που οδηγούν σε επιτυχίες. (ΓέρονταςΕφραίμο Κατουνακιώτης)
 • Ο άνθρωπος, εφόσον ζει, πρέπει πάντοτε να αγωνίζεται. Και ο πρώτος αγώνας είναι να νικήσει τον εαυτό του. (ΓέρονταςΕφραίμο Κατουνακιώτης)
 • Η νίκη είναι υπομονή, η νίκη είναι ταπείνωση, η νίκη είναι υπακοή. (Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής)
 • Βάλε στο τέρμα του δρόμου σου το σταυρό και η νίκη είναι δική σου. (Γέροντας Παπουλάκος)
 • Δύο είναι τα ισχυρότερα όπλα με τα οποία νικάμε όλες τις παγίδες και τους πειρασμούς του διαβόλου. Πρώτον είναι η ιερά προσευχή και έπειτα η ταπείνωση. (Γέροντας Κλέοπα Ήλιε)
 • Οι Πατέρες λένε: Όλες οι μάχες κερδίζονται με επίθεση, Η μόνη μάχη που κερδίζεται με την φυγή, είναι η μάχη της σάρκας. (π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)
 • Δεν υπάρχει σπουδαιότερη νίκη, από το να νικήσεις τα θελήματα της σάρκας και να υπομένεις τις ύβρεις. Και μην σου φαίνεται βαρύ, γιατί αυτός που σιωπά και υπομένει καρτερικά, πολεμάει ο Κύριος για χάρη του. Και εάν νικήσεις, να ξέρεις ότι από τον Θεό σου ήρθε η δύναμη και η βοήθεια. Αν πάλι νικηθείς, το φταίξιμο είναι δικό σου, γιατί ο Θεός είναι πιστός και δεν μας αφήνει σε μεγαλύτερο πειρασμό, από όσον μπορούμε να υπομείνουμε. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
 • Ο Ελεάζαρ πέτυχε μια περίφημη νίκη, όταν φόνευσε τον ελέφαντα, ο οποίος πέφτοντας, σκότωσε τον Ελεάζαρ και έμεινε αυτός πεθαμένος, κάτω από το θηρίο, επειδή δεν φρόντισε να φυλαχτεί. Έτσι και εσύ, όταν νικήσεις ένα πάθος, σκέψου ότι σκότωσες ένα θηρίο, αλλά αν δεν φυλαχτείς καλά, να φύγεις δηλ. μακριά από την υπερηφάνεια, αυτή η νίκη θα σε θανατώσει και αν και νικητής, μάλλον θα νικηθείς και θα σκοτωθείς από μόνος σου. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
 • Ο διάβολος δεν σε πολεμάει εξαρχής. Σε αφήνει να μπεις στην Εκκλησία, να προχωρήσεις και κατόπιν ξεκινά τον πόλεμό του. Δεν βιάζεται. Είναι πονηρός. Πρώτα σε αφήνει να ξεθαρρέψεις. Κινείται όπως οι Τούρκοι στην Μικρασιατική καταστροφή. Οι Τούρκοι άφησαν τους Έλληνες να προχωρήσουν μέχρι το Εσκί- Σεχίρ- Αφιόν- Καραχισάρ και κατόπιν τους αποδεκάτισαν. Η υπακοή των στρατιωτών Ελλήνων στους αξιωματικούς τους, τους κατέστρεψε. Έλεγε ο Κεμάλ Ατατούρκ: «Κρίμα τέτοιος ελληνικός στρατός να πάει χαμένος». Αν έμεναν μέχρι την Σμύρνη, δεν θα πάθαιναν τίποτε. Όμως, όποιος απλώνεται πολύ γρήγορα μαζώνεται. Όποιος πάει για τα πολλά χάνει και τα λίγα. Χρειάζεται σύνεση και στρατηγική για να νικήσεις τον εχθρό. (Αρχιμ. ΑρσένιοςΚωτσόπουλος)
 • Εφόσον το καζάνι θερμαίνεται από την πυρκαγιά που καίει κάτω από αυτό, ούτε η μύγα, ούτε τα ερπετά τολμούν να την αγγίξουν. Όταν το καζάνι κρυώσει, τότε όλα τα ερπετά εγκαθίστανται ελεύθερα. Ομοίως, συμβαίνει με ένα άτομο - ενώ είναι σε πνευματική εργασία, ο εχθρός δεν βρίσκει την ευκαιρία να τον νικήσει! (ΕίπεΓέρων)
 • Από όλες τις νίκες, το να νικήσεις τον εαυτόν σου, αυτή είναι η μεγαλύτερη και η καλύτερη. (Πλάτωνας)
 • Είναι βασιλικότερο να νικάς τον εαυτόν σου, παρά τον εχθρό. Όλες οι νίκες μου θα είναι μάταιες, αν δεν μπορέσω να νικήσω τον εαυτόν μου. (Μέγας Αλέξανδρος)
 • Σπουδαιότερο είναι όχι το να νικάς, αλλά να χρησιμοποιείς σωστά τη νίκη σου. (Πλούταρχος)
 • Όταν η καλοσύνη σου κακολογείται, οι επιθυμίες σου πολεμούνται, η καλαισθησία σου προσβάλλεται, η συμβουλή σου περιφρονείται, η γνώμη σου γελοιοποιείται και εσύ δέχεσαι όλα αυτά με σιγή υπομονής και αγάπης, αυτό είναι νίκη! Όταν αντιμετωπίζεις την κενή ανοησία, τον παραλογισμό, την διανοητική αναισθησία και υπομένεις όλα αυτά όπως τα υπέμεινε ο Ιησούς αυτό είναι νίκη! (Βασιλιάς Γεώργιος Β')
 • Γνώριζε, ότι το τρυφερό δενδρύλλιο που κύπτει υπό την θύελλα, νικά διότι υποχωρεί. (Πιττακός)
 • Ούτε αν νικήσεις να χαίρεσαι πολύ, ούτε αν νικηθείς, να κλαις και να οδύρεσαι. (Αρχίλοχος)
 • Μην στενοχωριέσαι, όταν χάνεις. Αυτό σε κατεβάζει. Πατάς χαμηλά στην γη και δεν υπάρχει φόβος να πέσεις. (Κατερίνα Ζέρβα)
 • Δύο φορές νικά, όποιος νικά τον εαυτόν του. (Πόπλιος Σύρος)
 • Αυτόν που νίκησε τους άλλους, τον χειροκροτούν οι άνθρωποι, ενώ εκείνον που νίκησε τον εαυτό του, τον χειροκροτεί ο Θεός. (Τοϊσιμπέκοφ)
 • Η μεγαλύτερη νίκη εναντίον του άλλου είναι, το να αρχίζουμε να τον ευεργετούμε, όταν αυτός αρχίζει να μας αδικεί. (Τολστόϊ)
 • Νικητής δεν είναι αυτός που πάντα κερδίζει, αλλά αυτός που πάντα προσπαθεί. (Παστέρ)
 • Η επιδίωξη της νίκης είναι βλακώδης ασχολία. Όχι να νικήσεις, αλλά να πείθεις, αυτό είναι άξιο αναφοράς. (Ουγκώ)
 • Όποιος νικάει, πρέπει να υπολογίζει σοβαρά στο μίσος των ανθρώπων που σκλάβωσε. (Λόρδος Βύρων)
 • Μετά τη νίκη έχεις περισσότερους εχθρούς. (Κικέρων)
 • Όποιος νίκησε τον εαυτόν του, δεν φοβάται τους άλλους. (Μωρουά)
 • Η αισιοδοξία είναι η αφετηρία κάθε νίκης. (Καρλαϋλ)
 • Αν δεν υπάρχει εχθρός δεν υπάρχει μάχη, αν δεν υπάρχει μάχη δεν υπάρχει νίκη και αν δεν υπάρχει νίκη, δεν υπάρχει στέψη. (Καρλαϋλ)
 • Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά έρχεται η νίκη! (Γκάντι)
 • Νικητής δεν είναι αυτός που πάντα κερδίζει, αλλά αυτός που πάντα προσπαθεί. (Παστέρ)
 • Νίκη χωρίς κίνδυνο, είναι θρίαμβος χωρίς δόξα. (Κορνήλιος)
 • Η νίκη είναι δίχως αξία, όταν δεν επωφελούμαστε απ' αυτήν. (Ναπολέων)
 • Η νίκη ανήκει σε εκείνον, ο οποίος έχει την μεγαλύτερη υπομονή. (Ναπολέων)
 • Δεν μπορείς να νικήσεις, εάν δεν γνωρίζεις γιατί χάνεις. (Λίπσον)
 • Νίκη χωρίς κίνδυνο, είναι θρίαμβος χωρίς δόξα. (Τσέστερφιλντ)
 • Όποιος νίκησε τον εαυτόν του, δεν φοβάται κανέναν αντίπαλο. (Μπράουν)
 • Το να είσαι ανίκητος εξαρτάται από την άμυνα. Η πιθανότητα να νικήσεις εξαρτάται από την επίθεση. (Σουν Τζου 5ος αιώνα π.Χ. - Κινέζος θεωρητικός της Στρατηγικής)
 • Μάθε πως το τρυφερό δεντράκι, που κάμπτεται στην θύελλα, νικά όταν υποχωρεί. (Ντιντερό)
 • Ποτέ δεν είσαι τόσο καλός όσο λένε ότι είσαι όταν κερδίζεις, και ποτέ δεν είσαι τόσο κακός όσο λένε ότι είσαι, όταν χάνεις. (Χόλτς)
 • Οι νικητές ποτέ δεν τα παρατούν και αυτοί που τα παρατούν, ποτέ δεν νικούν. (Λομπάρντι)
 • Με τον Θεό, θα είμαστε πάντα με το μέρος της νίκης.
 • Εκείνος που νίκησε τον εαυτόν του, δεν πολεμάει τους άλλους.
 • Να θέλεις να νικιέσαι με ταπείνωση, παρά να νικάς με υπερηφάνεια.
 • Εκείνος που νικά τους άλλους είναι χειροδύναμος. Εκείνος όμως που νίκησε τον εαυτόν του, είναι πραγματικά δυνατός.
 • Καμμία νίκη δεν είναι ούτε οριστική, ούτε τελειωτική. Μην λησμονείς, ότι το τελευταίο γράμμα της λέξης νίκη, είναι... ήττα.
 • Η νίκη δείχνει τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, η ήττα: τι αξίζει ο άνθρωπος.
 • Αν θέλεις να νικήσεις, αλλά σκέφτεσαι πως δεν θα τα καταφέρεις, είναι σίγουρο πως τελικά θα χάσεις...
 • Υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή, στις οποίες η φαινομενική ήττα είναι κρυφή νίκη.
 • Ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα.
 • Ποτέ δεν θα έχεις νίκη έξω, όταν δεν την έχεις μέσα σου.
 • Τον έκανε σκόνη.
 • Τον έφαγε λάχανο.
 • Τον κόλλησε στον τοίχο.
 • Τους πήρε και τα σώβρακα.
 • Νικούν στη ζωή...

Εκείνοι που θέλουν!

Εκείνοι που επιμένουν!

Εκείνοι που δεν φοβούνται!

Εκείνοι που αγαπούν!

 • Όσοι της νίκης τη χαρά ζητάτε

με τους στρατούς των ζωντανών ελάτε

στους δρόμους της ψευτιάς που τριγυρνάτε,

σκλαβιά σας περιμένει, όπου και αν πάτε... (Βερίτης)

 • Και πάλι στον αγώνα σκοτωμένοι,

αλλά όχι νικημένοι. (Κώστας Βάρναλης)

 • Τελείωσε η μάχη και ο καπνός διαλύθη εμπρός και πίσω

Πήγαιν΄εσύ στον νικητή και σφίξε του το χέρι,

εγώ της μάχης θα διαβώ τα αιματωμένα μέρη

των ηττημένων τους νεκρούς να σκύψω να φιλήσω (Γνευτός)

 • Οι νικητές είναι βασιλιάδες και οι ηττημένοι είναι συμμορίτες. (Κινέζικη παροιμία)
 • Ένας Πέρσης ευγενής συνελήφθη αιχμάλωτος. Ο Μέγας Αλέξανδρος, διέταξε να τον μεταχειρίζονται καλά και να μην του λείψει τίποτα. Κατόπιν, τον κάλεσε μπροστά του και του μίλησε με ευγένεια και καλοσύνη. Αλλά ο Πέρσης αποκρίθηκε βάναυσα και με περιφρόνηση. Τότε ο Μέγας Αλέξανδρος είπε στους αξιωματικούς του: ''Πάρτε τον από εδώ, για να μην με κάνει και θυμώσω με την αυθάδειά του. Νίκησα αυτόν τον άνθρωπο στη μάχη. Αλλά τώρα - πράγμα πολύ δύσκολο - πρέπει να νικήσω τον εαυτό μου στην πρόκλησή του''.
 • Λέγεται, ότι ο ΜέγαςΑλέξανδρος, ύστερα από μια μάχη, έδειξε μεγάλη καλοσύνη στους ηττημένους εχθρούς του. Τους έδωσε δώρα και τους άφησε να πάνε στα σπίτια τους. Οι στρατιώτες του, όταν το είδαν αυτό, του είπαν: Τί έκανες βασιλιά μας; Να τους συγχωρέσεις έπρεπε και όχι να τους ευεργετήσεις. Γιατί, τους ρώτησε χαμογελαστά, ο Μέγας Αλέξανδρος. Γιατί εσύ τους νίκησες, απάντησαν οι στρατιώτες. Και ο Μέγας Αλέξανδρος τους αφόπλισε, λέγοντας τους: Δεν σκέφτεστε σωστά! Μόνοανκατακτήσωκαιτηνκαρδιάτους, θαείμαιπραγματικόςνικητής! Αυτό είναι! Αλλάγιανακατακτήσειςτηνκαρδιάτουάλλου, χρειάζεταιταπείνωσηκαιπίστηστοΘεό. Χρειάζεταιμακροθυμία.

***

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!