Περί ειρωνείας και ονειδισμών

• Μακάριοι έστε οτάν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσι και είπωσι παν πονηρόν ρήμα καθ' ημών ψευδόμενοι ένεκεν εμού. [Μακάριοι γίνεστε εσείς οι μαθητές Μου, όταν σας βρίσουν οι άνθρωποι και σας διώξουν και πουν ψευδόμενοι, παντός είδους κακολογίας και κατηγορίας εναντίον σας, εξαιτίας Μου] (Κατά Ματθαίον 5,11)

• Ενέπαιζον δε αυτώ και οι στρατιώται προσερχόμενοι και όξος προσφέροντες αυτώ και λέγοντες· ει συ ει ο βασιλεύς των Ιουδαίων, σώσον σεαυτόν. [Τον κορόϊδευαν (τον Χριστό) και οι στρατιώτες, οι οποίοι προσήρχοντο και του προσέφεραν ξύδι και έλεγαν• ''εάν Εσύ είσαι ο βασιλιάς των Ιουδαίων, σώσε τον εαυτόν Σου.] (Κατά Λουκάν 23,36-37)

• Λοιδορούμενοι ευλογούμεν. [Όταν οι άπιστοι μας εμπαίζουν και μας βρίζουν εμείς να τους ευλογούμε.] (Προς Κορινθίους Α' 4,12)

• Ου λοίδοροι βασιλείαν Θεού ου κληρονομήσουσι. [Ούτε οι υβριστές και αυτοί που κοροϊδεύουν τους άλλους, θα κληρονομήσουν την Βασιλεία του Θεού.] (Προς Κορινθίους Α' 6,10)

• Χριστός ος λοιδορούμενος ουκ αντελοιδόρει, πάσχων ουκ επείλει, παρεδίδου δε τω κρίνοντι δικαίως. [Ο Χριστός ενώ εχλευάζετο και υβρίζετο από τους βασανιστάς του, δεν εχλεύαζε και δεν ύβριζεν αυτούς. Ενώ έπασχε αδίκως, δεν απειλούσε με εκδικήσεις, αλλά παρέδιδε και εμπιστευόταν τον εαυτόν του στον Θεό, που κρίνει πάντοτε με δικαιοσύνη.] (Α' Πέτρου 2,23)

• Ει ονειδίζεσθε εν ονόματι Χριστού, μακάριοι, ότι το της δόξης και δυνάμεως και το του Θεού Πνεύμα εφ' υμάς αναπαύεται· κατά μεν αυτούς βλασφημείται, κατά δε υμάς δοξάζεται. [Εάν σας βρίζουν και σας εμπαίζουν, στο όνομα του Χριστού, είστε μακάριοι, διότι το Πνεύμα της δόξης και της δυνάμεως, το Πνεύμα του Θεού αναπαύεται πάνω σας. Από τα λόγια μεν και τα έργα εκείνων, βλασφημείται ο Χριστός, από τα έργα όμως και την ζωή την δικήν σας δοξάζεται.] (Α' Πέτρου 4,14)

• Δίκαιος γαρ ανήρ και άμεμπτος εγεννήθη εις χλεύασμα. [Γιατί ένας δίκαιος και άμεμπτος άνθρωπος, γεννήθηκε για να χλευάζεται και να εμπαίζεται.] (Ιώβ 12,4)

• Εμπαιγμός και ονειδισμός υπερηφάνων, και η εκδίκησις ως λέων ενεδρεύσει αυτόν. [Εμπαιγμοί και ύβρεις υπάρχουν πάντοτε στο στόμα των υπερηφάνων. Αλλά η τιμωρία και η εκδίκηση εναντίον τους ενεδρεύει, όπως ο λέων παραμονεύει για το θήραμά του.] (Σοφία Σειράχ 27,28)

• Δόξα ανδρί αποστρέφεσθαι λοιδορίας, πας δε άφρων τοιούτοις συμπλέκεται. [Μεγάλη τιμή και δόξα είναι για τον άνθρωπο, να αποφεύγει τις ύβρεις και τους εμπαιγμούς εναντίον των άλλων. Καθε όμως ασύνετος περιπλέκεται σε αυτά τα κακά.] (Παροιμίες 20,3)

• Μη φοβείσθε ονειδισμόν ανθρώπων και τω φαυλισμώ αυτών μη ηττάσθε. Ως γαρ ιμάτιον βρωθήσεται υπό χρόνου και ως έρια βρωθήσεται υπό σητός· η δε δικαιοσύνη μου εις τον αιώνα έσται, το δε σωτήριόν μου εις γενεάς γενεών. [Μην φοβάστε τους ονειδισμούς των ανθρώπων και μην καταβάλλεστε από τον εξευτελισμό, που σας κάνουν. Διότι αυτοί (οι ονειδιστές), όπως κατατρώγεται το ένδυμά με την πάροδο του χρόνου, όπως τα μαλλιά των προβάτων κατατρώγονται από τον σκόρον, έτσι και αυτοί θα φαγωθούν και θα εξολοθρευτούν. (Ησαϊας 51,7-8)

• Το να επαινεί κανείς γενικώς όλα, και τα καλά και τα κακά δεν είναι γνώρισμα ανθρώπου που αγαπάει, αλλά απατεώνα και είρωνα. (Ιερός Χρυσόστομος)

• Και αν θέλεις να μάθεις τους εμπαιγμούς και τις ειρωνείες που εξαπέλυαν εναντίον Του (Χριστού), κάτι που ξεχωριστά πληγώνει τις ψυχές μας, άκουσε πρώτα όσες έρχονταν από τους συγχωριανούς του: ''Δεν είναι αυτός, ο γιός του μαραγκού, που εμείς ξέρουμε τον πατέρα και την μητέρα και τα αδέρφια του είναι ανάμεσά μας;''. Περιπαίζοντάς τον για την καταγωγή του, έλεγαν: ''Είναι από την Ναζαρέτ... Ερεύνησε και θα δεις, ότι Προφήτης από την Γαλιλαία δεν έχει βγει''. Όλα τα υπέμεινε ο Χριστός, αν και τόσο πολύ τον συκοφαντούσαν. Θέλεις να μάθεις και τις ειρωνείες που εξαπέλυαν εναντίον Του κατά τη Σταύρωση; Περιπαιχτικά Τον προσκυνούσαν, Τον χτυπούσαν, Τον ράπιζαν και έλεγαν: ''Πες μας, ποιός Σε χτύπησε;''. Και ξύδι Του έβαλαν στο στόμα, λέγοντας: ''Αν είσαι υιός του Θεού, να κατεβείς από τον Σταυρό''. Και για να τον χλευάσουν, Του φόρεσαν χλαμύδα και Τον έφτυναν στο Πρόσωπο και Τον υπέβαλλαν σε όλες τις δοκιμασίες, ειρωνεύοντάς Τον''. Θέλεις να δεις και τις κατηγορίες από τους ίδιους τους μαθητές Του; Εκείνο το ''δαιμόνιο έχεις'', οι κοντινοί Του έλεγαν! (Ιερός Χρυσόστομος)

• Όταν εμπαιχθούμε και πάθουμε πολλά κακά και υπομείνουμε γενναίως τους εμπαιγμούς, επισύρουμαι πολύ μεγαλύτερη εύνοια του δικαίου Θεού προς εμάς. (Ιερός Χρυσόστομος)

• Δεν πληγώνει την ψυχή μας τόσο η φύση των συμφορών που δοκιμάζουμε, όσο την πληγώνουν εκείνοι, οι οποίοι μας εμπαίζουν για τις συμφορές μας. (Ιερός Χρυσόστομος)

• Ο ονειδισμός των ανθρώπων προκαλεί θλίψη στην καρδιά, γίνεται όμως αιτία εξαγνισμού σ' εκείνον που τον υπομένει. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

• Όταν οι άνθρωποι σου κάνουν κάποια ατιμία, ευθύς σκέψου, ότι θα σου έρθει κάποια δόξα από το Θεό. Και έτσι για την ατιμία δεν θα νοιώσεις λύπη και ταραχή, αλλά και στη δόξα θα μείνεις πιστός και δεν θα κατακριθείς όταν σου έρθει. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

• Να είσαι έτοιμος να δεχθείς κάθε περιφρόνηση, κάθε προσβολή, και χλευασμό και κατηγορία, ακόμη και απ' αυτούς που δεν θα το περίμενες. Να θεωρήσεις τον εαυτό σου πραγματικά άξιο να τα πάθει, και να τα δεχθείς όλα με ευγνωμοσύνη και χαρά. Και να υπομείνεις κάθε κόπο και θλίψη και κίνδυνο, που έρχεται από τους δαίμονες, διότι έπραξες τα θελήματά τους με ευχαρίστηση. Να υπομείνεις, έχοντας εμπιστοσύνη και ελπίδα στο Θεό και μη περιμένοντας από κανένας άλλον τη λύτρωση ή την παρηγοριά. Γιατί η όποια βοήθεια εκ μέρους των ανθρώπων δίνεται ύστερα από φώτιση και καθοδήγηση του Θεού. Άφησε λοιπόν την φροντίδα σου στο Θεό και σε όλες τις δυσκολίες σου κατάκρινε τον εαυτό σου, ότι εσύ ο ίδιος είσαι ο αίτιος, για όλα. Διότι έφαγες από τον καρπό του απαγορευμένου δέντρου, και απέκτησες διάφορα πάθη. Δέξου τώρα με ευχαρίστηση τις πίκρες, για να σε ταράξουν λιγάκι από τη νωθρότητά σου, και ύστερα να γλυκαθείς με τη Χάρη του Θεού. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

• Να υπομείνεις τον εξευτελισμό και την ταπείνωση με ευχαρίστηση, για να έχεις παρρησία στο Θεό. Ο άνθρωπος που υπομένει σκληρά και λυπηρά λόγια ενσυνείδητα, χωρίς προηγουμένως να έχει βλάψει αυτόν που τον προσβάλλει, βάζει ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι του, και είναι μακάριος, διότι κατά τη μέλλουσα κρίση θα αμειφθεί με το στεφάνι της αφθαρσίας. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

• Nα ευχαριστείσαι περισσότερο από εκείνον που σε περιγελά, παρά από εκείνον που σε επαινεί· διότι αυτός που σε επαινεί με το παραπάνω, δεν διαφέρει διόλου από εκείνον που σε καταριέται. (Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος)

• Ο λοίδορος είναι μοχθηρός επιρρεπής στο να κατηγορεί και στις ύβρεις. Έχει ακάθαρτη καρδιά. Το πνεύμα του είναι διεστραμμένο και η ψυχή του μοχθηρή. Το στόμα του είναι διεστραμμένο, η γλώσσα του πονηρή, τα χείλη του βέβηλα, οι λόγοι του άδικοι. Γίνεται πικρός δικαστής του αδελφού του, τον κατακρίνει χωρίς απολογία, ανηλεής και αδυσώπητος του επιτίθεται και του απαγγέλει την καταδίκη του. (Άγιος Νεκτάριος)

• Ο λοίδορος καθόλου δεν διαφέρει από τον δολοφόνο, διότι ο μεν αφαιρεί την ζωή, ενώ ο δε άλλος την τιμή δηλ. το βάθρο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ζωή. (Άγιος Νεκτάριος)

• Ο έλεγχος έχει ως σκοπό την διόρθωση του αμαρτωλού, ενώ η ειρωνεία γίνεται, για να προσβληθεί εκείνος που έσφαλε. (Μέγας Βασίλειος)

• Όταν ο ονειδισμός δεν είναι δίκαιος, αποταμιεύει κανείς. Ενώ, όταν είναι δίκαιος, ξοφλάει. Γι' αυτό, όχι μόνον πρέπει να υπομένουμε αγόγγυστα αυτόν που μας πειράζει, αλλά και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να αγωνισθούμε στην αγάπη, στην ταπείνωση, στην υπομονή. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)

• Εμείς πρέπει να προσευχόμαστε για όλους που μας κακολογούν και να ζητούμε από τον Θεό να τους δίνει μετάνοια, φωτισμό και υγεία και να μην αφήνουμε μέσα μας ούτε ίχνος μίσους γι' αυτούς. Να κρατούμε μόνον την πείρα από τον πειρασμό, να πετούμε όλα τα φαρμάκια. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)

• Όταν σε αδικούν ή σε κοροϊδεύουν προσωπικά, δεν πρέπει να αντιδράς για τον εαυτόν σου. Δεν πάει να μαλώνεις για τον εαυτόν σου. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)

• Σήμερα αν κάποιος είναι σωστός, τον κοροϊδεύουν. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)

• Αν ανοίξεις την καρδιά του είρωνα και ερευνήσεις την ψυχή του, θα αντικρύσεις την πονηριά. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

• Μακάριος όποιος, ενώ κάθε μέρα κακολογείται και εξουθενείται, για την αγάπη του Κυρίου, βιάζει τον εαυτόν του και υπομένει. Μαζί με τους Μάρτυρες αυτός θα χορεύει και μεταξύ των Αγγέλων θα παρουσιαστεί με παρρησία. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

• Όταν σε περιγελούν να σιωπάς και να δέχεσαι με ευχαρίστηση τους καυστήρες αυτούς, που σου προξενούν στην ψυχή ολόλαμπρη αγνότητα. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

• Οι ονειδισμοί αποπλύνουν την ψυχή από τα πάθη. Σ' αυτό ας σε πείσει και οι φράσεις που χρησιμοποιεί ο λαός. Μερικοί κοσμικοί δηλαδή, όταν εξυβρίσουν κάποιον κατά πρόσωπον, λέγουν με καύχηση: «Τον τάδε τον έλουσα»! Και αυτό αποτελεί πραγματικότητα. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

• Το ότι ο Ιησούς παραδόθηκε να φραγγελωθεί, πριν Σταυρωθεί, είναι για μας τύπος, στο να καταφρονήσουμε κάθε ανθρώπινο ονειδισμό. (Άγιος Ησαϊας ο Αναχωρητής)

• Εάν θέλεις να αφοσιωθείς τελείως στον Θεό και ακούσεις τους εχθρούς σου να σε ειρωνεύονται, μην ταράζεσαι. Να παρηγορείς την ψυχή σου με την ελπίδα στον Θεό και καταπραϋνοντας τις στενοχώριες της ζωής ψάλλοντας τον 41ο Ψαλμό. (Μέγας Αθανάσιος)

• Έρχεται κάποιος και σου λέει έναν πειρακτικό λόγο. Αν σε θλίβει ο λόγος, να τον παίρνεις ως φάρμακο. Αν είναι λόγος απωλείας, να τον αποβάλλεις με λόγια καλά και αν είναι λόγος προς καταστροφή και απωλεία σου, να μην τον ακροαστείς. Διότι παρακινεί ο Σατανάς αυτόν τον άνθρωπο να χύνει πάνω σου αυτά, για να σκοτίσει τον νου σου και να μαράνει την προθυμία σου. (Όσιος Άνθιμος της Χίου)

• Σου είπαν λόγο σκληρό και ονειδιστικό; Να σιωπήσεις και να προσευχηθείς γι' αυτόν, που σου το είπε. Σου έδωσε κάποιος μια λογχιά σαν αυτήν που έδωσαν τον Χριστόν; Υπέμεινέ την. Εκείνος την υπέμεινε για την αγάπη τη δική σου και εσύ για την αγάπη της δικής σου ψυχής, δεν την υπομένεις;... Μας χρειάζεται λοιπόν ταπείνωση, φρόνημα ταπεινό, για να αρέσουμε τον Κύριο και να βρεθούμε στην Βασιλεία των Ουρανών. (Όσιος Άνθιμος της Χίου)

• Όταν βαδίζεις την οδό του Χριστού, πολλοί άνθρωποι - ίσως και οι πιο στενοί σου συγγενείς - θα σε κοροϊδεύουν. Μην σε απασχολεί αυτό. Μην σε ανησυχεί. Θυμήσου, ότι και τον Χριστό Τον κορόϊδευαν. Μα Αυτός, δεν τους εχθρευόταν. Σιωπούσε. Και προσευχόταν γι' αυτούς. Το ίδιο, να κάνεις και εσύ. (Άγιος Ιννοκέντιος της Μόσχας)

• Μην φοβάσαι τα πικρόχολα σχόλια και τον εμπαιγμό των ανθρώπων. Αυτός ο φόβος είναι διαβολικός. Να σκέφτεσαι μόνο τι λέει ο Κύριος και Θεός για σένσ, καθώς και οι Άγιοι και οι Άγγελοι του Θεού. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)

• Μην εκνευρίζεσαι όταν σε χλευάζουν, μην κακιώνεις εκείνων που σε μισούν και σε συκοφαντούν, αλλά να τους αγαπάς, σαν να ήταν γιατροί που τους έστειλε ο Θεός, για να σε διδάξουν την ταπείνωση. Να προσεύχεσαι στο Θεό γι' αυτούς. "Αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς" (Ματθ. 5,44). (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)

• Μέγιστο έργο κάνει αυτός που υπομένει με ευχαριστία την ύβρη ή την προσβολή χάριν του Κυρίου. Η ταπείνωση και η αγάπη σε τούτο ακριβώς βρίσκονται: στην αγόγγυστη υπομονή των θλίψεων, που μας προξενούν οι συνάνθρωποί μας. Από αυτό και μόνο, έχουν σωθεί πολλοί... (Όσιος Παϊσιος Βελιτσκόφσκυ)

• Αν δεν τα υπομένεις, αλλά αντίθετα πικραίνεσαι, αγανακτείς και οργίζεσαι εναντίον εκείνων που σε προσβάλλουν, δεν μπορείς να φτάσεις στην τελείωση και να σωθείς. Μια τέτοια αντίδραση χαρακτηρίζει τους αρχάριους, τους εμπαθείς, τους ολιγόψυχους και τους επιπόλαιους. Των τελείων όμως χαρακτηριστικό είναι, να δέχονται κάθε κακό με χαρά και να τα υπομένουν με ευχαριστία. (Όσιος Παϊσιος Βελιτσκόφσκυ)

• Οι άνθρωποι της εποχής μας, μας αντιμετωπίζουν εμάς τους πιστούς, ως ''πτωχούς τω πνεύματι'', ως ανόητους. Δεν τους αρέσει η Ορθόδοξη πίστη μας. Γελούν κοροϊδευτικά, με ο,τιδήποτε εμείς θεωρούμε ιερό. Συχνά τυχαίνει να ακούμε από πιστούς, αναγκασμένους να ζουν εν μέσω ενός εχθρικού κόσμου, πόσο δύσκολο τους είναι, να υφίστανται τις διαρκείς κοροϊδίες, τους χλευασμούς. Τέτοια συμπεριφορά, θα πρέπει να την θεωρούμε τιμή για εμάς. ''Ει ονειδίζεσθε εν ονόματι Χριστού, μακάριοι, ότι το της δόξης και δυνάμεως και το του Θεού Πνεύμα εφ' υμάς αναπαύεται'' (Α' Πέτρου 4,14). Αν γελούν μαζί μας, αν δεν μας αγαπούν, αυτό σημαίνει, ότι εμείς δεν είμαστε του κόσμου τούτου. Δεν πρέπει να οργιζόμαστε και να νοιώθουμε αμηχανία, με τέτοια συμπεριφορά. (Όσιος Νίκων της Όπτινα)

• Για τον άνθρωπο της υπακοής, οι προσβολές, οι τιμωρίες, οι περιφρονήσεις είναι δώρα του Θεού και Χάρις ουράνια. Οι Άγιοι με τις θλίψεις δημιουργούνται. (Στάρετς Παρθένιος)

• Μακάριοι θα είστε, όταν σας μισήσουν οι άνθρωποι και σας ονειδίσουν και σας καταδιώξουν. Να χαίρεστε τότε, γιατί ο μισθός που θα πάρετε στους ουρανούς θα είναι μεγάλος. Ο Κύριος, σαν ήταν κρεμασμένος πάνω στο Σταυρό, προσευχόταν για τους σταυρωτές του και έλεγε: «Πάτερ, άφες αυτοίς΄ ου γαρ οίδασι τι ποιούσοι», που θα πει: «Πατέρα, συγχώρεσέ τους, γιατί δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν». Όπως ο Κύριος, έτσι και οι περισσότεροι Άγιοι και μεγάλοι σοφοί και σπουδαίοι άνθρωποι, προσεύχονταν για τους εχθρούς, για εκείνους που τους μίσησαν και τους αδικούσαν. Αυτούς να μιμηθούμε και εμείς, για να έχουμε μεγάλο μισθό στους ουρανούς. (Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος)

• Όταν σε λυπούν ή όταν σε προσβάλλουν, τότε να ενθυμήσαι τα Πάθη του Κυρίου μας: Όταν τον ύβρισαν, αυτός δεν ύβριζε, όταν τον ειρωνεύονταν, αυτός δεν ειρωνευόταν, όταν τον κτυπούσαν, αυτός δεν κτυπούσε, όταν τον κακολογούσαν, αυτός δεν κακολογούσε, αλλά σ' όλα αυτά ανταποκρινόταν με ηρεμία: "Ει κακώς ελάλησα, μαρτύρησον περί του κακού" (Ιωά. 18,23). Και προσευχόταν για τους σταυρωτές Του. Να ζούμε, όπως έζησε ο Χριστός, δηλαδή με ταπείνωση, με υπακοή, με ανεξικακία. Πρόσεξε να μην σου κακοφαίνεται, όταν σου πουν λόγο σκληρό. Οι λόγοι οι σκληροί, οι υβρισιές, οι καταφρονήσεις απαλλάτουν τον άνθρωπο από τους κακούς λογισμούς, και μάλιστα τους αισχρούς. Τον απαλλάτουν απ' όλα τα πάθη, αρκεί να υπομένει. Αν σε κοροϊδεύουν, εσύ κάνε καλούς λογισμούς, παίρνε το π.χ. για αστείο, και έτσι φεύγει εύκολα η παρεξήγηση και το σκάνδαλο. (Γέροντας Γερμανός Σταυροβουνιώτης)

• Να επιθυμείτε να σας ονειδίζουν και να σας περιφρονούν, για να σας αγαπάει ο Χριστός. (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)

• Η πιο ελαφριά μορφή κόστους ομολογίας του Χριστού, είναι η ειρωνεία του άλλου προς εμάς. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)

• Η ειρωνεία είναι ένα πονηρό, αποτελεσματικό και ψυχολογικό όπλο στα χέρια των κοσμικών ανθρώπων. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)

• Πρώτα σας ειρωνεύονται, μετά σας καταδιώκουν και στο τέλος σας συκοφαντούν... (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)

• Εάν καθαρίσουμε την καρδιά μας από τον εγωισμό, καμμία ειρωνεία και κοροϊδία από τους άλλους, δεν είναι ικανή να μας θίξει και να μας πειράξει. Εάν όμως δεν πετύχαμε την κάθαρση της καρδιά μας και προκειμένου να μην φανούμε, ότι υστερούμε έναντι των άλλων, όταν μας κοροϊδεύουν οι άλλοι θιγόμαστε και αντιδρούμε. Έτσι όμως, αμέσως παραιτούμαστε της ομολογίας του Χριστού, παραιτούμαστε του ενάτου Μακαρισμού Του (''μακάριοί έστε όταν ονειδίσωσιν υμάς...''), διότι η ειρωνεία, ο ονειδισμός, ήδη μας ''θέρισε'' και μας ''κέρδισε''. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)

• Ό,τι κοροϊδεύουμε, θα το βρούμε μπροστά μας. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)

• Μην περιγελάς κανέναν, γιατί θα 'ρθει στο κεφάλι σου, θα το πάθεις. (Έυα Σαουλίδου)

• Να μην επιδοκιμάζουμε εκείνον που κοροϊδεύει τους άλλους. (Κλεόβουλος ο Ρόδιος)

• Η ειρωνεία είναι εξευγενισμένη προσβολή. (Αριστοτέλης)

• Καθημερινώς ατενίζουμε προς το Σταυρό του Κυρίου μας και μελετάμε τα πάθη Του. Γιατί όμως δε δείχνουμε υπομονή, ούτε στην παραμικρή περιφρόνηση που τυχόν μας κάνουν;

• Η ειρωνεία είναι το κεντρί των μικρών και των μοχθηρών ανθρώπων.

• Η ειρωνεία είναι το όπλο εκείνων που δεν έχουν όπλα.

• Όσοι τα έχουν όλα, εκτός από σένα Θεέ μου, γελάνε με εκείνους, που δεν έχουν τίποτα άλλο, παρά μονάχα Εσένα.

• Όσο πιο κατώτερος αισθάνεται κανείς, τόσο περισσότερο αισθάνεται την ανάγκη να υποβιβάζει τους άλλους.

• Κανείς δεν είναι τέλειος... Κανείς δεν τα βρίσκει εύκολα... Όλοι έχουν προβλήματα... Ποτέ δεν ξέρεις τι περνάει ο άλλος... Γι' αυτό σκέψου πριν αρχίσεις να κρίνεις και να διακωμωδείς τους άλλους, ότι ο καθένας έχει το δικό του μοναδικό πόλεμο...

• Το δέντρο που περιγελάς στον κήπο σου φυτρώνει.

• Η κοροϊδία συγχωρείται δυσκολότερα από την βρισιά.

• Ό,τι κοροϊδεύεις γρήγορα θα το λουστείς.

• Ό,τι περιγελάς έρχεται στο κεφάλι σου.

• Αναγελούμε 18 και μας γελούνε 1000.

• Η γιούχα και τα παλαμάκια είναι αδέλφια.

• Του κρεμάσανε κουδούνια στο λαιμό.


Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε