Περί Χριστουγέννων

 • Σήμερα γεννιέται, Αυτός που υπάρχει αιώνια και γίνεται αυτό, που ποτέ δεν υπήρξε! Είναι Θεός και γίνεται άνθρωπος! Γίνεται άνθρωπος και πάλι Θεός μένει! (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Η Ανάσταση του Χριστού είναι κατώτερη, από την Γέννηση Του. Διότι νεκροί που αναστήθηκαν υπήρξαν πολλοί και πριν από τον Χριστό. Κανένας όμως δεν γεννήθηκε από παρθένος... (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • O Χριστός εγεννήθη και ο Αδάμ ανεκλήθη·
  Ο Χριστός εγεννήθη και η Εύα της λύπης ελυτρώθη·
  Ο Χριστός εγεννήθη και ο δράκων ηφανίσθη·
  Ο Χριστός εγεννήθη και ο παράδεισος ανεκαινίσθη·
  Ο Χριστός εγεννήθη και ο διάβολος κατεκρίθη·
  Ο Χριστός εγεννήθη και ο άδης αλλοιώθη·
  Ο Χριστός εγεννήθη και η γη ανεκτίσθη·
  Ο Χριστός εγεννήθη και ο αήρ εκαθάρθη·
  Ο Χριστός εγεννήθη και ο ουρανός ηυφράνθη·
  Ο Χριστός εγεννήθη και ο Ιουδαϊσμός εμειώθη·
  Ο Χριστός εγεννήθη και ο Χριστιανισμός επυκνώθη·
  Ο Χριστός εγεννήθη και η συναγωγή εκαπνίσθη·
  Ο Χριστός εγεννήθη και η Εκκλησία ευωδιάσθη·
  Ο Χριστός εγεννήθη και το φως προσετέθη. (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Aλλά τι να πω ή πώς να μιλήσω; Γιατί με γεμίζει από κατάπληξη το θαύμα. O Παλαιός των Ημερών έγινε παιδί, εκείνος που κάθεται σε θρόνο ψηλό και μεγαλοπρεπή, τοποθετείται σε φάτνη, Ο απλησίαστος, Ο απέριττος, Ο ασύνθετος κι ασώματος τυλίγεται με ανθρώπινα χέρια, εκείνος που σπάζει τα δεσμά της αμαρτίας, τυλίγεται σε σπάργανα, επειδή αυτή είναι η θέλησή Του. Γιατί θέλει την ατιμία να την μεταβάλει σε τιμή, την αδοξία να την ενδύσει με δόξα, την κατάσταση της προσβολής να την μεταβάλει σε τρόπο αρετής. Γι' αυτό λοιπόν λαμβάνει το σώμα μου, για να χωρέσω εγώ μέσα μου το Λόγο Του. Kαι, αφού έλαβε το σώμα μου, μου δίνει το Πνεύμα Του, ώστε, δίνοντας Αυτός σε μένα και παίρνοντας από μένα, να μου προσφέρει το θησαυρό της αιώνιας ζωής. Παίρνει τη σάρκα μου, για να με αγιάσει. Mου δίνει το Πνεύμα Του, για να με σώσει... (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Κάντε ένα εκλεκτό δώρο στο θείο Βρέφος της Βηθλεέμ, με την απάρνηση των κοσμικών συναναστροφών και διασκεδάσεων. (Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)
 • Αλλοιώθηκε η γιορτή των Χριστουγέννων. Οι πιο πολλοί ασχολούνται με τα στολίδια και τα δώρα, την προετοιμασία φαγητών και γλυκών και η γιορτή εμπορευματοποιήθηκε, για να θησαυρίζουν κάποιοι. Ο Χριστός γεννήθηκε σε μια φάτνη και στην εορτή των Χριστουγέννων πρέπει να γεννηθεί στη δική μας φάτνη, την ψυχή μας. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Σήμερα (παραμονή Χριστουγέννων) γεννιέται ο Χριστός και άλλοι τραγουδάνε και χορεύουν σε τραπέζια και θυσιάζουν το βρέφος. (Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης)
 • Ο Κύριος επέλεξε έναν στάβλο, για να γεννηθεί. Επέλεξε δηλ. το ακρότατο περιθώριο, ώστε και στους πιο ακραίους του περιθωρίου να δώσει ελπίδα. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Δεν είναι αρκετό να εορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Πρέπει να τα βιώνουμε. (Παναγόπουλος)
 • Αυτοί που απορρίπτουν και δεν πιστεύον στον Χριστό, δεν δικαιούνται να βάλουν το χέρι τους και να πάρουν τον 13ο μισθό, τον μισθό των Χριστουγέννων. Διότι είναι ανακόλουθοι και παίρνουν από το Χριστό που δεν παραδέχονται, τα αγαθά που απορρέουν από τα Χριστούγεννα. Εκ των λόγων σου, θα σε κρίνω, (πονηρέ δούλε) λέει ο Κύριος και μόνο αυτή τους η χειρονομία, είναι ικανή να τους ταρταρώσει, εάν δεν μετανοήσουν. (Παναγόπουλος)
 • Αν μέσα στην ψυχή του ανθρώπου, υπάρχει ο ''θεός'' της μόδας, ο ''θεός'' της σαρκός, ο ''θεός'' του κόσμου, ο ''θεός του εγώ'', ο Χριστός ο Ναζωραίος, δεν γεννιέται στην ψυχή αυτή. Θα πεθάνουν οι άλλοι ''θεοί'', για να γεννηθεί Αυτός. Και για να πεθάνουν, εξάρταται από σένα και όχι από το Θεό. (Παναγόπουλος)
 • Είναι γνωστό αυτό που λέγεται πολύ συχνά τελευταία, πως «τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά» ή και το ακόμη χειρότερο πως «τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών»! Άρα τα Χριστούγεννα δεν είναι για τους μεγάλους, λες και ο Χριστός δεν ήρθε στη γη για όλους μας! Επιπλέον στηριζόμενοι απολύτως στην εμπορευματοποίηση και την εκκοσμίκευση των Χριστουγέννων θέλουν να τα υποβαθμίσουν σε... μια «ωραία» παιδική γιορτή που δεν έχει και πολύ διαφορά από παιδικό πάρτυ!!! Εξάλλου ως ένα τέτοιο μεγάλο πάρτυ παρουσιάζουν τα Χριστούγεννα στα παιδιά. Με δώρα, παιχνίδια, θέατρο, κλόουν, τον Άϊ Βασίλη, πολύ θέαμα με DVD κινουμένων σχεδίων και play station, στολισμένα έλατα, πλουσιότατα φαγητά κ.λπ.!!! Να γιατί τα παιδιά λένε: «Αγαπώ τα Χριστούγεννα, γιατί παίρνω πολλά παιχνίδια, δώρα, λέω τα κάλαντα και περνάω πολύ ωραία»! Ούτε λόγος να γίνεται για το πνευματικό νόημά τους. Οπότε τα παιδιά γαλουχούνται σ' έναν άλλο τρόπο ζωής, αυτόν της κατανάλωσης και της χλιδής, τον οποίο πρέπει να συνεχίσουν όταν μεγαλώσουν! Τότε το «πάρτυ» αυτό, θα αντικατασταθεί με το ρεβεγιόν στα νυχτερινά κάντρα και τον τζόγο στα καζίνα!!! Και επειδή όλοι θέλουμε κάπου μέσα μας να είμαστε παιδιά ή έστω νοσταλγούμε την παιδική μας ηλικία, μας παροτρύνουν ενδόμυχα κάπως έτσι και εμείς οι μεγάλοι να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα, σαν σε... παιδικό πάρτυ!!! (Δημητρακόπουλος)
 • Ο Χριστός δεν γεννιέται στην καρδιά ενός ανθρώπου, παρά μόνο όταν οι άλλοι ''θεοί'' πεθάνουν.
 • Αυτός που δεν έχει τα Χριστούγεννα στην καρδιά του, δεν θα τα βρει ποτέ κάτω από το δέντρο. Αν δεν γεννηθεί ο Χριστός στην καρδιά σου, δεν πρόκειται να κάνεις ποτέ Χριστούγεννα...
 • Κάθε φορά που δίνεις, έχεις Χριστούγεννα!
 • Μην ψάχνεις τα Χριστούγεννα σε χιόνια, σε στολίδια. Μην τα ψάχνεις σε δώρα και χοντρούς Αη-Βασίληδες. Σε στολισμένα δέντρα, σε τσάντες φορτωμένες δώρα, σε κόκκινα σκουφάκια. Σε τραγούδια, πανηγύρια, τραπέζια γεμάτα φαγητά. Μην ψάχνεις τα Χριστούγεννα γύρω σου. Δεν θα τα βρεις πουθενά. Γι' αυτό η μελαγχολία σου... Γι' αυτό χάνεται η χαρά, όταν τα φώτα σβήσουν. Όταν περάσουν οι γιορτές...
  Τα Χριστούγεννα είναι μέσα σου. Στην καρδιά σου. Το δέντρο σου το στόλισες, την καρδιά σου την στόλισες; Την καθάρισες; Την ετοίμασες να δεχτεί τον Χριστό; Ένιωσες το μήνυμα της γέννησης Του; Το άγγελμα της σωτηρίας μας; Την ελπίδα, την χαρά, την ενσάρκωση του Λόγου; Γι' αυτό σου λέω. Μην ψάχνεις τα Χριστούγεννα μέσα στον κόσμο. Ψάξε τον Χριστό. Ψάξε την καρδιά σου...
 • Τί συμβολίζει το δέντρο και τα στολίδια; Την ύπαρξή μας, την ψυχή μας. Και τα στολίδια τις αρετές: η υπομονή, η ευγένεια, η καλοσύνη, η ειλικρίνεια, η τιμιότητα, η αγνότητα, η προθυμία, η εργατικότητα, η συγνώμη, η αγάπη... και κάθε αρετή. Πώς θα σου φαινόταν ένα δέντρο που αντί για στολίδια θα είχε πάνω του σκουπίδια και βρωμιές; Αποτρόπαιο και σιχαμένο, έ;... Μήπως μερικές φορές αφήνουμε την καθημερινότητα να αφαιρεί από την καρδιά μας τον στολισμό της και να επιθέτει τα σκουπίδια των παθών και των αδυναμιών; Μικρότητες, ιδιοτροπίες, παραξενιές, το ψέμα, η κλοπή, η ζήλια, η αδικία, η ασπλαχνία, η ανηθικότητα, ο εγωισμός, η υπερηφάνεια, η κακία, η έλλειψη συγνώμης και τόσα άλλα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό που αναδύουν δυσοσμία πνευματική Και όμως Εκείνος έρχεται πάλι και ψάχνει τόπο να στήσει τη Φάτνη Του! Μήπως είναι καιρός για νοικοκυριό; Για γενική καθαριότητα; Ναι, είναι καιρός να κλείσουμε αυτές τις εκκρεμότητες. Με την μετάνοια και το φιλάνθρωπο μυστήριο της Εξομολογήσεως. Άμεσα. Τώρα, με την ευκαιρία αυτών των Χριστουγέννων. Μην αναβάλεις πάλι... Και ξεκίνα να στολίζεις γιατί άργησες! Με τα αληθινά στολίδια των αρετών και όχι τα ψεύτικα του εντυπωσιασμού και του καθωσπρεπισμού. Δεν πείθεις κανέναν μ' αυτά. Και θα διαπιστώσεις με την Θεία Κοινωνία, ότι το ωραιότερο και πολυτιμότερο στολίδι είναι ο ίδιος ο Κύριος! Και όταν το δέντρο θα το μαζέψεις μετά τις γιορτές στην αποθήκη, όμως η ψυχή θα παραμείνει στολισμένη για να έχουμε κατά τον ποιητή «αιώνια μέσα μας Χριστούγεννα»...
 • Τι δώρα θα κάνεις τώρα τα Χριστούγεννα; Όχι στους δικούς σου ή τους φίλους σου. Αλλά στον ίδιο το Χριστό!... Το σκέφτηκες άραγε αυτό; Να ένας κατάλογος με πλούσια δώρα: α) Οι Μάγοι προσέφεραν χρυσό στον Κύριο. Εσύ πρόσφερέ Του αγνότητα και αρετή β) Προσέφεραν εκείνοι λιβάνι. Πρόσφερέ Του εσύ πνευματικό λιβάνι, που είναι η καλή και θερμή προσευχή σου γ) Προσέφεραν εκείνοι σμύρνα. Πρόσφερε εσύ ταπεινοφροσύνη, ταπεινή καρδιά και ελεημοσύνη, έργα αγάπης προς τον πλησίον. Αν με τέτοια δώρα προσέλθεις τώρα τα Χριστούγεννα προς το Χριστό, τότε δε θα δώσεις μόνο δώρα. Θα πάρεις πολύ περισσότερα!... Θα σου δώσει ο ίδιος ο Κύριος μεγάλο, ακριβό, πολύτιμο δώρο. Τον ίδιο τον Εαυτό Του! Θα έλθει το πανάγιο Βρέφος στην καθαρή και ενάρετη καρδιά σου με το Σώμα και το Αίμα Του και θα σου φέρει μαζί με αυτά και όλες τις ευλογίες Του. Δώσε Του με όλη σου την καρδιά τα δώρα σου. Καιθαδειςτιθασουχαρίσει!...
 • Την Άγια νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός μην περιμένεις να φανεί τ΄αστέρι

αν της αγάπης δεν σ΄ελάμπρυνε το Φως στην Βηθλεέμ κανείς δεν θα δε φέρει...

Μην περιμένεις τ΄άστρο να φανεί στην φάτνη και να ψάλλουν οι αγγέλοι

από τα πάθη σου αν δεν έχεις λυτρωθεί και αν στην ψυχή σου αυτό δεν ανατέλλει...

***