Περί σκανδαλισμού

 • Ος δ' αν σκανδαλίση ένα των μικρών τούτων των πιστευόντων εις εμέ, συμφέρει αυτώ ίνα κρεμασθή μύλος ονικός εις τον τράχηλον αυτού και καταποντισθή εν τω πελάγει της θαλάσσης. [Όποιος γίνει αφορμή, να σκανδαλίσει έναν από τους μικρούς αυτούς που πιστεύουν σ' Εμένα, τον συμφέρει να κρεμαστεί μυλόπετρα γύρω από τον τράχηλό του και να καταποντιστεί στο πέλαγος της θάλασσας.] (Κατά Ματθαίον 18,6 και Κατά Μάρκον 9,42 και Κατά Λουκάν 17,2)
 • Και αν ακόμη διαπράξει κανείς μεγάλα αμαρτήματα, τα κάνει όμως αυτά κρυφά και χωρίς να σκανδαλίσει κανέναν, τιμωρείται λιγότερο από εκείνον, που διέπραξε μεν μικρότερα αμαρτήματα, ωστόσο τα διέπραξε με παρρησία και σκανδάλισε πολλούς. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Τί είναι τα σκάνδαλα; Είναι τα εμπόδια του ορθού δρόμου της ζωής. Όποιος όμως γνωρίζει τις Γραφές όπως πρέπει, δεν σκανδαλίζεται από όσα γίνονται. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Όποιος γνωρίζει τις Γραφές όπως πρέπει να τις γνωρίζει, δεν σκανδαλίζεται από όσα γίνονται. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Να μη σκανδαλίζουμε τον πλησίον. Γιατί ο βίος μας, ακόμη και αν είναι πάρα πολύ ορθός, αν σκανδαλίζει τους άλλους, κατέστρεψε το παν. Και πώς είναι δυνατόν, να σκανδαλίσει ο ορθός βίος; Όταν συναναστρεφόμαστε μ' αυτούς που δεν ζουν ορθά, ακόμα και αν εμείς δεν βλαφτούμε από την επαφή αυτή, ωστόσο θα αποκτήσουμε κακή φήμη και θα σκανδαλίσουμε τους άλλους. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Αν σκανδαλιστεί ένας ειδωλολάτρης, από τον δικό σου άτακτο βίο, θα υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά. Να γιατί ο κακός βίος των λεγομένων "Χριστιανών", προκαλεί μυριάδες βλασφημίες. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Αν δεις κάποιον να βλάπτεται από ενέργειά σου, συγκράτησε τον εαυτόν σου και ας μην κάνεις εν προκειμένω, χρήση της ελευθερίας σου. Αν δω, ότι κάτι που έχω δικαίωμα να κάνω, σκανδαλίζει τον άλλον, αποφεύγω να το κάνω. Και αυτό όχι μόνο για μία ή δύο μέρες, αλλά σε όλη τη ζωή μου. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Όταν εμποδιζόμαστε να κάνουμε εκείνα που αρέσουν στον Θεό, με την σκέψη ότι κάποιοι θα σκανδαλιστούν, πρέπει να τους λαμβάνουμε αυτούς υπόψη, ή να αδιαφορούμε; Νομίζω να αδιαφορούμε. Μήπως, για να μην σκανδαλίζονται εκείνοι, θα πρέπει εμείς να ερχόμαστε σε αντίθεση με τον Θεό, να γινόμαστε εχθροί Του και να μην εφαρμόζουμε το θέλημά Του; Να εγκαταλείπουμε όλα εκείνα που αρέσουν σ' Αυτόν; Αν, όταν μιλώ και ελέγχω εκείνους που μεθούν, κάποιος σκανδαλίζεται, τότε πρέπει εγώ να σταματήσω το κήρυγμα και τον έλεγχο; (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Όσον μεγάλο μισθό έχουν να λάβουν, εκείνοι που διορθώνουν τους αδελφούς τους, άλλη τόση μεγάλη καταδίκη έχουν να υποστούν, όσοι σκανδαλίζουν τους άλλους. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Κάθε πλάνη, αίρεση, κακία και αμαρτία και κάθε παράβαση της εντολής του Θεού, όπου γίνει φανερά, λέγεται και είναι σκάνδαλο. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Εάν κάποιος ελάττωμα του αδελφού σου σε σκανδαλίσει, μην αναπαυτεί ποτέ, ούτε να δώσεις ύπνο στα μάτια σου, έως ότου το διώξεις από την καρδιά σου, με όλη σου την δύναμη! (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Δεν έχουμε αγάπη, γι' αυτό δεν νιώθουμε όλους τους ανθρώπους αδελφούς μας και σκανδαλιζόμαστε από την ζωή τους. Όλοι είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και είμαστε μεταξύ μας αδέλφια, γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού. Εάν το νιώσουμε αυτό, θα πονάμε για όσους ζουν μέσα στην αμαρτία και δεν θα μας σκανδαλίζει η αμαρτωλή ζωή τους, αλλά θα προσευχόμαστε γι' αυτούς. Άρα, αν σκανδαλιζόμαστε, το κακό βρίσκεται μέσα μας· δεν είναι έξω από εμάς. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Να λέμε στον εαυτό μας, όταν σκανδαλίζεται: «Εσύ πόσους σκανδαλίζεις; Για όνομα του Θεού, να μην ανέχεσαι τον αδελφό σου; Εσένα πώς σε ανέχεται ο Θεός με τόσα που κάνεις;». (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Το αθώο μωρό, όλο αθώα τα βλέπει και όλοι σαν Αγγελούδι το βλέπουν, ακόμη και γυμνό να είναι, διότι είναι ντυμένο με την Θεία Χάρη της αθωότητας. Ενώ οι μεγάλοι στην ηλικία, εάν δεν εξαϋλωθούν λίγο με την άσκηση, για να έρθει η Θεία Χάρη της αθωότητας και λίγο γυμνοί να είναι, πολύ σκανδαλίζουν τους σαρκικούς ανθρώπους και πολύ άσχημοι φαίνονται στους πνευματικούς ανθρώπους. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όταν καθαριστεί η καρδιά, κατοικεί μέσα της ο Χριστός και ούτε σκανδαλίζουν τότε οι άνθρωποι, ούτε σκανδαλίζονται, αλλά μεταδίδουν Χάρη και ευλάβεια. Ο άνθρωπος που προσέχει και διατηρεί την πνευματική του καθαρότητα, διατηρεί και την Θεία Χάρη. Έτσι βλέπει τα πάντα καθαρά, αλλά και τα ακάθαρτα τα αξιοποιεί. Τα κάνει και αυτά καλά στο πνευματικό του καλό εργοστάσιο. Τα άχρηστα χαρτιά τα κάνει καθαρές χαρτοπετσέτες, κόλλες, τετράδια κ.λπ., τα σπασμένα μπρούντζα τα κάνει κηροπήγια και μανουάλια κ.λπ. Αντίθετα, ο άνθρωπος που δέχεται την πονηριά και σκέφτεται πονηρά και τα καλά τα μετατρέπει στο κακό, όπως το εργοστάσιο που κάνει πολεμικό υλικό και το χρυσάφι το κάνει σφαίρες και κάλυκες κανονιού, γιατί έτσι είναι φτιαγμένες οι μηχανές του. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όταν κανείς δεν μπορεί να τους αποφύγει τελείως αυτούς τους σκανδαλοποιούς ανθρώπους, να προσπαθεί τουλάχιστον να αποφεύγει τα πολλά λόγια, για να έχει λιγότερα σκάνδαλα απ' αυτούς. Δεν έχει σημασία, εάν μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κακότητα, αλλά απλή επιπολαιότητα, διότι και αυτοί με την επιπολαιότητά τους, πάλι δημιουργούν σκάνδαλα. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όσο μπορούμε, να προσέχουμε να μην δίνουμε εμείς αφορμές και δημιουργούνται άσχημες καταστάσεις. Να μην ανοίγουμε χαραμάδες στον πονηρό, γιατί οι ψυχές που έχουν βλαμμένο λογισμό βλάπτονται και αφορμή ζητάνε να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους. Έτσι από την μία χτίζουμε και από την άλλη γκρεμίζουμε. Π.χ. έρχονται μερικοί να μου φιλήσουν το χέρι και τους χτυπάω ελαφρά στο κεφάλι. Ο άλλος το βλέπει και λέει: 'Τους ευλογεί, ενώ είναι μοναχός! Τί είναι αυτός;''. Δεν φταίνε αυτοί, εγώ φταίω που δεν πρόσεξα και δεν πρέπει να το ξανακάνω. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όταν βλέπουμε κάτι άσχημο, να το σκεπάζουμε και όχι να το διαπομπεύουμε. Δεν είναι σωστό να γίνονται γνωστά τα ηθικά παραπτώματα. Ας υποθέσουμε, ότι στον δρόμο υπάρχει μια ακαθαρσία. Ένας συνετός άνθρωπος, αν περάσει από εκεί, θα πάρει μια πλάκα και θα την σκεπάσει, για να μην προξενει αηδία. Ένας ασύνετος όμως, αντί να την σκεπάσει, μπορεί να αρχίσει να την ανακατεύει και να σκορπίσει περισσότερο την δυσωδία της. Έτσι, και όταν αδιάκριτα δημοσιοποιούμε τις αμαρτίες των άλλων, προξενούμε μεγαλύτερο κακό. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα γίνονται από τιποτένια πράγματα. Στους πνευματικούς ανθρώπους, δεν υπάρχουν σοβαρές αφορμές για σκάνδαλα. Από τα μικρά παίρνει ο διάβολος αφορμή. Τσακίζει τον άνθρωπο ψυχικά με κάτι χαζά, παιδικά πράγματα, οπότε κάνει την καρδιά του, όπως εκείνος θέλει και μένει μετά κανείς ένα κούτσουρο. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Μια φορά σκανδαλίστηκαν μερικοί που ήρθαν εκεί στο Καλύβι. Ήταν κάποιος που τον κατάφεραν με πολλή δυσκολία οι δικοί του, να έρθει να συζητήσουμε και τον δέχθηκα με πολλή χαρά. Τον ασπάστηκα, του έδωσα κομποσχοίνι, εικονάκια. Οι άλλοι παρεξηγήθηκαν: «Εμάς ο Γέροντας, είπαν, ούτε μας έδωσε σημασία». Αυτός ο καημένος ήταν άσωτος· εγώ ήξερα λεπτομέρειες από την ζωή του. Έφυγε μετά άλλος άνθρωπος. Χίλιες φορές να σκανδαλιστούν οι άλλοι. Δεν μπορείς, για να αναπαύσεις τον έναν με μία εξήγηση, να καταστρέψεις τον άλλον. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Κάθετι που είναι αντίθετο στο θέλημα του Κυρίου, είναι σκάνδαλο. (Μέγας Βασίλειος)
 • Είναι μακάριος ο άνθρωπος που δεν σκανδάλισε τον πλησίον του σε κανένα πράγμα, γιατί ο μισθός του θα είναι μεγάλος στους Ουρανούς. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)
 • Ας παρατηρήσουμε αδελφοί, τη ζωή του Ιησού Χριστού και θα δούμε, ότι ο Κύριος ποτέ δεν σκανδαλίστηκε, με τους αμαρτωλούς, όσο βαριές και αν ήταν οι αμαρτίες τους. Επίσης σε ολόκληρο το Ευαγγέλιο, δεν βρίσκουμε περίπτωση σκανδαλισμού των Αγίων Αποστόλων. Αντίθετα οι Φαρισαίοι σκανδαλίζονταν συνέχεια με τον καθένα, σκανδαλίζονται ακόμα και με τον Ίδιο τον σαρκωμένο Θεό τόσο, που Τον καταδικάζουν σαν εγκληματία και τον παραδίνουν σε ατιμωτικό Σταυρικό θάνατο. Απ' αυτό και μόνο καταλήγουμε στο συμπέρασμα, πως η τάση μας να σκανδαλιζόμαστε, είναι βαριά αρρώστια της ψυχής και είναι χαρακτηριστικό των φαρισαίων ανθρώπων... (Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ)
 • Σκανδαλίζονται, όσοι έχουν ακόμα μέσα τους ζωντανό τον παλαιό Αδάμ δηλ. τον αμαρτωλό άνθρωπο, έστω και εάν καλοπροαίρετα επιζητούν την σωτηρία τους. Ο σκανδαλισμός είναι συνέπεια της παρατηρήσεως των αμαρτημάτων του πλησίον, με μάτια αρρωστημένα, που μεγαλοποιούν τρομερά τα αμαρτήματα αυτά. Ο σκανδαλισμός είναι γέννημα της φιλαυτίας. Με δοκάρι παρομοίασε ο Κύριος αυτήν την αρρώστια, συγκρίνοντάς την με τα φανερά αμαρτήματα του πλησίον, τα οποία τα παρομοίασε με ασήμαντο σκουπιδάκι. (Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ)
 • Το κύριο χαρακτηριστικό του υποκριτή είναι ο σκανδαλισμός. Και το πρώτο βέλος που ρίχνει ο υποκριτής μετά τον σκανδαλισμό του, εναντίον του πλησίον, είναι η κατάκριση. Στους πιο κακοπροαίρετους, ο σκανδαλισμός είναι συχνά προσποιητός, επίπλαστος. Είναι μια έγκαιρα επινοημένη πρόφαση με εντυπωσιακή ευλογοφάνεια, για ένα έγκαιρα προετοιμασμένο έγκλημα. (ΆγιοςΙγνάτιοςΜπριαντσιανίνωφ)
 • Εμείς να κάνουμε αυτό που νομίζουμε, ότι είναι το σωστό και αυτό που μας λέει η συνείδησή μας, προσέχοντας να μην σκανδαλίσουμε τους άλλους. Αν κάποιοι σκανδαλιστούν γι' αυτό, δεν φέρουμε ευθύνη, ούτε και μπορούμε να αρέσουμε και σε όλους. (ΙερομόναχοςΧρυσόστομοςΣταυρονικητιανός)
 • Αυτός που σκανδαλίζεται είναι φίλαυτος, αμετανόητος και δεν έχει συναίσθηση, του ποιός είναι. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Αυτός που σκανδαλίζεται με τα σφάλματα των άλλων, είναι ψεύτης - υποκριτής ή έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτόν του. (π.ΒαρνάβαςΓιάγκου)
 • Ο άνθρωπος του Θεού, δεν σκανδαλίζεται και είναι επιεικής προς τους άλλους. Ακούει για εγκλήματα και θεωρεί τον εαυτόν του χειρότερο εγκληματία. (π. ΒαρνάβαςΓιάγκου)
 • Το να προσέξει κανείς, να μην σκανδαλίσει την συνείδηση του πλησί­ον, γεννάει την ταπεινοφροσύνη. (Είπε Γέρων)
 • Όταν ο άνθρωπος γίνεται αιτία σκανδαλισμού, τότε ακυρώνει όλα τα καλά έργα που έχει κάνει στην ζωή του. Αυτοί που βάζουν στα περιοδικά, στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις πράγματα που σκανδαλίζουν και δημιουργούν εκμαυλισμό προς την αμαρτία, τους περιμένει ειδική κόλαση... (Παναγόπουλος)
 • Αν εσύ με δώσεις ένα ποτήρι δηλητήριο και εγώ το πιώ, ποιός θα δικαστεί; Εγώ που το ήπια ή εσύ που με το έδωσες; (Παναγόπουλος)
 • Σκανδαλίζονται οι άνθρωποι εκείνοι, που είναι άοπλοι, που δεν έχουν Χριστό πάνω τους και δεν βιώνουν την μυστηριακή ζωή. Αυτοί ομοιάζουν με τον αδύναμο εκείνο οργανισμό, που με την παραμικρή επιδημία, πλήττεται και αρρωσταίνει. Οι πνευματικά ''δυνατοί'' άνθρωποι, δεν σκαναδαλίζονται. (Παναγόπουλος)
 • Οι άνθρωποι που σκανδαλίζονται, από τα ανακόλουθα γεγονότα που συμμβαίνουν στον κόσμο και λένε: ''Πού είναι ο Θεός; Πού είναι η δικαιοσύνη Του; Εγώ πάω με το σταυρό στο χέρι και δεν μπορώ να χορτάσω ψωμί και ο άλλος είναι κατεργάρης και έχει ένα σωρό, ζει και βασιλεύει'', δεν έχουν Χάρη Πνεύματος Αγίου, για να μπορέσουν να διακρίνουν και να μην σκανδαλίζονται. (Παναγόπουλος)
 • Μπορεί κάποιος να εφαρμόζει 999 πράγματα σωστά και ο άλλος από το ένα που δεν κάνεις σωστά, να σκανδαλιστεί και να βρει αφορμή να σε κατηγορήσει εσένα και την πίστη σου, αναπαύομενος (και μένοντας) ο ίδιος στην πλάνη του. Χρειάζεται πολύ προσοχή! (Παναγόπουλος)
 • Μερικοί άνθρωποι που νηστεύουν, έχουν παρεξηγήσει την εντολή του Κυρίου, περί αποφυγής επιδείξεως της νηστείας και όταν βρεθούν με άλλους που δεν τηρούν την νηστεία, καταλύουν και αυτοί. Δικαιολογούνται, λέγοντας: ''Έφαγα κρέας, παρότι ήταν Παρασκευή, για να μην τους σκανδαλίσω''. Πρέπει βέβαια να προσέχουμε πολύ, να μην σκανδαλίζουμε τους συνανθρώπους μας, αλλά ο σκανδαλισμός αυτός τον οποίο πρέπει να αποφεύγουμε, είναι εκείνος που προέρχεται από την παράβαση των Νόμων του Θεού και όχι από την εφαρμογή τους. Σκανδαλισμός είναι, όταν γίνεσαι εμπόδιο στον άλλον να πάει στον δρόμο του Θεού και όχι όταν τον διαφωτίζεις, ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό. (Παναγόπουλος)
 • Όχι μόνο ο σκανδαλοποιός κολάζεται, εάν δεν μετανοήσει και διορθωθεί, αλλά και οι σκανδαλιζόμενοι γίνονται υπόδικοι κολάσεως, αν δεν φεύγουν από τους σκανδαλοποιούς, κατά την εντολήν του Κυρίου. (Νικηφόρος Θεοτόκης)
 • Όταν σκανδαλίζεσαι στην Εκκλησία, να κλείνεις τα μάτια σου, διότι οι αρνητικές εικόνες θα σε επηρεάσουν δυσμενώς. Πες στον εαυτό σου, ότι είσαι χειρότερος από όλους. Τα λόγια που λέει ο παπάς, όσο αμαρτωλός και νά 'ναι, είναι λόγια Χριστού και παίρνεις ευλογία. Και στον πιο παράφωνο παπά και στον πιο παράφωνο ψάλτη αν βρεθείς, πες μέσα σου εδώ, είναι ο Παράδεισος... Άνοιξε ο Παράδεισος! (Κατερίνα Ζέρβα)
 • Με σκανδαλίζει περισσότερο η σιωπή των καλών, παρά η κακία των κακούργων. (Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ)
 • Άλλος ανάβει τη φωτιά και άλλος την ανεμίζει.
 • Ένας μισομεθυσμένος οδηγός αυτοκινήτου πάτησε στο δρόμο ένα παιδί. Αντί να σταματήσει και να το παραλάβει στο αυτοκίνητό του και να το οδηγήσει στο νοσοκομείο, εξαφανίστηκε τρέχοντας.
  Ποιά ήταν όμως η έκπληξη και η αγωνία του, όταν την άλλη μέρα διάβασε στις εφημερίδες, ότι το παιδί που πάτησε ήταν το δικό του...!!!
  Και εμείς πόσες φορές με την διαγωγή μας σκανδαλίζουμε τον πλησίον μσς και φεύγουμε αδιάφοροι...
  Και όμως οπλησίονμαςείναιοαδερφόςμας!
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!