Περί δυσκολιών

 • Όταν κάνουμε συνέχεια προσευχή, θα μας φωτίζει ο Θεός τι να κάνουμε κάθε φορά και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Θα το λέει ο Θεός μέσα μας. Θα βρίσκει τρόπους ο Θεός. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Ο άνθρωπος που έχει δώσει την καρδιά του στο Χριστό δεν υποφέρει, όσες δυσκολίες και να του συμβούν. Χαίρεται, είναι γεμάτος εσωτερική χαρά. Είναι δραστήριος, προσεκτικός. Δεν κάνει λάθη, ζημιές. Το μυαλό, τα χέρια, τα πόδια, όλα κινούνται από τη Χάρη του Θεού. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Μη φοβάσαι τις δυσκολίες. Να τις αγαπάς, να ευχαριστείς το Θεό γι' αυτές. Κάποιο άγιο σκοπό έχουν για την ψυχή σου... (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Εάν μας δει ο Θεός να δεχόμαστε τα παρόντα δυσάρεστα με ευγνωμοσύνη, ή θα απομακρύνει τα λυπηρά, ή θα μας αμοίψει με τα μεγάλα στεφάνια της υπομονής. (Μέγας Βασίλειος)
 • Στις δυσκολίες δίνει εξετάσεις ο άνθρωπος. Εκεί φαίνεται αν έχει πραγματική αγάπη, θυσία. Και όταν λέμε θυσία, εννοούμε ότι την ώρα του κινδύνου δεν υπολογίζει τον εαυτόν του και σκέφτεται τους άλλους. Βλέπεις και η παροιμία λέει «ο καλός φίλος στην ανάγκη φαίνεται». Θεός φυλάξοι αν λ.χ. τώρα έπεφταν βόμβες, θα φαινόταν ποιός σκέφτεται τον άλλον και ποιός τον εαυτόν του. Όποιος όμως έχει μάθει να σκέφτεται μόνο τον εαυτόν του, σε μια δυσκολία πάλι τον εαυτόν του θα σκέφτεται και ο Θεός, δεν θα τον σκέφτεται αυτόν τον άνθρωπο. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Καλύτερα να δυσκολευτείς εσύ, παρά να δυσκολευτεί ο άλλος εξαιτίας σου. Αυτή η δυσκολία σου, θα φέρει την ευλογία του Θεού. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Να είστε με τον Χριστό, να ζείτε σύμφωνα με τις εντολές Του και να προσεύχεστε για να έχετε Θείες δυνάμεις και να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες. Σήμερα, για να μπορέσει ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που συναντά, πρέπει να έχει μέσα του τον Χριστό, από Τον οποίο θα παίρνει Θεία παρηγοριά, για να έχει κάποια αυταπάρνηση. (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Αν βρεθούμε και εμείς σε δυσκολία και δεν την αντιμετωπίσουμε πνευματικά, τότε θα πουν οι κοσμικοί για εμάς: «Πού είναι η προσευχή σας; Λέτε ότι προσεύχεστε, αλλά τί κάνετε;». Γινόμαστε ρεζίλι. (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Σήμερα, για να μπόρεσει ο άνθρωπος να αντιμετώπισει τις δυσκολίες που συναντά, πρέπει να έχει μέσα του τον Χριστό, από τον Οποίο θα παίρνει Θεία παρηγοριά, για να έχει κάποια αυταπάρνηση. Αλλιώς σε μια δύσκολη στιγμή τί θα γίνει; Διάβασα κάπου ότι ο Αβδούλ-Πασάς (διοικητής της Θεσσαλονίκης τα έτη 1821-1823), είχε πάρει πεντακόσιους νέους από το Άγιο Όρος. Άλλοι από αυτούς ήταν δόκιμοι και άλλοι είχαν πάει εκεί, για να κρυφτούν. Τότε φαίνεται με την Επανάσταση κατέφευγαν στο Άγιον Όρος, για να γλυτώσουν, επειδή οι Τούρκοι μάζευαν νέα παιδιά, να τα κάνουν Γενίτσαρους. Ο Αβδούλ-Πασάς τους νέους που έπαιρνε, αν δεν αρνιόνταν τον Χριστό, τους κρεμούσε στον Πύργο, στην Ουρανούπολη. Από τόσους που πήρε από το άγιον Όρος μόνον πέντε μαρτύρησαν, ενώ οι άλλοι αρνήθηκαν τον Χριστό και έγιναν Γενίτσαροι. Χρειάζεται παλληκαριά• δεν είναι παίξε-γέλασε. Αν έχει κανείς κακομοιριά, φιλαυτία, δεν έχει Θεϊκή δύναμη μέσα του, και τότε πώς να αντιμετωπίσει μια τέτοια δυσκολία; (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Δύσκολα χρόνια!... Θα περάσουμε τράνταγμα. Ξέρετε τι θα πει τράνταγμα; Αν δεν έχετε λίγη κατάσταση πνευματική, δεν θα αντέξετε. Θεός φυλάξοι, θα φτάσουμε να έχουμε ακόμη και άρνηση πίστεως. Κοιτάξτε να αδελφωθείτε, να ζήσετε πνευματικά, να γαντζωθείτε στον Χριστό. Σφιχτείτε λιγάκι. Βλέπω τι μας περιμένει, γι' αυτό πονάω. Μην αφήνετε τον εαυτό σας χαλαρό. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Η στέρηση πολύ βοηθάει. Όταν στερούνται κάτι οι άνθρωποι, τότε μπορούν να αναγνωρίσουν την αξία του. Όσοι στερούνται με επίγνωση, με διάκριση, με ταπείνωση, για την αγάπη του Χριστού, αισθάνονται την πνευματική χαρά. Αν π.χ. κάποιος πει, «δεν θα πιώ νερό σήμερα, γιατί ο τάδε είναι άρρωστος, Θεέ μου, δεν μπορώ να κάνω τίποτε περισσότερο» και το κάνει, ο Θεός θα τον ποτίσει όχι με νερό, αλλά με λεμονάδα πνευματική, με Θεϊκή παρηγοριά. Τους ταλαιπωρημένους, μία παραμικρή βοήθεια να τους προσφέρη κανείς, έχουν πολλή ευγνωμοσύνη. Σήμερα οι πιο πολλοί δεν στερούνται, γι' αυτό δεν έχουν φιλότιμο. Αν δεν κοπιάζει κανείς, δεν μπορεί να εκτιμήσει και τον κόπο των άλλων. Τί νόημα έχει λ.χ. να ζητάς επάγγελμα άνετο, να βγάζεις χρήματα και μετά να ζητάς ταλαιπωρία; Οι Σουηδοί, που παίρνουν για όλα επίδομα από το κράτος και δεν κοπιάζουν, γυρίζουν στους δρόμους. Κοπιάζουν για τον αέρα, νιώθουν άγχος, γιατί έχουν εκτροχιαστεί πνευματικά, όπως οι ρόδες, που όταν βγουν από τον άξονα, τρέχουν στον δρόμο χωρίς σκοπό και καταλήγουν στον γκρεμό... (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Ό,τι και να κάνουμε, ταπείνωση - αγάπη - αρχοντιά χρειάζεται. Τα πράγματα είναι απλά. Εμείς τα κάνουμε δύσκολα... (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Όταν είναι κανείς ευαίσθητος και βρεθεί σε ένα σκληρό περιβάλλον και του κάνουν την ζωή μαύρη, πώς να αντέξει; Ή πρέπει να βρίζει κ.λπ. ή να φύγει. Αλλά και να φύγει δεν μπορεί, γιατί χρειάζεται να ζήσει. Του λέει το αφεντικό: ''Σου έχω εμπιστοσύνη, γιατί δεν κλέβεις, πρέπει όμως να βάζεις και σάπια ανάμεσα στα καλά. Μέσα στις καλές μπάλες τριφύλλι, πρέπει να βάλεις και λίγες χωνεμένες''! Τον βάζει και διευθυντή, για να τον κρατήσει, πρέπει όμως να κάνει και έτσι, γιατί αλλιώς θα τον πετάξει από την δουλειά. Μετά ο καημένος δεν κοιμάται, αρχίζει τα χάπια. Ξέρετε τι τραβάνε οι καημένοι οι άνθρωποι; Τι δυσκολίες, τι εκβιασμούς συναντούν πολλοί στις δουλειές τους από τους προϊσταμένους; Τους κάνουν την ζωή μαύρη. Να παρατήσουν την δουλειά; Έχουν οικογένεια. Να καθίσουν; Βάσανα. Μπρος βαθύ και πίσω ρέμα και τα δύο στενά. Πάει να σκάσει κανείς. Κάνει υπομονή, παλεύει. (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Στα δύσκολα χρόνια δημιουργείται μια αδελφοσύνη πολύ δυνατή. Στον πόλεμο δύο χρόνια ζήσαμε μαζί οι στρατιώτες στην διλοχία και ήμασταν περισσότερο δεμένοι και από αδέλφια, επειδή ζήσαμε όλοι μαζί τις δυσκολίες, τους κινδύνους. Ήμασταν τόσο συνδεδεμένοι, που έλεγε ο ένας τον άλλον «αδελφό». Ήταν κοσμικοί άνθρωποι, με κοσμικά φρονήματα και όμως δεν ήθελε να χωριστεί ο ένας από τον άλλον. Ούτε Ευαγγέλιο είχαν διαβάσει, ούτε πνευματικά βιβλία. Είχαν την απλή κοσμική μόρφωση, αλλά είχαν το μεγαλύτερο από όλα, την αγάπη. (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Μην χάνεις την ελπίδα σου στις δυσκολίες και ν' αναμένεις την βοήθεια του Θεού. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Όσο τα εμπόδια είναι μεγαλύτερα, τόσο πιο πολλή αξία έχει ο θρίαμβος της αρετής. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Οι θλίψεις και οι δυσκολίες της ζωής είναι σαν την ακόνη. Μας τροχίζουν... Γι' αυτό οι φτωχοί, ως επί το πλείστον, είναι πιο συνετοί από τους πλούσιους, επειδή ακριβώς δέχονται πλήγματα και κραδασμούς από τα κύματα της ζωής... Το σίδερο, όταν παραμένει πεταμένο κάτω, φθείρεται. Όταν όμως δουλεύεται, λάμπει! Έτσι και η ψυχή όταν κινείται. Και κίνηση της ψυχής είναι οι δυσκολίες της. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Κατανοείστε, ότι η θλίψη είναι φθαρτή και πρόσκαιρη, ενώ οι αμοιβές είναι συνεχείς και αιώνιες. Γι' αυτό ας υπομείνετε τα πάντα με γενναιότητα, χωρίς να κλονίζεστε από τις δυσκολίες που σας συμβαίνουν. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Και τα εύκολα και υποφερτά θα μας φανούν δύσκολα, αν είμαστε νωθροί και οκνηροί. (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Να μην λυπάσαι, όταν συναντάς στενοχώριες και δυσκολίες στη ζωή σου, γιατί όλα αυτά γίνονται κατά παραχώρηση Θεού, για την ψυχική σου ωφέλεια. Ακόμη ούτε τον θάνατο να φοβάσαι. Γιατί βλέποντας ο Θεός την υπομονή σου, θα σε βοηθήσει να φτάσεις στην νίκη, εκεί όπου θ΄απολαύσεις τα αιώνια αγαθά, που ετοίμασε για κείνους που Τον αγαπούν αληθινά. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)
 • Τί λες άνθρωπε; Στον Ουρανό θέλεις να ανέβεις και να κληρονομήσεις την Βασιλεία του Θεού και την ανάπαυση της εκεί μακαριότητας και ρωτάς αν έχει δυσκολίες ο δρόμος; (ΆγιοςΙσαάκοΣύρος)
 • Παρότι ο Κύριός μας απαρίθμησε τις πολλές δυσκολίες που θα βρουν, όσοι Τον ακολουθούν πιστά, στο τέλος δεν τους αφήνει χωρίς παρηγοριά. Δίνει νόημα στα βάσανά τους και δεν τους εγκαταλείπει στο σκοτάδι. Λέει ξεκάθαρα: «ο δε υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεται». Ο ίδιος έχει εν πολλοίς αποκαλύψει, ποιά ευλογία αναμένει όσους υπομείνουν μέχρι τέλους! (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)
 • Έγινε δύσκολη η ζωή, επειδή οι άνθρωποι την μπέρδεψαν με τα σοφίσματά τους, επειδή αντί να απευθύνονται στην βοήθεια του Θεού, άρχισαν να απευθύνονται στην λογική τους και να βασανίζονται σ' αυτήν και μόνο. (Άγιος Ανατόλιος της Όπτινα)
 • Όσοι λένε την ευχή του Ιησού (''Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με''), αυτοί θα ξεπεράσουν όσα έρχονται με την βοήθεια του Θεού. (ΓέρονταςΕφραίμτης Αριζόνας)
 • Όταν βρεθείς σε δύσκολες στιγμές, το «Πιστεύω» να λες. Αργά και να το αισθάνεσαι. Κάθε μία λέξη του, να φθάνει βαθιά στην καρδιά σου, όχι τυπικά και ξηρά. Εγώ, το λέγω πολλές φορές την ημέρα, 5-6 και περισσότερες... (Γέροντας Ιερώνυμος της Αιγίνης)
 • Ο άνθρωπος που δεν έχει (πιστεύει) Χριστό, τα βλέπει όλα δύσκολα και σκοτεινά. (ΓέρονταςΑμφιλόχιοςΜακρής)
 • Αυτά που μας φαίνονται άσχημα, αυτά αφήνουν στη ψυχή μας περισσότερο κέρδος, όταν τα υπομένουμε χωρίς γογγυσμό. (ΓέρονταςΙωσήφο Ησυχαστής)
 • Οι δυσκολίες μας συμβαίνουν, για να μάθουμε να είμαστε υπομονετικοί και ανεκτικοί σε όλα τα πράγματα. (ΓερόντισσαΘεοσέμνη, ΚαθηγουμένηΙ.Μ. ΧρυσοπηγήςΧανίωνΚρήτης)
 • Να καταλάβουμε, ότι είμαστε αγαπητοί στο Θεό, όταν μας δίνει δύσκολο έργο, μια δύσκολη αποστολή. Είμαστε αγαπητοί στον Θεό, όταν έχουμε πολλές δυσκολίες στη ζωή μας. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Οι διάφορες δυσκολίες και αποτυχίες που μας συμβαίνουν, είναι το φάρμακο που μας δίνει ο γιατρός, δηλαδή η Πρόνοια του Θεού. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Με την προσευχή και την ταπείνωση, οι δυσκολίες μεταποιούνται σε ευλογίες. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Είναι δυσκολότερο να κρατήσεις κάτι καλό που απέκτησες, παρά να το αποκτήσεις. (Δημοσθένης)
 • Τρία πράγματα είναι τα δυσκολότερα: α) Να κρατά κανείς τα μυστικά β) να διαθέτει επωφελώς τις ελεύθερες ώρες του και γ) να μπορεί να υποφέρει τις αδικίες. (Χίλων)
 • Όσο πιο μεγαλη η τρικυμία, τόσο πιο ψηλά πρέπει να στέκει ο καπετάνιος. (Τσάτσος)
 • Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία... (Καρλ Γιούνγκ)
 • Δεν ξέρει τη δύναμή του αυτός που δεν έχει γνωρίσει δυσκολίες. (Τζόνσον)
 • Η αντιξοότητα δημιουργεί ανθρώπους και η ευημερία δημιουργεί τέρατα. (Ουγκώ)
 • Ο έξυπνος άνθρωπος θα βρει διέξοδο από μια δύσκολη κατάσταση. Ο σοφός δεν θα βρεθεί σ' αυτή την κατάσταση. (Ρίχτερ)
 • Όταν όλα φαίνονται να είναι εναντίον σου, θυμήσου ότι το αεροπλάνο απογειώνεται κόντρα στον άνεμο. (Χένρυ Φόρντ)
 • Δεν υπάρχει πράγμα, όσο εύκολο και αν είναι, που να μην γίνει δύσκολο, αν το κάνεις χωρίς ευχαρίστηση. (Τερέντιος)
 • Το ευκολότερο πράγμα γίνεται δύσκολο, όταν προσπαθείς να το κάνεις με δυσφορία. (Ντίκενς)
 • Όταν η θέληση είναι μεγάλη, οι δυσκολίες δεν μπορεί να είναι μεγάλες. (Μακιαβέλλι)
 • Οι δύσκολες συνθήκες στη ζωή είναι απαραίτητες, για να βγει ό,τι καλύτερο από την προσωπικότητα του ανθρώπου. (Καρρέλ)
 • Οι άνθρωποι χρειάζονται δυσκολίες και αντιστάσεις, για να αποκτήσουν ψυχική δύναμη. (Έμιλυ Ντίκινσον)
 • Πολλοί οφείλουν το μεγαλείο της ζωής τους στις τεράστιες δυσκολίες τους. (Σπώρτζον)
 • Οι μεγάλοι άνδρες διακρίνονται στις δυσκολίες, όπως και οι γενναίοι στρατιώτες στον πόλεμο. (Σενέκας)
 • Οι δυσκολίες δυναμώνουν τον νου, όπως η εργασία το σώμα. (Σενέκας)
 • Δεν υπάρχει χαρά της ζωής παρά μόνο, όπου υπάρχουν δυσκολίες που πρέπει να κατανικηθούν. (Βάγκνερ)
 • Αν δεν είχαμε χειμώνα, η άνοιξη δεν θα ήταν τόσο ευχάριστη. Αν κάπου - κάπου δεν είχαμε δυσκολίες, η ευημερία δεν θα μας φαινόταν τόσο καλοδεχούμενη. (Μπραντστρεέτ)
 • Η δυσκολία δεν είναι εμπόδιο. Είναι απλώς λανθασμένη νοοτροπία.
 • Μην σε φοβίζουν οι δυσκολίες της ζωής. Σκέψου, ότι μετά από κάθε ανήφορο, υπάρχει πάντα ένας κατήφορος.
 • Όσο πιο πολύ νιώθεις τις δυσκολίες να σε πιέζουν, τόσο πιο πολύ να δοξάζεις Αυτόν, που έχει θαυμαστά σχέδια για όλους μας.
 • Η σημερινή δυσκολία ίσως είναι η ευλογία, που θα την αντιληφθείς αύριο.
 • Όσο πιο δύσκολο φαίνεται στα μάτια μας ένα πρόβλημα, τόσο πιο εύκολη είναι η λύση του στα χέρια του Θεού.
 • Μπορεί να ξεχνάς εκείνους που σε έκαναν να γελάσεις, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσεις, εκείνους που ήταν δίπλα σου, στις πιο δύσκολες στιγμές...
 • Τίποτα δεν δείχνει με ακρίβεια το πιοί είμαστε, παρά ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες.
 • Ένα διαμάντι δεν μπορεί να γυαλίσει χωρίς τριβή. Έτσι και ο άνθρωπος δεν μπορεί να τελειοποιηθεί, χωρίς τις δυσκολίες.
 • Κάθε δυσκολία στη ζωή μας είναι χρήσιμη. Ακόμα και η πέτρα κάτω από πίεση γίνεται διαμάντι.
 • Στις δυσκολίες κάποιοι άνθρωποι ''σπάνε''. Άλλοι όμως, ''σπάζουν'' ρεκόρ!
 • Όταν περνάς μια μεγάλη δυσκολία και αναρωτιέσαι... ''που είναι ο Θεός;'', θυμήσου: ο δάσκαλος είναι πάντα σιωπηλός κατά τη διάρκεια του τεστ!
 • Αν το δέντρο δεν το φυσούν δυνατοί άνεμοι, δεν αποκτά βαθιές και γερές ρίζες, καθώς και κορμό ''ατσάλινο''. Οι δυσκολίες είναι εκείνες που γιγαντώνουν...
 • Οι δυσκολίες είναι τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην επιτυχία.
 • Στα καλά σε ξέρουν όλοι... Στα δύσκολα τους μαθαίνεις εσύ!...
 • Οι χειρότερες δυσκολίες του ανθρώπου αρχίζουν από την στιγμή, που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.
 • Το δέντρο που έχει τις ρίζες του βαθιά στη γη, δεν φοβάται τον άνεμο.
 • Δύσκολο είναι να είσαι πρώτος, μα εύκολο είναι να μην είσαι ο τελευταίος.
 • Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα. (Για όσους κάνουν πως τα ξέρουν όλα, αλλά σε δύσκολες καταστάσεις είναι αναποφάσιστοι.)
 • Τον έβαλαν να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.
 • Όποιος σκοντάφτει στον ίσιο δρόμο, αλίμονό του στο βουνό.
 • Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται.
 • Σφίγγουν τα πράγματα.
 • Τα βρήκε μπαστούνια.
 • Έφτασε ο κόμπος στο χτένι.
 • Κουτσά, στραβά και ανάποδα.
 • Απορία ψάλτου; Βήχας!
 • Βαριά είναι η καλογερική.
 • Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε