Περί καντήλας

  • Είναι ωραίο πράγμα να ανάβουμε καντήλια μπροστά στις εικόνες. Αλλά πιο ωραίο πράγμα είναι να προσφέρουμε στον Θεό σαν θυσία τη φλόγα της αγάπης. Τότε είμαστε αληθινοί προσκυνητές Του. Αν ανάβεις καντήλια στις εικόνες και δεν έχεις αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον σου, αν είσαι φιλάργυρος και φιλόνικος η θρησκεία σου είναι ματαία. Γιατί ανάβω το καντήλι; Μου θυμίζει, ότι όπως ο Θεός είναι φως έτσι πρέπει να είναι και η ζωή μας φωτεινή. Είναι ο έλεγχος στα σκοτεινά μας έργα. Είναι μία δική μας θυσία ένδειξη ευγνωμοσύνης και αγάπης για το Χριστό που θυσιάστηκε για μας. Είναι το φόβητρο στις δυνάμεις του σκότους που προσπαθούν να απομακρύνουν το νου του ανθρώπου και τις προσευχές του, από το φως που είναι ο Θεός. Όπως το καντήλι καίγεται μέσα στο λάδι έτσι και εμείς πρέπει να ζητάμε το έλεος του Θεού για τις αμαρτίες μας, καίγοντας το δικό μας θέλημα και κάνοντας το θέλημα του Θεού. Όπως δεν ανάβει το καντήλι χωρίς τα δικά μας χέρια έτσι και εμείς δεν θα είχαμε το φως, αν ο Χριστός και Θεός μας δεν είχε έρθει στη γη. (ΆγιοςΙωάννηςτηςΚροστάνδης)
  • Όση ώρα είναι αναμμένα τα καντήλια, αυτά φωνάζουν ελέησον, ελέησον, ελέησον... τον άνθρωπο, που άναψε το καντήλι, προς το Θεό. Αυτό το ξέρει ο διάβολος γι΄αυτό και βάζει λογισμούς λέγοντας, ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς από το καντήλι. Στο καντήλι βάζουμε πάντοτε το καλύτερο λάδι. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
  • Ανάβουμε την καντήλα, στους τάφους των κεκοιμημένων, προς τιμή της εικόνας του Χριστού, εν τω ανθρώπω. Έτσι εκφράζουμε την τιμή προς τους κεκοιμημένους, που ο καθένας του, είναι εικόνα του Χριστού. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
  • Ανάβετε το καντηλάκι σας! Το φως του καντηλιού δίπλα στις εικόνες, είναι ομολογία πίστεως που κάνει τον σατανά να απομακρύνεται!
  • Το άναμμα του καντηλιού ενέχει τον συμβολισμό, ότι προσφέρεται ως θυσία σεβασμού και τιμής προς τον Θεό και τους Αγίους του. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει οι Ορθόδοξοι να ανάβουμε το καντήλι: α) για να μας θυμίζει την ανάγκη για προσευχή β)για να φωτίζει το χώρο και να διώκει το σκότος όπου επικρατούν οι δυνάμεις του κακού γ)για να μας θυμίζει, ότι ο Χριστός είναι το μόνο αληθινό Φώς και η πίστη σε Αυτόν είναι Φως δ)για να μας θυμίζει, ότι η ζωή μας πρέπει να είναι φωτεινή ε)για να μας θυμίζει ότι όπως το καντήλι απαιτεί το δικό μας χέρι για να ανάψει, έτσι και η ψυχή απαιτεί το χέρι του Θεού, τη Χάρη Του δηλαδή στ)για να μας θυμίζει ότι πρέπει το θέλημά μας να καεί και να θυσιαστεί για την αγάπη προς το Θεό κ.ά. Εννοείται βέβαια, ότι το λάδι των καντηλιών πρέπει να είναι ελαιόλαδο και μάλιστα όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητος. Το λάδι του καντηλιού, μας θυμίζει την ευσπλαχνία και το άπειρο έλεος του Θεού (π.χ. το έλεος του Θεού που φανερώθηκε όταν η περιστερά του Νώε επέστρεψε στην Κιβωτό για να σημάνει την παύση του κατακλυσμού, έχοντας στο ράμφος της κλάδο ελαίας, ή όταν ο Ιησούς, καθώς επροσηύχετο εκτενώς, επότιζε με τους θρόμβους του ιδρώτος του την ελιά, κάτω από τα κλαδιά της οποίας, γονάτισε την μαρτυρική εκείνη νύχτα, στο Όρος των Ελαιών), ενώ το φως του καντηλιού, μας θυμίζει, ότι η ζωή μας, πρέπει να είναι φωτεινή και άγια.