Περί προβλήματος

 • Δεύτε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς. [Ελάτε σε Εμένα όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι και Εγώ, θα σας ξεκουράσω.] (Κατά Ματθαίον 11,28)
 • Αμαρτάνοντι ανδρί μεγάλη παγίς, δίκαιος δε εν χαρά και εν ευφροσύνη έσται. [Μεγάλες παγίδες και συμφορές συναντούν τον αμαρτωλό και αμετανόητον άνθρωπον. Ενώ ο δίκαιος θα βρίσκεται πάντοτε σε χαρά και ευφροσύνη.] (Παροιμίες 29,6)
 • Μετά οσίου όσιος έση, και μετά ανδρός αθώου αθώος έση, και μετά εκλεκτού εκλεκτός έση και μετά στρεβλού διαστρέψεις. [Συ, Κύριε, προς τον αφοσιωμένο σε Σένα, θα φέρεσαι με στοργή και αγάπη. Προς τον αθώο και ηθικώς άμεμπτον θα δείχνεσαι αθώος και άμεμπτος. Με τον εκλεκτό, θα είσαι Εσύ πάντοτε εκλεκτός. Απέναντι όμως του διεστραμμένου ανθρώπου, θα αλλάζεις τρόπο και θα φαίνεται στρεβλή η δική Σου ευθεία και δικαία συμπεριφορά.] (Ψαλμοί 17,26-27)
 • Επίρριψον επί Κύριον την μέριμνάν σου, και αυτός σε διαθρέψει· ου δώσει εις τον αιώνα σάλον τω δικαίω. [Ρίξε, ω ψυχή μου, την φροντίδα σου και την μέριμνά σου για την σωτηρία και την ασφάλειά σου στον Κύριο και αυτός θα σε διαθρέψει και θα συντηρήσει την ζωή σου. Αυτός δεν θα επιτρέψει να επιπέσει στον δίκαιο αδιάκοπος και συνεχής ταραχή σαν τα κύματα της τρικυμισμένης θαλάσσης. Αλλά θα δώσει αίσια έκβαση στην περιπέτειά του.] (Ψαλμοί 54,23)
 • Με την εμπιστοσύνη στον Θεό και με την ταπείνωση, όλα τα προβλήματα λύνονται. Ο άνθρωπος όταν αντιμετωπίζει το κάθε πρόβλημα πνευματικά, δεν καταβάλλεται. Να κάνεις αυτό που μπορείς εσύ και μετά να αφήνεσαι στην Θεία Πρόνοια, στο Θείο θέλημα. Η ελπίδα στον Θεό είναι τονισμένη πίστη, είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια για τον άνθρωπο. Μικρό πράγμα είναι να έχει κανείς σύμμαχο τον Θεό; Θυμάμαι, πριν πάω στο στρατό, έκανα προσευχή στην Αγία Βαρβάρα να με βοηθήσει - την είχα σε ευλάβεια, γιατί πήγαινα στο εξωκκλήσι της από μικρός και προσευχόμουν. «Ας κινδυνεύσω στον πόλεμο, είπα, αλλά μόνον άνθρωπο να μην σκοτώσω». Και πώς τα οικονόμησε ο Καλός Θεός! Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, ενώ άλλους που ήταν μορφωμένοι τους έστειλαν στην πρώτη γραμμή σαν απλούς στρατιώτες, τουφεκιοφόρους, εμένα που ήμουν του δημοτικού με πήραν για ασυρματιστή! Μου έλεγαν οι άλλοι: «Έχεις μεγάλο μέσο». «Βρε τί μέσο έχω; Δεν έχω κανένα γνωστό». «Τι; μας κοροϊδεύεις;», μου έλεγαν. «Ποιόν έχεις στο Γενικό Επιτελείο;». Αφού επέμεναν, τους έλεγα και εγώ: «Έχω στο Γενικό Επιτελείο τον Χριστό». Έτσι δεν χρησιμοποίησα ποτέ ντουφέκι... (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Μην υποδεικνύεις εσύ λύση στον Θεό. Άφησε το πρόβλημα με εμπιστοσύνη σε Εκείνον. Ο Θεός ξέρει το συμφέρον του παιδιού Του και σαν στοργικός Πατέρας θα ενεργήσει ανάλογα. (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Όταν κάνει ο άνθρωπος δικά του τα προβλήματα των άλλων, δεν έχει κανένα δικό του πρόβλημα. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Τα πράγματα είναι απλά. Εμείς τα κάνουμε δύσκολα... (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όσα πιο πολλά αγαθά αποκτούν σήμερα οι άνθρωποι, τόσο πιο πολλά προβλήματα έχουν. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Για τον Θεό δεν υπάρχει ούτε δύσκολο θέμα, ούτε δύσκολη λύση. Όλα είναι απλά για τον Θεό. Δεν χρησιμοποιεί μεγαλύτερη δύναμη για τα υπερφυσικά και μικρότερη για τα φυσικά, αλλά την ίδια δύναμη για όλα. Το κυριότερο είναι, ο άνθρωπος να γαντζωθεί στον Θεό (για να λύσει τα προβλήματά του). (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όταν έχω να αντιμετωπίσω ένα πρόβλημα, σκέφτομαι το τι γίνεται ανθρωπίνως και το τι δεν γίνεται. Το εξετάζω από όλες τις πλευρές. «Θα κάνω αυτό· τι αντίκτυπο θα έχει εκεί, εκεί;... Τί κακό μπορεί να κάνει ή σε τί μπορεί να ωφελήσει;». Εγώ πάντα, ένα πρόβλημα προσπαθώ να το δω από πολλές πλευρές, ώστε η λύση που θα δώσω να είναι, όσο γίνεται, πιο σωστή. Γιατί μπορεί να γίνουν πολλά λάθη, αν δεν προσέξει κανείς. Αν καταλάβει εκ των υστέρων τι έπρεπε να κάνει, δεν ωφελεί, γιατί πάει, πέταξε, όπως λένε, το πουλί! Ας πούμε, δεν πρόσεξε κάποιος και έκαψε ένα σπίτι. Εντάξει, δεν τον κρεμάει κανείς, αλλά το κακό έγινε... (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Να προσευχόμαστε και να ζητάμε από τον καλό Θεό να δίνει λύσεις στα προβλήματά μας. Να μην προσπαθούμε να τα λύσουμε μόνοι μας, γιατί θα τα μπερδέψουμε περισσότερο. (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Σχεδόν όλα τα προβλήματα ξεκινούν από το στόμα (από το πώς μιλάς) και επίσης, από το πόσο εξαρτάσαι από τα πάθη σου. (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Τα πιο πολλά προβλήματα στη ζωή είναι θέμα λογισμού. (ΆγιοςΠαϊσιοςοΑγιορείτης)
 • Όταν θέλεις να βρεις λύση σε κάποιο περίπλοκο πρόβλημά σου, ψάξε γι' αυτό, τι αρέσει στο Θεό και θα βρεις την ωφέλιμη λύση του. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)
 • Μην προσπαθείς να λύσεις κάποιο δύσκολο πρόβλημα με την φιλονεικία, αλλά με τα μέσα που επιβάλλει ο πνευματικός νόμος, δηλαδή με την υπομονή, την προσευχή και την απλότητα της ελπίδας. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)
 • Έχεις δει τους σιδεράδες, που μαστορεύουν τα σίδερα; Δεν τα πιάνουν τα αναμμένα σίδερα με τα χέρια τους, γιατί θα καούν. Έχουν ειδικές τσιμπίδες και δαγκάνες και έτσι τα πλησιάζουν και τα μαστορεύουν. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για κάθε πρόβλημα και για κάθε θέμα, που πλησιάζουμε. Να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και στα πνευματικά θέματα τις κατάλληλες προϋποθέσεις. (Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης)
 • Με το μυαλό μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα. Τα προβλήματα λύνονται κυρίως με την προσευχή... (Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης)
 • Μην στενοχωριέσαι με τα προβλήματά σου, μην κλείνεσαι σ' αυτά και κάνεις διαρκώς κύκλους γύρω απ' αυτά. Ελευθερώσου και τράβα μπροστά, δίνοντας όλη την προσοχή και εργασία σου, πως να γίνεις άξιος της αγάπης του Χριστού, γνωρίζοντας και τηρώντας τις εντολές Του. Μέσα σ' αυτήν την εργασία θα δεις, ότι όλα τα προβλήματά σου, θα λυθούν από μόνα τους... (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Εσύ είσαι ευλαβής. Και αυτή σου την ευλάβεια, αυτή σου την πίστη, θέλεις να επιβάλλεις στους γύρω σου. Νομίζεις, ότι βγαίνει τίποτε έτσι; Κακό κάνεις. Διότι οι άνθρωποι είναι αντιδραστικοί. Λες στον άλλο να κάνει κάτι και δεν το κάνει, επειδή του το είπες. Αντιδρά και δεν το κάνει. Αν δει εσένα να κάνεις αυτό το πράγμα, ίσως το κάνει και εκείνος, γιατί θα σκεφτεί: «Αφού το κάνει αυτός, να το κάνω και εγώ». Αν όμως θελήσεις να προσευχηθείς στο Χριστό και να του πεις: «Χριστέ μου, σε παρακαλώ, φώτισε ή ελέησε ή κατεύθυνε αυτό το πρόσωπο» και κάνεις συνεχώς αυτή την προσευχή, τότε ο Χριστός αρχίζει και στέλνει στο πρόσωπο εκείνο καλούς λογισμούς. Κάθε φορά, που εσύ λές, για παράδειγμα: «Κύριε, ελέησον το παιδί μου», το παιδί σου παίρνει ένα αγαθό λογισμό από τον Χριστό. Και όσο όσο συνεχίζεις να προσεύχεσαι, τόσο περισσότερους αγαθούς λογισμούς παίρνει το παιδί σου. Και αν τώρα το παιδί σου είναι όπως ένα άγουρο πορτοκάλι, σιγά-σιγά θα ωριμάσει και θα γίνει όπως το θέλεις. Αυτός είναι αποδεδειγμένα, από την δική μου πείρα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λύσει ο άνθρωπος τα προβλήματά του σ' οποιοδήποτε τομέα θέλει. Διότι όλοι οι άλλοι τρόποι, που οι άνθρωποι εφαρμόζουν από ένστικτο, τις πιο πολλές φορές αποτυγχάνουν. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Εάν θέλεις να πετύχεις την επίλυση του προβλήματός σου, σταμάτα να επιμένεις. Ο Θεός γνωρίζει το πρόβλημά σου. Εσύ έκανες την αίτησή σου. Εκείνος θα αποφασίσει. Περίμενε την απάντησή Του με ηρεμία και πίστη. Εάν ενεργήσεις έτσι, θα έχεις θετικό αποτέλεσμα. Εάν όμως εξακολουθείς να επιμένεις, με τον τρόπο που εσύ επιμένεις, τότε θα έχεις αντίθετο αποτέλεσμα. Σε συμβουλεύω, να πάψεις να ασχολείσαι με το πρόβλημά σου, εάν θέλεις να ασχοληθεί με αυτό ο Θεός! (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Το παν είναι να αγαπήσει ο άνθρωπος τον Χριστό και όλα τα άλλα προβλήματα τακτοποιούνται. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Θα βρείς τον καρπό της όποιας δυσχέρειας υπομένεις, φιλοσοφώντας την, την ώρα της προσευχής. Γιατί αν προσεύχεσαι αληθινά, θα βρείς πολλή εσωτερική πληροφόρηση. (Άγιος Νείλος ο Ασκητής)
 • Τα όποια προβλήματά μας, προέρχονται σχεδόν πάντα, όχι τόσο από κακή θέληση και μοχθηρή καρδιά, όσο από έλλειψη ζήλου και ενδιαφέροντος, για όσα είναι άξια της προσοχής μας. (Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)
 • Όταν εξοργίζουμε τον Θεό με τις αμαρτίες μας, τότε και οι υποθέσεις μας δεν έχουν αίσια κατάληξη. (Όσιος Νίκων της Όπτινα)
 • Για όποιον ακολουθεί το θέλημα του Θεού, εκεί δεν υπάρχουν αξεπέραστα εμπόδια. (Όσιος Νίκων της Όπτινα)
 • Έγινε δύσκολη η ζωή, επειδή οι άνθρωποι την μπέρδεψαν με τα σοφίσματά τους, επειδή αντί να απευθύνονται στην βοήθεια του Θεού, άρχισαν να απευθύνονται στην λογική τους και να βασανίζονται σ' αυτήν και μόνο. (Άγιος Ανατόλιος της Όπτινα)
 • Κανένα από τα προβλήματά σου δεν έχει προκληθεί τυχαία. Τίποτα δεν μπορεί να μας συμβεί χωρίς την συγκατάθεση του Κυρίου μας. Και η συγκατάθεσή Του όχι μόνο πηγάζει από την πανσοφία Του, αλλά και απαγορεύεται πάντοτε από την αγάπη Του για εμάς. Ερεύνησε προσεκτικά την συνείδησή σου και την ζωή σου. Και τότε είμαι βέβαιος, θα καταλάβεις τι εννοώ. (Άγιος Μακάριος της Όπτινα)
 • Οι στεναχώριες τρώνε αυτούς που βασανίζονται χωρίς τη βοήθεια του Θεού να τελειώσουν τις δουλειές τους, να εξασφαλίσουν όλες τις ανέσεις, να προλάβουν όλα τα ταξίδια, να πραγματοποιήσουν όλα τα σχέδιά τους, να ικανοποιήσουν όλες τις επιθυμίες τους. Αυτοί χτίζουν και κάποιο αόρατο χέρι γκρεμίζει. Αυτοί μαζεύουν και κάποιος αόρατος άνεμος τα σκορπίζει. Αυτοί τρέχουν, αλλά κάποιος μακραίνει το ταξίδι τους και απομακρύνει το στόχο τους. Γι' αυτό το λόγο οι άθεοι (και οι άπιστοι), τρώνε τον εαυτό τους. Μεγαλώνουν πριν την ώρα τους, χάνουν τη δύναμή τους, την υπομονή τους, βασανίζουν το μυαλό τους, αποδυναμώνεται η θέλησή τους. Τους ρωτάνε: Για ποιό λόγο είστε έτσι; Και απαντάνε: Στεναχώριες, στεναχώριες... Οι καημένοι άνθρωποι φόρτωσαν πάνω τους τις στεναχώριες του Θεού. Και οι στεναχώριες του Θεού δεν μπορούν να φύγουν, χωρίς τη δύναμη του Θεού, ούτε οι δουλειές του Θεού μπορούν να τελειώσουν, χωρίς την σοφία του Θεού. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)
 • Ο Θεός μας δίνει τα προβλήματα, για να δυναμώσει η πίστη μας και να έρθουμε κοντά Του. Προσευχές θέλει ο Θεός, δεν θέλει κάτι άλλο... (Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης)
 • Κατά τη γνώμη μου, 2 είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος πάνω στη γη: α) τον υποστατικό δαιμονισμό και β) την παρατεταμένη άρση της Χάρης του Θεού για ικανό μεγάλο διάστημα. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Όταν οι Εβραίοι αιχμαλωτίστηκαν στην Βαβυλώνα, ο τότε βασιλιάς Ναβουχοδονόσωρ είδε ένα τρομακτικό όνειρο, που δεν μπορούσε να το θυμηθεί. Ήταν ''δάκτυλος'' Θεού να μην μπορεί να το θυμηθεί. Ο Προφήτης Δανιήλ, που ήταν ανάμεσα στους αιχμαλώτους των Εβραίων, ζήτησε λίγες μέρες από τον βασιλιά να κάνει ιδιαιτέρα νηστεία και να προσευχηθεί, για να λάβει πληροφορία από το Θεό, ώστε να αποκαλύψει και να του ερμηνεύσει το όνειρο που είδε. Πράγματι ο Δανιήλ έλαβε την πληροφορία και αποκάλυψε το όνειρό του. Το ζητούμενο δεν ήταν τόσο να ερμηνευτεί το όνειρο του βασιλιά, όσο για να αποδειχτεί σε εμάς διαχρονικά (μέσω της Παλαιάς Διαθήκης), ότι όλα τα προσωπικά μας προβλήματα, ρυθμίζονται και λύνονται δια της προσευχής και της νηστείας. Αυτά τα 2 πάνε μαζί! Είναι αιώνιο το μάθημα αυτό... (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Εγώ όταν βρεθώ σε αδιέξοδο, και δεν έχω την δυνατότητα να εμπιστευτώ εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή κάπου το πρόβλημά μου, τότε σταματώ και λέω: «Θεέ μου, κάμε όπως ξέρεις!» Και δεν ενεργώ, μέχρις ότου με πληροφορήσει ο Θεός μέσα στην καρδιά μου. (Γέροντας Γερμανός ο Σταυροβουνιώτης)
 • Έχετε ένα πρόβλημα; ''Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με''. Έχετε έναν πειρασμό με τον άλλον, με τον γείτονα σας, με τους φίλους σας κ.ο.κ. ''Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με''. Η ευχή θα σας δώσει τη λύση του προβλήματός σας, λύση του αδιεξόδου όπου βρίσκεστε. Το κομποσκοινάκι λοιπόν και: ''Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με''. (Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης)
 • Δεν είναι ο σκεπτόμενος που λύνει τά προβλήματα του κόσμου, αλλά ο προσευχόμενος. (Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος)
 • Όλοι οι άνθρωποι έχουν προβλήματα, με την διαφορά ότι εκείνοι που είναι με τον Θεό, έχουν βρει τη λύση στα προβλήματά τους. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
 • Ο Θεός επιτρέπει τα προβλήματα, για να μαλακώσει η σκληρή μας η καρδιά. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Όταν βλέπετε, ότι σας απασχολούν πράγματα για τα οποία ανθρωπίνως δεν υπάρχει λύση και δεν τα εμπιστεύεστε στον Θεό, να ξέρετε ότι αυτό είναι τέχνασμα του πειρασμού, για να αφήσετε τηv προσευχή, με τηv οποία μπορεί ο Θεός να στείλει όχι απλώς Θεία δύναμη, αλλά Θείες δυνάμεις και η βοήθεια τότε δεν θα είναι απλώς Θεία βοήθεια, αλλά θαύμα Θεού... (Είπε Γέρων)
 • Η αιτία για τα προβλήματά μας, κανείς άλλος δεν φταίει, παρά μονάχα εμείς. Εμείς είμαστε το πρόβλημα και για εμάς και για τους άλλους. Μην ψάχνουμε σαν τους κυνηγούς, να βρούμε την πηγή των προβλημάτων μας άλλου, είτε σε ανθρώπους, είτε σε καταστάσεις, αλλά ας ενσκήψουμε μέσα μας με τη μετάνοια, για να εξαλείψουμε το κακό, που σαν αγκάθι φυτρώνει μέσα από τις κοπριές των παθών μας. (Είπε Γέρων)
 • Άνοιξε και βάλε τον Θεό στη ζωή σου και όλα τα θέματά σου θα τακτοποιηθούν, χωρίς να το καταλάβεις... (Παναγόπουλος)
 • Ο άνθρωπος, όλα τα θέματα-προβλήματά του, θα έπρεπε να τα λύνει με την προσευχή. Αν σήμερα υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα, αυτό οφείλεται στο ότι προσπαθούν να τα λύσουν σύμφωνα με το μυαλό τους, τα συναισθήματά τους και ενεργούν μόνοι τους, με αποτέλεσμα να έρχονται σε αδιέξοδο. Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν λύσεις... Αυτοί όμως που προσεύχονται βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους. Για παράδειγμα αγοράζει κάποιος ένα διαμέρισμα και ερωτά τον δικηγόρο, τον συμβολαιογράφο, ερωτά τους πάντες και καλά κάνει. Τον Θεό όμως τον ερωτά; Ποιοί θα είναι οι γείτονές του; Τα παιδιά του, με ποιά παιδιά της γειτονιάς θα κάνουν παρέα; Και αν πέσει το διαμέρισμα αυτό από σεισμό; Και αν κάποιος βάλει το σπίτι φωτιά; Και πολλά άλλα που δεν γνωρίζει και ωστόσο δεν ερωτά το Θεό. Γιατί; Γι΄αυτό υποφέρουμε και ναυγούμε στη ζωή μας... (Παναγόπουλος)
 • Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν. (Αϊνστάϊν)
 • Όλα τα προβλήματα, δεν είναι παρά ψευδαισθήσεις του νου. (Έκχαρτ Τόλε)
 • Κάθε λύση φαίνεται ασήμαντη σ' αυτόν που δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα. (Νταβίλα)
 • Κάθε πρόβλημα έχει ένα δώρο για σένα στα χέρια του.(Μπαχ-Αμερικανός συγγραφέας)
 • Όσο πιο δύσκολο φαίνεται ένα πρόβλημα στα μάτια μας, τόσο πιο εύκολη είναι η λύση του στα χέρια του Θεού.
 • Το πρόβλημα δεν βρίσκεται οριζοντίως μεταξύ μας, αλλά καθέτως με τον Θεό. Όταν διορθωθεί το κάθετο, τότε θα διορθωθεί και το οριζόντιο.
 • Μη φοβηθείς άμα δεις τα προβλήματα να σε πνίγουν. Θυμήσου πως και ο ήλιος κάποτε δύει. Για ν' ανατείλει την επόμενη και να ξαναρχίσει το ταξίδι του...
 • Το θέμα δεν είναι τι προβλήματα συναντάμε, αλλά να μην γινόμαστε εμείς πρόβλημα για τους άλλους.
 • Όποιος βραδυπορεί προς λύση, χειροδένεται με το πρόβλημα.
 • Να μην εκμυστηρεύεσαι τα προβλήματά σου σε άλλους ανθρώπους. Το 80% δεν ενδιαφέρονται, ενώ το 20% το ευχαριστιούνται.
 • Η σιωπή και το χαμόγελο είναι δύο ισχυρές λέξεις... Με ένα χαμόγελο μπορείς να λύσεις πολλά προβλήματα, με την σιωπή μπορείς να αποφύγεις πολλά προβλήματα...!
 • Ο καλύτερος χρόνος για να καταπιαστείς με την επίλυση ενός προβλήματος, είναι προτού μεγαλώσει.
 • Όσο λιγότερο αγωνιάς για ένα ζήτημα, τόσο καλύτερα τα καταφέρνεις να βρεις μια λύση γι' αυτό.
 • Ένας κόμπος δεν λύνεται ποτέ, με το τέντωμα των 2 άκρων.
 • Καλύτερα να είσαι προβληματισμένος, παρά να είσαι προβληματικός.
 • Γόρδιος δεσμός. (Δυσεπίλυτο πρόβλημα)
 • Μια μέρα o γάϊδαρος ενός αγρότη έπεσε σε ένα πηγάδι. Το ζώο φώναζε απελπισμένα για ώρες και ο αγρότης προσπαθούσε να καταλάβει, τι έπρεπε να κάνει. Τέλος, αποφάσισε ότι το ζώο... ήταν γέρικο και τα έξοδα που απαιτούνταν για να το βγάλει από το πηγάδι ήταν πολλά.
  Δεν άξιζε τον κόπο να προσπαθήσει να σώσει τον γάϊδαρο. Το μόνο που σκέφτηκε να κάνει ήταν, να το θάψει ζωντανό. Κάλεσε όλους τους γείτονές του να έρθουν και να τον βοηθήσουν.
  Πήραν όλοι από ένα φτυάρι και άρχισαν να πετάνε χώματα στο πηγάδι. Στην αρχή, ο γάϊδαρος συνειδητοποίησε τι συνέβαινε και φώναξε φρικτά.
  Μετά όμως, προς έκπληξη όλων, ησύχασε. Λίγα φορτία χώμα αργότερα, ο γεωργός κοίταξε κάτω το πηγάδι και έμεινε έκπληκτος με αυτό που είδε.
  Ήταν κάτι καταπληκτικό! Με κάθε φτυαριά χώμα που έπεφτε στην πλάτη του, ο γάϊδαρος τιναζόταν και έκανε ένα βήμα προς τα πάνω.
  Οι γείτονες του αγρότη συνέχισαν να πετάνε φτυαριές χώμα πάνω στο ζώο και αυτό κάθε φορά τιναζόταν και έκανε ένα βήμα προς τα πάνω.
  Πολύ σύντομα, όλοι ήταν έκπληκτοι με το γαϊδούρι να έχει φτάσει στην επιφάνεια του πηγαδιού...
  Ηθικό δίδαγμα:
  Η ζωή μπορεί να φέρει σε σας πολλές φτυαριές από σκουπίδια μέσα στο πηγάδι της ζωής σας. Να θυμάστε όμως, πως κάθε ένα από τα προβλήματά σας αυτά, είναι ένα εφαλτήριο. Μπορούμε να βγούμε από τα βαθύτερα πηγάδια απλά με ένα τίναγμα.
  Πατάμε πάνω στο πρόβλημα και με την Χάρη του Θεού κάνουμε ένα βήμα πάνω.