Περί εργασίας

 • Ότι ει τις ου θέλει εργάζεσθαι, μηδέ εσθιέτω. [Εάν κάποιος δεν θέλει να εργάζεται, δεν πρέπει ούτε και να τρώει.] (Προς Θεσσαλονικείς Β' 3,10)
 • Οιδούλοιυπακούετεκατάπάντατοιςκατάσάρκακυρίοις, μηενοφθαλμοδουλίαις, ωςανθρωπάρεσκοι, αλλ' εναπλότητικαρδίας, φοβούμενοιτονΘεόν. Καιπανό,τιεάνποιήτε, εκψυχήςεργάζεσθε, ωςτωΚυρίωκαιουκανθρώποις, Οικύριοιτοδίκαιονκαιτηνισότητατοιςδούλοιςπαρέχεσθε, ειδότεςότικαιυμείςέχετεΚύριονενουρανοίς. [Οι δούλοι (εννοεί τους εργάτες), να υπακούετε κατά πάντα στους κατά σάρκα κυρίους σας (εννοεί τους εργοδότες), όχι υποκριτικά, για τα μάτια, για να τους είστε αρεστοί, αλλά με κάθε ευθύτητα και ειλικρίνεια καρδιάς, φοβούμενοι τον Θεό. Και κάθε τι το οποίο πράττετε να το εργάζεστε πρόθυμα με όλην σας την ψυχή, σαν να εργάζεστε στον Κύριο και όχι στους ανθρώπους, Οι κύριοι (εργοδότες) να παρέχετε στους δούλους σας πάντοτε, ό,τι είναι δίκαιο και αντάξιο της δουλειάς τους. Να θυμόμαστε, ότι και εσείς έχετε Κύριο στον ουρανό.] (ΠροςΚολασσαείς 3,22-23 και 4,1)
 • Εν ιδρώτι του προσώπου σου φαγή τον άρτον σου. [Με τον ιδρώτα του προσώπου σου, θα τρως τον άρτον σου.] (Γένεσις 3,19)
 • Μη μισήσης επίπονον εργασίαν και γεωργίαν υπό Υψίστου εκτισμένην. [Μην μισήσεις και αποστραφείς κοπιώδη εργασία, ούτε την γεωργία, διότι αυτή έχει καθιερωθεί και επιβληθεί από τον Θεό.] (Σοφία Σειράχ 7,15)
 • Εκχέωναίμαοαποστερώνμισθόνμισθίου.[Όποιος δεν δίνει το μισθό στον εργάτη, είναι φονιάς. (Σοφία Σειράχ 34,22)
 • Οι εργαζόμενοι να δουλεύουν πέντε μέρες, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή να τις αφιερώνουν στην Εκκλησία, για την βίωση της ευσεβείας. (Διαταγές των Αποστόλων)
 • Γιατί δεν εργάζεσαι; Ο Θεός γι' αυτό σου έδωσε τα χέρια, όχι για να παίρνεις από τους άλλους, αλλά για να δίνεις στους άλλους. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Διδάξου από το μυρμήγκι την αγάπη για την εργασία και από την μέλισσα, την αγάπη προς το ωραίο, την αγάπη για την εργασία και την αγάπη προς τους άλλους. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Δεν είναι ντροπή η χειρωνακτική εργασία. Αν ήταν ντροπή η εργασία, δεν θα εργαζόταν ο Παύλος. Ντροπή είναι μόνο η αμαρτία. Και αυτήν συνήθως την γεννάει η αργία. Γεννάει όχι μία ή δύο ή τρεις, αλλά όλη μαζί την κακία. Ό,τι είναι το χαλινάρι για το άλογο, αυτό είναι η εργασία, για την δική μας φύση. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Όταν δουλεύουν και οι δύο σύζυγοι σε μία οικογένεια, δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Ο Γέροντας έλεγε ότι πρέπει να απασχολείται μόνο ο ένας και να αρκούνται στα λίγα. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όταν κάνουμε γρήγορα μία δουλειά, αποκτούμε μία νευρικότητα. Και η εργασία που γίνεται με νευρικότητα, δεν είναι αγιασμένη. Σκοπός μας δεν πρέπει να είναι να φτιάξουμε πολλά και να είμαστε όλο αγωνία. Αυτό είναι δαιμονική κατάσταση. Το εργόχειρο που γίνεται με ηρεμία και προσευχή αγιάζεται και αγιάζει και τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν και έτσι έχει νόημα, όταν η λαϊκοί ζητούν να πάρουν εργόχειρα από μοναχούς για ευλογία. Ενώ εκείνο που γίνεται με βιασύνη και νευρικότητα, μεταδίδει αυτήν την δαιμονική κατάσταση και στους άλλους. Η βιαστική δουλειά, με την αγωνία είναι στοιχείο πολύ κοσμικών ανθρώπων. Οι ταραγμένες ψυχές που εργάζονται, ταραχή μεταδίδουν και με τα εργόχειρά τους και όχι ευλογία. Πώς επιδρά η κατάσταση του ανθρώπου και στα εργόχειρα που φτιάχνει, και στα ξύλα ακόμη! Φοβερό! Ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άνθρωπος όταν φτιάχνει κάτι, είναι και το αποτέλεσμα αν είναι νευριασμένος και θυμώνει και βρίζει, δεν θα έχει ευλογία αυτό που κάνει. Ενώ, αν ψάλλει, λέει την ευχή, αγιάζεται το έργο του. Το ένα είναι δαιμονικό, το άλλο Θεϊκό. Γι' αυτό βάλε και την ευχή στην δουλειά, για να αγιασθείς και εσύ και η δουλειά που κάνεις. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Να δίνουμε τα πρωτεία στην πνευματική ζωή και όχι στα υλικά. Αν κανείς έχει πρώτα τις δουλειές και ύστερα την προσευχή, δίνει μεγαλύτερη αξία στις δουλειές παρά στα πνευματικά. Αυτό έχει υπερηφάνεια και ανευλάβεια. Δεν αγιάζεται το έργο, που γίνεται με χρεωκοπία πνευματική. Αν δίνουμε τα πρωτεία στα πνευματικά, τότε ο Θεός όλα θα τα τακτοποιήσει. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όσο μπορείτε, στις δουλειές σας καρδιά να μην δίνετε. Χέρια, μυαλό να δίνετε. Καρδιά να μην δίνετε σε χαμένα, σε άχρηστα πράγματα. Γιατί μετά πώς θα σκιρτήσει η καρδιά για τον Χριστό; Να αξιοποιήτε την καρδιά σας, να μην την σπαταλάτε. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Η δουλειά είναι ευλογία, είναι δώρο Θεού. Δίνει ζωντάνια στο σώμα, φρεσκάδα στον νου. Η δουλειά βοηθάει τον άνθρωπο να ξεπαγώσουν τα λάδια της μηχανής του. Είναι δημιουργία. Δίνει χαρά και παίρνει το άγχος, την πλήξη. Εάν δεν έδινε ο Θεός την δουλειά, θα μούχλιαζε ο άνθρωπος. Όσοι είναι εργατικοί, ακόμη και στα γεράματά τους δεν σταματούν να δουλεύουν. Αν σταματήσουν την δουλειά, ενώ ακόμη έχουν δυνάμεις, μελαγχολία θα πάθουν. Αυτό είναι θάνατος γι' αυτούς. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Η ευχαρίστηση που νοιώθει όποιος κάνει φιλότιμα την δουλειά του, είναι καλή ευχαρίστηση. Την έδωσε ο Θεός, για να μην κουράζεται το πλάσμα Του. Αυτή είναι ξεκούραση από την κούραση. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Να μην κάνεις την δουλειά σου, χωρίς να εμπιστεύεσαι στον Θεό, γιατί μετά αγωνιάς και κουράζεις το μυαλό σου και νιώθεις άσχημα ψυχικά. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Σήμερα πολλοί άνθρωποι είναι βασανισμένοι, γιατί δεν αγαπούν την δουλειά τους. Κοιτάζουν πότε να έρθει η ώρα να φύγουν. Ενώ όταν υπάρχει ζήλος για την δουλειά και έχει κανείς ενδιαφέρον γι' αυτό που φτιάχνει, όσο δουλεύει, τόσο ανάβει ο ζήλος. Είναι πανηγύρι γι' αυτόν η δουλειά. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Οι άνθρωποι σήμερα ανοίγουν πολλά μέτωπα και χάνονται με την πολλή μέριμνα. Εγώ ένα-δύο πράγματα τα τακτοποιώ και μετά σκέφτομαι άλλα. Ποτέ δεν έχω να κάνω πολλά πράγματα μαζί. Τώρα σκέφτομαι να κάνω αυτό, το τελειώνω και μετά σκέφτομαι να κάνω κάτι άλλο. Γιατί, αν δεν τελειώσω το ένα και αρχίσω το άλλο, δεν έχω ανάπαυση. Όταν έχει κανείς πολλά μαζί να κάνει, παλαβώνει. Και μόνο να τα σκέφτεται, παθαίνει σχιζοφρένεια. Είναι μερικοί πού, ενώ έχουν περιορισμένες δυνάμεις και μπορούν να κάνουν μόνον ένα-δύο πράγματα, καταπιάνονται και μπερδεύονται με πολλά και μετά δεν κάνουν τίποτε σωστό και σέρνουν και τους άλλους. Όσο μπορεί κανείς, να κάνει ένα-δυό πράγματα μόνο, να τα τελειώνει σωστά και να έχει το μυαλό του καθαρό και ξεκούραστο και μετά να αρχίζει κάτι άλλο. Γιατί, άμα ο νους του σκορπίσει, τί πνευματικά θα κάνει μετά; Πώς να θυμηθεί τον Χριστό; (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Η πολλή δουλειά με την κόπωσή της και τον περισπασμό, ιδίως όταν γίνεται με βιασύνη, δεν βοηθάει. Παραμερίζει την νήψη και αγριεύει την ψυχή. Δεν μπορεί όχι μόνο να προσευχηθή κανείς, αλλά ούτε να σκεφτεί. Δεν μπορεί να ενεργήσει με σύνεση και έτσι οι ενέργειες του δεν είναι σωστές. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Και το πιο ήμερο αλογάκι, όταν το πολυκουράσει κανείς, αρχίζει να κλωτσάει, παρ' όλο που δεν είχε κακό χούι, έτσι και ο άνθρωπος αρχίζει να αγριεύει, όταν πολύ έργαζεται και κουράζεται σωματικά. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Αν δουλεύεις στην αμαρτία, θα πληρωθείς από τον διάβολο. Αν εργάζεσαι την αρετή, θα πληρωθείς από τον Χριστό. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Αν δεις, ότι ο νους σου συνέχεια φεύγει και πάει σε δουλειές κ.λ.π. πρέπει να καταλάβεις, ότι δεν πάς καλά και να ανησυχήσεις, γιατί έχεις απομακρυνθεί από τον Θεό. Να καταλάβεις, ότι είσαι πιο κοντά στα πράγματα παρά στον Θεό, στην κτίση και όχι στον Κτίστη. Με την πολλή δουλειά και μέριμνα ξεχνάει κανείς τον Θεό. Έλεγε χαρακτηριστικά ο Πάπα-Τύχων: «Ο Φαραώ έδινε πολλή δουλειά και πολύ φαγητό στους Ισραηλίτες, για να ξεχάσουν τον Θεό». Στην εποχή μας ο διάβολος απορρόφησε τους ανθρώπους στην ύλη, στον περισπασμό, δουλειά πολλή, φαΐ πολύ, για να ξεχνούν τον Θεό και έτσι να μην μπορούν - ή μάλλον να μη θέλουν - να αξιοποιήσουν την ελευθερία που τους δίνεται για τον αγιασμό της ψυχής. Ευτυχώς όμως, χωρίς να το θέλει ο διάβολος, βγαίνει και κάτι καλό, δεν ευκαιρούν οι άνθρωποι να αμαρτήσουν όσο θέλουν. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Οι άνθρωποι κατήργησαν την αργία της Κυριακής και τις γιορτές, απομακρύνθηκαν από τον Θεό και την Εκκλησία και τελικά όσα βγάζουν από την δουλειά τους τα δίνουν στους γιατρούς και στα νοσοκομεία... (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Εγώ όταν γίνονται απεργίες, πονάω. Είναι σαν να πάει κανείς και να δαγκάει το στήθος της μάνας, για να πιεί αίμα. Αυτό είναι έγκλημα. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Λέω στους λαϊκούς να σταματήσουν να δουλεύουν Κυριακές και γιορτές, για να μην τους βρουν στην ζωή τους συμφορές. Όλοι μπορούν να ρυθμίσουν την δουλειά τους. Όλη η βάση είναι η πνευματική ευαισθησία. Αν υπάρχει ευαισθησία, βρίσκονται λύσεις για όλα. Και αν λίγο ζημιωθούν από μια λύση, θα πάρουν ευλογία διπλή. Πολλοί όμως δεν το καταλαβαίνουν. Ούτε στην Θεία Λειτουργία πηγαίνουν. Η Θεία Λειτουργία αγιάζει. Αν δεν πάει ο Χριστιανός την Κυριακή στην Εκκλησία, πώς θα αγιαστεί; (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Η κούραση από πνευματική εργασία δεν κουράζει, αλλά ξεκουράζει, γιατί ανεβάζει τον άνθρωπο ψηλά και τον πλησιάζει στον φιλόστοργο Πατέρα, οπότε και η ψυχή του αγάλλεται. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Αν κανείς τρώει, πίνει, κοιμάται και δεν δουλεύει, παθαίνει ένα ξεβίδωμα και θέλει όλο να κοιμάται, γιατί το σώμα του, τα νεύρα του, χαλαρώνουν. Φτάνει σιγά - σιγά, να μην μπορεί να κάνει τίποτε. Μόλις περπατήσει λίγο, κόβεται. Ενώ αν δουλέψει λίγο και κινηθεί, δυναμώνει και στα πόδια και στα χέρια. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Κάνε την εργασία σου προσευχή και την προσευχή εργασία σου. (Ιερός Αυγουστίνος)
 • Φωτιά είναι τα χρήματα της Κυριακής. (ΆγιοςΚοσμάςοΑιτωλός)
 • Την Κυριακή να μην κάνεις ούτε πίττες ούτε τίποτα, μόνο τις πιο αναγκαίες δουλειές. Η Κυριακή είναι μέρα του Θεού. Κυριακή να μη δουλεύετε. Όποιος δουλεύει την Κυριακή είναι κλέφτης. Τα χέρια του λερώνει, όπως οι κλέφτες. Την Δευτέρα να κάνετε καλωσύνες. (Όσια Σοφία εν Κλεισούρα)
 • Όπως είναι απαραίτητη για τον καθένα η καθημερινή τροφή, έτσι είναι αναγκαία και η κατά δύναμη εργασία. (Μέγας Βασίλειος)
 • Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι ο εργαζόμενος οφείλει να εργάζεται, όχι για να ικανοποίησει τις δικές του ανάγκες με την εργασία, αλλά για να τηρήσει την εντολή του Κυρίου, που είπε: ''Πείνασα και μου δώσατε να φάγω...'' (Ματθ. 25,35). Γιατί η ιδιοτελής μέριμνα είναι εντελώς απαγορευμένη από τον Κύριο, που είπε: ''Μη μεριμνάτε για την ζωή σας, τι θα φάτε, ούτε για το σώμα με τι θα ντυθείτε'' (Ματθ. 6,25). Οφείλει λοιπόν ο καθένας να έχει ως σκοπό του κατά την εργασία, την υπηρεσία αυτών που έχουν ανάγκη και όχι την ιδιαίτερη δική του ανάγκη. Έτσι θα αποφύγει την φιλαυτία και θα λάβει από τον Κύριο την ευλογία της φιλαδελφίας κατά το: ''εφ' όσον εποιήσατε σ' έναν από αυτούς τους αδελφούς μου τους ελαχίστους, σε μένα εποιήσατε'' (Ματθ. 25,40). (Μέγας Βασίλειος)
 • Η εργασία αυτών που γογγύζουν, είναι ευπρόσδεκτη σαν κακή θυσία. (Μέγας Βασίλειος)
 • Ο καλός εργάτης, με ειλικρίνεια παίρνει το ψωμί της εργασίας του, ενώ ο νωθρός και εξασθενημένος, δεν τολμά να κοιτάξει κατάματα τον εργοδότη του. (Άγιος Κλήμης Ρώμης)
 • Όταν θέλεις ν' αρχίσεις κάποια θεάρεστη εργασία, πρώτα να ετοιμασθείς ενάντια στους πειρασμούς που θα σε βρουν και μη διστάσεις καθόλου. Γιατί ο εχθρός έχει συνήθεια, όταν δει κάποιον να ξεκινά με θερμή πίστη ένα καλό και σωτήριο έργο, να τον εμποδίζει με ποικίλους και φοβερούς πειρασμούς, για να φοβηθεί απ' αυτούς, και να ψυχρανθεί η καλή προαίρεσή του, ώστε να μην έχει πια καμιά επιθυμία να ασχοληθεί με τη θεάρεστη εργασία. Αν δεν προετοιμασθείς καλά για την απρόκρουση των πειρασμών, μην ξεκινήσεις την εργασία των αρετών. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)
 • Δεν υπάρχει άλλη εργασία, που να μπορεί να καταλύσει τόσο πολύ τις στρατιές των ακαθάρτων δαιμόνων, όσο η θεωρία τού Θεού. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)
 • Η μεγάλη καλοπέραση γεννά πάθη και αρρώστιες, ενώ η κοπιαστική εργασία, μπορεί προσωρινά να φέρνει κούραση, ύστερα όμως από την κούραση, φέρνει υγεία και δύναμη. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)
 • Μην πιέζεις τον εαυτόν σου να καταγίνεται με υπερβολική εργασία, διότι είναι καλό και ωφέλιμο, να τα κάνεις όλα με μέτρο και τάξη. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)
 • Κάθε τέχνη και κάθε έργο που εργάζεστε, να το ''νοστιμίζετε'' με την προσευχή και με το Άγιο Όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Θεοτόκου. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Τα χέρια στην δουλειά και ο νους στον Ουρανό. (Μέγας Αντώνιος)
 • Ο εργαζόμενος πολεμάει μόνο με έναν δαίμονα και συνήθως συντρίβεται απ' αυτόν. Ο τεμπέλης όμως, αιχμαλωτίζεται από χιλιάδες σκέψεις. (Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος)
 • Κάνετε κάτι, ώστε ο διάβολος, να σας βρίσκει πάντα απασχολημένους. (Άγιος Ιερώνυμος)
 • Σας αναθέτουν κάποια εργασία; Δεχτείτες την όπως αν σας την είχε αναθέσει ο ίδιος ο Θεός και εκτελέστε την, σαν έργο δικό Του. Έτσι η σκέψη σας θα είναι κοντά στον Θεό. Αγωνιστείτε γι' αυτό και Εκείνος θα σας βοηθήσει. (ΆγιοςΘεοφάνηςοΈγκλειστος)
 • Κάθε αναφορά του νου και της καρδιάς προς τον Θεό είναι πραγματική προσευχή. Εάν, καθώς εργάζεστε, ενθυμείστε τον Θεό, αυτό αποτελεί προσευχή. (ΆγιοςΘεοφάνηςοΈγκλειστος)
 • Πραγματική εργασία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ταπείνωση, επειδή από τη φύση της είναι μάταιη και ανώφελη. (Άγιος Ιωάννης ο Προφήτης)
 • Όποιος αποφεύγει την σωματική εργασία, δεν μπορεί να προκόψει ούτε στην πνευματική, γιατί η δεύτερη γεννάται από την πρώτη. (Στάρετς Ευστράτιος)
 • Ο Χριστός στο γάμο τη Κανά, όταν μετέτρεψε το νερό σε οίνο, ο οίνος αυτός, ήταν ο καλύτερος του κόσμου! Έτσι και εμείς, οποιαδήποτε εργασία και αν κάνουμε, να προσπαθούμε να την κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερα και όχι τσαπατσούλικα. Η εργασία που θα κάνουμε δείχνει την καλλιέργειά μας. Δείχνει τον εσωτερικό κόσμο μας. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Να κρατάτε την αργία της Κυριακής, γιατί αυτήν την ημέρα σκορπίζει ο Θεός το Άκτιστο Φως σε όλη την οικουμένη. Λάμπει ο κόσμος από το Άκτιστο Φως. (Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης)
 • Πάντοτε να κάνεις ευχή, πριν αρχίσεις κάθε εργασία. Να λες: ''Θεέ μου, δώσε μου δύναμη και φώτιση'' και κατόπιν να αρχίσεις την εργασία σου. Και στο τέλος να λες: ''Δόξα τον Θεό''. (Γέροντας Τύχων ο Αγιορείτης)
 • Κανονικά πρέπει να δουλεύουμε με όλη την καρδιά μας, σαν να δουλεύουμε για τον Θεό. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε, ότι δουλεύοντας τη δουλειά μας, εξυπηρετούμε τους ανθρώπους. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Η εργασία χωρίς προσευχή μοιάζει με το μεροκάματο ενός εργάτη, ενώ αυτός που κάνει εργασία με προσευχή, επιτελεί λειτουργία. (Γέροντας Κλέοπας Ήλιε)
 • Δεν είναι ευλογημένο να εργαζόμαστε τις Κυριακές. Εάν ο Θεός δεν εργάστηκε την Έβδομη μέρα (Κυριακή), ούτε και σε σένα επιτρέπεται να εργάζεσαι. Και εάν εργαστείς την Κυριακή, θα χάσεις όχι μόνο αυτό που κέρδισες την Κυριακή, αλλά και αυτό που δούλεψες, όλη την προηγούμενη βδομάδα. (ΓέρονταςΑρσένιοςΜπόκα)
 • Επιβάλλουν ανεργία τεχνητή και σκόπιμη από την μασονία, μόνο καί μόνο για φασαρία και απιστία. Να μελαγχολήσει ο κόσμος. Να απελπιστεί... (παπά - ΣτέφανοςοΚαρουλιώτηςοΣέρβος)
 • Γιατί οι Εβραίοι έμειναν 70 χρόνια αιχμάλωτοι στην Βαβυλώνα; Διότι δεν φύλατταν, τα Σάββατα, τις εορτές και τις αργίες και εργάζονταν. Τί λέτε, θα πάτε στο χωράφι σας να οργώσετε, να σπείρετε την Κυριακή; Αδελφοί μου, προσέξτε! Θα τηρήσουμε την Κυριακή και τις αργίες, για να έχουμε την ευλογία από τον Κύριο. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
 • Το ποιόν της εργασίας εξαρτάται από την ψυχή του ανθρώπου. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Εμείς οι Έλληνες έχουμε πενθήμερο, επτάωρο, στάσεις εργασίας, απεργίες, αργίες... Έβλεπα μια γελειογραφία. Ρωτούσε κάποιος: Το Σάββατο εργάζεστε; Και η απάντηση: Όχι! Το Σάββατο και την Κυριακή έχουμε αργία, τη Δευτέρα ξεκούραση, Τρίτη και Τετάρτη απεργία! Έμεινε η Πέμπτη και η Παρασκευή να εργαστούμε... Λοιπόν, πώς θα πάει μπροστά η οικονομία του κράτους μας, όταν επικρατεί το σύνθημα: Να εργαζόμαστε λίγο και να βγάζουμε πολλά...; (π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)
 • Καταπιάνομαι με κάτι εύκολο, σαν να ήταν δύσκολο και με κάτι δύσκολο, σαν να ήταν εύκολο. Στην πρώτη περίπτωση, για να μην παρασυρθώ από την αυτοπεποίθηση και στην δεύτερη περίπτωση, για να μην καταληφτώ από αποθάρρυνση. (π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)
 • Αλίμονο σε εκείνους τους τρισάθλιους, που κάνουν πωλήσεις και αγορές την Κυριακή και τις υπόλοιπες εορτές, διότι θα τιμωρηθούν βαριά. Καλύτερα να στερηθείς χρήματα, παρά να στερηθείς τη Θεία Λειτουργία τις ημέρες αυτές. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
 • Η υλική εργασία όταν γίνεται με φόβο Θεού, είναι μια μορφή προσευχής. (Παναγόπουλος)
 • Όσοι εργάζονται σε δουλειές τέτοιες, ώστε να αμαρτάνουν οι ίδιοι και να γίνονται η αιτία να αμαρτάνουν και οι άλλοι, να παρακαλέσουν να τους απαλλάξει ο Χριστός από μια τέτοια δουλειά και ο Χριστός έχει τον τρόπο, να τους εξασφαλίσει μία άλλη. Γιατί είναι προτιμότερο να παραιτηθεί ή να απολυθεί κανείς από την δουλειά του, μη θέλοντας να παρανομίσει, παρά να τον απολύσει ο Θεός από την Ουράνια θέση του. (Παναγόπουλος)
 • Όταν εργάζεται ο άνθρωπος και προσεύχεται, είναι σαν να δουλεύει για τον Κύριο. (ΠαππούςΠαναήςαπότηΛύση)
 • Αν μου έδιναν 6 ώρες για να γκρεμίζω ένα δέντρο, τις 4 ώρες θα τις ξόδευα για ν' ακονίζω τον τσεκούρι μου. (Λίνκολν)
 • Μια πέτρα που κυλάει, δεν μαζεύει μούχλα. (Πόπλιος Σύρος)
 • Ακόμα και η βαρύτερη εργασία, όταν γίνεται με ευχαρίστηση, παύει να είναι κουραστική. (Σαίξπηρ)
 • Το μυστικό στις δουλειές είναι, να προβλέπεις γεγονότα, πριν τα προβλέψουν οι άλλοι και να γνωρίζεις, ότι εκείνοι αγνοούν. (Αριστοτέλης Ωνάσης)
 • Αν θέλεις να γίνει η δουλειά σου, πήγαινε μόνος σου. Αν δεν θέλεις να γίνει, στείλε κάποιον άλλον. (Φραγκλίνος)
 • Να μην βάζεις, να σου κάνει άλλος, εκείνο που μπορείς να το κάνεις μόνος σου. (Τζέφερσον)
 • Είναι αδύνατον να ευτυχήσει εκείνος που δεν εργάζεται. (Αριστοτέλης)
 • Οι ωραίοι καρποί απολαμβάνονται με σκληρή δουλειά και κόπους, ενώ τα κακά κερδίζονται χωρίς κόπο. (Δημόκριτος)
 • Να πληρώνεις αυτόν που δούλεψε· μην στεναχωρείς τον φτωχό. (Φωκυλίδης)
 • Χωρίς εργασία μην κάθεσαι, έστω και αν είσαι πλούσιος. (Πιττακός)
 • Η ανταμοιβή πρέπει να είναι ανάλογη με τη δουλειά. Πραγματικά, ο μισθός ο ανάλογος με τον κόπο, διπλασιάζει τη διάθεση. (Ευρυπίδης)
 • Η εργασία σε κάνει αναίσθητο απέναντι στις στενοχώριες. (Κικέρων)
 • Εκείνος που εργάζεται με τα χέρια του είναι εργάτης. Εκείνος που εργάζεται με τα χέρια και με το μυαλό του είναι τεχνίτης. Εκείνος όμως που εργάζεται με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά του, είναι καλλιτέχνης. (Ουάϊλντ)
 • Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν μόνο τόσο, όσο χρειάζεται, για να μην απολυθούν και πληρώνονται μόνο τόσο, όσο χρειάζεται, για να μην παραιτηθούν. (Κάρλιν)
 • Όταν ο άνθρωπος δεν δουλεύει για να βγάλει το ψωμί του και να ζήσει, αλλά για να πλουτίσει, τότε γίνεται δούλος. (Μόσιε Γούλφ)
 • Μισθώστε 3 εργάτες για να κάνουν δουλειά των 5, αλλά πληρώστε τους, σαν να ήταν 4. Σήμερα οι πιο πολλοί μισθώνουν 3 εργάτες για να κάνουν δουλειά των 5 και τους πληρώνουν, σαν να ήταν 2. (Ντόναλντ)
 • Ποτέ δεν έκανα τίποτε τυχαίο, ούτε καμμιά από τις εφευρέσεις μου έγινε στην τύχη. Όλα τα πέτυχα με σκληρή εργασία... (Έντισσον)
 • Αν πληρώνεις τους ανθρώπους σου όσο το δυνατό λιγότερα, θα πάρεις από αυτούς τα ίδια. (Φόρμπς)
 • Όπως το αλάτι αλατίζει το φαγητό, έτσι και η εργασία αλατίζει την ευχαρίστηση.
 • Η σκοτεινότερη ώρα στη ζωή οποιουδήποτε νέου είναι, όταν καθίσει για να σχεδιάσει, πως θα μπορέσει να κερδίσει χρήματα, χωρίς να εργαστεί.
 • Δια της εργασίας, απαλασσόμαστε από τρία μεγάλα δεινά: Από την στενοχώρια, την κακία και την φτώχεια.
 • Ο Θεός δίνει την τροφή σε κάθε πουλί, αλλά δεν του τη ρίχνει μέσα στη φωλιά του.
 • Τα μεγάλα έργα κατορθώνονται, όχι τόσο με την δύναμη, όσο με την υπομονή.
 • Η εποχή μας γέμισε ομιλίες, λόγια, βιβλία, εξυπνάδες... Λείπουν όμως τα βιώματα, η πράξη, η σιωπή που φέρνει το θαύμα και κινεί το Θεό σε επέμβαση.
 • Ο ανόητος δουλεύει για τον έξυπνο, ο έξυπνος δουλεύει για τον εαυτό του και ο σοφός δουλεύει για όλους.
 • Η κατεργασία του χόρτου είναι δουλειά εύκολη, αλλά δεν παράγει παρά φτηνά καλάθια. Η κατεργασία του χρυσού, είναι δουλειά δύσκολη και επίπονη, αλλά σφυρηλατεί κοσμήματα πανάκριβα.
 • Ο Θεός καλεί τους ανθρώπους, όταν είναι απασχολημένοι και ο σατανάς όταν είναι αργοί.
 • Αφού δουλεύεις για να ζεις, γιατί ''σκοτώνεσαι'' στη δουλειά;
 • Ξεκουράζομαι όταν εργάζομαι...
 • Αν θέλεις το πνεύμα σου να είναι ξεκούραστο, δούλεψε! Δούλεψε μέχρι να κουραστείς. Όχι μέχρι να εξαντληθείς. Ο κίνδυνος παραμονεύει τόσο από την υπερβολική δουλειά, όσο και από την οκνηρία.
 • Αν θέλεις να γίνει η δουλειά, πήγαινε μόνος σου. Αν θέλεις να μην γίνει, στείλε κάποιον άλλον.
 • Ο εργατικός έχει πάντα ένα πρόγραμμα. Ο τεμπέλης, έχει πάντα μια δικαιολογία. Ο εργατικός λέει: ''Θα το κάνω''. Ο τεμπέλης λέει: ''Δεν είναι δουλειά δική μου''. Ο εργατικός βλέπει μια λύση σε κάθε πρόβλημα. Ο τεμπέλης βλέπει ένα πρόβλημα σε κάθε λύση. Απ' αυτούς τους δύο, ο νικητής στη ζωή, είναι πάντοτε ο εργατικός.
 • Δύο είναι οι κυριότεροι τρόποι, για να γίνει κάποιος στη ζωή του φτωχός: Ο ένας είναι να κλέβει και ο άλλος είναι να δουλεύει την Κυριακή.
 • Η πέτρα που κυλάει, μούχλα δεν πιάνει.
 • Η δουλειά δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.
 • Όποιος αφήνει τη δουλειά τα νύχια μη χαλάσει, στο τέλος τρώει τα νύχια του μ' εκείνα να χορτάσει.
 • Της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελάει. [Η δουλειά που γίνεται τη νύχτα, δεν μπορεί να είναι τέλεια.]
 • Δουλεύουνε σαν άλογα και τρώνε σαν γουρούνια...
 • Πόσο βαρειά είναι δουλειά, σαν δεν την θέλει η καρδιά.
 • Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη.
 • Σπρώχνε την δουλειά σου μπρος και μην αφήνεις να σε σπρώχνει.
 • Όταν δεν έχουν βόδια, οργώνουν με γαϊδούρια!
 • Τα στραβά τα βόδια, την νύχτα βοσκάνε. (Οι κουτοί, κάνουν τις δουλειές τους παράκαιρα)
 • Αλάδωτος τροχός δεν γυρίζει.
 • Από κακοπληρωτή, πάρε ό,τι μπορείς.
 • Δουλειά χωρίς αμοιβή είναι τιμωρία.
 • Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει. (Όσοι δεν αμοίβονται δεν αποδίδουν)
 • Όποιος μπαίνει ασυμφώνητος, φεύγει απλήρωτος.
 • Όταν ο εργάτης πληρώνεται στον τόπο, αναπαύεται από τον κόπο. (Η άμεση πληρωμή, ανακουφίζει αυτόν που κοπιάζει)
 • Πήρε ένα δεμάτι αυγά και μια σούβλα γάλα. (Δεν πήρε καμμία αμοιβή)
 • Πληρωμένα ψάρια, βρωμισμένα τα τρως. (Όταν πληρώνεις προκαταβολικά μια δουλειά, σε δεσμεύουν και αργούν να την κάνουν)
 • Το δουλευτή σου πλήρωνε και ψυχικό μην κάνεις.
 • Την δουλειά την γλυκαίνει η πληρωμή.
 • Πάντα με τον ιδρώτα σου να αποκτάς τα έχη. (τα πράγματά σου)
 • Άβουλος νους, διπλός κόπος.
 • Άμα ο σκύλος δεν έχει όρεξη να πάει στο κυνήγι, κακούς λαγούς πιάνει.
 • Αν δεν σπείρεις δεν θερίζεις.
 • Άνθρωπος χωρίς δουλειά, του χωριού καταλαλιά.
 • Αργοκίνητος εργάτης, όλο δρεπάνι αλλάζει.
 • Του κακού εργάτη, πότε του πέφτει η αξίνα, πότε το σκαλιστήρι.
 • Γρήγορος στο χουλιάρι και αργός στη δουλειά.
 • Δεν κάνεις ομελέττα αν δεν σπάσεις αυγά. (Καθε δουλειά έχει το τίμημά της)
 • Στις βιαστικές δουλειές, ο σατανάς ανακατεύεται.
 • Κατά το μάστορα και η δουλειά του.
 • Κάνε καλό όργωμα, να έχεις καλό σιτάρι.
 • Με ανάξιο αμπελουργό, το αμπέλι δεν προκόβει.
 • Με αγγαρεία δουλειά δεν γίνεται.
 • Ο σκύλος που περπατάει, δεν πεθαίνει της πείνας.
 • Ο εργατικός ευκαιρεί πάντα, ο τεμπέλης ποτέ.
 • Τα χέρια που δουλεύουν ποτέ δεν ζητιανεύουν.
 • Μπήκε το νερό στ' αυλάκι.
 • Αυτός που κόβει ξύλα για την σόμπα του, ζεσταίνετε 2 φορές. (Αγγλική παροιμία)
 • Όποιος δεν βρίσκει καιρό να ξεκουραστεί, βρίσκει καιρό να αρρωστήσει. (Γαλλική παροιμία)
 • Ένας ευσεβής υπηρέτης με εξαιρετική επιμέλεια, καθάριζε μια αίθουσα και τακτοποιούσε όλα τα έπιπλα με τάξη και γούστο. Ένας άλλος που τον παρακολουθούσε του είπε:
  - Γιατί χάνεις τόσο καιρό, αφού σήμερα κανείς δεν θα μπει στην αίθουσα;
  - Ηεργασίαμουθέλωναείναιπάνταεντάξει, γιατίτηνπροσφέρωστοΘεόκαι αυτό που φτάνει...
 • Χωρικός περιέπαιζε γείτονά του, γιατί αυτός αντί να εργάζεται την Κυριακή, πήγαινε στην Εκκλησία. ''Υπόθεσε, λέει ο γείτονας, ότι είχα στην τσέπη μου επτά λίρες και βρίσκοντας εσένα στο δρόμο, σου έδινα τις έξι. Τί θα έλεγες για μένα;''. ''Ότι είσαι γενναιόδωρος, απάντησε ο χωρικός και θα σε ευλογούσα''. ''Πολύ καλά, συνέχισε ο γείτονας, αλλά εσύ αντί να με ευγνωμονείς, ορμούσες εναντίον μου και μου έπαιρνες και την άλλη χρυσή λίρα, τί θα ήσουν;''. ''Ένας κλέφτης και ληστής και άξιος για κρέμασμα...!''. ''Φίλε μου, του είπε ο γείτονας, αυτή είναι η ιστορία σου. Ο Θεός με την άπειρή Του ευσπλαχνία, σου χάρισε έξι μέρες για να εργάζεσαι και κράτησε τη μία για Εκείνον. Εσύ όμως, αντί να φανείς ευγνώμων, θέλεις να πάρεις και την έβδομη''...
 • Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1871 στη Ρώμη, ένας μηχανικός που ονομαζόταν Μορέλλι, πήγε να δει πως πηγαίνουν οι εργασίες, όπου χτιζόταν το Υπουργείο Εμπορίου και ζήτησε από τους εργάτες να επιταχύνουν τις εργασίες. Μερικοί επιστάτες του απάντησαν, ότι την επόμενη μέρα ήταν η εορτή της Παναγίας και πολλοί εργάτες δεν ήθελαν να εργαστούν. Θυμωμένος ο μηχανικός φώναξε: ''Τί Παναγία και Παναγία... Αύριο θα εργαστείτε και όποιος δεν θέλει, ας φύγει''. Δεν πρόλαβε να τελειώσει και παραπατάει το πόδι του από την σκαλωσιά ψηλά όπου βρισκόταν και πέφτει. Σε λίγο οι εργάτες σήκωσαν το πτώμα του από τη γη...
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!