Περί καπνίσματος

 • Το τσιγάρο είναι το λιβάνι του διαβόλου. (ΆγιοςΠαϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Για να κόψεις το τσιγάρο, πρέπει να κάνεις πολλή προσευχή. Επίσης να γεμίσεις στραγάλια ένα άδειο πακέτο και κάθε φορά που θα αισθάνεσαι την ανάγκη να καπνίσεις, να βάζεις ένα στραγάλι στο στόμα σου. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Οι γυναίκες που είναι σε ενδιαφέρουσα και καπνίζουν, θα γεννήσουν παιδιά ή ψάρια καπνιστά; (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Κάποτε ρώτησαν τον Άγιο Παϊσιο: ''Γέροντα, είναι αμαρτία το κάπνισμα;''. Και απάντησε ο Άγιος Παϊσιος: ''Βρε παιδί, είναι αρετή;''.
 • Κάθε φορά που σου έρχεται η επιθυμία να καπνίσεις, να λες το «Κύριε, ελέησόν με». Η προσευχή στον Χριστό είναι η λύση στο κάθε πρόβλημά μας. Βλέπεις, ότι και αυτός ακόμη ο παπαγάλος, αυτό το όμορφο πουλί, που έχω εδώ, στο δωμάτιό μου, έμαθε να λέει το «Κύριε ελέησόν με». (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Υπάρχει πιο κακοήθης, πιο αηδιαστική και πιο σιχαμερή πράξη, από το να βάλει κάποιος το στόμα του στο τσιγάρο και να ρουφά την φρικτή αναθυμίαση του καπνού με τον λάρυγγά του και να την φυσά, για να βγάλει σαν καμίνι που καίγεται, τον καπνό, από το στόμα και τα ρουθούνια; (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Όπως τα πάθη αποτελούν συνεχή και μεγάλο εμπαιγμό των ανθρώπων από τον διάβολο, έτσι και το κάπνισμα αποτελεί παρομοίως έναν αντίστοιχο εμπαιγμό. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
 • Το πνεύμα του πονηρού προσπάθησε να μεταβάλλει τη ζωή σε κάπνισμα. Έτσι έκανε το στόμα, που πρέπει να δοξολογεί συνέχεια τον Θεό, να μοιάζει με φούρνο που καπνίζει πάντα. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
 • Γράφεις ότι δεν μπορείς να κόψεις το κάπνισμα! Αυτό που είναι αδύνατο για τον άνθρωπο, είναι δυνατό με τη βοήθεια του Θεού. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσεις με σταθερότητα να απαλλαγείς απ' αυτό, αφού αναγνωρίζεις την ζημιά που προξενεί στην ψυχή και στο σώμα σου. Διότι ο καπνός εξασθενίζει την ψυχή, αυξάνει και δυναμώνει τα πάθη, σκοτίζει το νου και καταστρέφει σιγά-σιγά τη σωματική υγεία με έναν αργό θάνατο. Ταυτόχρονα οι πνευματικές ασθένειες της οξυθυμίας και μελαγχολίας εμφανίζονται στην ψυχή σαν συνέπεια του καπνίσματος. Σε συμβουλεύω να χρησιμοποιήσεις πνευματική θεραπεία για την καταπολέμηση του πάθους σου. Να κάνεις λεπτομερή εξομολόγηση όλων των αμαρτιών που διέπραξες και να Μεταλάβεις τα Άχραντα Μυστήρια. Κάθε μέρα να διαβάζεις όρθιος ένα ή περισσότερα κεφάλαια του Ευαγγελίου. Μόλις αρχίζει να εμφανίζεται η αποθάρρυνση και η απελπισία, να διαβάζεις και πάλι μέχρι να περάσει. Αν ξαναεμφανιστεί, άρχισε πάλι την μελέτη του Ευαγγελίου. Ή, αν θέλεις, πήγαινε σε κάποιον απομονωμένο χώρο και κάνε τριάντα τρεις εδαφιαίες μετάνοιες εις ανάμνηση της επίγειας ζωής του Κυρίου και προς τιμή της Αγίας Τριάδος». (Άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα)
 • Αυτός που καπνίζει, δεν μπορεί να προχωρήσει στην προσευχή και δεν πάει ούτε πόντο η προσευχή του πάνω. Το κάπνισμα μολύνει την στοματική προσευχή. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Όλοι οι Έλληνες γεωργοί που καλλιεργούν καπνά, είναι ηθικοί αυτουργοί, όλων αυτών των αμαρτημάτων, των ανθρώπων εκείνων, που καπνίζουν και πεθαίνουν από καρκίνο. Είναι υπεύθυνοι για τον έμμεσο αργό θάνατο των καπνιστών και μάλιστα συμβάλλουν στην αργή τους αυτοκτονία. Δεν θα γλυτώσει κανένας από τους γεωργούς αυτούς, ούτε ένας, όταν έρθει η στιγμή της απολογίας τους στο Χριστό. Σας το λέω ρητά!!! Και εγώ έχω συγγενείς γεωργούς, που βάζουν καπνά και ποτέ δεν συμφώνησα μαζί τους. Με λέγανε: Και τί να κάνουμε; Πώς θα ζήσουμε; Τους είπα να αντικαταστήσουν τα καπνά και να καλλιεργούν κάτι άλλο π.χ. βαμβάκι, σιτάρι. Έλεγε χαρακτηριστικά ένας φιλόσοφος για το θέμα αυτό: Οι βλάκες εισπνέουν και εκπνέουν καπνό. Οι έξυπνοι εισπνέουν και εκπνέουν καθαρό αέρα. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Δεν κρίνω τον επισκέπτη που καπνίζει, αλλά του υπενθυμίζω, ότι φθείρει με την συνήθεια αυτήν: α) την σωματική του υγεία β) τις οικονομίες του και γ) την υγεία της ψυχής του. (Γέροντας Αρσένιος Μπόκα)
 • Για να κόψει κάποιος το τσιγάρο χρειάζεται δυνατή θέληση και αποφασιστικότητα. Θα ήταν καλό για 3 μέρες ο καπνιστής να τρώει μόνο μήλα και ρεπάνι καυτερό.. Αν για 3 μέρες ο καπνιστής τρώει μόνο μήλα και ρεπάνι, θα ξεχάσει για πάντα το κάπνισμα. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Το κάπνισμα είναι μια μορφή έμμεσης αυτοκτονίας. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
 • Οι άνθρωποι σήμερα είναι τρελοί. Ο ποντικός τρώει το δηλητήριο και ψοφάει, αλλά δεν πληρώνει το δηλητήριο. Εμείς, το δηλητήριο του τσιγάρου το πληρώνουμε, για να ψοφήσουμε. (Παναγόπουλος)
 • Ξέρετε τι ερώτημα έθεσε ο διάβολος, μέσω ενός δαιμονισμένου σε έναν ιερέα; Ρωτάει λοιπόν στον ιερέα: Πες μου, πόσοι λιβανίζουν το Χριστό σου και πόσοι λιβανίζουν εμένα; Και απαντάει ο ιερέας: Πότε σε λιβάνισε εσένα διάβολε ο άνθρωπος; Και απαντά ο διάβολος, δια του δαιμονισμένου: Καλά δεν ξέρεις; Το Χριστό σου, δεν το λιβανίζει κανένας, ενώ εμένα με λιβανίζουν όλοι! Καλά δεν ξέρεις, ότι όσοι καπνίζουν εμένα λιβανίζουν; (Παναγόπουλος)
 • Κατέβαινα μια μέρα την Κουμουνδούρου και ήταν κάποιοι μικροί ηλικίας 9-10 ετών και καπνίζανε. Και απέναντι από τα παιδιά, ήταν ένας ηλικιωμένος, ο οποίος έβγαζε κάτι δραχμές και τις έκαιγε με τα σπίρτα. Μαζεύτηκαν τότε τα παιδιά γύρω από τον γέρο και άρχισαν να τον κοροϊδεύουν: ''Τρελάθηκε ο γέρος! Τρελάθηκε ο γέρος!''. Ο παππούλης τα έχασε! φώναζαν. Και τότε ο γέρος τους λέει: ''Ναι τρελάθηκα... Εσείς δεν τρελαθήκατε;''. ''Όχι εμείς δεν τρελαθήκαμε, αφού εσύ καις τα λεφτά'' του απάντησαν. Εσείς για τα τσιγάρα, τους απάντησε ο γέρος, δεν πληρώσατε λεφτά και τα καίτε; Εσείς καίτε τα λεφτά μέσα από τα τσιγάρα, ενώ εγώ με τα σπίρτα. Κόκκαλο τα πιτσιρίκια! Πήραν ένα μάθημα, που θα το θυμούνται σε όλη τους τη ζωή. (Παναγόπουλος)
 • Καπνίζει ο μικρός, για να δείξει πως είναι ''μεγάλος''.

Καπνίζει και ο μεγάλος, για να αποδείξει πως είναι ''μικρός''. (Χριστόφορος

Γεροντίδης)

 • Το να κόψεις το τσιγάρο είναι το πιο εύκολο πράγμα. Εγώ το έχω κόψει δύο χιλιάδες φορές. (Μαρκ Τουαίν)
 • Το τσιγάρο έχει φωτιά στο ένα άκρο και έναν τρελό στο άλλο.
 • Για το τσιγάρο πληρώνεις δύο φορές. Μία όταν το αγοράζεις και μία όταν σε σκλαβώνει.
 • Το κάπνισμα δεν είναι δείγμα ανδρισμού ή απόδειξη ότι μεγάλωσες. Σημαίνει πως είσαι παιδί που παρασύρθηκες.
 • Μια αντικαπνιστική αφίσα έγραφε για το τσιγάρο: "Αν δεν το κόψεις, θα σε κόψει και θα σε κάψει".
 • Το τσιγάρο περιέχει 22 δραστικά δηλητήρια: 1) Ακετόνη 2)Οξικό οξύ 3)Αμμωνία 4)Αρσενικό 5)Βενζόλιο 6)Κάδμιο 7)Μονοξείδιο του άνθρακα 8)Τετραχλωράνθρακας 9)DDT (εντομοκτόνο) 10)Φορμαλδεϋδη 11)Υδρογονάνθρακες 12)Υδροκυάνιο 13)Μόλυβδος 14)Μεθανόλη 15)Ισοκυανικό μεθύλιο 16)Νικοτίνη 17)Νιτρικό οξύ 18)Πολώνιο-210 19)Θειϊκό οξύ 20)Πίσσες 21)Τολουόλιο και 22)Ραδόνιο... και εσύ ακόμα καπνίζεις;...
 • Επί Τουρκοκρατίας στα Γιάννενα, ήταν ένας Τούρκος χασάπης, που είχε μια σανίδα στην οποία έκοβε το κρέας για τους πελάτες του. Μια μέρα ένας Χριστιανός πελάτης, είδε πως η σανίδα εκείνη ήταν, το πίσω μέρος μιας εικόνας της Παναγίας! Είπε τότε στον χασάπη: ''Εάν σου φέρω έναν ωραίο κορμό να κόβεις το κρέας, θα μου δώσεις την σανίδα αυτή;''. Ο Τούρκος συμφώνησε με την πρόταση του Έλληνα και σε λίγες μέρες πήρε ο Τούρκος τον τάκο και ο Χριστιανός την σανίδα, στην οποία ήταν αγιογραφημένη η εικόνα της Παναγίας. Ο Χριστιανός πήρε την εικόνα, την καθάρισε και την έβαλε στο δωμάτιο του. Ο Χριστιανός όμως, είχε την συνήθεια και το πάθος να καπνίζει. Οπότε ύστερα από λίγες μέρες, παρουσιάστηκε στον ύπνο του η Παναγία και του είπε: ''Καλύτερα να με κοπανάει με τον μπαλτά ο Τούρκος, παρά να με λιβανίζεις εσύ με τον λουλά σου!''.
 • Ο Κολοκοτρώνης ήταν μανιακός καπνιστής. Κάποτε είχε πάρει 22 παλικάρια και ετοιμαζόταν να χτυπήσει τους Τούρκους σε μια επιδρομή του. Το βράδυ παρέα με τα παλικάρια του, διαπίστωσε ότι είχε τελειώσει ο καπνός και ζήτησε από αυτούς λίγο καπνό. Αλλά κανείς από τα 22 παλικάρια δεν είχε, διότι ήταν όλοι άκαπνοι! Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ήρθε εις εαυτόν και εκστόμισε εκείνα τα περίφημα λόγια: ΠώςείναιδυνατόνναελευθερώσουμετηνπατρίδαμαςαπότηνσκλαβιάτωνΤούρκων, ότανεγώδενέχωαπελευθερωθείκαιείμαισκλάβοςαυτούτουχόρτου; Έτσιαπόεκείνητηστιγμήέκοψετοτσιγάρο