Περί Κυριακής

 • ΚαιευλόγησενοΘεόςτηνημέραντηνεβδόμηνκαιηγίασεναυτήν·ότιεναυτήκατέπαυσεναπόπάντωντωνέργωναυτού, ωνήρξατοοΘεόςποιήσαι. [Και ευλόγησε ο Θεός την εβδόμη ημέρα, αγίασε αυτή και ως αγία την όρισε, διότι κατ' αυτήν κατέπαυσε την δημιουργίαν Του και ανεπαύθη μετά την δημιουργία των έργων Του.] (Γένεσις 2,3)
 • Οι εργαζόμενοι να δουλεύουν πέντε μέρες, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή να τις αφιερώνουν στην Εκκλησία, για την βίωση της ευσεβείας. (Διαταγές των Αποστόλων)
 • Την Κυριακή έγινε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Την Κυριακή έγινε η Γέννηση του Χριστού. Την Κυριακή έγινε η Ανάσταση του Χριστού. Την Κυριακή αποκάλυψε ο Θεός στον Ευαγγελιστή Ιωάννη, αυτά που θα συμβούν στο μέλλον. Την Κυριακή θα γίνει και η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. (ΆγιοςΚοσμάςοΑιτωλός)
 • Φωτιά είναι τα χρήματα της Κυριακής. (ΆγιοςΚοσμάςοΑιτωλός)
 • Όπως η πρώτη δημιουργία άρχισε την ημέρα της Κυριακής, έτσι και η δευτέρα δημιουργία, άρχισε πάλι από την Κυριακή (Ανάσταση του Κυρίου). Αυτή η καινούρια δημιουργία, είναι πιο λαμπρή και πιο θαυμάσια από την πρώτη, διότι οδηγεί στην ουράνια κατάσταση. Συνεπώς οι πιστοί που δεν τιμούν την ημέρα αυτή του Κυρίου, δεν λαχταρούν ούτε την Ουράνια Βασιλεία Του. (ΆγιοςΓρηγόριοςοΘεολόγος)
 • Την Κυριακή οφείλουμε να διακόπτουμε την εργασία και να ασχολούμαστε με την προσευχή, ούτως ώστε τα πλημμελήματα των προηγούμενων έξι ημερών να εξιλεώνονται με την προσευχή της μεγάλης αυτής ημέρας, που μας θυμίζει την Ανάσταση του Κυρίου. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)
 • Η Κυριακή ως αργία, είναι τύπος της Βασιλείας του Θεού. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Την ημέρα της Κυριακής (της Αναστάσεως) καταλύθηκε ο θάνατος, εξαφανίστηκε η κατάρα, έσβησε η αμαρτία, έσπασαν οι πύλες του Άδη, αιχμαλωτίστηκε ο διάβολος, σταμάτησε ο διαρκής πόλεμος, πραγματοποιήθηκε η συμφιλίωση του ανθρώπου με τον Θεό. Σκέψου άνθρωπε, πόσα και πόσο μεγάλα αγαθά απόλαυσες κατά την ημέρα της Κυριακής. Σκέψου ακόμα, από πόσα κακά λυτρώθηκες κατ' αυτήν την ημέρα. Γι' αυτό αρμόζει, αυτήν την ημέρα, να την τιμάμε, με τιμή πνευματική π.χ. να κάνουμε ελεημοσύνη τους φτωχότερους αδερφούς μας. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Δάνεισεκαι εσύ δύο ώρες στο Θεό, πηγαίνοντας στην Εκκλησία και θα φέρεις στο σπίτι σου κέρδη αμέτρητων ημερών. Αν όμως δεν δέχεσαι να κάνεις κάτι τέτοιο, σκέψου μήπως μ' αυτή σου τη στάση, χάσεις κόπους πολλών ετών. Γιατί ο Θεός, όταν περιφρονείται, γνωρίζει να σκορπίζει τα χρήματα που συγκεντρώνεις με την εργασία της Κυριακής. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Την Κυριακή να μην κάνεις ούτε πίττες ούτε τίποτα, μόνο τις πιο αναγκαίες δουλειές. Η Κυριακή είναι μέρα του Θεού. Κυριακή να μη δουλεύετε. Όποιος δουλεύει την Κυριακή είναι κλέφτης. Τα χέρια του λερώνει, όπως οι κλέφτες. Την Δευτέρα να κάνετε καλωσύνες. (Όσια Σοφία εν Κλεισούρα)
 • Οι άνθρωποι κατήργησαν την αργία της Κυριακής και τις γιορτές, απομακρύνθηκαν από τον Θεό και την Εκκλησία και τελικά όσα βγάζουν από την δουλειά τους τα δίνουν στους γιατρούς και στα νοσοκομεία... (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Λέω στους λαϊκούς να σταματήσουν να δουλεύουν Κυριακές και γιορτές, για να μην τους βρουν στην ζωή τους συμφορές. Όλοι μπορούν να ρυθμίσουν την δουλειά τους. Όλη η βάση είναι η πνευματική ευαισθησία. Αν υπάρχει ευαισθησία, βρίσκονται λύσεις για όλα. Και αν λίγο ζημιωθούν από μια λύση, θα πάρουν ευλογία διπλή. Πολλοί όμως δεν το καταλαβαίνουν. Ούτε στην Θεία Λειτουργία πηγαίνουν. Η Θεία Λειτουργία αγιάζει. Αν δεν πάει ο Χριστιανός την Κυριακή στην Εκκλησία, πώς θα αγιαστεί; (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Κάποιος πατέρας ρώτησε τον Άγιο Παϊσιο τον Αγιορείτη, για ποιό λόγο συνεχώς αρρώσταινε το παιδί και ο Άγιος Παϊσιος του είπε: ''Σταμάτα να εργάζεσαι τις Κυριακές και τις αργίες και το παιδί σου, δεν θα ξαναρρωστήσει'', όπως και έγινε.
 • Ιδιαιτέρως την ημέρα της Κυριακής, θα φέρεις στη μνήμη σου την μέλλουσα ζωή. Θα μελετήσεις όλες τις εντολές και τις διατάξεις του Κυρίου. Θα εξετάσεις τον εαυτόν σου, μην τυχόν έχεις παραβεί ή παρέλειψες τίποτε. Θα τον διορθώσεις σε όλα. Επίσης, την ημέρα αυτή, θα συχνάζεις στον ναό του Θεού και θα περιμένεις στις ιερές συνάξεις και θα Κοινωνείς με ειλικρινή πίστη και ακατάκριτη συνείδηση το Άγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού. Θα βάλεις έτσι αρχή μιας αγιότερης ζωής. Θα ετοιμάσεις τον εαυτόν σου, να υποδεχθεί τα μέλλοντα αγαθά. (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς)
 • Να κρατάτε την αργία της Κυριακής, γιατί αυτήν την ημέρα σκορπίζει ο Θεός το Άκτιστο Φως σε όλη την οικουμένη. Λάμπει ο κόσμος από το Άκτιστο Φως. (Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης)
 • Για το κατάστημα που έχετε κλειστό τις Κυριακές και Δεσποτικές εορτές, καλώς κάνετε. Καλύτερα να χάσετε την πελατεία σας και να ζημιωθείτε πρόσκαιρα, παρά να χάσετε τον Θεό και να ζημιωθείτε αιώνια. (ΓέρονταςΦιλόθεοςΖερβάκος)
 • Δεν είναι ευλογημένο να εργαζόμαστε τις Κυριακές. Εάν ο Θεός δεν εργάστηκε την Έβδομη μέρα (Κυριακή), ούτε και σε σένα επιτρέπεται να εργάζεσαι. Και εάν εργαστείς την Κυριακή, θα χάσεις όχι μόνο αυτό που κέρδισες την Κυριακή, αλλά και αυτό που δούλεψες, όλη την προηγούμενη βδομάδα. (ΓέρονταςΑρσένιοςΜπόκα)
 • Αλίμονο σε εκείνους τους τρισάθλιους, που κάνουν πωλήσεις και αγορές την Κυριακή και τις υπόλοιπες εορτές, διότι θα τιμωρηθούν βαριά. Καλύτερα να στερηθείς χρήματα, παρά να στερηθείς τη Θεία Λειτουργία τις ημέρες αυτές. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
 • Γιατί οι Εβραίοι έμειναν 70 χρόνια αιχμάλωτοι στην Βαβυλώνα; Διότι δεν φύλατταν, τα Σάββατα, τις εορτές και τις αργίες και εργάζονταν. Τί λέτε, θα πάτε στο χωράφι σας να οργώσετε, να σπείρετε την Κυριακή; Αδελφοί μου, προσέξτε! Θα τηρήσουμε την Κυριακή και τις αργίες, για να έχουμε την ευλογία από τον Κύριο. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
 • Όποιος καταφρονεί την Αγία ημέρα της Κυριακής, τον Κύριο καταφρονεί και ο Κύριος αυτόν, διότι η Κυριακή ημέρα, είναι ο ίδιος ο Κύριος. Και οποίος τιμά την Κυριακή, τον Κύριο τιμά. Οποίος πάλι τιμά τη μνήμη των Αγίων και οποίος γιορτάζει τις μνήμες αυτών, βοηθούν και οι Άγιοι αυτόν, διότι μεγάλη παρρησία έχουν προς το Θεό και ό,τι ζητήσουν, τους το δίνει ο Κύριος. Όποιος δεν τιμά την ημέρα της Κυριακής, Θεού πρόσωπο δεν πρόκειται να δει, ούτε ελπίδα σωτηρίας έχει... (Αποκαλύψεις Αγγέλου σε έναν ευσεβή πιστό)
 • Όπως βάζεις το ρολόϊ για να πας στη δουλειά σου, έτσι θα βάλεις το ρολόϊ, την Κυριακή το πρωί και για την ψυχή σου... (Παναγόπουλος)
 • Έχω ένα φίλο που είναι ταξιτζής. Αυτός τις Κυριακές το πρωί δούλευε και δεν πήγαινε στην Εκκλησία. Μια μέρα τον πλησίασα και τον ρώτησα, πόσα βγάζει την ημέρα και μου είπε, περίπου 1700 δραχμές. Τότε του πρότεινα, την ερχόμενη Κυριακή το πρωί, να πήγαινε στην Εκκλησία και μετά να πήγαινε στην δουλειά και όσα λιγότερα θα έβγαζε από τις 1700 δραχμές, την διαφορά θα του την έδινα εγώ. Ο φίλος μου το σκέφτηκε και τελικά δέχτηκε την πρόταση μου. Πήγε την Κυριακή στην Εκκλησία και μετά μέχρι το βράδυ δούλεψε το ταξί. Το βράδυ με πήρε τηλέφωνο και μου λέει: Δημήτριε, έγινε κάτι φοβερό! Είχα φουλ δουλειά και δεν προλάβαινα τους πελάτες! Έβγαλα 2000 δραχμές! Από τότε ο φίλος μου, κάθε πρωί πηγαίνει στην Εκκλησία. Οι άνθρωποι που δουλεύουν τις Κυριακές και δεν πάνε στην Εκκλησία, τα λεφτά που βγάζουν, δεν είναι ευλογημένα και κάποια μέρα θα τα χάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Γιατί όποιος συλλέγει χρήματα μακριά από το Θεό, τα διασκορπίζει. Γι΄αυτό και βλέπουμε πολλές οικογένειες που εργάζονται από το πρωί έως το βράδυ, αλλά να μην μπορούν να βάλουν μερικά χρήματα στην άκρη. (Παναγόπουλος)
 • Έξι μέρες εργάζεται ο εργάτης και την Κυριακή κάνει πανήγυρι στο καφενείο. Τι θα λέει ο Θεός βλέποντας τους Χριστιανούς, να Τον τιμούν με τραγούδια, παρά με ψαλμούς, με θυσίες χρηματικές, παρά με την αναίμακτη θυσία, με την σπατάλη, παρά με την Χριστιανική ευλάβεια; Ενώ πρέπει περισσότερο την Κυριακή να την αγιάζουμε, κσταντάμε την Κυριακή να κολαζόμαστε περισσότερο... (Ηλίας Μηνιάτης)
 • Σύμφωνα με τον 13ο κανόνα του Αγίου Τιμοθέου Αλεξανδρείας, την Κυριακή οι έγγαμοι πρέπει να απέχουν από τις συζυγικές σχέσεις.
 • Είναι παράξενο που την Κυριακή την ονομάζουμε ημέρα του Κυρίου, αλλά την χρησιμοποιούμε σαν δική μας.
 • Δύο είναι οι κυριότεροι τρόποι, για να γίνει κάποιος στη ζωή του φτωχός: Ο ένας είναι να κλέβει και ο άλλος είναι να δουλεύει την Κυριακή.
 • Όποιος δουλεύει την Κυριακή

δεν πάει στην Εκκλησία

οι συμφορές του έρχονται

και ψάχνει την αιτία... (ΜοναχόςΕυγένιος Σταυρονικητιανός)

***