Περί βιβλίου

 • Ας θησαυρίζουμε για τον εαυτόν μας με πνευματικά βιβλία, που είναι φάρμακα της ψυχής μας. Όπου υπάρχουν πνευματικά βιβλία, απομακρύνεται από εκεί κάθε διαβολική ενέργεια και προέρχεται σ' εκείνους που τα μελετούν μεγάλη παρηγοριά και ενθάρρυνση ν' ακολουθήσουν την αρετή. Γιατί αυτή η θέα μόνο των βιβλίων, μας κάνει πιο απρόθυμους να αμαρτήσουμε, ακόμα και αν τολμήσουμε κάτι από τα απαγορευμένα και βλέποντας τα βιβλία, περισσότερο καταδικάζουμε την συνείδησή μας και δεν πέφτουμε πάλι στα ίδια αμαρτήματα. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Είναι αδύνατον, είναι αδύνατον, αυτός που μελετάει με προσοχή πνευματικά βιβλία, να μην αποκομίσει καρπούς και ωφέλεια... (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Παρακαλώ όλοι να αποκτήσετε (πνευματικά) βιβλία. Είναι φάρμακα της ψυχής. Αν δεν θέλετε άλλο βιβλίο, τουλάχιστον την Καινή Διαθήκη. Και όχι απλώς να σκύβεις πάνω στην Αγία Γραφή, αλλά να συγκρατείς στο μυαλό σου τα νοήματά της. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Από το να μην διαβάζετε πνευματικά βιβλία, είναι πολύ χειρότερο να θεωρείτε την ανάγνωση περιττό πράγμα. Αυτοί οι λόγοι και οι σκέψεις, προέρχονται από σατανική παρακίνηση. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Όταν έχεις στα χέρια σου τα Θεία Βιβλία, μην σε πιάνει η βιασύνη και θέλεις έτσι να τρέχεις περνώντας επιπόλαια, και σαν να το έχεις ως πάρεργο, όσα έχουν γραφτεί. Αλλ' ακόμη κι αν χρειάζεται να διαβάσεις το ίδιο πολλές φορές, και δυό και τρεις, για ακριβή κατανόηση, μην αποφύγεις να το κάνεις. Ακόμη όταν πρόκειται να διαβάσεις παρακάλεσε τον Θεό ως εξής: ''Κύριε Ιησού Χριστέ άνοιξε τ' αυτιά της καρδιάς μου, ν' ακούσω και να εννοήσω τους λόγους Σου και να κάνω το θέλημά Σου. Είμαι περαστικός απ' τη γη Σου, μη μου κρύψεις τις εντολές Σου. Αφαίρεσε το κάλυμμα των οφθαλμών μου και θα κατανοήσω τα θαυμαστά του νόμου Σου''. (ΆγιοςΜάξιμος ο Ομολογητής)
 • Η ανάγνωση των κακών βιβλίων μας διδάσκει να γνωρίζουμε το κακό χωρίς αποστροφή, να μιλούμε χωρίς αιδώ και να κάνουμε το κακό χωρίς ντροπή. (Ιερός Αυγουστίνος)
 • Να μην διαβάζεις βιβλία των αιρετικών και αθέων, που άλλα φανερώνουν επιφανειακά και άλλα εννοούν. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Όποιος ανοίγει ένα βιβλίο, αφήνει το τιμόνι της ζωής του στον συγγραφέα. (Μέγας Βασίλειος)
 • Είναι ντροπή, τις βλαβερές τροφές να τις αποφεύγουμε και τα βιβλία, που τρέφουν την ψυχή μας, να μην τα διαλέγουμε. (Μέγας Βασίλειος)
 • Όπως όταν κόβουμε από την τριανταφυλλιά το άνθος, παραμερίζουμε τα αγκάθια, έτσι ακριβώς και στην περίπτωση των διαφόρων βιβλίων, μελετούμε τα ωφέλιμα και προφυλαγόμαστε από τα βλαβερά. (Μέγας Βασίλειος)
 • Είναι απαραίτητο να αποκτούν όσοι μπορούν, Χριστιανικά βιβλία. Διότι και μόνο που τα βλέπουμε, μας κάνουν διστακτικούς προς την αμαρτία και μας παρακινούν να ανοίγουμε τα μάτια μας, όλο και περισσότερο στο θέλημα του Θεού. (Άγιος Επιφάνιος)
 • Το βιβλίο του Αγίου Ισαάκ του Σύρου ''Ασκητικά'' αξίζει, όσο ολόκληρη Πατερική βιβλιοθήκη. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Πολύ ωφελούν τα διάφορα Πατερικά βιβλία. Για να βοηθήσουν όμως, πρέπει να διαβάζονται με ταπείνωση και προσευχή. Τα πατερικά κείμενα μοιάζουν με αξονικές τομογραφίες, γιατί όπως σ' εκείνες φωτογραφίζεται η σωματική κατάσταση του ανθρώπου, έτσι και σ' αυτά, φωτογραφίζεται η πνευματική του κατάσταση. Κάθε πρόταση των πατερικών κειμένων δεν κρύβει ένα, αλλά πολλά νοήματα και καθένας τα καταλαβαίνει, ανάλογα με την πνευματική του κατάσταση. Καλό είναι να διαβάζει κανείς κείμενο και όχι μετάφραση, επειδή ο μεταφραστής ερμηνεύει το πρωτότυπο, ανάλογα με την δική του πνευματικότητα. Πάντως, για να κατανοήσει κανείς τους Πατέρες, πρέπει να σφίξει τον εαυτό του, να συγκεντρώσει τον νου του και να ζει πνευματικά, γιατί το πνεύμα των Πατέρων γίνεται αντιληπτό μόνο με το πνεύμα. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Καλό είναι το να διαβάζει κανείς βιβλία πνευματικά, αλλά καλύτερα είναι, το να τα εφαρμόζει και να ζει πνευματικά. Ο νους, να βρίσκεται πάντα κοντά στον Θεό: Αυτή είναι η καλύτερη μελέτη... Υπάρχουν και μερικοί, κοσμικοί κυρίως, που διαβάζουν πνευματικά βιβλία με τις ώρες και επειδή ευχαριστιούνται, νομίζουν ότι έχουν κατάσταση και ότι είναι καλοί... Μαθαίνουν πολλά και τα λένε στους άλλους για επίδειξη, χωρίς να εφαρμόζουν οι ίδιοι και δεν ωφελούνται. Είναι σαν έναν που βλέπει μία πάλη και δεν κοιτάζει πως πάλεψαν, για να βοηθηθεί, να γίνει παλαιστής, αλλά κοιτάζει συνέχεια το ρολόϊ του, για να προλάβει να παρακολουθήσει και άλλη πάλη και άλλη και παλαιστής δεν γίνεται, αλλά μένει θεατής. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Να έχεις πάντοτε ένα βιβλίο ανοιχτό πάνω στο τραπέζι, για να μην βρίσκει ευκαιρία ο διάβολος, να σου φέρνει λογισμούς. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Δεν βοηθούν στην πνευματική ζωή τα μυθιστορήματα ή η εφημερίδα. Πολλές φορές ακόμη και μερικά θρησκευτικά περιοδικά κάνουν ζημιά, γιατί διεγείρουν τον μωρό ζήλο και προκαλούν σύγχυση. Προσξτε· μην διαβάζετε περιττά πράγματα τις ελεύθερες ώρες σας. Μερικά αναγνώσματα είναι σαν να τρως νεροκολοκύθες, σαν να ψάχνεις στα άχυρα, να βρεις ένα σπυρί σιτάρι. Λένε μερικοί: «Ναι, αλλά αυτά με ξεκουράζουν». Μα πώς σε ξεκουράζουν, ευλογημένε, αφού σε ζαλίζουν και πονούν τα μάτια σου; Καλύτερα να κοιμηθείς, για να ξεκουραστείς. Από το τι διαβάζει κανείς, θα καταλάβεις την πνευματική του κατάσταση. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Να ασκείσαι συνεχώς στην ανάγνωση θεόπνευστων βιβλίων, για να αυξάνεται μέσα σου η Θεία αγάπη... (Άγιος Μάξιμος ο Γραικός)
 • Πρόσεχε καλά και να μην διαβάζεις βιβλία των αιρετικών και να απέχεις από τα βιβλία των αθέων, όπως απέχεις από την φωτιά. Και ούτε καν να καταδεχθείς ποτέ να πιάσεις στα χέρια σου, τα βιβλία αυτά... (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Το βιβλίο μου είναι η φύση των δημιουργημάτων και οποτεδήποτε επιθυμήσω, μπορώ να διαβάσω μέσα σ' αυτήν τα έργα του Θεού. (ΜέγαςΑντώνιος)
 • Ένα κακό βιβλίο σου κάνει κακό, ένα καλό βιβλίο σε ωφελεί. Και όταν ακόμα δεν είσαι έτοιμος να το εφαρμόσεις στην πράξη, όμως επειδή το επιθυμείς εσωτερικά, σιγά-σιγά, με τον καιρό, χωρίς βία και πίεση, ωριμάζει η επιθυμία του καλού και τελικά το πράττεις. (ΌσιοςΠορφύριοςοΚαυσοκαλυβίτης)
 • Όλα τα έργα-βιβλία των Αγίων Πατέρων, γράφτηκαν με τον φωτισμό και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Θαυ­μαστή είναι η συμφωνία τους, θαυμαστή και η χρήση τους. Όποιος χειραγωγείται απ' αυτά, δίχως αμφιβολία χειρα­γωγείται από το Άγιο Πνεύμα! (Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ)
 • Οι Άγιοι Πατέρες μας διδάσκουν, πως να πλησιάζουμε τα Ιερά Ευαγγέλια, πως να τα διαβάζουμε, να τα κατανοήσουμε όπως πρέπει. Διδάσκουν επίσης, τι είναι εκείνο που βοηθάει και τι είναι εκείνο που εμποδίζει την σωστή κατανόησή τους. Διάβαζε, επομένως, κατ' αρχήν, περισσότερο τα συγγράμματα των Αγίων Πατέρων και κατόπιν, αφού μάθεις από αυτά πως πρέπει να διαβάζεις τα Ιερά Ευαγγέλια, πήγαινε και διάβαζε με τη σειρά τα ίδια τα Ιερά Ευαγγέλια. Να μην θεωρείς, ότι αρκεί το διάβασμα του Ιερού Ευαγγελίου, χωρίς την ανάγνωση των Αγίων Πατέρων! Αυτό αποτελεί μία και επικίνδυνη σκέψη. Στα Ιερά Ευαγγέλια είναι προτιμότερο να σε φέρουν οι Άγιοι Πατέρες, σαν έναν αγαπητό υιό που προετοιμάστηκε κατάλληλα με τα συγγράμματά τους. Όλοι εκείνοι που αρνήθηκαν με τρέλα και με υπερηφάνεια τους Αγίους Πατέρες και πλησίασαν χωρίς μεσολάβηση, με θρασύτητα, με βρώμικο μυαλό και ακάθαρτη καρδιά το Ιερό Ευαγγέλιο, έπεσαν σε καταστρεπτικές πλάνες. Αυτούς το Ευαγγέλιο τους απέβαλλε, διότι δεν ανέχεται κοντά Του, παρά μόνο τους ταπεινούς. (ΆγιοςΙγνάτιοςΜπριαντσιανίνωφ)
 • Η μελέτη των Πατερικών κειμένων-βιβλίων, είναι η μητέρα και η βασίλισσα όλων των αρετών. Από τα κείμενα αυτά δι­δασκόμαστε το αληθινό νόημα της Αγίας Γραφής, την ορθή πίστη, την Ευαγγελική ζωή και γενικά την Χριστια­νική τελειότητα και σωτηρία. Η μελέτη των βιβλίων αυτών, με την καθοδήγηση των πνευματοφόρων δι­δασκάλων, είναι ο κύριος χειραγωγός όσων επιθυμούν να τελειωθούν πνευματικά και να σωθούν. Τα Πατερικά βιβλία μοιάζουν με καθρέφτες. Κοιτάζο­ντας μέσα τους συχνά και προσεκτικά, η ψυχή μπορεί να δει όλες τις ελλείψεις και τα ελαττώματά της. Μοιάζουν, επίσης, με μια πλούσια συλλογή ποικίλων φαρμάκων. Σ' αυτήν η ψυχή μπορεί να βρει το κατάλληλο φάρμακο για κάθε της ασθένεια. (Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ)
 • Τα συγγράμματα των Αγίων Πατέρων, μοιάζουν με ένα φαρμακείο γεμάτο φάρμακα, όπου η ψυχή μπορεί να βρει το σωτήριο φάρμακο για οποιαδήποτε αρρώστια. (Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ)
 • Πρέπει να διαβάζουμε τους Αγίους Πατέρες με προθυμία, με προσοχή αλλά και με εμμονή, διότι ο αόρατος εχθρός μας (ο διάβολος), ο οποίος «μισεί ήχον ασφαλείας» (Παροιμίες 11,15), εχθρεύεται τον «ήχο» αυτό, κυρίως όταν έρχεται εκ μέρους των Αγίων Πατέρων. Διότι «ο ήχος», η φωνή αυτή των Αγίων Πατέρων, φανερώνει τα τεχνάσματα του εχθρού μας, την πονηρία του και μας αποκαλύπτει τις παγίδες του και όλες τις μεθόδους του. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, ο εχθρός μας οπλίζεται ενάντια στο ανάγνωσμα των Αγίων Πατέρων με διάφορες αλαζονικές και συκοφαντικές σκέψεις. Προσπαθεί μάλιστα, να ρίξει τον αγωνιζόμενο στην δίνη των ματαίων μεριμνών, για να τον αποτρέψει από το σωτήριο ανάγνωσμα. Τον πολεμά με την τεμπελιά, με την ανία, με το να μην θυμάται αυτά που διαβάζει. Ακριβώς από τον πόλεμο αυτό κατά της ανάγνωσης των συγγραμμάτων των Αγίων Πατέρων μπορούμε να καταλάβουμε, πόσο μεγάλο όπλο είναι αυτά για εμάς και πόσο πολύ τα μισεί ο εχθρός μας. (ΆγιοςΙγνάτιοςΜπριαντσιανίνωφ)
 • Ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή και τα άλλα Χριστιανικά βιβλία, μας φανερώνουν την διεφθαρμένη φύση μας. (Άγιος Τύχων του Ζαντόνσκ)
 • Μερικοί διαβάζουν τους βίους των Αγίων και τους μιμούνται με υπερηφάνεια. Πρέπει να διαβάζετε μόνο εκείνα τα βιβλία που παραδέχεται η Εκκλησία, όχι τα Απόκρυφα Ευαγγέλια, γιατί μερικά γεγονότα είναι αλλοιωμένα. (ΆγιοςΓαβριήλοδιαΧριστόνΣαλός)
 • Αν μελετάς μόνο την Αγία Γραφή και δεν διαβάζεις τους Πατέρες της Εκκλησίας, τότε δεν θα μάθεις τον τρόπο ζωής τους, πως διεξάγουν τον πνευματικό πόλεμο. Θα πιστέψεις πως μπορείς μόνος σου να τα βγάλεις πέρα και δεν θα ταπεινωθείς. Όταν διαβάζεις τα κείμενα των Αγίων Πατέρων, πρέπει να προσπαθείς να εφαρμόζεις αυτά που σε διδάσκουν. Αν δεν φτάσεις τα μέτρα τους, θα πρέπει να ομολογήσεις την αδυναμία σου και να ταπεινώνεσαι για ν' αξιωθείς να λάβεις το έλεος του Θεού, που προσφέρεται πλούσια στους ταπεινούς. (Άγιος Μακάριος της Όπτινα)
 • Πρέπει να διαβάζετε Εκκλησιαστικά βιβλία και να μορφώνεστε συνεχώς. Κάποιος που τον πιάνουν αδιάβαστο, εύκολα πέφτει σε παγίδες. (Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης)
 • Τα πνευματικά βιβλία και ειδικά η Αγία Γραφή, είναι πολύ χρήσιμα, αλλά μέχρι να φωτιστεί ο νους με την ευχή, είναι προτιμότερο να δώσουμε αρχικά περισσότερη βάση στην ευχή και όταν φωτιστεί ο νους, τότε παίρνουμε και την μελέτη. Πόσοι αφώτιστοι άνθρωποι, διαβάζοντας τα σωστά κείμενα έπεσαν σε πλάνες και στις αιρέσεις, επειδή έκαναν λάθος στην ερμηνεία... (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Αν ήταν τρόπος, καλά θα ήταν, όχι μόνο να μάθετε αλλά να αποστηθίζετε τα Πατερικά κείμενα. Είναι το μόνο στερεό θεμέλιο, στο οποίο μπορείτε να ακουμπάτε, γιατί μέσω αυτών, μας ανοίγονται οι πνευματικοί οφθαλμοί. Τα πατερικά κείμενα είναι η Αγία Γραφή ερμηνευμένη με λεπτομέρεια. (Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός)
 • Όταν δεν υπάρχει άνθρωπος να μας φέρει παρηγοριά, τότε έρχεται ο Θεός και μας φέρνει τη χαρά, μέσα από ένα βιβλίο. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Η λογοτεχνία είναι συχνά αποτέλεσμα των ψεμάτων των πεπτωκότων πνευμάτων. Τέτοια μυθιστορήματα και βιβλία, δεν είναι Χριστιανικά έργα. Υπάρχει μέχρι και σατανισμός και ψέματα σε κάποια απ' αυτά, διότι ο σατανάς είναι ο πατήρ του ψεύδους. Αν ένας άνθρωπος φαντασιώνεται, πέφτει αμέσως στο δίχτυ που έχουν απλώσει τα πονηρά πνεύματα... (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Αν κάποιος φτιάξει ένα ωραίο φαγητό με ακριβά υλικά και πολλή τέχνη και το κάνει πεντανόστιμο, αλλά ύστερα ρίξει καμμιά δεκαπενταριά σταγόνες υδροκυανί­ου, θα φάει κανείς αυτό το φαγητό; Σας ερωτώ. Μα είναι νόστιμο, μα έχει καλά υλικά, μα... Ναι, αλλά έπεσε δηλη­τήριο πάνω. Ποιός θα τολμήσει, έστω να δοκιμάσει, ένα φαγητό, που έχει μέσα υδροκυάνιο, που όχι άνθρωπο, αλλά ελέφαντα σκοτώνει; Αυτό έχει κάνει και ο Καζαντζάκης. Και αν κάπου - κά­που έχει και κάποια σελίδα της προκοπής (τα βιβλία του), λίγο πιο πέρα, στην άλλη, ρίχνει υδροκυάνιο μέσα. Γιατί να συστήσου­με να τον διαβάσουν οι νέοι μας; Θα οικοδομηθούν, θα ωφεληθούν; Τί να πάρουν από τον Καζαντζάκη, που κά­θε λίγο και λιγάκι λέγει αθλιότητες και αισχρότητες; Δεν ξέρεις σε ποιά σελίδα θα σου πει κάτι καλό και σε ποιά σελίδα θα σου πει τις αχρειότητές του... (π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)
 • Βιβλίο που δεν αξίζει να διαβαστεί για δεύτερη και τρίτη φορά, δεν πρέπει να διαβαστεί, ούτε για πρώτη φορά. (π. Ιωήλ Γιαννακόπουλος)
 • Φοβάμαι, μήπως οι πάπυροι που θα καταστρέψω γράφοντας, θα έχουν περισσότερη αξία από τα γραφόμενά μου... (Σωκράτης)
 • Υπάρχουν βιβλία στείρα και ανούσια, που περισσότερο λένε τα λευκά τους περιθώρια, παρά οι σελίδες τους. Και υπάρχουν βιβλία θησαυροί, που είναι για την ψυχή του ανθρώπου, ψωμί και νερό, καταφύγιο και ορμητήριο. (Πασκάλ)
 • Όταν το βιβλίο που διαβάζεις, σου ανεβάζει το ηθικό σου και γεμίζει την καρδιά σου με ευγενικά αισθήματα, τότε μη ζητάς να κρίνεις με άλλο τρόπο, το βιβλίο αυτό. Είναι καλό και γραμμένο από αριστοτέχνη της πέννας. (Λα Μπρυγιέρ)
 • Πες μου τι βιβλία διαβάζεις, για να σου πω ποιος είσαι. Αυτό είναι αρκετά αωστό, αλλά θα σε γνώριζα καλύτερα, αν μου έλεγες τι ξαναδιαβάζεις. (Μωριάκ)
 • Το να διαβάζεις τα καλά βιβλία είναι σαν να συνδιαλέγεσαι με τους άριστους των περασμένων αιώνων. (Καρτέσιος)
 • Μια καλή συλλογή εκλεκτών βιβλίων, είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο της εποχής. (Καρλαϋλ)
 • Και θησαυρό χρημάτων να είχα θα τον ξόδευα σε θησαυρό βιβλίων. (Νεόφυτος Δούκας)
 • Και το καλύτερο ακόμη βιβλίο είναι ανίκανο να σε ωφελήσει, όταν διαβάζεται επιπόλαια. (Σενέκας)
 • Το σπίτι στο οποίο δεν υπάρχουν βιβλία, μοιάζει με το σώμα στο οποίο δεν υπάρχει ψυχή. (Κικέρων)
 • Ένα καλό βιβλίο είναι ένας καλός φίλος. (Μπεναρντέν)
 • Το να διαβάζεις διάφορα βιβλία, χωρίς να στοχάζεσαι, είναι σαν να τρως χωρίς να χωνεύεις. (Μπούρκ)
 • Το να διαβάσεις αδιακρίτως όποιο βιβλίο πέσει στα χέρια σου, ισοδυναμεί με το να κάνεις φίλο και σύντροφό σου, τον καθένα που θα συναντήσεις στον δρόμο. (Έμερσον)
 • Είναι κρίμα να διαβάζει κανείς ένα βιβλίο πολύ νωρίς στη ζωή του. Η πρώτη εντύπωση είναι εκείνη που μετράει και εάν αυτή είναι επιπόλαιη, θα μείνει δυστυχώς έτσι. Αργότερα μια δεύτερη προσεκτική ανάγνωση, υπάρχει κίνδυνος να προσκρούσει σε μια επιφάνεια, που έχει ήδη σκληρύνει από την πρόωρη επαφή. Όπως ακριβώς οι ηλικιωμένοι, οφείλουν να προσέχουν την τροφή τους, έτσι και οι νέοι οφείλουν να προσέχουν αυτά που διαβάζουν... Πρέπει να μην καταβροχθίζουν πολλά και να μασούν καλά. (Τσώρτσιλ)
 • Σπίτι χωρίς βιβλία, μοιάζει με δωμάτιο χωρίς παράθυρο. (Μπράουν)
 • Η ανάγνωση ενός βιβλίου, η οποία δεν προκαλεί ευχαρίστηση, δεν φέρνει ούτε ωφέλεια. (Πόρτερ)
 • Μερικοί κατέχουν τη βιβλιοθήκη τους, όπως ο ευνούχος κατέχει το χαρέμι. (Ουγκώ)
 • Κάποια βιβλία άδικα ξεχνιούνται, αλλά κανένα δεν μνημονεύεται άδικα. (Άουντεν)
 • Τα βιβλία των Αγίων Πατέρων, μοιάζουν με καθρέφτη. Με το προσεκτικό και συχνό κοίταγμα σ' αυτά, μια ψυχή μπορεί να δει όλα τα ελαττώματά της.
 • Πόσες μεταστροφές, οφείλονται στα καλά βιβλία! Τί είναι εκείνο που μετέστρεψε τον Άγιο Αυγουστίνο και τον απέσπασε από την αίρεση των Μανιχαίων; Ένα βιβλίο, οι Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.
 • Το καλύτερο βιβλίο είναι ο Εσταυρωμένος. Όποιος δεν ξέρει να το διαβάσει, είναι ο πιο δυστυχισμένος από όλους τους αναλφάβητους.
 • Καλά βιβλία είναι εκείνα που μας καταδικάζουν να τα διαβάσουμε. Μεγάλα βιβλία είναι εκείνα που μας μεγαλώνουν...
 • Όπου υπάρχουν πνευματικά βιβλία, που διαβάζονται και εφαρμόζονται, από εκεί διώχνεται κάθε διαβολική ενέργεια και προσφέρεται μεγάλη παρηγοριά και ανακούφιση.
 • Με μία ιδέα μπορεί κάποιος να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο, ενώ από ένα ολόκληρο βιβλίο, μπορεί κανείς να μην βγάλει ούτε μία ιδέα.
 • Όταν έχεις διαβάσεις ένα καλό βιβλίο και γυρίζεις την τελευταία σελίδα του, αισθάνεσαι σαν να έχεις χάσει έναν φίλο.
 • Θα γράφονταν λιγότερα κακά βιβλία, αν διαβάζονταν περισσότερα καλά.
 • Οι έξυπνοι διαβάζουν καλά βιβλία, ενώ οι σοφοί διαβάζουν τις σκέψεις των συγγραφέων τους.
 • Ό,τι βιβλία διαβάζεις, τέτοιος θα γίνεις.
 • Ό,τι γράφεται χωρίς κόπο, διαβάζεται χωρίς ευχαρίστηση.
 • Άλλοι με τα βιβλία κοσμούν την ψυχή τους και άλλοι διακοσμούν την βιβλιοθήκη τους.
 • Τυφλός είναι ο άνθρωπος χωρίς βιβλίο. (Ισλανδική παροιμία)
 • Ένας δήμαρχος επιστρέφοντας στο σπίτι του πεινασμένος, έπειτα από πολύωρο συμβούλιο, θύμωσε με την γυναίκα του, που δεν του είχε ετοιμάσει ακόμη το φαγητό. Εκείνη, για να τον ησυχάσει, του έβαλε στα χέρια ένα βιβλίο να διαβάσει, ώσπου να ψηθεί το φαγητό. Θυμωμένος εκείνος πετάει το βιβλίο κάτω και κάθεται στον καναπέ. Περνώντας όμως η ώρα, ο ίδιος το ξαναπήρε από κάτω και άρχισε να διαβάζει, για να περάσει η ώρα... Το αποτέλεσμα ήταν η γυναίκα του να περιμένει πολλή ώρα, αφού ετοίμασε το φαγητό, διότι ο σύζυγος απορροφήθηκε στην μελέτη και δεν εννοούσε να αφήσει το βιβλίο. Διάβαζε τους Βίους των Αγίων και τόσο πολύ του άρεσαν, ώστε άλλαξε ζωή και από τότε έγινε καλός Χριστιανός! Πόσες μεταστροφές ανθρώπων οφείλονται στα καλά βιβλία! Ο Άγιος Αυγουστίνος π.χ. διάβασε τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλο και όχι μόνο βαπτίστηκε Χριστιανός, αλλά και αγίασε!
 • Σε αντίθεση με τα καλά βιβλία, τα κακά βιβλία βλάπτουν: α) Ένας νέος σε ένα χορό, υποψιάστηκε την μνηστή του, ότι τον απατούσε. Το ίδιο βράδυ την σκότωσε σε ένα απόμερο μέρος και με άγριο τρόπο της έκοψε και το λαιμό. Ο δολοφόνος αργότερα αποκαλύφτηκε. Πάνω στο γραφείο του βρέθηκε ένα μυθιστόρημα, στο οποίο περιγραφόταν ένα έγκλημα ακριβώς όπως το διέπραξε ο δολοφόνος νέος. ''Αν δεν είχα διαβάσει όσα διάβασα, δεν θα έφτανα σε αυτήν την θέση. Ευτυχισμένος όποιος έμαθε να κρατηθεί μακριά από τέτοια βιβλία...''. Αυτά δήλωσε επίσημα ένας κατάδικος, λίγες στιγμές πριν τον θάνατό του. Ο Ζακ Ρουσσώ, έλεγε για τα μυθιστορήματα της εποχής του: ''Είναι δηλητήριο για την ψυχή...!'' και β) Το δικαστήριο των Βρυξελλών προ ετών, καταδίκασε μια νέα σε 10 χρόνια φυλάκιση, γιατί σκότωσε τον πατέρα της. Οι δικαστές έλαβαν υπόψιν τους το ακόλουθο ελαφρυντικό: Ο πατέρας της, για να την αποτρέψει να ασπαστεί τον μοναχικό βίο, της έδωσε να διαβάσει πολλά ρυπαρογραφήματα. ''Διάβασε αυτά'', της έλεγε συχνά ο πατέρας της, δίνοντάς της ανήθικα βιβλία ''και έπειτα θα αποφασίσσεις τι θα γίνεις''. Η νέα δεν άντεξε στον πειρασμό, ακολούθησε τις οδηγίες του πατέρα της και έφτασε εκεί που έφτασε...
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!