Περί Σταυρού

 • Ο λόγος γαρ ο του σταυρού τοις μεν απολλυμένοις μωρία εστί, τοις δε σωζομένοις ημίν δύναμις Θεού έστι. [Το κήρυγμα περί του Σταυρού, σε εκείνους που βαδίζουν το δρόμο του χαμού, είναι ανοησία. Σε εμάς όμως, που είμαστε στο δρόμο της σωτηρίας, είναι δύναμη Θεού (που σώζει)]. (Προς Κορινθίους Α' 1,18)
 • Μην ψάχνεις να βρεις την τελειότητα στα ανθρώπινα κατορθώματα. Τέλειος σ' αυτά δεν βρίσκεται κανένας. Γιατί η τελειότητα, είναι κρυμμένη στο Σταυρό του Χριστού. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)
 • Το σημείο του Σταυρού είναι μεγάλη ασφάλεια. Δεν απαιτεί καμμιά δαπάνη και για τούτο είναι προσιτό και στους φτωχούς. Δεν είναι κόπος ούτε για τους αρρώστους, επειδή η Χάρη είναι από το Θεό και είναι σημάδι των πιστών και φόβος για τους δαίμονες. Διότι πάνω στο Σταυρό, κατανίκησε τους δαίμονες, τους διαπόμπευσε, ολοφάνερα τους κατεξευτέλισε. Όταν, λοιπόν, δουν το Σταυρό, έρχεται στο νου τους ο Εσταυρωμένος. Φοβούνται Αυτόν, που σύντριψε τις κεφαλές του νοητού δράκοντα. (ΆγιοςΚύριλλοςΙεροσολύμων)
 • Μην ντραπείς να ομολογείς τον Σταυρό. Γιατί Άγγελοι καυχώνται για το Σταυρό του Κυρίου, λέγοντας στις Μυροφόρες: ''Ξέρουμε τι ζητάτε, Ιησού τον Εσταυρωμέν'' (Ματθ. 28,5). Άραγε δεν μπορούσαν να πουν: ''Ξέρουμε, ότι ζητάτε τον δικό μας Δεσπότη''; Μιλούν όμως με παρρησία για τον Εσταυρωμένο. Γιατί ο Σταυρός είναι δόξα. Δεν είναι ατιμία. (Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων)
 • Δεν πρέπει να σημειώνουμε τον Σταυρό απλά με τα δάκτυλά μας, αλλά προηγουμένως με μεγάλη πίστη να σημειώνουμε αυτόν στην σκέψη και την καρδιά μας και κατόπιν να τον σημειώνουμε στο πρόσωπό μας. (ΙερόςΑυγουστίνος)
 • Τον Σταυρό φέρω στο σώμα μου, τον Σταυρό έχω στην πορεία μου, τον Σταυρό έχω στην καρδιά μου, ο Σταυρός είναι η δόξα μου! (ΆγιοςΓρηγόριος ο Θεολόγος)
 • Όταν κάνεις το σημείο του Σταυρού, σκέψου όλη την υπόθεση της Σταυρικής θυσίας του Χριστού και σβήσε τον θυμό και όλα τα άλλα πάθη. Oύτε βέβαια πρέπει να κάνουμε το σταυρό μας απλώς με τα δάκτυλά μας, αλλά προηγουμένως διά της προαιρέσεως και με πολλή πίστη. Αν λοιπόν κατ' αυτόν τον τρόπο κάνεις τον Σταυρό στο πρόσωπό σου, κανείς από τους ακάθαρτους δαίμονες δεν θα μπορέσει να σταθεί κοντά σου, βλέποντας τη μάχαιρα, με την οποία πληγώθηκε, βλέποντας το ξίφος με το οποίο δέχτηκε τη θανατηφόρο πληγή. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Σχημάτισε στο μέτωπό σου το σημείο του Σταυρού και τότε δεν θα μπορέσει να σε βλάψει, σε τίποτε ο Διάβολος. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Με την δύναμη του Σταυρού, έπαψαν πλέον οι δαίμονες να είναι φοβεροί και έγιναν ευκολοκαταφρόνητοι και δι΄αυτού κατανικήθηκε και εξαφανίστηκε ο θάνατος και ταυτόχρονα έπαψε ο θάνατος να είναι θάνατος, αλλά ύπνος. (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Αν αγαπούσαν το Σταυρό, θα φρόντιζαν να ζουν την ζωή του Εσταυρωμένου Χριστού. Γι' αυτό και οι οι ψευδάδελφοι, οι ασεβείς, οι άνθρωποι της καλοπεράσεως, καταντούν εχθροί του Σταυρού. Και γενικά όποιος είναι φιλήδονος και στηρίζεται σε τούτη τη ζωή, είναι εχθρός του Σταυρού, που για τον Απόστολο Παύλο, είναι το καύχημα και η ενασχόλησή του. (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • O Σταυρός είναι το τρόπαιο νίκης εναντίον των δαιμόνων, είναι η μάχαιρα κατά της αμαρτίας, το ξίφος με το οποίο ο Xριστός κέντησε το φίδι. O Σταυρός που είναι το θέλημα του Πατέρα, η δόξα του Mονογενούς, το αγαλλίαμα του Πνεύματος, το κόσμημα των αγγέλων, η ασφάλεια της Eκκλησίας, το καύχημα του Παύλου, το τείχος των Αγίων, το φως όλης της οικουμένης. Γιατί, όπως ακριβώς μέσα σε ένα κατασκότεινο σπίτι, αν κάποιος ανάψει λαμπάδα και την τοποθετήσει ψηλά, απομακρύνει το σκοτάδι, έτσι και η οικουμένη που ήταν κυριευμένη από πυκνό σκοτάδι, αφού ο Xριστός άναψε σαν ακριβώς κάποια λαμπάδα τον Σταυρό και τον τοποθέτησε ψηλά, διέλυσε όλο το πυκνό σκοτάδι της γης. Kαι όπως ακριβώς η λαμπάδα έχει το φως ψηλά στην κορυφή, έτσι και ο Σταυρός έχει τον Ήλιο της Δικαιοσύνης ψηλά στην κορυφή του, εκπέμποντας από εκεί τη λαμπρότητά του... (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Οι άρρωστοι νομίζουν πως το μέλι είναι πικρό. Αυτό όμως έχει αιτία την αρρώστια και δεν οφείλεται στο μέλι. Έτσι ακριβώς και ο Σταυρός φαίνεται πως είναι ανόητο πράγμα στους απίστους, αλλά δεν είναι. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Πριν να βγεις από το σπίτι σου, να σταυρώνεις τρεις φορές το μέτωπό σου, λέγοντας ταυτόχρονα (για κάθε φορά που σταυρώνεσαι) την εξής φράση: «Αποτάσσομαί σοι Σατανά, και τη πομπή σου και τη λατρεία σου, και συντάσσομαί Σοι Χριστέ». (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Τα φυλαχτά είναι δαιμονική ειδωλολατρεία. Τι να πει κανείς γι' αυτά και τα κουδούνια, που κρεμούν από το χέρι και την κόκκινη κλωστή και τα άλλα που είναι γεμάτα με πολλή ανοησία, ενώ δεν πρέπει να τοποθετούν τίποτε άλλο γύρω από το παιδί, παρά μόνο τον Σταυρό, για να το προστατεύει το παιδί; Για πες μου: Αν έρθει κάποιος ιατρός και παραμερίζοντας τα φάρμακα της ιατρικής, χρησιμοποιεί γιατροσόφια, θα τον ονομάσουμε γιατρό; Φυσικά όχι, αφού δεν βλέπουμε τα φάρμακα της ιατρικής. Έτσι και στην περίπτωση με τα ξόρκια και τα φυλαχτά: Δεν βλέπουμε τα φάρμακα του Χριστιανισμού. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • O Σταυρός είναι η βάση της σωτηρίας μας. O Σταυρός είναι η προϋπόθεση των απείρων αγαθών. Xάρη σ' αυτόν, εμείς που προηγουμένως ήμαστε ατιμασμένοι και έκπτωτοι από τον Παράδεισο, τώρα αναδειχθήκαμε παιδιά του Θεού. Xάρη σ' αυτόν, δεν βρισκόμαστε πια σε πλάνη, αλλά γνωρίσαμε την αλήθεια. Xάρη σ' αυτόν, εμείς τώρα γνωρίσαμε το Δημιουργό των πάντων. Xάρη σ' αυτόν, εμείς οι δούλοι της αμαρτίας οδηγηθήκαμε στην ελευθερία της ενάρετης ζωής. Χάρη σ' αυτόν, η γη έγινα πια ουρανός. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Mε το δέντρο νίκησε ο διάβολος τον Aδάμ, με το σταυρό κατατρόπωσε ο Xριστός τον διάβολο. Kαι εκείνο το ξύλο οδηγούσε στον άδη, ενώ αυτό έφερνε από εκεί πίσω εκείνους που είχαν οδηγηθεί εκεί. Kαι πάλι το ξύλο εκείνο μεν απέκρυψε τη γυμνότητα του αιχμαλώτου, ενώ αυτό έδειχνε από ψηλά σε όλους γυμνό τον Νικητή. Ας οπλίσουμε τον εαυτόν μας με το όπλο του ζωοποιού αυτού Ξύλου. Ας νεκρώσουμε τα πάθη που καταστρέφουν την ψυχή, με την δύναμη του Σταυρού. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Με το γεγονός του Σταυρού καταργήθηκε κάθε ειδωλολατρία και με το σημείο αυτό εκδιώκεται κάθε δαιμονική φαντασία και μόνο ο Χριστός προσκυνάται και δι' αυτού ο Πατήρ γνωρίζεται και οι αρνητές καταντροπιάζονται. (Μέγας Αθανάσιος)
 • Δυστυχώς μερικοί μοιάζουν με τον ληστή που σταυρώθηκε εξ αριστερών του Χριστού και λένε: Πήγαιναν με τον σταυρό στο χέρι και δες τι έπαθαν! (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όταν περνάς έξω από νοσοκομείο, να κάνεις 3 φορές τον σταυρό σου. Μία φορά για τους αρρώστους... Μία για τους συνοδούς τους... Και μία για σένα, που δεν βρίσκεσαι εκεί και έχεις την υγεία σου... (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Θυμάμαι μικρός όταν καθόμασταν όλοι μαζί στο τραπέζι, κάναμε πρώτα προσευχή και ύστερα αρχίζαμε να τρώμε. Αν άρχιζε κανείς να τρώει, πριν ευλογηθεί το τραπέζι, λέγαμε: «αυτός επόρνευσε». Την έλλειψη εγκρατείας, την θεωρούσαμε πορνεία! (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Πήγε ένας μοναχός να πάρει νερό από το πηγάδι και επειδή είδε μέσα μια ασπίδα (είδος φιδιού), έφυγε κατατρομαγμένος, χωρίς να πάρει νερό. «Πάει, Αββά, χαθήκαμε, είπε στον Γέροντά του, μια ασπίδα είναι μέσα στο πηγάδι!». «Καλά, του λέει ο Γέροντας ,αν πάνε σ' όλα τα πηγάδια δηλητηριώδη φίδια, τι θα κάνεις; Θα πεθάνεις από την δίψα;». Πήγε ο Γέροντας, σταύρωσε το πηγάδι, πήρε νερό και ήπιε. «Όπου σταυρός επιφοιτά, του είπε, ουκ ισχύει κακία του σατανά». Γι' αυτό και εσείς να κάνετε τον σταυρό σας και να μη φοβάστε, για τις τροφές που τρώτε και πιθανώς να είναι αμφιβόλου ποιότητας. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όταν γίνει το σημείο του Σταυρού, λύνεται όλη η δύναμη του αντιχρίστου. Το μέτωπό μας σαν λυχνοστάτης, βαστάζει ψηλά τον λύχνο του φωτός, δηλαδή το σημείο του Σταυρού. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)
 • Το σπουδαιότερο όπλο κατά του διαβόλου είναι ο Τίμιος Σταυρός που τον τρέμει. Ο σταυρός όμως να γίνεται σωστά. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Η αληθινή προσκύνηση του Σταυρού είναι η στιγμή, που αρχίζουμε σταδιακά να βελτιώνουμε τον εαυτόν μας και να αγωνιζόμαστε εναντίον των παθών μας. (Άγιος Σέργιος Μετσώφ)
 • Να πιστεύεις ακλόνητα και να είσαι σίγουρος, πως όπου και εάν εμφανίζεσαι με τιν Σταυρό του Κυρίου, ο Σταυρός αγιάζει όλη την γύρω ατμόσφαιρα, καθώς και εκείνους που τον ασπάζονται. (ΆγιοςΙωάννηςτηςΚροστάνδης)
 • Ο Κύριος Σταυρώθηκε για εμάς. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο Σταυρός, αλλά και το σημείο του Σταυρού, έχουν μεγάλη δύναμη. Γι' αυτό είναι ζωοποιός. Γι' αυτό ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη, το σύμβολό του είχε μεγάλη δύναμη. Ο στύλος πάνω στον οποίο στηρίχτηκε ο χάλκινος όφις, θεράπευε εκείνους, που τους δάγκωναν τα φίδια. Ο Σταυρός που σχημάτισε ο Μωϋσής με το ραβδί του, χώρισε τα νερά (Ερυθρά Θάλασσα). Τα χέρια του, που άπλωσε στην προσευχή ο Μωϋσής, ώστε το σώμα του να σχηματίσει Σταυρό, κατατρόπωσε τον Αμαλήκ. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
 • Κάνοντας το σημείο του Σταυρού, να πιστεύεις και πάντοτε να θυμάσαι ότι οι αμαρτίες σου καθηλώθηκαν στον Σταυρό. Όταν πέφτεις σε κάποιο αμάρτημα, αμέσως να κατακρίνεις ειλικρινά τον εαυτόν σου και κάνε το σημείο του Σταυρού πάνω σου, λέγοντας: Κύριε, συ που καθήλωσες τις αμαρτίες μας στον Σταυρό, καθήλωσε και το αμάρτημά μου τούτο στο Σταυρό σου και ''ελέησόν με, ο Θεός, κατά το μέγα σου έλεος''. Και ο Κύριος θα σε καθαρίσει από την αμαρτία σου. (ΆγιοςΙωάννηςτηςΚροστάνδης)
 • Πρέπει να κάνεις σωστά το σταυρό σου. Όταν δεν τον κάνεις σωστά, τα πονηρά πνεύματα όχι μόνο δεν φεύγουν, αλλά γελάνε. Και η Παναγία θυμώνει. Όταν κάνεις το σημείο του σταυρού, πρέπει να βάλεις το δεξί χέρι πρώτα στο μέτωπο, μετά στον αφαλό, ύστερα στον δεξιό ώμο και έπειτα στον αριστερό. Εκείνος που βάζει το χέρι του όχι πάνω στον αφαλό, αλλά στην καρδιά, βγάζει ανάποδο σταυρό. Ούτε στον αέρα κάνει να σταυρώνεσαι. Το χέρι πρέπει οπωσδήποτε να αγγίζει το σώμα. Και όταν σταυρώνεσαι, πρέπει να προσεύχεσαι. Αλλιώτικα, έτσι σταυρώνονται και οι ηθοποιοί... (Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν Σαλός)
 • Πρέπει να σταυρώνεις τα πάντα, εκτός από τα Άγια Δισκοπότηρα της Θείας Μετάληψης. Αν κάτι είναι πεταμένο στο δρόμο, ενδέχεται να είναι εκ του πονηρού. Αν δεις ότι κάποιος άλλος το σταύρωσε, τότε δεν χρειάζεται να το κάνεις και εσύ. Αν δεν θέλεις να προκαλέσεις σύγχυση σ' όσους σε βλέπουν, αλλά δεν σε κατανοούν, τότε μπορείς να σχηματίσεις το σημείο του σταυρού με τα μάτια σου. (Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν Σαλός)
 • Μια μέρα κάποιος έδωσε ένα μήλο σε έναν πιστό και εκείνος αμέσως το έφαγε. Και ο Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν Σαλός τον μάλωσε: ''Πόσο εύκολο είναι να σε καταστρέψουν! Και Άγγελος να σου το έδινε, έπρεπε πρώτα να το σταυρώσεις''.
 • Χριστιανός χωρίς το σημείο του Σταυρού, μοιάζει με στρατιώτη χωρίς όπλο. Ο Σταυρός αγιάζει κάθε άνθρωπο και κάθε αντικείμενο. (Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)
 • Μέγα όπλο είναι η δύναμη του Ζωοποιού Σταυρού. Όπως ένας άοπλος άνθρωπος φεύγει μέσα στη νύχτα για το πυκνό δάσος και κινδυνεύει άμεσα να κομματιαστεί από το πρώτο θηρίο που θα συναντήσει εκεί, έτσι ακριβώς είναι και ο πιστός εκείνος που δεν γνωρίζει την δύναμη του Σταυρού, για να μπορέσει να σωθεί, από τα πανούργα δίχτυα του διαβόλου. (Όσιος Βαρσανούφιος της Όπτινα)
 • Ο Σταυρός είναι η σφραγίδα του Χριστού. Ο Χριστός σφραγίζει με τον Σταυρό. Κάθε φορά που κάνουμε το σταυρό μας, ρίχνουμε μια ατομική βόμβα στο εχθρό. (ΓέρονταςΕφραίμΣκήτηςΑγίουΑνδρέα)
 • Επειδή πάνω στο Ξύλο στο οποίο Σταυρώθηκε ο Χριστός, χύθηκε το Αίμα του Χριστού, ο Τίμιος Σταυρός, από αντικείμενο έγινε πρόσωπο, ξέχωρο από την Αγία Τριάδα. Γι΄αυτό και ο Σταυρός αυτενεργεί έχοντας παντοδυναμία και ανάλογα με την πίστη θεραπεύει ή κολάζει. Όση δύναμη έχει ο Θεός, τόση δύναμη έχει ο Τίμιος Σταυρός!!! Ο Θεός θέλησε να γίνεται αυτό, διότι περιέχει το Πανάγιο Αίμα Του, στο οποίο Αίμα περιέχεται και η Θεότητα του Χριστού. Το Τίμιο Ξύλο δεν καίγεται και αν το βάλουμε σε ένα ποτήρι με νερό δεν επιπλέει, όπως τα άλλα ξύλα, αλλά βυθίζεται στον πάτο! Και μάλιστα χωρίς να κάνουμε κάποια ευχή ή το σημείο του σταυρού το νερό αυτό, γίνεται Μέγας Αγιασμός! Πολλοί προσπάθησαν να κατακάψουν, κομμάτι Τιμίου Ξύλου και κάηκαν οι ίδιοι τους! Λίγο πριν τη Δευτέρα Παρουσία, όλα τα κομματάκια του Τιμίου Ξύλου που μοιράστηκαν σε όλο τον κόσμο θα ενωθούν, σχηματίζοντας το Τίμιο Ξύλο στην αρχική του μορφή και θα ανυψωθεί ψηλά στον ουρανό, οπότε θα λάμψει περισσότερο από μυρίους ηλίους, σημάδι, ότι σε λίγο θα εμφανιστεί ο Βασιλιάς της Δόξας, που Σταυρώθηκε στο Ξύλο αυτό. (ΓέρονταςΕφραίμΣκήτηςΑγίουΑνδρέα)
 • Λένε οι Πατέρες, ότι όσοι δεν κάνουν το σταυρό τους πριν φάνε και όταν φάνε, ομοιάζουν με τα ζώα. Πάρα πολλοί άνθρωποι, κάνοντας την προσευχή τους πριν φάνε τρόφιμα, που ήταν χαλασμένα και δηλητηριασμένα, δεν έπαθαν απολύτως τίποτα! Κάναντας το σταυρό τους με πίστη, ενήργησε η Χάρη του Αγίου Πνεύματος στα τρόφιμα αυτά και τα κατέστησε βρώσιμα και μη βλαβερά! Όταν όμως δεν κάνει κανείς το σταυρό του πριν φάει και τα καλά τρόφιμα μπορούν να τον βλάψουν, γιατί μπορεί στην ύλη της τροφής, να κρύβεται ένα δαιμόνιο! Έχει εξουσία το δαιμόνιο να μπαίνει στην ύλη, ειδικά στο νερό, γι΄αυτό και πριν πιούμε νερό, να κάνουμε το σταυρό μας. Ό,τι εισέρχεται σε βρώση και σε πόση, πρέπει να είναι σφραγισμένο από εμάς με το σταυρό μας. Γι΄αυτό και παλιότερα οι άνθρωποι ήταν πιο γεροί στο σώμα και στο μυαλό, διότι είχαν περισσότερη πίστη και έφτιαχναν το σταυρό τους σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής τους, ειδικά πριν φάνε και πιούνε. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Τον Σταυρό μην τον φοράτε για στολίδι. Και ή να έχει τον Εσταυρωμένον επάνω, δηλαδή Σώμα Χριστού μας, ή να γράφει πίσω: ΙΣΧΣ ΝΙΚΑ. Διότι και άλλοι σταυρώθηκαν. (ΓέρονταςΙερώνυμοςτηςΑιγίνης)
 • Ό,τι πίνουμε ή τρώμε να το σταυρώνουμε πρώτα, γιατί την εποχή μας όλα τα τρόφιμα είναι γεμάτα ορμόνες και φυτοφάρμακα. Έτσι, με το σταύρωμα, δεν θα έχουμε πρόβλημα. (Γέροντας Σίμων Αρβανίτης)
 • Το Σταυρό μας, να τον κάνουμε κανονικά και όχι όπως μερικοί μοντέρνοι, που νομίζεις πως παίζουν βιολί. Όχι, είναι εμπαιγμός! Κάνε το σημείο του Σταυρού κανονικά. Ενώνουμε τα 3 μας δάχτυλα και εννοούμε: Αγία Τριάδα ελέησον τον κόσμο! Φέρνουμε το χέρι στο μέτωπο και εννούμε: Χριστέ ήσουν στα Ουράνια. Μετά το φέρνουμε κάτω και εννοούμε: Σε ευχαριστούμε Χριστέ που κατέβηκες στη γη και πήρες σάρκα από τα αγνά αίματα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κατόπιν φέρνουμε το χέρι δεξιά στον ώμο και εννοούμε: Μνήσθητι μου Κύριε, όταν έλθεις εν τη Βασιλεία Σου. Τέλος το φέρνουμε αριστερά και εννοούμε: Μη με βάλεις στην κόλαση Κύριε! (ΕπίσκοποςΑυγουστίνοςΚαντιώτης)
 • Με το σταυρό στο χέρι, δεν πας μπροστά. Πας ψηλά! (π. ΑνδρέαςΚονάνος)
 • Αλίμονό μας, αν ντρεπόμαστε να κάνουμε το σημείο του Σταυρού. Δεν ομολογούμε τον Χριστό και τούτον Εσταυρωμένο; Τότε δεν θα μας ομολογήσει και Εκείνος έμπροσθεν του Πατρός Του, του εν Ουρανοίς. (π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος)
 • Έχω δει σε πολλά αυτοκίνητα, μαζί με το Τίμιο Σταυρό να κρεμούν και ένα ''ματόχαντρο'' ή και διάφορα ''φυλαχτά''. Τώρα ποιό από τα δύο θα ενεργήσει;... αφού ο Τίμιος Σταυρός είναι από τον Θεό, ενώ τα ''ματόχαντρα'' και τα ''φυλαχτά'' είναι από τον διάβολο. Ο Θεός είπε με σαφήνεια, ότι δεν μπορείτε να δουλεύετε σε 2 αφεντικά και στην προκειμένη περίπτωση, επειδή ο άνθρωπος χρησιμοποιεί και δαιμονικά στοιχεία (ματόχαντρα), ο Θεός φεύγει και αφήνει στα χέρια του σατανά τον ταλαίπωρο αυτόν άνθρωπο, που πιστεύει ότι μπορεί να το έχει ''δίπορτο''. Επομένως όποιος έχει τον Τίμιο Σταυρό μαζί με το ''ματόχαντρο'', όχι μόνο δεν προστατεύεται από τον Θεό, αλλά μάλλον και τιμωρείται απ' Αυτόν. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
 • Όσοι μισούν τον Σταυρό, μπορούν να συγκριθούν (ομοιάζουν) με τους δαίμονες, οι οποίοι τον βλέπουν και φεύγουν. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
 • Όταν είμασταν μικροί, μας έμαθαν να κάνουμε το σταυρό μας... Ξέχασαν όμως να μας μάθουν... πώς να τον κουβαλάμε... (Είπε Γέρων)
 • Ο διάβολος δεν φοβάται το σταυρό αυτό καθ΄αυτό, όταν γίνεται από τα χέρια εκείνου, που δεν έχει οργανική σχέση με το Χριστό. Όταν όμως ο άνθρωπος έχει σχέση με το Χριστό και πιστεύει αυτό που κάνει, τότε το σχήμα αυτό αξιοποιείται και ο σατανάς φρίττει και φεύγει. Ο σταυρός λοιπόν είναι ένα πνευματικό όπλο, που μόνο όταν αξιοποιηθεί, αποτελεί όπλο αποτελεσματικό κατά του διαβόλου. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν γνωρίζουν τη δύναμη του σταυρού, γι΄αυτό κάνουν ένα σταυρό, που μόνο σταυρός δεν είναι. Κινούν τα χέρια τους, λες και ανακατεύουν τον αέρα ή σαν να δέρνουν τον αέρα. Κάνουν ένα σταυρό ανάποδο, ένα σύμπλεγμα, ένα ορνιθοσκάλισμα! Είναι μεγάλη βλασφημία αυτό το πράγμα! Από τους 1000 που κάνουν το σταυρό τους στην Εκκλησία, μόνο οι 2 τον κάνουν σωστά. Όπως σε ένα έγγραφο, όταν δεν αποτυπώνεται σωστά η σφραγίδα, το έγγραφο δεν έχει ισχύ, έτσι και ο σταυρός που κάνουμε λάθος, δεν είναι σταυρός. Πρέπει να γίνεται σωστά! Μέτωπο, κοιλία και στις 2 ωμοπλάτες. Ο σταυρός που κάνουμε, συμβολίζει και την δική μας σταύρωση, τη σταύρωση των παθών και του θελήματός μας. Οι άνθρωποι, έχοντας άγνοια επί του θέματος, κάνουν έναν τυπικό σταυρό... (Παναγόπουλος)
 • Αυτοί που τρώνε, χωρίς να κάνουν το σταυρό τους, θα τους κρίνει η κότα. Η κότα θα είναι μάρτυρας κατηγορίας γι΄αυτούς, η οποία πίνει νερό και κοιτάζει το Θεό. Αυτοί που δεν κάνουν το σταυρό τους, νομίζουν ότι τα δικαιούνται όλα αυτά τα αγαθά. (Παναγόπουλος)
 • Πόσες μάνες σταυρώνουν το βράδυ τα παιδιά τους όταν πέφτουν να κοιμηθούν, εντούτοις δεν πιάνει ο σταυρός τους, διότι το χέρι τους είναι ματωμένο, από τα άλλα παιδιά που έχουν σκοτώσει με τις εκτρώσεις. Και σταυρώνουν το παιδί τους, για να μην το πλησιάσει ο διάβολος στον ύπνο. Φοβάται ο διάβολος από τα ματωμένα χέρια των μανάδων αυτών; (Παναγόπουλος)
 • Ο Θεός με κάνει να παίζω καλά. Γι' αυτό πάντα κάνω τον σταυρό μου, όταν πηγαίνω προς τη σέντρα. Αν δεν έκανα τον σταυρό μου, θα ένοιωθα ότι Τον προδίδω. (Ντιέγκο Μαραντόνα)
 • Όταν κάποιος κάνει το σταυρό του απρόσεκτα, οι δαίμονες χαίρονται με τις άτακτες κινήσεις των χεριών.
 • Ο Σταυρός είναι βαρύς για εκείνους που τον σέρνουν και όχι για εκείνους που τον αγκαλιάζουν.
 • Πότε κάνουμε το σταυρό μας στις Ακολουθίες, αλλά και γενικά όταν βρισκόμαστε μέσα στην Εκκλησία; Κάνουμε το σταυρό μας: α)Μόλις ανάψουμε το κερί μας β)Όταν μπαίνουμε στους Ιερούς Ναούς και όταν βγαίνουμε από αυτούς γ)Στην αρχή κάθε Ακολουθίας δ)Σε κάθε Τριαδική εκφώνηση. Δηλαδή κάθε φορά που λέγεται θα ψάλλεται το: «Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι», ή όταν ακούγεται το «... του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος...» ε)Σε κάθε εκφώνηση της Παναγίας στ)Στα Απολυτίκια ή Τροπάρια όταν και όπου ακούγεται το όνομα του Αγίου ή της Αγίας της ημέρας, του Ναού κλπ. ζ)Στον Όρθρο, όταν ψάλλεται, επαναλαμβανόμενο, το Μεγαλυνάριο της Παναγίας: «Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ...». Το σταυρό μας είναι προτιμότερο να τον κάνουμε , όταν φθάνει η ψαλμωδία στο: «...την όντως Θεοτόκον ...», για να τονίζεται η πίστη, ότι γέννησε Θεό η)Στη Μικρή και Μεγάλη Είσοδο, όταν περνούν από μπροστά μας το Ευαγγέλιο και τα Τίμια Δώρα θ)Στον Τρισάγιο ύμνο: «Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς» ι)Στο «Δεύτε προσκυνήσωμεν και προσπέσωμεν...» το όποιο επαναλαμβάνεται τρις. Μαζί με το σταυρό μας σ' αυτήν την περίπτωση κάνουμε κάθε φορά και μία μικρή μετάνοια ια)Πριν από το τέλος του Εσπερινού, όταν ο Ιερέας λέγει το «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα...» ιβ)Στις απολύσεις των ακολουθιών (Εσπερινού, Όρθρου και λοιπών ακολουθιών), καθώς και στην απόλυση της Θείας Λειτουργίας ιγ) Κάθε άλλη φορά, κατά τις διάφορες αιτήσεις του Ιερέα, έφ' όσον αυτό αναπαύει ή ευχαριστεί τον πιστό ιδ)Όταν προσκυνούμε τις Άγιες Εικόνες ή Άγια Λείψανα ιε)Πριν Κοινωνήσουμε και μετά τη Θεία Κοινωνία. ΔΕΝ κάνουμε το σταυρό μας: α)Όταν μας θυμιάζει ο Ιερέας. Στις περιπτώσεις αυτές αντί Σταυρού, κάνουμε μια υπόκλιση της κεφαλής ευχαριστούντες τον Ιερέα για την τιμή πού μας κάνει: Μετά τις Άγιες Εικόνες, να θυμιάζει και εμάς, ως εικόνες του Θεού! Εάν καθόμαστε, πρέπει να σηκωνόμαστε β)Όταν στην αρχή του Όρθρου αναγινώσκεται ο Εξάψαλμος. Το σταυρό μας μπορούμε να κάνουμε στην αρχή και στο τέλος του Εξάψαλμου. Σ' όλη όμως τη διάρκεια αυτού, δεν κάνουμε τον σταυρό μας Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις εσπερινές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, οι οποίες είναι ο Όρθρος της επομένης. Διότι τότε, αφηρημένοι, μπαίνουμε στους Ναούς, χωρίς να προσέχουμε, εάν εκείνη την ώρα διαβάζεται ο Εξάψαλμος. Σ' αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να παραμένουμε ακίνητοι στην είσοδο του Κυρίως Ναού και μετά το πέρας της αναγνώσεως να μετακινούμαστε για να καταλάβουμε τη θέση μας γ)Όταν φιλάμε το χέρι Ιερωμένου, απλά κάνουμε μια μικρή υπόκλιση και δ)Όταν λαμβάνουμε το αντίδωρο από το χέρι του Ιερέα, το οποίο (χέρι) στη συνέχεια το ασπαζόμαστε.
 • Το σημείο του Σταυρού και της Ορθόδοξης Χριστιανικής προσευχής είναι ικανά να σκοτώσουν μικρόβια, και να μεταβάλΛουν τις οπτικές ιδιότητες του νερού. Επιστήμονες έχουν αποδείξει πειραματικά τις θαυματουργικές ιδιότητες του σημείου του Σταυρού και της προσευχής. Είναι διαπιστωμένο, ότι η συνήθεια να γίνεται το σημείο του Σταυρού πάνω από το φαγητό και το ποτό πριν το γεύμα, έχει ένα προφανές μυστικό και αληθινό νόημα και αυτό δεν είναι άλλο, από το μαρτύριο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Πάνω στο Σταυρό έχυσε το Πανάγιο αίμα Του και με το μαρτύριο του μας έσωσε από την αιώνια καταδίκη. Πίσω από αυτό παραμένει η πρακτική χρησιμότητα με την οποία ασχολείται η επιστήμη. Η τροφή κυριολεκτικά καθαρίζεται μέσα σε μία στιγμή! Αυτό είναι ένα μεγάλο θαύμα, που κυριολεκτικά συμβαίνει κάθε ημέρα δήλωσε η φυσικός Angelina Malakhvskaya. Η Malakhovskaya έχει μελετήσει την δύναμη του σημείου του Σταυρού με την ευλογία της Εκκλησίας, για 10 περίπου χρόνια τώρα. Έχει διεξάγει, ένα μεγάλο αριθμό πειραμάτων που έχει επανειλημμένα επαληθευτεί, πριν τα αποτελέσματά τους έρθουν στην δημοσιότητα. Ειδικότερα, έχει ανακαλύψει, τις απαράμιλλες βακτηριοκτόνες ιδιότητες του νερού, μετά την ευλογία του από μία Ορθόδοξη προσευχή και το σημείο του Σταυρού. Οι επιστήμονες έχουν επαληθεύσει την δύναμη της δράσης της Κυριακής προσευχής (Πάτερ ημών) και του Ορθοδόξου σημείου του Σταυρού στα παθογενή βακτήρια. Δείγματα νερού από διάφορες δεξαμενές (πηγάδια, ποταμούς, λίμνες) πάρθηκαν για έρευνα. Όλα τα δείγματα είχαν goldish staphylococus, ένα κολοβακτηρίδιο. Αποδείχθηκε εν τούτοις, ότι αν η Κυριακή προσευχή λεχθεί και το σημείο του Σταυρού γίνει πάνω τους, ο αριθμός των βλαβερών βακτηριδίων θα μειωθεί επτά, δέκα, εκατό, ακόμη και πάνω από χίλιες φορές. Τα πειράματα έγιναν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκλείουν και την ελάχιστη πιθανή νοητική επιρροή. Οι επιστήμονες απέδειξαν επίσης την ευεργετική επίδραση που η προσευχή και το σημείο του Σταυρού έχουν πάνω στους ανθρώπους. Όλοι οι συμμετέχοντες στα πειράματα είχαν την πίεση του αίματός τους να τείνει να σταθεροποιηθεί, και τους αιματικούς δείκτες βελτιωμένους. Κατά τρόπο εντυπωσιακό, οι δείκτες άλλαζαν προς την ίαση που χρειαζόταν. Στους υποτασικούς η αιματική τους πίεση ανέβηκε, ενώ στους υπερτασικούς κατέβηκε. Επίσης παρατηρήθηκε ότι το σημείο του Σταυρού εάν γίνεται πρόχειρα, με τα τρία δάκτυλα βαλμένα μαζί απρόσεκτα η τοποθετούμενα εκτός των απαραιτήτων σημείων (στο μέσο του κούτελου, το δεξί και αριστερό ώμο), το θετικό αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο αδύνατο, ή απουσίαζε εντελώς. Η έρευνα επιβεβαιώνει τις θέσεις της αληθινής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 • Όποιος κάνει τον σταυρό του, όπλο έχει στο πλευρό του.
 • Κάποτε 5-6 άνδρες που ανέβαιναν στο Μοναστήρι του Στομίου, βρέθηκαν μπροστά σε έναν μεγάλο βράχο που έφραζε το μονοπάτι. Προσπαθούσαν όλοι μαζί να τον σπρώξουν προς τον γκρεμό, αλλά δεν μπορούσαν. Σε λίγο έφθασε και ο Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης, που ανέβαινε και αυτός στο Μοναστήρι. ''Περάστε εσείς, είπε, και θα δούμε τι θα γίνει...''. Μόλις οι άνδρες απομακρύνθηκαν, έκανε τον σταυρό του ο Άγιος Παϊσιος και σπρώχνοντας τον βράχο, τον έριξε στον γκρεμό. Ακούγοντας οι άλλοι τον βράχο να πέφτει, γύρισαν πίσω. ''Πάτερ τι έγινε;'', ρώτησαν. ''Ό,τι δεν μπορέσατε να κάνετε εσείς με την δύναμή σας, το έκανε η δύναμη του σταυρού!''...
 • Κάποτε σε έναν τσοπάνο, του πέρασε η υπερήφανη ιδέα να γίνει βασιλιάς. Έτσι πήγε και βρήκε ένα μάγο και αυτός του υποσχέθηκε να τον βοηθήσει. Του έδωσε ένα χαρτί και του είπε, ότι όταν νυχτώσει, να πάει στο νεκροταφείο και να το ρίξει στα μνήματα. Πράγματι, πήγε ο τσοπάνος το βράδυ στα κοιμητήρια έριξε τα χαρτί στα μνήματα, παράλληλα όμως μαζεύτηκαν και οι δαίμονες που ούρλιαζαν για να αρπάξουν το χαρτί. Ο τσοπάνος όμως, έκανε από φόβο το σταυρό του, όπως είχε διδαχθεί από μικρός και αμέσως τα δαιμόνια εξαφανίστηκαν, χωρίς να προλάβουν να αρπάξουν το χαρτί. Όταν ο τσοπάνος πήγε ξανά στο μάγο, εκείνος τον μάλωσε και του είπε, ότι δεν έπρεπε να κάνει το Σταυρό του. Προτού τον ξαναστείλει στα μνήματα, του είπε, να πάει να βρει ένα μικρό παιδάκι, να το σκοτώσει και να του φέρει την καρδιά του! Δυσκολεύτηκε στο παράγγελμα αυτό ο τσοπάνος, αλλά μπροστά στην επιθυμία να γίνει βασιλιάς, το έκανε. Πήγε στη συνέχεια στα μνήματα και ρίχνει το χαρτί με τα μάγια. Μόλις παρουσιάστηκαν τα δαιμόνια, έκανε ο τσοπάνος πάλι το Σταυρό του, αλλά τα δαιμόνια, αυτή τη φορά, δεν έφευγαν! Καταλάβατε γιατί; Διότι ο τσομπάνος αμάρτησε, βάφοντας τα χέρια του στο αίμα. Ο Σταυρός κάνει θαύματα, όταν έχεις καθαρά τα χέρια από τις αμαρτίες και τον κάνεις με πίστη, με αγάπη και φόβο Θεού.
 • Ένας Άγιος πριν ελευθερώσει έναν δαιμονισμένο, ρώτησε τον διάβολο, γιατί μπήκε σε αυτόν τον δυστυχισμένο.
  - Γιατί, απάντησε το ακάθαρτο πνεύμα, έτρωγεκαιέπινε, χωρίςποτένακάνειούτεπροσευχή, ούτετοσταυρότου.