Περί διαβόλου "4"

 • Όταν ο διάβολος αποφασίζει να σε τραβήξει στην καταστροφή, δεν σε σπρώχνει σ΄αυτήν, αλλά σε ελκύει!
 • Οι Πατέρες της Εκκλησίας, ονομάζουν τον διάβολο ''μυρμηγκολέων'', διότι πρώτα ρίχνει τον άνθρωπο στα μικρά αμαρτήματα και κατόπιν τον ρίχνει στα μεγάλα. Και στην αρχή φαίνεται ως ασθενής και μικρός, σαν το μυρμήγκι, αλλά κατόπιν φαίνεται ενώπιον του αμαρτωλού σαν ανδρειωμένο και μεγάλο λιοντάρι.
 • Ο διάβολος ενεργεί πάντα με την θέλησή μας. Όσο και αν προσπαθεί, όσο και αν μας πολεμάει, δεν μπορεί να καταφέρει απολύτως τίποτε, εάν εμείς δεν του ανοίξουμε την πόρτα για να μπει μέσα. Παρόλα αυτά, έχει ο παμπόνηρος τρόπους, όπου μας καταφέρνει και μας ανατρέπει όλα τα σχέδια.
 • Ένα από τα τεχνάσματα του διαβόλου είναι να μας απασχολεί με το παρελθόν και το μέλλον, για να μας αφαιρεί την ειρήνη του παρόντος.
 • Ο διάβολος είναι καλλιτέχνης. Ζωγραφίζει την αμαρτία με τα ελκυστικότερα και ζωηρότερα χρώματα.
 • Ο διάβολος πειράζει αυτούς που τον πειράζουν.
 • Πάντα ο διάβολος εργάζεται περισσότερο και καλύτερα, όταν οι άνθρωποι κάνουν αργίες, απεργίες και διακοπές! Διότι τότε οι άνθρωποι βρίσκονται σε χαλάρωση και όχι σε επαγρύπνηση.
 • Ο διάβολος δεν ενδιαφέρεται το τι λατρεύουμε, αρκεί να μην λατρεύουμε τον Θεό.
 • Ο σατανάς τους πιστούς που δεν μπορεί να τους ρίξει σε ''μεγάλα αμαρτήματα'', τους κερδίζει πολλές φορές, αν τους ρίξει σε μια ''μικρή απογοήτευση''.
 • Ένα από τα τεχνάσματα του διαβόλου είναι να μας απασχολεί με το παρελθόν και το μέλλον, για να μας αφαιρείται η ειρήνη του παρόντος.
 • Ο διάβολος τάζει ηδονές και δίνει πίκρες.
 • Είναι μια πονηριά του διαβόλου, το να ανακατεύει αρκετή αλήθεια με το ψέμα, ώστε να τον κάνει πιστευτό.
 • Ο σατανάς δεν μπορεί να εξουσιάζει δικαιωματικά κανένα άνθρωπο, εκτός από αυτούς που αμαρτάνουν εν ψυχρώ και αμετανοήτως.
 • Ενώ δεν αντέχουμε τα τσιμπήματα και δαγκώματα των ψύλλων, των ψείρων, των μυγών, των κουνουπιών και των μελισσών, αδιαφορούμε, που ο νοητός δράκοντας μας δαγκώνει καθημερινά, μας ρουφά, μας καταπίνει και μας καταπληγώνει από παντού, με τα φαρμακερά κεντριά του θανάτου και δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτόν.
 • Ο διάβολος κατόρθωσε να πείσει τους ανθρώπους να κατασκευάσουν πλήθος θεοτήτων, όπου πίσω από αυτούς κρύβεται ο ίδιος.
 • Ο διάβολος δεν φοβάται τους πιστούς που εργάζονται πολύ και προσεύχονται λίγο. Αυτός είναι ο λόγος, που είναι τόσο λίγα τα αποτελέσματα, τόσης πολλής δουλειάς των Χριστιανών.
 • Οι μαύρες δυνάμεις του σκότους είναι αδύναμες. Οι άνθρωποι τις κάνουν δυνατές με την απομάκρυνσή τους από τον Θεό, γιατί έτσι δίνουν δικαιώματα στον διάβολο.
 • Ο διάβολος κάνει ό,τι θέλει τον άνθρωπο, που είναι έξω από τον Χριστό.
 • Εάν οι πιστοί αγρυπνούν και προσεύχονται, θα είναι σε θέση να καταλάβουν τις μεθοδείες του διαβόλου.
 • Δεν μπορείς να εμποδίζεις τον διάβολο να περπατά στον δρόμο σου. Μπορείς όμως να του απαγορεύσεις να σταθμεύσει στο σπίτι σου.
 • Ο Χριστός οδηγεί, ο διάβολος σέρνει.
 • Απ' του διαβόλου το μαντρί, ούτε γάλα, ούτε τυρί.
 • Ο διάβολος γίδια δεν είχε και τυρί πούλαγε. (απατεώνας-πονηρός)
 • Όταν ο διάβολος μας δίνει το σιτάρι, ο διάβολος μας παίρνει το σακί.
 • Εκεί που ο Θεός τα συμμαζώνει, έρχεται ο διάβολος και τα σκορπάει.
 • Ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια. (Από ασήμαντες αιτίες, μπορούν να προέλθουν πολλές σατανικές συμπτώσεις, πολλές αναποδιές.)
 • Όπου βιασύνη, εκεί μπαίνει και ο διάβολος.
 • Τα κακά συναγμένα είναι όλα του διαβόλου και ο νοικοκύρης μαζί.
 • ΈΒαλε ο διάβολος την ουρά του.
 • Αν κάνεις καλό στον διάβολο, εκείνος ως ανταμοιβή θα σε πάει απευθείας στην κόλαση. (Τσέχικο ρητό)
 • Προτιμότερος ο διάβολος που ξέρεις, από τον διάβολο που δεν ξέρεις... (Αγγλικήπαροιμία)
 • Κάποτε ο διάβολος κάλεσε μια παγκόσμια συνέλευση δαιμόνων. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, τους είπε:
  - Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους Χριστιανούς να πηγαίνουν στην Εκκλησία. Δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε να διαβάζουν την Αγία Γραφή και να γνωρίζουν την αλήθεια. Δεν μπορούμε ούτε ακόμα και να τους εμποδίσουμε να έχουν μια ζωντανή στενή σχέση με τον Σωτήρα τους. Άπαξ και αποκτήσουν αυτήν τη σύνδεση με τον Ιησού, εμείς χάνουμε κάθε δύναμη πάνω τους! Έτσι, το μόνο που μας μένει είναι να τους κλέψουμε το χρόνο τους! Ας πηγαίνουν στην Εκκλησία, δεν πειράζει, ας έχουν εκεί τις συνεστιάσεις τους κι όλα τα υπόλοιπα. Ας έχουν έργο και δράση. Μόνο να μην έχουν χρόνο να αναπτύξουν αυτή τη ζωντανή σχέση με τον Ιησού. Να τι θέλω από εσάς. Αποσπάστε τους την προσοχή από τον Σωτήρα τους και εμποδίστε τους από του να έχουν θερμή και στενή σχέση μαζί Του όλη μέρα. Ας τους παρασύρουμε σε μια χαλαρή σχέση με τον Ιησού, τυπική σχέση, χωρίς γνήσια πίστη και αγάπη γι'Αυτόν!
  - Πώς θα το κάνουμε αυτό; ρώτησαν τότε οι δαίμονες.
  - Βάλτε τους να ασχολούνται με τα δευτερεύοντα θέματα και βρείτε τρόπους αμέτρητους να κρατάτε απασχολημένο το μυαλό τους, τους απάντησε ο διάβολος. Βάλτε μέσα τους τον πειρασμό να ξοδεύουν, να ξοδεύουν, να ξοδεύουν και να δανείζονται χρεώνοντας τις κάρτες τους. Πείστε τις γυναίκες τους να πάνε να δουλεύουν πολλές ώρες εκτός σπιτιού και τους άνδρες να δουλεύουν 6-7 μέρες την εβδομάδα, 10-12 ώρες την ημέρα, έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του τρόπου ζωής τους. Εμποδίστε τους να ξοδεύουν χρόνο με τα παιδιά τους. Έτσι, καθώς θα διασπάται η οικογένειά τους, σύντομα το σπίτι δεν θα αποτελεί πια για αυτούς καταφύγιο από την πίεση της δουλειάς τους. Κρατάτε πάντα το μυαλό τόσο γεμάτο με ερεθίσματα ώστε να είναι αδύνατο να ακούσουν τη σιγανή και απαλή φωνή του Θεού.
  1.
  Βάλτε τους να παίζει το ραδιόφωνο και το κασετόφωνο όποτε οδηγούν.
  2. Φροντίστε να έχουν συνεχώς ανοιχτά στο σπίτι τους τα CD, το βίντεο, την τηλεόραση και τους υπολογιστές τους.
  3. Βάλτε σε κάθε κατάστημα και εστιατόριο που μπαίνουν, να παίζει ασταμάτητα μουσική. Αυτό θα συννεφιάζει το μυαλό τους και θα αδυνατίζει την κοινωνία τους με τον Χριστό μέσω της προσευχής.
  4. Γεμίστε τα τραπέζια τους με περιοδικά και εφημερίδες. Κάντε τους υπερκαταναλωτικά όντα, να αγοράζουν, να ξοδεύουν χωρίς να έχουν τίποτα από αυτά πραγματική ανάγκη. Να ασχολούνται, να ταλαιπωρούνται και να απομακρύνονται από τον Ιησού Χριστό.
  5. Σφυροκοπάτε τα μυαλά τους ακατάπαυστα με ειδήσεις όλο το 24ωρο.
  6. Γεμίστε τους δρόμους με διαφημιστικές αφίσες, ώστε να μην τους αφήνετε στιγμή σε ησυχία όσο οδηγούν ή περπατούν.
  7. Πλημμυρίστε τα γραμματοκιβώτιά τους με άχρηστα διαφημιστικά, καταλόγους ρούχων, τυχερών παιχνιδιών και κάθε τι που προάγει ψεύτικες ελπίδες ευημερίας.
  8. Βάλτε κοκκαλιάρικα μοντέλα στα εξώφυλλα των περιοδικών και στην τηλεόραση ώστε οι άνδρες να θεωρούν αυτά ως πρότυπα ομορφιάς και να μην ικανοποιούνται με την εμφάνιση της γυναίκας τους.
  9. Δώστε κούραση στις συζύγους ώστε τα βράδια να μην είναι σε θέση να χαρούν σαν ζευγάρια με τους άνδρες τους. Δώστε τους πονοκεφάλους, ώστε οι άνδρες να έχουν παράπονα, πικρίες και να αρχίσουν να ψάχνουν αλλού για ευχαρίστηση. Αυτό θα διαλύσει γρήγορα τις οικογένειες.
  10. Διαφημίστε τον Αϊ-Βασίλη ώστε να κλέψετε την προσοχή των παιδιών από το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.
  11. Το Πάσχα διαδώστε τα κουνελάκια και τα κόκκινα αυγά στη θέση του μηνύματος της Ανάστασης και της νίκης της αμαρτίας.
  12. Ακόμα και στη διασκέδασή τους φέρτε τους στα άκρα. Όταν γυρίζουν από διακοπές να είναι πτώμα στην κούραση και να έχουν μετανιώσει για τις επιλογές τους.
  13. Μην τους αφήνετε να βγαίνουν στη φύση και να παρατηρούν ό,τι ο Θεός εποίησε.
  14. Αντί για αυτό, στέλνετέ τους σε λούνα παρκ, γήπεδα, κινηματογράφους, παιδότοπους και κονσέρτα.
  15. Κρατάτε τους πάντα υπεραπασχολημένους. Να μη σκέφτονται, να μην αναζητούν, να μην προβληματίζονται.
  16. Και όταν συναντώνται για πνευματική συντροφιά με άλλους πιστούς, κάντε ώστε να φεύγουν από εκεί με διαταραγμένη συνείδηση.
  Θα δουλέψει σίγουρα το σχέδιο αυτό! Οι δαίμονες έτρεξαν γρήγορα να βάλουν σε εφαρμογή όλα αυτά, ώστε οι Χριστιανοί να μην έχουν χρόνο, ούτε ανάγκη για να εκζητήσουν τη δύναμη του Ιησού στη ζωή τους.
 • Κάποτε ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος, συνάντησε στην έρημο τον διάβολο με τα σύνεργά του και τον οποίο ανάγκασε, να του φανερώσει όλες του τις παγίδες. Του αποκάλυψε λοιπόν ο διάβολος τα εξής: ''Όποιον βρω πρόθυμο στη μελέτη, τον αλείφω με το φτερό από το περιεχόμενο του δοχείου, που έχω στο κεφάλι μου. Τον πιάνει τότε αμέσως πονοκέφαλος και αφήνει στη μέση τη μελέτη. Εκείνον που θέλει να αγρυπνήσει, παίρνω από το δοχείο, που κρέμεται στα βλέφαρά μου, του βάζω λίγο στα μάτια και του φέρνω τόση νύστα, που τρέχει ευθύς στο στρώμα. Τα δοχεία που βρίσκονται στα αυτιά μου, έχουν συνταγή κατάλληλη για παρακοή. Μ' αυτή κυνηγώ τους υποτακτικούς. Από το περιεχόμενο του δοχείου, που κρέμεται στη μύτη μου, δίνω στους νέους, για να τους παρασύρω σε σαρκική επιθυμία. Από το δοχείο, που βρίσκεται στο στόμα μου, δίνω στους εγκρατείς, για να τους προκαλέσω λαιμαργία, σε άλλους πάλι, για να τους παρασύρω στην καταλαλιά και στην αισχρολογία. Το δοχείο που φέρνω στο λαιμό μου, προξενεί υπερηφάνεια και υψηλοφροσύνη. Το άλλο που βλέπεις στην κοιλιά μου, έχει αναισθησία και ακολασία. Και τα υπόλοιπα φθόνο, φόνο, κλοπή και όλα τα άλλα κακά. Μ΄αυτά βγάζω τους ανθρώπους από τον ίσιο δρόμο και τους οδηγώ, όπου θέλω εγώ, μέχρις ότου τους παρασύρω στην απώλεια. Εσένα όμως δεν κατόρθωσα ούτε μια φορά να σε πλησιάσω Μακάριε, γιατί αδιάκοπα με πολεμάς...!
 • Αποκάλυψε κάποτε ένας δαίμονας στον Άγιο Νήφων τα εξής: ''Έχουμε και εμείς βλέπεις τα αφεντικά μας, που μας παρακολουθούν και ελέγχουν αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, αν δηλαδή σας πολεμάμε, εσάς τους ανθρώπους, νύχτα - μέρα ή σταματάμε έστω και για λίγο. Και αλίμονο στον δαίμονα, που οι αρχοντές μας, θα πιάσουν να κάθεται! Τον μαστιγώνουν άγρια, τον βασανίζουν ανελέητα και τον εξορίζουν μακριά. Γιατί πρέπει να ξέρεις, ότι και εμείς έχουμε ανάμεσά μας τους αμελείς, τους ραθύμους και τους νωθρούς, όπως και εσείς. Ο φόβος λοιπόν της τιμωρίας, μας κάνει, να μην σας αφήνουμε ποτέ σε ησυχία!...
 • Ένας χοιροβοσκός διηγόταν τον τρόπο με τον οποίο κατόρθωνε κάθε φορά να οδηγεί τους χοίρους στο σφαγείο: ''Επειδή αγαπούν πολύ τα κουκιά, πηγαίνω μπροστά από το κοπάδι και που και που ρίχνω μερικά κουκιά πίσω μου. Οι χοίροι τρέχουν ποιός να πρωτοαρπάξει και η προσοχή τους είναι όλη στραμμένη στον δρόμο, για να καταβροχθίσουν τα κουκιά που ρίχνω. Έτσι, χωρίς πολύ κόπο, τους οδηγώ στο σφαγείο''. Ένα είδος χοιροβοσκού είναι ο Διάβολος, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να παραπλανήσει τους ανθρώπους, σέρνοντάς τους μακριά από τον Θεό, στην αιώνια καταστροφή. Με μια σακκούλα στο χέρι προχωρεί ρίχνοντας που και που στις ψυχές που τον ακολουθούν, ό,τι είδους ''κουκιά'' μπορούν να δουλώσουν τον καθένα. Σε άλλον ηδονές, σε άλλον δόξα, σε άλλον την ματαιοδοξία, την επιδεικτικότητα κλπ. Και ο άνθρωπος προχωρεί για το σφαγείο της αιωνίας απώλειας. Ω, αν σηκώναμε τα μάτια μας και βλέπαμε που μας οδηγούν τα πάθη μας, θα αλλάζαμε πορεία και θα αναζητούσαμε τον δρόμο που οδηγεί στον Ουρανό.
 • Ένας διορατικός Γέροντας, είχε το χάρισμα να βλέπει όχι μόνο αγγέλους αλλά και δαίμονες. Μια μέρα, λοιπόν, βλέπει ένα δαίμονα και τον ρωτά: ''Τι είναι αυτό που σας φοβίζει περισσότερο απ' όλα και σας κάνει να τρέμετε;''. Κατά παραχώρηση Θεού, ο δαίμονας του απάντησε: ''Εσείς οι Χριστιανοί, έχετε τρία πράγματα που, αν τα χρησιμοποιήσετε σωστά, τότε εμείς δεν μπορούμε να σας πειράξουμε''. ''Και ποιά είναι αυτά τα τρία πράγματα;'' τον ρώτησε με απορία ο Γέροντας. ''Τοπρώτοτολούζεστε (εννοούσετοΒάπτισμακαιτοΜυστήριοτηςΜετανοίας και Εξομολογήσεως). Τοδεύτεροτοτρώτε (εννοούσετηνΘείαΚοινωνία). Τοτρίτοτοφοράτεπάνωσας (εννοούσετοΣταυρό)''. Γι'αυτόλοιπόν, όσεςφορέςεμείςΕξομολογούμαστε, ΚοινωνάμεκαισφραγίζουμετοσώμαμαςμετοσημείοτουΤιμίουΣταυρού, οιδαίμονεςφρίττουνκαιφοβούνται...
 • Σε ένα χωράφι, είχε κάποτε κάποιος σκοτώσει τον ιδιοκτήτη του χωραφιού. Μετά από 150 χρόνια, σε εκείνο το χωράφι χτίστηκε ένα εξοχικό σπίτι. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ήταν ένας πλούσιος και μια μέρα ο γιός του, πήρε την παρέα του και πήγαν στο εξοχικό για ολιγοήμερες διακοπές. Ήταν η πρώτη φορά, που κάποιοι θα διανυκτέρευαν στο σπίτι εκείνο. Την πρώτη μέρα, τα παιδιά φάγανε και ήπιανε και το βραδάκι κατά τις 8, εκεί που διασκέδαζαν, πέφτει ξαφνικά ο γενικός και αυτόματα όλο το σπίτι βυθίστηκε στο σκοτάδι. Άρχισε τότε η ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι και στην μπανιέρα του σπιτιού, ακουγόταν σαν να σφάζανε γουρούνια και σαν να άδειαζαν τσουβάλια που είχαν κρεμμύδια! Τέτοια διαίσθηση αποκόμισαν από τους θορύβους τα παιδιά, τα οποία πάγωσαν από το φόβο τους. Στη συνέχεια άκουσαν κάτω στο υπόγειο, σαν να σπάνε γλάστρες! Τα παιδιά παίρνουν ένα φακό και πάνε στην μπανιέρα, από όπου άκουγαν μουγκρητά και βλέπουν την μπανιέρα γεμάτη φρέσκο ανθρώπινο αίμα!!! Έπαθαν σοκ από το θέαμα... Τα παιδιά, χωρίς να είναι υπεύθυνα για την κατάσταση αυτή, λόγω της απειρίας τους, αντί να κάνουν την ευχή του Χριστού, τρομοκρατήθηκαν και την κοπάνησαν από το σπίτι. Όταν βρεθούμε σε τέτοια κατάσταση, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να πιστέψουμε ότι είναι δαιμόνια, διότι η αμφιβολία και η απιστία τα αποθρασσύνει και το δεύτερο να κάνουμε νηστεία και προσευχή, ώστε να εκδιωχθούν παντελώς από το μέρος εκείνο. Σε όποιο μέρος χυθεί αθώο αίμα, εκείνο το μέρος τα δαιμόνια το κάνουν ''στέκι'' τους. Έτσι έχουν τα πράγματα και μετά λέμε, όταν δεν ξέρουμε, ότι υπάρχουν φαντάσματα και στοιχειωμένα σπίτια...
 • Μερικοί επιστήμονες πήραν κάποτε ένα βάτραχο και τον έριξαν μέσα σε ένα καζάνι με βραστό νερό. Ο βάτραχος αμέσως με ένα πήδημα βρέθηκε έξω. Μετά τον έριξαν για δεύτερη, τρίτη κ.ο.κ. αλλά πάντοτε με ένα πήδημα έβγαινε έξω και γλύτωνε. Μετά τον έριξαν σε ένα καζάνι με κρύο νερό. Ο βάτραχος ευχαριστήθηκε και άρχισε να χαίρεται και να κολυμπά. Εκείνο όμως που δεν κατάλαβε, ήταν ότι τον είχαν τοποθετήσει κάτω από το καζάνι φωτιά και το νερό λίγο-λίγο ζεσταινόταν. Ενώ ο βάτραχος χαρούμενος και ευχαριστημένος κολυμπούσε με βουτιές και πηδήματα, το νερό σιγά-σιγά ζεσταινόταν και έβραζε και η θερμοκρασία του νερού λίγο-λίγο άλλαζε και ανέβαινε, χωρίς να το καταλαβαίνει. Έτσι μέσα στο ζεστό νερό, ο βάτραχος ψήθηκε ζωντανός, χωρίς να το καταλάβει. Την ίδια τακτική εφαρμόζει και ο διάβολος. Δεν ρίχνει απότομα τον άνθρωπο μέσα στη ζεστή αμαρτία, οπότε θα αντιδράσει και θα πηδήξει έξω. Τον βάζει στο καζάνι με χλιαρό νερό, ανάβει τη φωτιά και ψήνεται σαν τον βάτραχο. Αρχίζει από τα μικρά και ασήμαντα αμαρτήματα, προχωρεί αθόρυβα στον εθισμό και φθάνει στα μεγάλα και βαριά, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να οδηγείται στην απώλεια.
 • Εμφανίστηκε ο διάβολος σε κάποιον ευσεβή άνδρα και του αποκάλυψε τα εξής: Εγώκυβερνώτονκόσμομετηνβοήθειαέξιμεγάλωνκαταχρήσεων, πουείναι: ηκατάχρησητηςγνώσης, ηκατάχρησητηςέξουσίας, ηκατάχρησητουπλούτου, ηκατάχρησητηςσωματικήςομορφιάς, ηκατάχρησητηςτέχνηςκαιηκατάχρησητωνφαγητώνκαιτωνποτών. Μετηνβοήθειααυτώντωνκαταχρήσεωνκαιτουμαγικούμουκαθρέφτη,δείχνωστουςανθρώπουςτηΧώρατηςΑνέφικτηςΕυτυχίαςκαιαυτοίτρέχουνσαντρελοί...
 • Κάποτε δύο κομψοί νεαροί άπιστοι, ταξιδεύοντας με ένα ατμόπλοιο, είδαν στο κατάστρωμα έναν γέροντα, γνωστό για την πίστη και την άγια ζωή του και θέλησαν να κάνουν πνεύμα σε βάρος του. Τον πλησίασαν λοιπόν και του είπαν: ''Πάτερ, έμαθες τα νέα;''. ''Τί νέα παιδιά;'', ρώτησε ο αγαθός γέροντας. ''Δεν έμαθες, ότι ο διάβολος πέθανε;''. Τότε ο ευσεβής γέροντας, χωρίς να πειραχτεί από την αναίδεια των νέων εκείνων, έβαλε τα χέρια πάνω στους ώμους τους και τους είπε με γλυκύτητα. ''Αγαπητά μου παιδιά, απόδειξη ότι δεν πέθανε είναι η συμπεριφορά σας σε έναν γέροντα και τα λόγια σας, είναι εμπνεύσεις δικές του...!!!''.