Περί υλικών αγαθών-υλισμός

 • Ουδένγαρεισηνέγκαμενειςτονκόσμον, δήλονότιουδέεξενεγκείντιδυνάμεθα. [διότι τίποτε δεν εφέραμεν στον κόσμον κατά την γέννησίν μας. Είναι δε ολοφάνερον, ότι και τίποτε δεν ημπορούμεν να βγάλωμεν από τον κόσμον και να πάρωμεν μαζή μας κατά την ώραν του θανάτου μας.] (ΠροςΤιμόθεονΑ' 6,7)
 • Η απόλαυση των υλικών αγαθών φέρνει αντί για ευδαιμονισμό, τον κορεσμό. Ο κορεσμός φέρνει την ακηδία, η ακηδία την αποστροφή και η αποστροφή την ανία. Η ανία φέρνει την στενοχώρια, η στενοχώρια τον πόνο και ο πόνος την απελπισία. Η απελπισία φέρνει την απόγνωση, η οποία οδηγεί στην αυτοκτονία. (ΆγιοςΝεκτάριος)
 • Να ποιά είναι η εικόνα του υλικού ανθρώπου, η εικόνα του υλιστή: Όλη του την ευτυχία και ευχαρίστηση, την έχτισε πάνω σε υλικά αγαθά. Ο υλιστής χωρίς φροντίδα για τον υπόλοιπο κόσμο, έχει ως μοναδικό μέλημά του, την περιποίηση του εγώ του. Κάθε φροντίδα του περιστρέφεται γύρω από τον ηδονικό βίο και λατρεία του εαυτού του. Αναζητά την βοήθεια όλων, με σκοπό την δική του εξυπηρέτηση και νομίζει, ότι κάθε άλλη ύπαρξη, οφείλει να υποτάσσεται σ' αυτόν και είναι υποχρεωμένη να δουλεύει γι' αυτόν. Τίποτα δεν του προκαλεί τύψεις συνείδησης και θεωρεί τις πράξεις του δίκαιες και καλά καμωμένες. Η λατρεία του στην ύλη, σκότισε το μυαλό του, χωρίς να το αντιλαμβάνεται και θεωρεί ότι δεν σφάλλει ποτέ, αν και αμαρτάνει συνεχώς... Επειδή είναι παραδομένος στην ύλη, λησμόνησε τον Θεό και πέρασε από τη ζωή του άθεος, για να παρουσιαστεί ενώπιον του Θεού, να ελεγχθεί και να κατακριθεί. Ταλαίπωρος άνθρωπος!... (ΆγιοςΝεκτάριος)
 • Όταν αντλούν συχνά νερό από τα πηγάδια, βγαίνει έπειτα απ΄αυτό αφθονότερο και καθαρότεροι. Όταν όμως το αφήνουν εκεί μέσα, σαπίζει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υλικά αγαθά. Όταν στέκουν στάσιμα και κλεισμένα είναι άχρηστα. Όταν κινούνται και μεταδίδονται, γίνονται κοινωφελή και καρποφόρα. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Αδιαφόρησε (καλή αδιαφορία) για τις ανέσεις και τότε θα αποκτήσεις άνεση, αδιαφόρησε για τα υλικά αγαθά και τότε θα τα πάρεις, για να τα πάρεις, όχι σαν δέσμιος αυτών, ούτε σαν δούλος, αλλά ως ελεύθερος (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Όσο πιο πολλά αποκτά κανείς, τόσο πιο πολλά θέλει. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Ό,τι κατέχεις επιπλέον, το οφείλες σ' αυτόν που δεν έχει. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Ο Θεός θέλει να μας δώσει κάτι, αλλά δεν μπορεί, διότι τα χέρια μας είναι πάντοτε γεμάτα. Δεν βρίσκει μέρος να το τοποθετήσει... (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Ας μην κατηγορούμε τα υλικά πράγματα, αλλά την διεφθαρμένη βούληση, διότι μπορούμε να έχουμε πλούτη, αλλά να μην μας αποπλανούν. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Αν πεις: ''το σπίτι αυτό είναι δικό μου'', είναι φράση χωρίς πραγματικό νόημα, αφού ο αέρας και το χώμα και τα υλικά είναι του Δημιουργού, ενώ εσύ είσαι εκείνος, ο οποίος απλώς το κατασκεύασες. Η χρήση του σπιτιού μπορεί να ανήκει σε σένα. Αλλά πάλι και αυτή είναι αβέβαιη, γιατί κάποια στιγμή θα πεθάνεις και θα το χάσεις. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Σήμερα οι πιο πολλοί δεν στερούνται υλικά αγαθά, γι΄αυτό και δεν έχουν φιλότιμο. Πώς χάνεται, πώς ξεχνιέται κανείς με την αφθονία!... (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Ο κυριευμέ­νος από υλικά πράγματα είναι κυριευμένος πάντα από στε­νοχώρια και άγχος, γιατί πότε τρέμει μην του τα πάρουν και πότε μην του πάρουν την ψυχή. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Θέλεις να παρασύρεις κάποιον μακριά από το Θεό; Τότε δώστου συνέχεια άφθονα υλικά αγαθά. Και το Θεό θα ξεχάσει και τα πάντα. Όπου υλικός πλούτος, εκεί πνευματική φτώχεια. (ΆγιοςΠαϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όσα πιο πολλά αγαθά αποκτούν σήμερα οι άνθρωποι, τόσο πιο πολλά προβλήματα έχουν. Όυτε το Θεό ευχαριστούν για τις ευεργεσίες Του, ούτε τη δυστυχία των συνανθρώπων τους βλέπουν, για να κάνουν καμμιά ελεημοσύνη. Σπαταλούν και δεν σκέφτονται τον άλλον, που δεν έχει να φάει. Πώς να έρθει έτσι μετά η Χάρη του Θεού;... (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Αν τα υλικά πράγματα δεν μοιράζονται με το Ευαγγέλιο, στο τέλος θα μοιραστούν με το μαχαίρι. (ΆγιοςΠαϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Η απόλαυση των υλικών αγαθών, πρέπει να σου είναι προς διευκόλυνση και αντιμετώπιση των αναγκών της ζωής σου και μόνο! (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
 • Τα υλικά αγαθά είναι μια βαρειά άγκυρα. Πέταξα μια βαρειά άγκυρα, που με κρατού­σε δεμένο κοντά στις επιθυμίες του φθαρτού σώματος. Πέταξα από πάνω μου τη φθορά και την απώλεια. Τώρα ανοίγεται μπροστά μου, πιο ευδιάκριτος ο δρόμος της αληθινής ζωής... (Άγιος Στυλιανός)
 • Τα άφθονα υλικά αγαθά δίνονται σε πολλούς, ως δοκιμαστικά μέσα. (Μέγας Βασίλειος)
 • Το αν θα πάμε στον Παράδεισο ή στην κόλαση, δεν εξαρτάται από το αν έχουμε λίγα ή πολλά χρήματα, αλλά από τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσουμε αυτά που έχουμε. Τα χρήματα, τα κτήματα και όλα τα υλικά αγαθά δεν είναι δικά μας, του Θεού είναι, εμείς έχουμε μόνο τη διαχείρισή τους. Πρέπει να ξέρουμε ότι ο Θεός, θα μας ζητήσει λογαριασμό και για την τελευταία δραχμή μας, αν τη διαθέσαμε σύμ­φωνα με το θέλημα Του ή όχι. (ΌσιοςΠορφύριοςοΚαυσοκαλυβίτης)
 • Ο Θεός δάνεισε τα υπάρχοντα άνισα στους ανθρώπους, για να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι την αλληλεξάρτησή τους και με την σωστή και λογική χρήση των αγαθών που τους δάνεισε ο Θεός, να εργαστούν τόσο για τη δική τους σωτηρία, όσο και για την σωτηρία των αδελφών τους. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)
 • Όποιος καταφρονεί τα υλικά αγαθά, απαλλάχτηκε από τις δικαιολογίες και τις αντιλογίες, ενώ εκείνος που είναι φιλοκτήμων και για μία ακόμη βελόνη, αγωνίζεται μέχρι θανάτου. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)
 • Όποιος από τους αδελφούς έχει περίσσια υλικά αγαθά και δεν προσφέρει από αυτά στον φτωχότερο, είναι μακριά από τον αγιασμό και τα αγαθά του, θα τα απολαύσουν άλλοι. Εκείνος όμως που προσφέρει απ' αυτά στον φτωχότερο, είναι κληρονόμος της Βασιλείας των Ουρανών. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)
 • Είναι αδύνατον να γίνει κάποιος ανάλαφρος, όταν έχει καρφώσει τον εαυτόν του πάνω στο βάρος της ύλης. (Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης)
 • Όλα τα αγαθά της επίγειας ζωής μας, αφαιρούνται με τον θάνατο. Δεν αξίζει λοιπόν, να ονομάζονται αγαθά, αυτά που χάνονται τόσο σύντομα! Απάτη είναι, ή μάλλον δίχτυα. Όσοι πλέκονται σ' αυτά, στερούνται τα αληθινά, τα αιώνια, τα ουράνια, τα πνευματικά αγαθά, που μπορούν να τα αποκτήσουν, αν πιστέψουν τον Χριστό και Τον ακολουθήσουν. (Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ)
 • Εκείνος που εκνευρίζεται με τους άλλους για υλικά πράγματα, βάζει τα υλικά αγαθά πάνω από τον αδελφό του. Τί όμως αξίζει περισσότερο από τον άνθρωπο; Τίποτα απολύτως πάνω στη γη... (ΆγιοςΙωάννηςτηςΚροστάνδης)
 • Με την στέρηση των υλικών αγαθών, η ψυχή ταπεινώνεται και συντρίβεται, ενώ ο νους ανυψώνεται. Όταν ο άνθρωπος θεωρεί τον εαυτόν του τιποτένιο, το σώμα του εύκολα υπομένει την στέρηση, ενώ η ψυχή του αγάλλεται για τους μελλοντικούς μισθούς. (Όσιος Παϊσιος Βελιτσκόφσκυ)
 • Όταν κανείς βρίσκεται σε αφθονία αγαθών, είναι αδύνατον να τηρήσει τον νου του απερίσπαστο. (Όσιος Παϊσιος Βελιτσκόφσκυ)
 • Ο ακάθαρτος και υπουδουλωμένος σε πάθη άνθρωπος, μολύνει με τις αμαρτίες και τα πράγματά του. Γι' αυτό μην τα αγγίζεις και μην τα χησιμοποιείς. (ΣτάρετςΠαρθένιος)
 • Με έλεγε κάποιος: Δεν θα ήταν ωραίο, ο Χριστός να μοίραζε τα αγαθά και τα χρήματα ομοιομόρφως σε όλους; Να είχαμε ισότητα δηλ. κομμουνισμός. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι όχι, διότι οι προαιρέσεις των ανθρώπων πάνω στη γη είναι διαφορετικές. Να σας το πω με ένα παράδειγμα. Έστω, ότι σε 100 ανθρώπους δίνουμε στον καθένα από 1 στρέμμα χωράφι και τους λέμε να το καλλιεργήσουν και του χρόνου θα πηγαίναμε και θα βλέπαμε την εργασία του καθενός. Και θα βλέπαμε ότι από τους 100 ανθρώπους, μόνο οι 20 καλλιέργησαν το χωράφι τους, ενώ οι υπόλοιποι από τεμπελιά δεν το καλλιέργησαν. Γι΄αυτό και ο Κύριος μοιράζει εκεί τα αγαθά, που μπορούν να αποδώσουν περισσότερο, ώστε και αυτοί να ωφεληθούνε που τα έχουν, αλλά και να πάρουν αυτοί που δεν έχουν. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Δεν σας κάνει εντύπωση, ότι ο διάβολος Στον πεινασμένο, μετά από 40 μέρες νηστεία Κύριο, του υπέδειξε και Του είπε: Πες, αυτοί οι λίθοι να γίνουν άρτοι. Δεν Του είπε: Πες αυτός ο λίθος να γίνει άρτος, αλλά οι λίθοι να γίνουν άρτοι. Δεν μπορούσε ο Κύριος να χορτάσει με ένα ψωμί; Γιατί Του είπε ο διάβολος, να κάνει ψωμιά πολλά; Εδώ βλέπουμε την σατανική ρίζα που έχει ο πλεονασμός των αγαθών. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
 • Όταν οι Χριστιανοί μοιράζονται τα ανώτερα και πνευματικά δώρα του Θεού και κυρίως το Σώμα και το Αίμα Του, πώς μπορούν να μην μοιραστούν τα υλικά αγαθά; (π. Γεώργιος Καψάνης)
 • Όταν δεν επιθυμείς επίγεια πράγματα, τότε έχει η καρδιά σου γαλήνη και ειρήνη απερίγραπτη. Αν όμως τα ποθείς αυτά, υπόκεισαι σε φόβο και πόνο, γιατί επιθυμείς εκείνο που δεν έχεις και όταν το αποκτήσεις, φοβάσαι μήπως το χάσεις. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
 • Αχάριστε άνθρωπε, όταν σου δίνει πλούτο ο Κύριος και αυξάνουν τα πράγματά σου, τον ευλογείς και τον ευχαριστείς και όταν ψοφήσουν τα ζώα σου ή πάθεις άλλες διάφορες ζημιές, παραπονιέσαι στο Θεό και τον βλασφημείς άθλιε; Όταν σου δίνει, τον αναγνωρίζεις για Αφέντη και Κύριο και όταν παίρνει γογγύζεις και Τον κατηγορείς; Τη στιγμή μάλιστα που το κάνει για καλό σου και σε στερεί από τον πλούτο, όταν δει πως είναι η αιτία της απωλείας σου. Όπως ο σωματικός ιατρός, όταν καταλάβει πως ένας άνθρωπος έχει περισσότερο αίμα από όσο πρέπει και κινδυνεύει από την υπερβολή να τον πνίξει και να τον οδηγήσει στον θάνατο, τον φλεβοτομεί και βγάζει το κακό αίμα και το απομακρύνει. Έτσι και ο Θεός, ο πάνσοφος ιατρός, γνωρίζοντας ότι ο πλούτος που είχες, μπορούσε να σε θανατώσει στην ψυχή από την πολλή αγάπη που είχες γι' αυτόν, σου τον πήρε. Γι' αυτό ευχαρίστησε την Πρόνοιά Του και την Σοφία Του, για την ευσπλαχνία και την ευεργεσία που σου έκανε... (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
 • Όσα πιο πολλά κατέχεις, τόσο πιο πολλά σε κατέχουν. (Είπε Γέρων)
 • Εμείς σήμερα πάσχουμε από περιττά πράγματα και από απαραίτητα. (Παναγόπουλος)
 • Δεν είναι δικά μου, δεν είναι δικά σου, είναι δικά Του. Του Θεού... (Παναγόπουλος)
 • Καλύτερα εξαιτίας μου να χαθεί το χωράφι, παρά να χαθώ εγώ, εξαιτίας του χωραφιού. (Αρίστιππος)
 • Είμαστε απογυμνωμένοι από την κατάρα της αφθονίας. (Τσώρτσιλ)
 • Είμαστε πολύ πλούσιοι σε υλικά αγαθά, για να είμαστε καλοί Χριστιανοί.
 • Κύριε, βοήθησέ με να μην κάνω κατάχρηση των υλικών αγαθών που είναι αμαρτία, αλλά μια χρήση σύμφωνη με το άγιο θέλημά Σου που είναι αρετή.
 • Τα υπάρχοντα είναι για τη ζωή. Δεν είναι η ζωή.
 • Ο θεωρητικός υλισμός είναι καλυμμένη ειδωλολατρεία, γιατί λατρεύει την κτίση, αντί για τον κτίστη.
 • Στη μικρή βρυσούλα, πίνει κανείς πιο εύκολα νερό, παρά στη μεγάλη βρύση.
 • Άλλος δεν βρίσκει γέφυρα να περάσει και άλλος δεν βρίσκει νερό να πιει.
 • Όταν το 742 μ.Χ. πέθανε ο ζάμπλουτος χαλίφης Εσχάμ, άφησε 700 κάσσες γεμάτες χρυσά νομίσματα και όγκο από πολλά άλλα πολύτιμα αντικείμενα, που χρειάζονταν 600 καμήλες για να τα μεταφέρουν! Μόλις όμως το πλήθος έμαθε το θάνατό του, επαναστάτησε, όρμηξε στο παλάτι του και δεν άφησε τίποτε, ούτε μια λεκάνη για να πλύνουν τον νεκρό, ούτε ένα σεντόνι, για να τον τυλίξουν. Αγαπητοί, γυμνοί ερχόμαστε στη γη και γυμνοί φεύγουμε. Εάν όμως θέλουμε να μην παρουσιαστούμε ''γυμνοί'' στον Κύριο, ας κάνουμε ελεημοσύνη μέρος των υλικών αγαθών, που μας εμπιστεύτηκε Εκείνος...
 • Ρώτησαν ένα χαζό, τί προτιμάει, τον ήλιο ή την σελήνη και εκείνος έσπευσε να απαντήσει: ''Τη σελήνη, γιατί μου φέγγει τη νύχτα''. Στην ίδια αφέλεια πέφτουν και όσοι μπροστά στο δίλημμα, τη Βασιλεία του Θεού ή τα αγαθά της γης, επιλέγουν αποκλειστικά το δεύτερο, μη υπολογίζοντας, ότι χωρίς το πρώτο, το άλλο καναντά ανύπαρκτο...
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!