Περί Ιεράς παράδοσης

  • Οι Απόστολοι δεν μας τα παρέδωσαν όλα με επιστολή. Πολλά τα παρέδωσαν, με την άγραφη παράδοση. Είναι και αυτά εξίσου με εκείνα αξιόπιστα. Επομένως με την παράδοση της Εκκλησίας, να την θεωρούμε αξιόπιστη. Παράδοση είναι να μην ζητάς τίποτε πιο πολύ. Φαίνεται, ότι πολλοί ήταν εκείνοι, που διασάλευσαν με δικές τους γνώμες. (Ιερός Χρυσόστομος)
  • Πιστεύω ότι και η διατήρηση των αγράφων παραδόσεων, δηλαδή της Ιεράς Παραδόσεως, είναι Αποστολικό δίδαγμα. Γιατί λέει ο Απόστολος Παύλος: ''Σας επαινώ, γιατί πάντα με θυμάστε και κρατάτε τις παραδόσεις, όπως αυτές τις παρέδωσα'' (Α' Κορ. 11,2). Επίσης: ''Να κρατάτε τις παραδόσεις που πήρατε από το κήρυγμά μου, είτε από επιστολή'' (Β' Θεσ. 2,15). (Μέγας Βασίλειος)
  • Να έχουμε εμπιστοσύνη στην (Ιερά) Παράδοση και σ' αυτά που οι Άγιοι Πατέρες θέσπισαν. Οι Άγιοι Πατέρες ήταν πιο έμπειροι, ήταν ενάρετοι και Άγιοι. Σήμερα δυστυχώς, μπήκε η Ευρωπαϊκή ευγένεια και πάνε να δείξουν τον καλό. Θέλουν να δείξουν ανωτερότητα και τελικά πάνε να προσκυνήσουν τον διάβολο με τα δύο κέρατα. Το Ευρωπαϊκό πνεύμα νομίζει, ότι και τα πνευματικά θέματα μπορούν να μπουν στην «κοινή αγορά». Μπαίνει αυτό το Ευρωπαϊκό πνεύμα καί σιγά - σιγά μας παίρνει όλους σβάρνα. Εάν όμως ζούσαμε όλοι Πατερικά, θα είχαμε και πνευματική υγεία. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
  • Η άγραφη διδασκαλία της Εκκλησίας, έχει την ίδια ισχύ με την γραπτή για την ευσέβεια, ώστε αν θελήσουμε να αποβάλλουμε τα άγραφα έθιμα, θα ζημιώσουμε το Ευαγγέλιο σε βασικά θέματα. (Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος)
  • Η Ιερά παράδοση είναι σαν τις ράγες του τρένου, που δεν σε αφήνουν να εκτροχιαστείς. Τα δόγματα της Ορθοδοξίας, είναι σαν τις πινακίδες, που κατευθύνουν εκείνους που δεν γνωρίζουν καλά το δρόμο, για να φτάσουν στον προορισμό τους, που είναι η Βασιλεία των Ουρανών. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!