Περί απλότητας

 • Ψυχή ευλογουμένη πάσα απλή. [Ο άνθρωπος που έχει απλότητα ψυχής, πάντα ευλογείται από τον Κύριο.] (Παροιμίες 11,25)
 • Τί άλλο είναι η απλότητα, παρά η σύνεση; Όταν τίποτε δεν σκέφτεσαι πονηρό, ούτε και να μηχανευτείς πονηρά μπορείς. Όταν δεν επιτελείς κακά, ούτε να μνησικακείς μπορείς. Σε έβρισε κάποιος; Δεν πόνεσες. Σε κατηγόρησε; Τίποτα δεν έπαθες. Σε φθόνησε; Ούτε έτσι έπαθες κάτι... (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Η απλότητα είναι ένας δρόμος που οδηγεί στην ευσέβεια και φιλοσοφημένη ζωή. Κανένας δεν είναι τόσο καλός και ωραίος στην ψυχή, όσο ο απλός άνθρωπος. (ΙερόςΧρυσόστομος)
 • Δεν μπορεί να υπάρξει αγαλλίαση, αν δεν υπάρχει απλότητα. (Ιερός Χρυσόστομος)
 • Απλότητα σημαίνει καθαρότητα καρδιάς, ακεραιότητα, ειλικρίνεια, απονήρευτη γνώμη, καθαρότητα διάνοιας και έλλειψης πονηριάς. Η απλότητα δεν έχει τίποτα το καλυμμένο και ύπουλο. Δεν έχει υποκρισία. Όσοι έχουν την Χριστιανική απλότητα, εμφανίζονται ενώπιον του Θεού με ευθύτητα καρδιάς και δεν έχουν καθόλου δόλο. Το μάτι τους είναι απλό, καθαρό και διαυγές. Το πρόσωπό τους είναι ανθισμένο, η καρδιά τους γεμάτη ευφροσύνη, ο νους τους καθαρός σαν τον αίθριο ουρανό, οι σκέψεις τους αγνές σαν το καθαρό χρυσάφι, τα λόγια τους αληθινά και η ψυχή τους καθαρή από κάθε ρύπο. Τον απλό άνθρωπο χαρακτηρίζουν και η τιμιότητα και η ειλικρίνεια. Αντίθετη στην αρετή της απλότητας είναι η κακία του πολύπλοκου και του γελοίου. (Άγιος Νεκτάριος)
 • Η απλότητα είναι αγία ταπείνωση, δηλαδή απόλυτη εμπιστοσύνη στον Χριστό. Να δίνουμε στον Χριστό όλη μας την ζωή. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Όταν λείπει η απλότης και λέτε: θα κάνω αυτό και ο Θεός θα μου δώσει αυτό που ζητώ, δεν γίνεται. Απλά, απαλά θα κάνετε το καθετί. Δεν θα κάνετε τίποτα με σκοπιμότητα. Να μην λέτε, θα κάνω έτσι, για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά θα το κάνετε έτσι απαλά, χωρίς να το ξέρετε. Δηλαδή προσεύχεσθε απλά και δεν σκέφτεστε τι θα χαρίσει ο Θεός μες στην ψυχή σας. Δεν κάνετε υπολογισμούς. Να μην το συζητάτε αυτό με τον εαυτό σας. Όταν λέτε την ευχή, να την λέτε απαλά, απλά και να μην σκέπτεσθαι τίποτε άλλο παρά μόνο την ευχή. Η καρδιά σας να είναι απλή, όχι διπλή και ανειλικρινής, αγαθή και όχι πονηρή και ιδιοτελής. Την απλή και αγαθή ψυχή όλοι την επιζητούν, αναπαύονται σε εκείνη, την πλησιάζουν χωρίς φόβο, χωρίς υποψία. Και η ίδια ζει με εσωτερική ειρήνη, έχει αγαθή σχέση μ' όλους τους ανθρώπους και με όλη την κτίση. Ο αγαθός άνθρωπος δεν έχει πονηρούς λογισμούς, ελκύει την Χάρη του Θεού. Κυρίως η αγαθότητα και η απλότητα ελκύουν τη Χάρη του Θεού. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)
 • Ο Θεός δεν εμφανίζεται στους κόπους, αλλά στην απλότητα και την ταπείνωση. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)
 • Η απλότητα, είναι μία συνήθεια και συμπεριφορά της ψυχής αποίκιλη, που δεν κινείται σε κανένα κακό λογισμό. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)
 • Καλή βέβαια και αξιομακάριστη είναι η απλότης που έχουν μερικοί εκ φύσεως. Όχι όμως τόσο, όσο η απλότης που αποκτήθηκε με κόπους και ιδρώτες και με μετεγκεντρισμό της πονηράς φύσεως. Διότι η μέν πρώτη είναι σκεπασμένη και προφυλαγμένη από πολυποίκιλες μεταβολές και πάθη ενώ η δεύτερη γίνεται πρόξενος της τελείας ταπεινοφροσύνης και πραότητος. Και η μία δεν έχει πολύ μισθό, ενώ η άλλη έχει άπειρο και απροσμέτρητο. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)
 • Να πορεύεσαι στη ζωή σου με απλότητα και να μην κάνεις το σοφό μπροστά στο Θεό. Η πίστη πηγαίνει οπού υπάρχει απλότητα, ενώ η υψηλοφροσύνη ακολουθεί τον άνθρωπο, που κάνει λεπτούς και έξυπνους συλλογισμούς και παρουσιάζει τα πράγματα διαφορετικά από ότι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό όμως τον απομακρύνει από το Θεό. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)
 • Την απλότητα την αποκτά κανείς, όταν δικαιολογεί τους άλλους και δεν τους κρίνει. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Η φυσική απλότητα είναι η απλότητα που έχει ένα μικρό παιδί. Το παιδί όταν κάνει μια αταξία, το μαλώνεις και κλαίει. Αν μετά του δώσεις ένα αυτοκινητάκι πάει, τα ξεχνάει όλα... Δεν εξετάζει γιατί προηγουμένως το μάλωσες και ύστερα του έδωσες το αυτοκινητάκι, επειδή ο μικρός δουλεύει με την καρδιά, ενώ ο μεγάλος δουλεύει με την λογική. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Η φυσική απλότητα όπως και όλες οι φυσικές αρετές χρειάζεται λαμπικάρισμα. Ο φύση απλός άνθρωπος έχει ακακία, καλωσύνη κ.ά έχει όμως και τις παιδικές πονηριές. Μπορεί λ.χ. να μην σκεφτεί κακό για τον διπλανό του, αλλά αν πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε 2 πράγματα, θα πάρει το καλύτερο για τον εαυτό του και θα αφήσει το χειρότερο στον άλλο. Είναι σαν ένα κομμάτι χρυσός που έχει σε μικρό ποσοστό και άλλα μείγματα και χρειάζεται να περάσει από το χωνευτήρι, για να μείνει χρυσός καθαρός. Πρέπει δηλ. να καθαριστεί η καρδιά του από κάθε πονηριά, ιδιοτέλεια κ.ά για να φθάσει στην κατάσταση της τελείας απλότητος. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όσο κανείς κινείται με απλότητα και δεν σκέφτεται το τι θα πουν οι άλλοι γι' αυτόν, τόσο συγγενεύει με τον Θεό και τους Αγίους και τόσο στρογγυλεύει, γιατί φεύγουν τα εξογκώματα των παθών. Αλλιώς κοιτάζει, πως να φτιάξει έναν ψεύτικο άνθρωπο. Γι' αυτό να πετάξουμε τον κοσμικό καρνάβαλο, για να αγγελοποιηθούμε. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Ο Θεός χαρίζεται σε όσους έχουν εξαγνισμένη απλότητα. Όταν προηγηθεί η απλότητα και η καθαρότητα, με την θερμή πίστη και την ευλάβεια, φτάνει μετά ο άνθρωπος να έχει Θεία γεγονότα και να γνωρίζει τα μυστήρια του Θεού, χωρίς να έχει γνώσεις. Γιατί τότε φιλοξενείται μέσα του η Αγία Τριάδα και με τον Θείο φωτισμό που έχει, βρίσκει εύκολα τα κλειδιά των Θείων νοημάτων και ερμηνεύει το πνεύμα του Θεού πολύ απλά και φυσικά, χωρίς διανοητικό πονοκέφαλο. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Η πραγματική απλότητα, έχει σχέση με την ταπείνωση, ενώ η άλλη απλότητα, έχει σχέση με την υπερηφάνεια. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Όταν κάποιος δεν κινείται απλά, ο λογισμός του πηγαίνει στο κακό και όλα τα παίρνει στραβά. Αυτός δεν έχει υγεία πνευματική και δεν βοηθιέται, ούτε από το καλό, βασανίζεται και με το καλό. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Πρέπει να κρατήσεις την παιδική απλότητα και όχι να κρατήσεις και τις παιδικές ανοησίες. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Πρέπει να ζούμε με απλότητα, χωρίς να αγαπάμε την πολυτέλεια, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού. Χρειάζεται όμως και εδώ διάκριση. Να μην κάνετε και εσείς, ό,τι έκανε ένας γιατρός, ο οποίος για να απλοποιήσει τάχα τη ζωή του, πέταξε το σαλόνι από το σπίτι του και αντικατέστησε τα καθίσματα με τα κούτσουρα! Αυτό όμως, του δημιούργησε προβλήματα, γιατί η γυναίκα του δυσανασχέτησε έντονα. Ήρθε και μου το ανέφερε και του λέω: ''Τί να σου πω; Ότι είσαι και εσύ κούτσουρο; Είπαμε απλότητα, αλλά όχι και να πέσουμε στο άλλο άκρο! Είπαμε ότι δεν χρειάζονται πολυτελή σαλόνια, αλλά όχι και κούτσουρα!'' (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Η απλότητα είναι το πρώτο παιδί της ταπεινώσεως. Και όταν υπάρχει στον άνθρωπο απλότητα, υπάρχει και αγάπη, θυσία, καλωσύνη, φιλότιμο, ευλάβεια. Ο απλός άνθρωπος είναι άκακος και απονήρευτος. Και το κακό και το άσχημο,τα μετατρέπει σε καλό. Έχει πάντα καλούς λογισμούς για τους άλλους. Δεν είναι κουτός, αλλά νομίζει ότι, όπως σκέπτεται αυτός, έτσι σκέπτονται και οι άλλοι. Ο απλός άνθρωπος έχει καθαρότητα ψυχής και μια απερίεργη εμπιστοσύνη στον Θεό. Η απλότητα ήταν η κατάσταση του Αδάμ προ της πτώσεως, που τα έβλεπε όλα αγνά και καθαρά, γιατί ήταν ντυμένος με την Χάρη του Θεού. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Να αποκτήσεις απλότητα στην συναναστροφή σου, για να μην ζαλίζεσαι από τους λογισμούς και μπερδεύεσαι. Όταν κανείς εκφράζει απλά αυτό που νοιώθει και ο ίδιος ελευθερώνεται και τους άλλους βοηθάει. Στην εποχή μας όμως, όσο προχωράει η κοσμική ευγένεια, τόσο χάνεται η απλότητα, η αληθινή χαρά και το φυσικό χαμόγελο. (Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης)
 • Ο Θεός, ως απλούς κατά την ουσίαν, ιδιαιτέρως αγαπά την απλότητα και εκείνους που ζουν με απλότητα. Δι' αυτό και πλουτίζει με τα αγαθά Του, τους απλούς και απλώς διάγοντας. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)
 • Εάν ήμασταν απλοί σαν τα παιδιά, ο Κύριος θα έδειχνε σ' εμάς τον παράδεισο, θα βλέπαμεν Αυτόν εν τη δόξη των Χερουβείμ και των Σεραφείμ και πασών των επουρανίων δυνάμεων και των Αγίων. Αλλά δεν είμαστε ταπεινοί και γι' αυτό βασανίζουμε και τους εαυτούς μας και τους άλλους, όσοι ζουν μαζί μας... (ΆγιοςΣιλουανόςοΑθωνίτης)
 • Στις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους, προσπάθησε να έχεις παιδική απλότητα. Το ίδιο απλός πρέπει να είσαι και όταν προσεύχεσαι. Η απλότητα είναι η μεγαλύτερη αρετή του ανθρώπου, το μεγαλείο του. Ο ίδιος ο Θεός είναι απόλυτα απλός, γιατί είναι απόλυτα πνευματικός και απόλυτα αγαθός. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
 • Εκεί όπου υπάρχει απλότητα, οι Άγγελοι μαζεύονται κατά εκατοντάδες. Όπου γίνεται επίδειξη σοφίας, εκεί δεν υπάρχει ούτε ένας Άγγελος. (Άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα)
 • Εμείς θα ζούμε απλά και ο Θεός θα μας ελεεί. (ΆγιοςΑμβρόσιοςτηςΌπτινα)
 • Η ακακία και η απλότητα περισσότερο από όλες τις αρετές, προσελκύουν τη Χάρη και το Έλεος του Θεού. (Άγιος Παρθένιος της Όπτινα)
 • Άλλο είναι η απλοϊκότητα και άλλο η απλότητα του ανθρώπου. Η απλότητα είναι η νοητική απάθεια, είναι μια μακάρια απάθεια του τρόπου σκέψεως. Αντίθετα η απλοϊκότητα είναι μια κατάσταση, διανοητικής καθυστέρησης. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Έχουμε πάψει να είμαστε απλοί. Ένας άνθρωπος έχει 1000 θελήματα. 1000 άγγελοι έχουν ένα θέλημα, πως να αρέσουν στον Θεό. (ΓέρονταςΝίκωνο Νεοσκητιώτης)
 • Όποιος αναζητά την απλότητα και θέλει να την κατακτήσει, ας αρχίσει να ξεριζώνει γρήγορα και με θάρρος τον καταραμένο εγωισμό και όλο το σύ­στημα της ιδιοτέλειας και της αυταρέσκειας, το ζό­φο της πονηριάς και τα συναφή και ας αγκαλιάσει απόλυτα την πίστη προς το Θεό. Αυτός με τη σειρά Του θα μεριμνά για μας και θα μας βαστάζει, θα μας χαρίσει μάλιστα και τη δύναμη να νικήσουμε την υποκρισία, την προσποίηση, τη «σχηματοφάνεια», τις ολέθριες αυτές κακίες, που καθημερινά μας απειλούν. (Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός)
 • Με την αγάπη και την απλότητα, χωρίς πολλούς διαλογισμούς, γρηγορότερα φθάνεις στον άνω λιμένα. (Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής)
 • Η απλότητα δεν είναι αρετή. Είναι η συνισταμένη αρετών. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
 • Άμα χαλαστεί ο άνθρωπος, αρχίζει να σιχαίνεται τα απλά και τα φτωχά πράγματα. Μα πολλές φορές ξανάρχεται στον παλιό εαυτό του, σαν τον μεθυσμένον που ξεμέθυσε και τότε καταλαβαίνει έχοντας μεγάλη όρεξη για την απλότητα και χαίρεται μέσα του και ειρηνεύει και θέλει να ζει ταπεινά και ήσυχα. Τότε του αρέσουνε πάλι τα ταπεινά και τ' απονήρευτα πράγματα και νοιώθει μέσα του την γλυκύτητα του Χριστού και την ειρήνη που είναι μέσα στο Ευαγγέλιο. (Φώτης Κόντογλου)
 • Η ουσία των πραγμάτων βρίσκεται στην απλότητα. Και συνήθως το αντιλαμβανόμαστε σχεδόν πάντα αργά, απορροφημένοι στην πολυπλοκότητά μας. (Ρίτσος)
 • Όλη η σοφία του κόσμου, δεν αξίζει τίποτε, μπροστά στις σκέψεις που υπάρχουν μέσα στον νου, ενός απλοϊκού πιστού ανθρώπου. (Μωριάκ)
 • Η πρώτη αποτυχία, συχνά είναι ευλογία. (Βέρνερ Φον Μπράουν)
 • Λείπει η απλότητα, εκεί που λείπει ο Θεός. (Μαριότ)
 • Τα μεγάλα πνεύματα κάνουν μεγάλα πράγματα με απλό τρόπο.
 • Μια φορά ο Διογένης πρόσεξε ένα μικρό παιδί να πίνει νερό από μία πηγή με τα χέρια του. Πέταξε τότε το κύπελλο λέγοντας: Αυτό το μικρό παιδί, με νίκησε στο θέμα της απλότητας.