Περί αρρώστιας "2"

 • Οι σωματικές ασθένειες αποσκοπούν, στο να ταπεινώσουν τον κοσμικό άνθρωπο και να ενισχύσουν τον πνευματικό. Οι αρρώστιες στα χέρια της Θείας Πρόνοιας, είναι σαν φάρμακα για την ψυχή. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
 • Όταν γίνεις καλά μετά από κάποια αρρώστια, να ευχαριστήσεις αμέσως τον Θεό, με τον ακόλουθο σύντομο τρόπο: ''Δόξα Σοι Κύριε Ιησού Χριστέ, Μονογενή Υιέ του Αιωνίου Πατέρα, που Είσαι ο Μόνος δυνατός να θεραπεύεις κάθε είδος αρρώστιας των ανθρώπων. Σε δοξάζω, γιατί με ελέησες τον αμαρτωλό και με απάλλαξες από την αρρώστιά μου, δεν την άφησες να αναπτυχθεί και να με θανατώσει, όπως έπρεπε για τις αμαρτίες μου. Χάρισέ μου στο εξής, Κύριε, δύναμη για να εκπληρώσω σταθερά το θέλημά Σου, για τη σωτηρία της άθλιας ψυχής μου και για τη δόξα τη δική Σου και του αιωνίου Πατέρα και του ομοουσίου Πνεύματος, τώρα και πάντα και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!''. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)
 • Απομακρύνσου από την αμαρτία και θα δεις πως οι αρρώστιες θα εξαφανιστούν. Αν όμως επιτρέψει ο Κύριος να δοκιμάσει ο άνθρωπος ασθένειες, τότε Εκείνος θα του δώσει και την δύναμη της υπομονής, για να τις αντέξει. (Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ)
 • Όποιος υποφέρει την ασθένεια του με υπομονή και ευγνωμοσύνη στον Θεό, στεφανώνεται σαν μάρτυρας και αγωνιστής. (Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ)
 • Δεν γνωρίζετε, ότι πολλές φορές ο Κύριος μας στέλνει φοβερές σωματικές ασθένειες και πληγώνει το σώμα μας, για να μας δυναμώσει πνευματικά; (ΆγιοςΛουκάςοΙατρός)
 • Αν δεν θεραπεύτηκες ακόμα, δεν σημαίνει πως ο Θεός δεν άκουσε τις προσευχές σου, αλλά δεν σε θεραπεύει, για να ωφεληθείς περισσότερο. (Άγιος Αντώνιος της Όπτινα)
 • Δεν γνωρίζουμε τις βουλές του Κυρίου. Εκείνος πράττει τα πάντα προς όφελός μας. Εμείς είμαστε προσκολλημένοι στα επίγεια αγαθά, ενώ Εκείνος θέλει να μας δωρίσει την μέλλουσα ευδαιμονία, με επίγειες σύντομες ασθένειες. (ΆγιοςΜακάριοςτηςΌπτινα)
 • Τις ανίατες ασθένειες, θα πρέπει να τις θεραπεύετε με την πίστη, να προσφεύγετε στον Θεό και τους Αγίους Του. Και αν κάποιος δεν λάβει θεραπεία, τότε είναι προφανές, ότι οφείλει να φέρει τον σταυρό αυτόν, ο οποίος του εστάλη, για την σωτηρία της ψυχής του. (ΆγιοςΜακάριοςτηςΌπτινα)
 • Ο άνθρωπος που δεν πηγαίνει συχνά στην Εκκλησία, που δεν εξομολογείται και δεν Κοινωνεί, δεν γίνεται μέτοχος της Θείας Χάριτος. Αυτή είναι η αιτία, που η πλειοψηφία των ανθρώπων φτάνουν να είναι ψυχικά άρρωστοι. (ΆγιοςΑμφιλόχιοςτουΠοτσάεφ)
 • Η αμαρτία μας οδηγεί στην αρρώστια. Το πάθος είναι η μοναδική ρίζα όλων των ασθενειών. (Ιερομάρτυρας Σεραφείμ Τσιτσαγκώφ)
 • Στη βάση των ψυχικών ασθενειών, βρίσκεται η υπερηφάνεια. Θεμέλιο των ψυχικών ασθενειών είναι η θεώρηση του εαυτού μας ως κέντρου των πραγμάτων. Όλοι οι ψυχικά ασθενείς έχουν ως κέντρο τον εαυτόν τους. Κάθε ψυχική ασθένεια έχει στην βάση της πνευματικά προβλήματα. (Στάρετς Σέργιος)
 • Η ασθένεια όταν την υπομένουμε καρτερικά, επιφέρει μεγάλο κέρδος στην ψυχή, αρκεί να κατηγορούμε τον εαυτόν μας, διότι κυρίως για τις αμαρτίες μας υποφέρουμε και περισσότερο για την υπερηφάνεια της καρδιάς μας. (Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας)
 • Πολλή ωφέλεια παρέχει η ασθένεια, για συγχώρεση αμαρτιών και μισθό υπομονής. Είναι πολύ δραστικό φάρμακο για τους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τον Θεό. (Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας)
 • Οι ασθένειες είναι ωφέλιμες σε όλους. Είναι φάρμακο σωτήριο, χαλινάρι της αμαρτίας, οδηγός της μετάνοιας, εχθρός της υπερηφάνειας, φίλος της ταπεινοφροσύνης. Οι ασθένειες που παραχωρούνται από τον Θεό στους ανθρώπους είναι σημείο αγάπης του Θεού προς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους αγαπώντας Αυτόν και αγαπωμένους από Αυτόν, κατά τον σοφόν παροιμιαστήν «ον γάρ αγαπά Κύριος παιδεύει, μάστιγοι δέ πάντα υιόν ον παραδέχεται». (Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος)
 • Όταν έχουμε δοκιμασίες σοβαρές, καρκίνους και βαρειές ασθένειες, αυτό είναι επίσκεψη Θεού. Είναι για την μετάνοιά μας... (Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης)
 • Το 90% των αιτιών που αρρωσταίνει ο άνθρωπος, είναι η αμαρτία. Και όταν λέμε αμαρτία, δεν λέμε την αμετανόητη αμαρτία, αλλά την μετανοημένη αμαρτία. Και αυτό γιατί οι αμετανόητοι δεν αρρωσταίνουν! Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο βούρκο της αμαρτίας, μπορεί να μην αρρωστήσουν ποτέ τους και να πεθάνουν υγιέστατοι. Αυτή η κατάσταση είναι δείγμα απολύτου εγκαταλείψεως του Θεού και από τώρα, είναι με το εξπρές στην κόλαση. Δεν θα αρρωστήσει ποτέ, δεν κλάψει ποτέ, δεν θα υποφέρει ποτέ. Η ασθένεια είναι μια μεγάλη ευλογία και ένα μεγάλο δώρο από το Θεό! Δεν είναι τιμωρία. Είναι σαν να σου λέει ο Θεός: Κέρδισες ένα λαχείο, το οποίο θα το πληρωθείς στον παράδεισο! Και επειδή θα το πληρωθούμε μετά το θάνατο μας, τα ''χρήματα'' που θα λάβουμε θα είναι τοκισμένα! Η ασθένεια διπλά ενεργεί. Και εξοφλά ο άνθρωπος ένα χρέος και τοκίζει έναν νέο κεφάλαιο. Μας αφαιρεί δηλ. το γραμμάτιο και μας κάνει καταθέτες! Μάλιστα οι περισσότεροι καρκινοπαθείς εξαιτίας της αρρώστιας και του πόνου τους, πεθαίνουν και σώζονται. Ο δεύτερος λόγος που ασθενούμε, είναι όταν θέλει ο Θεός να μας προβιβάσει πνευματικά. Έτσι τον λοχαγό θα τον κάνει στρατηγό, θα τον ανεβάσει. Ο τρίτος λόγος που ασθενούμε είναι η διατροφή μας. Το πολύ και μη υγιεινό φαγητό, συμβάλλει στο να νοσήσει ο άνθρωπος. Ο τέταρτος λόγος είναι τα μικρόβια και όλοι οι μικροοργανισμοί. Υπάρχει και ένα 2% που επιτρέπει ο Κύριος την ασθένεια, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αυξήσουν τις αρετές τους και τα στεφάνια τους. Τέλος να αναφέρουμε, όπως βλέπουμε και από τον βίο του αγιοτάτου Ιώβ, ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από τον Θεό, με δική Του παραχώρηση και καμμία δεν προέρχεται από τον διάβολο. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Εάν είμαστε υγιείς, να μην ζητάμε από το Θεό να μας δώσει ασθένεια. Αν πάλι είμαστε ασθενείς, μην ζητάμε από το Θεό να μας κάνει καλά. Γιατί και τα 2 είναι λάθος! Ας αφήσουμε το Θεό ''ελεύθερο'' να ενεργήσει σύμφωνα με το θέλημά Του. Μην κοιτάτε, που ο Όσιος Πορφύριος και ο Άγιος Παϊσιος ζητούσαν καρκίνο από το Θεό. Τι να κάνουμε... αυτοί έφτασαν σε πολύ υψηλά μέτρα. Όταν πάλι είμαστε ασθενείς, το μόνο που να ζητάμε από τον Θεό είναι, να μας δώσει υπομονή. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Η αμνησία είναι μια αρρώστια, από την οποία υποφέρουν πολλοί άνθρωποι και είναι αποτέλεσμα της άρσης της Χάριτος. Η μείωση και η απώλεια της μνήμης είναι ειδική συστολή του Αγίου Πνεύματος, που φέρουμε μέσα μας, από το Βάπτισμα. Είναι η μόνη δοκιμασία-ασθένεια, που απεύχετε κανείς να γευτεί στη ζωή του. Ακόμα και δαιμονισμός ή και ανίατες ασθένειες ας έρθουν, αν ο Θεός παραχωρήσει, αλλά το να χάσουμε το μυαλό μας, δεν το θέλει κανείς. Διότι ό,τι είναι ο άνθρωπος, το οφείλει στο μυαλό του, στο νου του. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Όποιος νηστεύει την νηστεία που λέει η Εκκλησία μας, γίνεται καλά. Γι' αυτό όλος ο κόσμος είναι γεμάτος αρρώστιες σήμερα, διότι κατήργησαν τις νηστείες. (Γέροντας Σίμων ο Αρβανίτης)
 • Τον καρκίνο τον δημιουργούν οι τύψεις, τα άγχη και οι φοβίες, οι ανησυχίες και οι αποστασίες, οι αμφιβολίες, οι θλίψεις και οι στενοχώριες. Ο καρκίνος μπήκε στον άνθρωπο, γιατί ο άνθρωπος δεν άφησε μέσα του χώρο για να μπει ο Θεός. Αν νοιώσεις μέσα στις φλέβες σου τον Θεό, τότε ηρέμησες. Αυτό είναι το φάρμακο του καρκίνου! (Γέροντας Κλέοπας Ήλιε)
 • Η ασθένεια είναι το τελευταίο έλεος του Θεού στον άνθρωπο εκείνον, που καθυστερεί στην μετάνοια και δεν σκέφτεται την σωτηρία του. (ΓέρονταςΑρσένιοςΜπόκα)
 • Όποιος πάσχει από διαβήτη, να φτιάχνει τσάϊ από τα φύλλα της μαύρης μουριάς. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Ο άρρωστος έχει μεγάλο μισθό από τον Θεό, όταν σηκώνει αγόγγυστα τον σταυρό του. (Αρχ. Σεραφείμ Δημόπουλος)
 • Ξέρετε γιατί έχουμε πολλές αρρώστιες στην εποχή μας; Γιατί τρώμε πολύ... (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
 • Στην εποχή μας τα ψυχικά νοσήματα είναι αυξημένα, ένας βασικός λόγος είναι, ότι θέλουμε να δουλεύουμε σε 2 αφεντικά (να είμαστε και με τον Θεό και με τον διάβολο), με αποτέλεσμα να προκαλείται ο διχασμός της ψυχής μας. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)
 • Αν πέσουμε σε βαριά ασθένεια, να σκεφτούμε ότι όσο ο εξωτερικός μας άνθρωπος φθείρεται, τόσο ο εσωτερικός ανακαινίζεται ημέρα με την ημέρα. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Ο Θεός επιτρέπει να υποφέρουν από φρικτές αρρώστιες δίκαιοι και ενάρετοι άνθρωποι για να καθαριστούν και από τα ελάχιστα ίχνη των παθών τους και για να πάρουν μεγαλύτερο στεφάνι στον ουρανό. Εξάλλου, αφού στον Υιό του τον αγαπητό επέτρεψε να υποφέρει και να πεθάνει επί του Σταυρού, τι να πούμε για τους ανθρώπους, οι οποίοι όσο άγιοι και αν είναι, έχουν ρύπους και κηλίδες από αμαρτίες. (π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)
 • Οι ασθένειες είναι παραχώρηση του Θεού, προάγουν το καλό του ανθρώπου. Φρενάρουν το παράλογο τρέξιμό μας στη ζωή και μας αναγκάζουν να σκεφτούμε και να αναζητήσουμε βοήθεια. Κατά κανόνα η ανθρώπινη βοήθεια είναι αδύναμη, εξαντλείται πολύ γρήγορα και ο άνθρωπος απευθύνεται στον Θεό. (π. Ιωάννης Κρεστιάνκιν)
 • Τίποτε δεν ταπεινώνει τον άνθρωπο τόσο, όσο η ασθένεια. Μέσα στις ασθένειες, συχνά είναι κρυμμένο το έλεος του Θεού, διότι η ασθένεια αναπληρώνει το έλλειμα των κόπων μας για τον Θεό. (π. Ιωάννης Κρεστιάνκιν)
 • Ο Κύριος ξέρει την δουλειά του. Αν συμφέρει, με κάνει καλά [από την ασθένεια]. Δεν συμφέρει... ''είη το όνομα Κυρίου ευλογημένο''. (παπα - Χαράλαμπος ο Διονυσιάτης)
 • Τα ωφέλη από τις ασθένειες είναι: α)η ασθένεια του σώματος, γίνεται αιτία να γιατρευτούμε από την ασθένεια της ψυχής, την αμαρτία. Καθώς με τα πικρά βότανα και φάρμακα θεραπεύεται η σάρκα, έτσι με τους πικρούς πόνους, ο άρρωστος έρχεται συχνά σε συναίσθηση και κατάνυξη, αναγνωρίζει τις αμαρτίες του, μετανοεί, εξομολογείται, αλλάζει ζωή, σώζεται β)η αρρώστια εξασθενίζει το σώμα και επιφέρει κατάπτωση όλων των δυνάμεων του ανθρώπου. Μαζί μ΄αυτές μειώνεται και η φυσική ορμή προς την αμαρτία, και ιδιαίτερα οι σαρκικές κινήσεις. Πολύ ωφελούνται έτσι οι ράθυμοι, οι αμελείς και εκείνοι που δεν έχουν ισχυρή θέληση, γιατί δεν εγκρατεύονται από μόνοι τους. Αρκετοί άνθρωποι, όταν είναι υγιείς, δαπανούν ασυλλόγιστα τη δύναμή τους σε αμαρτίες. Όταν όμως αρρωστήσουν και μάλιστα βαριά, τότε ούτε θέλουν ούτε και μπορούν ν΄αμαρτήσουν οπότε συχνά μετανοούν και σωφρονίζονται γ)οι πόνοι και οι ταλαιπωρίες, στις οποίες υποβάλλεται κανείς όταν ασθενήσει, αντισταθμίζουν, θα μπορούσαμε να πούμε, τις προηγούμενες αμαρτίες και παραλείψεις του. Έτσι πρέπει να σκέφτεσαι, και να μην παραπονιέσαι. Πονούν λ.χ. τα μέλη σου; Πονούν τώρα, γιατί πρωτύτερα τα είχες κάνει όργανα ηδυπάθειας και ασωτίας. Σου επέβαλε ο γιατρός σκληρή και μακροχρόνια δίαιτα; Στερείσαι τώρα αναγκαστικά εκείνα πού δεν στερήθηκες πρωτύτερα, όταν καταφρονούσες τις νηστείες της Εκκλησίας. Υποφέρεις από αϋπνίες; Να πού τώρα ξαγρυπνάς ακούσια, και μάλιστα βασανιστικά, ενώ πρωτύτερα δεν πήγες ούτε μια φορά εκούσια σε κάποια αγρυπνία της Εκκλησίας. Με τέτοιες σκέψεις θα ταπεινώνεσαι και θα μετανοείς και θα προσεύχεσαι με δάκρυα στον Κύριο για να σε συγχωρήσει, οπότε είναι μεγαλύτερη η ωφέλειά σου από την αρρώστια παρά από την υγεία και δ)οι οδύνες και τα παθήματα σε κάνουν μιμητή του πάθους του Χριστού. Όσο περισσότερο πάσχεις, τόσο πιο πολύ μοιάζεις σ' Εκείνον και σταυρώνεσαι μαζί Του. Έτσι όμως και θα δοξαστείς επίσης μαζί Του στον παράδεισο. Πες μου, υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος απ' αυτό; (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
 • Η σωματική ασθένεια μπορεί να δώσει πολλούς πνευματικούς καρπούς, όταν ο άνθρωπος την αντιμετωπίσει με γνώση και σύνεση. Ας θυμηθούμε και πάλι τον Ιώβ, που δοξάστηκε και βραβεύτηκε από το Θεό περισσότερο για την αξιοθαύμαστη υπομονή του, στον καιρό της φρικτής αρρώστιας του, παρά για τις προηγούμενες αγαθοεργίες και την αρετή του. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)
 • Η μακροχρόνια αρρώστια, που συνοδεύεται με δοξολογία προς το Θεό, έχει στεφάνι μάρτυρα. (Παναγόπουλος)
 • Γίνε εγκρατής στη ζωή σου και δεν θα αρρωστήσεις ποτέ! (Παναγόπουλος)
 • Μέσα στον άνθρωπο υπάρχει και το πικρό και το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό, το στυφό και το άνοστο και τα συστατικά αυτά, όταν αναμειγνύονται και ενώνονται μεταξύ τους, ούτε φαίνονται, ούτε βλάπτουν τον άνθρωπο. Όταν όμως κάποιο απ΄ όλα αυτά διαχωριστεί και μείνει μόνο του, τότε φαίνεται να προκαλεί βλάβη. (Ιπποκράτης)
 • Η αρρώστια με δίδαξε, να μην είμαι αλαζόνας, αφού είναι θνητός. (Μέγας Αλέξανδρος)
 • Όπως τα σπίτια στα οποία αποθηκεύονται πολλά τρόφιμα, υάρχει πιθανότητα να είναι γεμάτα από ποντικούς, έτσι και τα σώματα εκείνων που τρώνε πολύ, είναι γεμάτα από αρρώστειες. (Διογένης)
 • Ευχαριστώ τον Θεό για τις αναπηρίες μου (ήταν εκ γενετής κουφή, βουβή, τυφλή). Χάρη σ' αυτές, βρήκα τον εαυτόν μου, τη δουλειά μου και τον Θεό μου. (Έλεν Κέλλερ)
 • Δεν υπάρχει χειρότερη αρρώστια στον άνθρωπο, από την κρύα καρδιά. (Κλεμανσώ)
 • Ποτέ δεν φοβόταν ο άνθρωπος τόσο πολύ την αρρώστια (και τον θάνατο), όσο την φοβάται τώρα που δεν φοβάται τον Θεό.
 • O Κύριος δεν θεραπεύει συνεχώς. Μερικούς τους αφήνει να υποφέρουν για το καλό των ιδίων και των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους...
 • Ένας που είναι άρρωστος και ευχαριστεί το Θεό, είναι πολύ ανώτερος από εκείνον που είναι υγιής και κάνει πολλές ελεημοσύνες.
 • Οι αρρώστιες δεν προέρχονται τόσο από ό,τι τρώμε, όσο από ό,τι μας ''τρώει''.
 • Πολλοί έχασαν την υγεία τους, προσπαθώντας να βγάζουν λεφτά και μετά έχασαν όλα τα λεφτά τους, προσπαθώντας να αποκτήσουν υγεία.
 • Πληρώνουν στον γιατρό, αλλά θεραπεύει ο Θεός. (Ολλανδική παροιμία)
 • Η ασθένεια του σώματος είναι φάρμακο για την ψυχή. (Ισπανική παροιμία)
 • Όποιος έχει την υγειά του θέλει πολλά, ενώ ο άρρωστος θέλει μόνο ένα. (Ινδική παροιμία)
 • Κάποτε αποφάσισα να επισκεφτώ τον παλιό μου συμμαθητή. Άκουσα πως ήταν στο κρεβάτι με καρκίνο. Στο δρόμο σκεφτόμουνα τι να του πω, πως να τον παρηγορήσω... Μπήκα στο δωμάτιό του, πλησίασα το κρεβάτι του, του έπιασα το χέρι και του είπα: ''Τί κάνεις φίλε μου; Πώς είσαι;''. Και αυτός μου απαντάει: ''Θαυμάσια! Θαυμάσια!''. Είπα μέσα μου. Ένας καρκινοπαθής, ένας ετοιμοθάνατος, ένας πολύ πονεμένος άνθρωπος, να λέει ότι είναι ''θαυμάσια!''; Εκείνος κατάλαβε την απορία μου και μου λέει: ''Μάλιστα φίλε μου, είμαι θαυμάσια, γιατί από την ημέρα που έπεσα ανάσκελα, στο κρεβάτι του πόνου, είδα τον Θεό! Και σε διαβεβαιώ, ότι προτιμώ χίλιες φορές να είμαι άρρωστος με καρκίνο, αλλά με τον Θεό, παρά γερός στα πόδια μου, χωρίς τον Θεό. Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Θεού, γιατί η αγάπη Του ξέρει χίλιους τρόπους να μας οδηγήσει στην λύτρωση, στην αιώνια χαρά, στην Βασιλεία των Ουρανών!...''. Πόσο λοιπόν είναι ευλογημένο και σωτήριο το έργο των αρρωστιών!
 • Ήταν μια φιλόζωη γυναίκα, η οποία επισκέφτηκε μια κτηνοτροφική μονάδα. Ανάμεσα στα ζώα που είδε, ήταν και κάτι κατσικάκια. Η γυναίκα παρατήρησε, ότι ένα από τα κατσικάκια, είχε σπασμένο το πόδι του και ήταν σε μια άκρη και δεν μπορούσε να περπατήσει. Στάθηκε εκεί και ρώτησε τον τσομπάνο: Πώς έπαθε αυτό το πράγμα το κατσικάκι; Εγώ το έκανα αυτό, απάντησε αυτός! Εσύ; Τί άσπλαχνος που είσαι! Τί βάρβαρα αισθήματα είναι αυτά; Ο τσομπάνος όμως την καθησύχασε και της λέει: Το έκανα αυτό κυρία μου, γιατί το κατσικάκι αυτό ήταν άτακτο και έφευγε από το κοπάδι. Και επειδή κινδύνευε να φαγωθεί από τον λύκο, ο οποίος παραμόνευε, αναγκάστηκα να του σπάσω το πόδι του. Μεγάλο μάθημα αυτό!!! Έτσι κάνει και οΘεόςσεπολλούςανθρώπους, γιανατουςπροστατέψειαπότονδιάβολο. Επιτρέπειναασθενήσουν, ναέχουνστενοχώριεςκαιβάσανα, ώστεναείναιφρόνιμοιστηζωήτους.