Περί λογισμών "3"

 • Τους κακούς λογισμούς έξω γρήγορα με τις «κλωτσιές» να τους διώχνεις, «έξω, αλήτες», να φωνάζεις, «από τον ναόν του Θεού, από την ψυχήν μου»! Δίωξε τους κακούς λογισμούς αμέσως, μόλις έλθουν, μην τους αφήνεις μέσα σου, διότι κινδυνεύεις να υποστείς πληγή και ύστερα χρειάζονται δάκρυα και στεναγμοί. Κάνε υπομονήν, παιδί μου, φεύγε ως από φωτιά τους λογισμούς, διότι αυτοί ερημώνουν την ψυχήν, την ψυχραίνουν, την νεκρώνουν! Εάν όμως τους διώχνουμε με την οργή, με την προσοχή και την ευχή, γίνονται πρόξενοι μεγάλης ωφελείας... (ΓέρονταςΕφραίμτης Αριζόνας)
 • Παιδί μου τους λογισμούς τους κακούς, που σου φέρνει ο διάβολος σπρώχνοντάς σε εις συγκατάθεση, πρόσεχε να τους διώχνεις, ιδίως της μισαδελφίας, καθόλου να μην τους προσέχεις, διότι έχουν ως σκοπό να σου αφαιρέσουν την μεγαλύτερη αρετή, την αγάπη και όταν τούτο το κατορθώσουν, κέρδισαν ολόκληρη την ψυχή σου. Και όταν χάσουμε την αγάπη, δηλ. τον Θεό, διότι ο Θεός είναι αγάπη, τι άλλο μας απομένει πλέον δια σωτηρίαν; Καθόλου, παιδί μου, μη δέχεσαι εις ακρόασιν τους μισαδέλφους αυτούς λογισμούς, αλλά διώξε τους αμέσως και λέγε την ευχή ή λέγε εις τον σατανάν: «Όσον εσύ, διάβολε, μου φέρεις τους μισαδέλφους λογισμούς, τόσο εγώ θα αγαπώ τους αδελφούς μου, διότι έχω διαταγή από τον Χριστόν μου, όχι μόνον να τους αγαπώ, αλλά και να θυσιαστώ γι' αυτούς, καθώς και ο Χριστός θυσιάστηκε για εμένα τον ελεεινόν και αμέσως νοερώς να ασπάζεσαι τα πράγματα, για τα οποία σου φέρει το μίσος, και να λες: «Για δες, σατανά φθονερέ, πόσον τους αγαπώ, θα πεθάνω γι' αυτούς»! Κάνοντας αυτά και βλέποντας ο Θεός την καλή σου θέληση για να νικήσεις τον διάβολο, αμέσως έρχεται εις βοήθειάν σου και σε απαλλάσει... (ΓέρονταςΕφραίμτης Αριζόνας)
  Χωρίς αγώνα πάνω στους λογισμούς μας, δεν θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε καθαρότητα στην καρδιά μας. Από τους λογισμούς που κάνουμε, είτε θα γίνουμε καθαροί είτε ακάθαρτοι. Και πρέπει να ασφαλίσουμε και να προσέχουμε τις ψυχοσωματικές αισθήσεις, γιατί από αυτές πηγάζουν λογισμοί. (ΓέρονταςΕφραίμτης Αριζόνας)
 • Μας λέγουν οι νηπτικοί πατέρες, ότι ένας λογισμός μας ανεβάζει εις τον ουρανόν και ένας μας κατεβάζει εις την κόλασιν. "Εν τοις λογισμοίς μας βελτιούμεθα ή αχρειούμεθα". Δηλαδή ένας λογισμός, ο οποίος απρόσεκτα θα μας προσβάλλει, θα μας δηλητηριάσει, θα μας ηδονίσει, μπορεί να μας καταστήσει αξίους για την κόλαση. Ένας λογισμός Θεϊκός, ένας λογισμός αυταπαρνήσεως, ένας λογισμός ανδρείας, ένας λογισμός προσευχής και θεωρίας, μας αξιώνει να πλησιάσουμε τον Θείο Θρόνο και να γευθούμε πράγματα ουράνια. Η αρχή των αμαρτημάτων ξεκινά από τους λογισμούς. (ΓέρονταςΕφραίμτης Αριζόνας)
 • Πάρε όλους τους λογισμούς μιας ημέρας ενός ανθρώπου και βγάλε το μέσο όρο, την κοινή συνισταμένη των λογισμών αυτών και θα δεις πάνω-κάτω την πνευματική κατάσταση αυτού του ανθρώπου. (Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας)
 • Να προσπαθούμε πάντοτε, να έχουμε σωτήριες σκέψεις στον νου μας, εικόνες ωφέλιμες, για να μην δίνουμε στον σατανά χώρο, να ρίχνει τα δικά του και να μας βάζει αμαρτωλές σκέψεις και φαντασίες! (Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας)
 • Κάθε λογισμός που φέρνει απόγνωση και πολλή λύπη είναι του διαβόλου και πρέπει κανείς αμέσως να τον αποβάλλει, έχοντας ελπίδα στο Θεό. (Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής)
 • Ο κακομήχανος διάβολος ως τεχνίτης μας σπέρνει λογισμούς μίσους και αποστροφής προς τον Γέροντά μας και γενικά προς τους εναρέτους αδελφούς μας, ώστε κάνοντας εμείς συγκατάθεση σ'αυτούς, καθιστούμε ανενέργητες τις προσευχές τους που κάνουν αυτοί για εμάς, οπότε και ευκολότερα ο διάβολος μας κυριεύει και μας κάνει υποχείριό του. Είναι μία από τις μεθοδείες του... (Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής)
 • Ο διάβολος σπέρνει τους πονηρούς λογισμούς για να ατονεί η προθυμία της ψυχής. (Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής)
 • Όταν είναι η Χάρη του Θεού μέσα στην ψυχή του ανθρώπου, φεύγουν και όλοι οι λογισμοί. (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)
 • Με τις συζητήσεις και τις μεμψιμοιρίες, δεν σωζόμαστε. Δίνουμε χώρο στον πονηρό και μας βάζει στο σβέρκο του και μας γυρνάει όλη μέρα. Για λέγε όλη μέρα το όνομα του Θεού, ζήτησέ Τον, κλάψε, να δεις πως θα φύγουν οι λογισμοί... Να λέτε την ''ευχή'' και θα σας φύγουν οι λογισμοί, θα σας φύγουν τα πάντα! (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)
 • Βέβαια τέλειοι δεν είμαστε και ένας λογισμός θα μας περάσει. Αλλά να μην μένει, να μην διατηρείται μέσα στη διάνοιά μας και πιάνει ρίζες και ύστερα δεν βγαίνει. Γι' αυτό λέει "αδιαλείπτως προσεύχεσθε" για να έχουμε την προσευχή, να έχουμε το νου μας στον Χριστό και στα μεγαλεία του Θεού. Έτσι θα μπορέσουμε να νικήσουμε τον διάβολο (και τους λογισμούς που μας σπέρνει). (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)
 • Να προσέχουμε να μην κάνουμε συγκαταθέσεις με τον λογισμό μας π.χ. πειράχτηκε ο λογισμός μας με κάποιο πράγμα, να μην το διατηρούμε στη διάνοιά μας, αμέσως να φεύγει (να το διώχνουμε). Όταν δεν το προλαβαίνουμε το κακό, υψώνεται ένα τείχος και δεν μπορεί να ανατείλει ο ήλιος, να έρθει η Θεία Χάρη στην ψυχή μας. Γι' αυτό να προσέχουμε τα καθήκοντά μας, να δουλεύουμε τον Θεό. Τότε ο άνθρωπος αισθάνεται στην ψυχή του μια γαλήνη, μια πραότητα, μια ειρήνη και έχει αγαθούς λογισμούς. (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)
 • Να προσέχουμε τους λογισμούς μας, να μην κρίνουμε και κατακρίνουμε, γιατί το μεγαλύτερο δαιμόνιο είναι η κατάκριση. Αλλά θέλει πολλή ταπείνωση και να πετάμε έξω, ό,τι λογισμός πονηρός και αισχρός έρχεται. Έξω οι λογισμοί, όχι βρώμικα πράγματα, σάπια, σκόνες, αράχνες, όλα έξω... Να βλέπουμε την άπειρη ευσπλαχνία του Θεού και μέσα μας να ταπεινώνουμε τον εαυτόν μας, ότι είμαστε οι τελευταίοι πάντων... (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)
 • Δεν πρέπει να κρύβουμε μέσα μας τους λογισμούς. Ο άνθρωπος που κρύβει τους λογισμούς του πνίγεται, δεν ξεκουράζεται, δεν ξελαφρώνει και δεν προοδεύει... Πρέπει να έχεις τον πνευματικό σου και να λες τους λογισμούς σου. (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)
 • Αν δεν προφυλάσσεις το νου σου, δεν καθαρίζεις την καρδιά σου... (ΓέρονταςΕυμένιος Σαριδάκης)
 • Μόλις προσβάλλει αισχρός λογισμός τον νου σου, αμέσως να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου και να αρχίσεις το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλόν». Με τον τρόπο αυτό δεν αμαρτάνεις. Η προσβολή της αμαρτίας, που την διώχνεις αμέσως, δεν είναι αμαρτία. Η αμαρτία αρχίζει από τη στιγμή, που θα δεχτείς με εμπάθεια μέσα σου τον κακό λογισμό και θα αρχίσεις τις φιλήδονες φαντασιώσεις. (Γέροντας Γερμανός ο Σταυροβουνιώτης)
 • Το αν κάποιος λογισμός σου είναι καλός ή κακός, μην το κρίνεις από μόνος σου. Να παίρνεις τη γνώμη του πνευματικού σου. Και αν ο Πνευματικός σου βρίσκεται εκείνη την κρίσιμη στιγμή μακριά, να ζητήσεις την γνώμη κάποιου πνευματικού και έμπιστου αδελφού σου. Και ταυτόχρονα να παρακαλείς τον Θεό, να σε φωτίσει και να σε πληροφορήσει για την ορθότητα ή όχι της κρίσεως σου. Εγώ όταν βρεθώ σε αδιέξοδο, και δεν έχω την δυνατότητα να εμπιστευτώ εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή κάπου το πρόβλημά μου, τότε σταματώ και λέω: «Θεέ μου, κάμε όπως ξέρεις!» Και δεν ενεργώ, μέχρις ότου με πληροφορήσει ο Θεός μέσα στην καρδιά μου. (Γέροντας Γερμανός ο Σταυροβουνιώτης)
 • Όταν πρόκειται να περάσεις, είτε από πυκνό δάσος, είτε από καλαμιώνα, είναι ανάγκη να παραμερίζεις με τα χέρια σου τα κλαδιά, τους θάμνους, τα ξύλα και όλα τα εμπόδια, για να κάνεις μονοπάτι και να μπορέσεις να προχωρήσεις. Έτσι πρέπει να γίνεται και μέσα στην ψυχή μας, με τους αμαρτωλούς λογισμούς: Να τους παραμερίζουμε και να προχωρούμε... (Γέροντας Γερμανός ο Σταυροβουνιώτης)
 • Αυτά, που λες και αυτά που στοχάζεσαι στη διάρκεια της ημέρας, γεννούν ανάλογα όνειρα στη διάρκεια της νύκτας. Αν όλη την ημέρα προσεύχεσαι και κάνεις καλούς λογισμούς, θα έχεις ύπνο ήρεμο και όνειρα καλά. Αν όλη την ήμερα αργολογείς και συγκατατίθεσαι στους αμαρτωλούς λογισμούς, θα έχεις και ύπνο άσχημο, μαζί και πειρασμούς. (Γέροντας Γερμανός ο Σταυροβουνιώτης)
 • Ο πρώτος και ο κυριότερος εχθρός του ανθρώπου, δεν είναι ο διάβολος, όχι. Είναι ο ίδιος ο άνθρωπος εις τον εαυτόν του επίβουλος. Και τούτο, διότι δεν ακούει τον άλλον, ακούει τι τον λέει ο λογισμός του. Ο πρώτος και μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο λογισμός του... όταν τον εμπιστεύεται. (ΓέρονταςΕφραίμο Κατουνακιώτης)
 • Τρεις τρόποι υπάρχουν για να πολεμήσουμε και να μειώσουμε τους λογισμούς μας: α) με την ευχή του Χριστού β) με την καταφρόνησή τους (απαιτεί ευφυϊα και ετοιμότητα από τον άνθρωπο και συνίσταται μέχρι που δυναμώσει μέσα μας η ευχή του Χριστού) και γ) με τον (αντίθετο) λογισμό εφόσον μετά από χρόνια έχει καθαρθεί ο νους μας και είναι τέλεια φωτισμένος. Ο Χριστός στο Σαραντάριο Όρος, στους λογισμούς (πειρασμούς) του διαβόλου, απάντησε με λογισμούς και δεν τους απέφυγε. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Όποια είναι τα μεγάλα μας πάθη, με τέτοιου είδους λογισμούς μας βομβαρδίζει ο εχθρός. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Οι τέλειοι άνθρωποι, οι φτασμένοι, δεν έχουν λογισμούς και έχουν συγκεντρώσει όλους τους λογισμούς τους, σε ένα λογισμό, στην μνήμη του Χριστού. Αυτός πρέπει να είναι απώτερος σκοπός του νους μας και είναι από τα δυσκολότερα πνευματικά έργα. Ο νους μας λοιπόν, να γίνει Χριστοκεντρικός και το μόνο που να μας απασχολεί είναι, για το εάν αυτό που κάνουμε, αναπαύει η όχι, το Χριστό και την Παναγία. Αυτοί που κάνουν γιόγκα και διαλογισμό, ο σκοπός τους είναι, ο νους τους να μην σκέφτεται τίποτα. Αυτός ο μηδενισμός, είναι πλάνη του νοός, είναι δαιμονισμός... (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Συνήθως οι δαιμονικοί λογισμοί, έρχονται με την μορφή του πιο ''καλού'' λογισμού. Αυτή είναι η μεγάλη τέχνη του διαβόλου. Και οι άνθρωποι πιστεύουν στον νομιζόμενο λογισμό τους... Σπάνια ο διάβολος θα πλασάρει στον άνθρωπο τον λογισμό ''ωμά'', σαν διάβολος, γιατί τότε ο άνθρωπος εύκολα μπορεί να προστατευτεί. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Το να μπορεί να μπαίνει ο διάβολος στο μυαλό κάθε ανθρώπου, είναι η μεγαλύτερη και η ύστατη παραχώρηση που κάνει ο Θεός στον διάβολο. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα σκυλί που γαυγίζει, είναι να το καταφρονήσεις. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις, είναι να μην τον κοιτάζεις στα μάτια, γιατί τότε το σκυλί νομίζει, ότι του κάνεις άγρια επίθεση και θα συνεχίζει να σε γαυγίζει και ας μην του λες τίποτα. Κάποιος περνώντας μια μέρα από ένα σημείο, συνάντησε ένα μεγάλο αγριεμένο σκύλο που τον γαύγιζε απειλητικά. Γνώριζε όμως, ότι αν ταπεινωθεί κανείς πραγματικά, τότε ακόμα και τα άγρια θηρία ταπεινώνονται μπροστά στην ταπείνωση. Γονάτισε λοιπόν και έβαλε το κεφάλι του κάτω. Το σκυλί σταμάτησε αμέσως να γαυγίζει και νόμισε ότι τον ''κέρδισε''. Έκανε βέβαια μερικές γυροβολιές μπροστά του, μήπως σηκωθεί ξαφνικά, αλλά βλέποντας την ταπείνωσή του και ότι παραμένει κάτω, έφυγε. Αυτή είναι η οδός! Αν στα άλογα ζώα συμβαίνει αυτό, πόσο μάλλον συμβαίνει στον εχθρό (τον διάβολο), που λόγω του εγωισμού και της υπερηφανείας του, δεν αντέχει στην καταφρόνηση και στην ταπείνωση και αναγκάζεται να πάψει να ''γαυγίζει'' (να μας βομβαρδίζει δηλ. με λογισμούς) και αποσύρεται. Αυτός είναι ένας πρακτικός τρόπος να αντιμετωπιστούν και να καταπαύσουν οι λογισμοί του εχθρού. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Ο ταπεινός άνθρωπος, έχει τους πιο λίγους λογισμούς. Όχι ότι δεν σκέφτεται, αλλά δεν έχει πονηρούς λογισμούς και δεν κάνει συγκατάθεση, στους λογισμούς που του σπέρνει ο διάβολος. Είναι σαν το σίδηρο που παράγει την σκουριά και η σκουριά στη συνέχεια, τρώει το σίδηρο. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • ''Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι'', λέει το Ευαγγέλιο. Ποιός είναι φτωχός στο πνεύμα; Αυτός που δεν έχει κανένα πονηρό λογισμό. Αλλά αυτή η φτώχεια, είναι πνευματικός πλούτος και μάλιστα αδαπάνητος. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Ο άνθρωπος κινδυνεύει λόγω αυτών των πολλών πονηρών λογισμών του, να χάσει τη λογική του, να χάσει τα μυαλά του και να τρελαθεί. Παρατηρείται σε πολλούς ανθρώπους, στην προχωρημένη ηλικία, το μυαλό τους να παθαίνει κάτι (αμνησία, μαλάκυνση του εγκεφάλου, παράλογη συμπεριφορά), εξαιτίας αυτών των συσσωρευμένων πονηρών λογισμών που έκαναν στην νεανική και μεσαία ηλικία τους, για τους οποίους δεν μετανόησαν και δεν τους εξομολογήθηκαν. Η ποιότητα των λογισμών που κάνουμε, έχουν αντίκτυπο στον νου μας, στα γεράματα. Ανάλογα με την κατάσταση του νου στα γεράματα, μπορούμε να συμπεράνουμε, αν ο άνθρωπος καλλιεργούσε καλούς ή πονηρούς λογισμούς στη ζωή του. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με το νευρικό τους σύστημα είναι ''θύματα'' των βλαπτικών λογισμών τους. Πρέπει να μάθουμε την τέχνη της προσευχής, για να αντέξουμε τον βομβαρδισμό των λογισμών από τον εχθρό. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Ο νους μας είναι ένα ''πανί'', το οποίο χρωματίζεται, ανάλογα με τους ενδιαθέτους μυστικούς λογισμούς μας. Όταν οι λογισμοί μας είναι αγνοί και ταπεινοί, το ''πανί'' χρωματίζεται κίτρινο. Όταν οι λογισμοί μας είναι φυσιολογικοί (νορμάλ) το ''πανί'' χρωματίζεται άσπρο και όταν οι λογισμοί μας δεν είναι καλοί, είναι πονηροί και κάτω από τη βάση, χρωματίζεται μαύρο. Και όταν κάνουμε ανακομιδή λειψάνων, βλέπουμε αυτόν τον χρωματισμό και άλλες κάρες είναι κίτρινες (ένδειξη αγιότητας), άλλες άσπρες και άλλες μαύρες. Οι λογισμοί χρωματίζουν τα οστά του ανθρώπου. Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Στους μοναχούς, η αιτία θανάτου από εγκεφαλικό είναι σπανιότατο φαινόμενο. Ο τρόπος σκέψεως των μοναχώς επιδρά θετικά στην βιολογία του οργανισμού και δεν επιτρέπει ο Θεός τέτοια ακραία φαινόμενα. Είναι αλήθεια, ότι οι καλοί λογισμοί επιδρούν θετικά στην ευεξία και στην υγεία του ανθρώπου. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Ο Θεός δεν έχει κανένα λογισμό, δεν σκέφτεται τίποτα. Και άμα σκεφτεί κάτι, αυτό αμέσως γίνεται! (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
 • Πρόσεξε ν' αποκτήσεις την παρθενία των λογισμών σου. Μην σκέπτεσαι τίποτα, που θα σου αποσπά τον νουν από τον Θεό. Την παρθενία των λογισμών σου πρόσεξε. Το πάν ξεκινά από τους λογισμούς και την καρδιά. Πρέπει να κάνει το παν ο άνθρωπος, να τους κατευθύνει εκεί που πρέπει... (Γέροντας Ιερώνυμος της Αιγίνης)
 • Όσες φορές έχω λογισμούς, λέω το ''Πιστεύω'' και οι λογισμοί εξαφανίζονται! Να συγκεντρώνεσαι στην προσευχή και να μην χαλαρώνεις, ούτε να απλώνεται ο νους σου. Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι να φεύγει ο νους από τον Θεό, κατά την ώρα της προσευχής. (Γέροντας Ιερώνυμος της Αιγίνης)
 • Οι λογισμοί ό,τι να κάνουν, όπως και να έρθουν, ξένοι είναι... Όσο μπορούμε να τους περιφρονούμε και να τους διώχνουμε. Δεν πρέπει να λυπόμαστε γι'αυτούς. Περισσότερο να προσέχουμε τις πράξεις μας. Οι λογισμοί είναι ξένοι και άλλος τους φέρνει. Θα φύγουν... (Γέροντας Ιερώνυμος της Αιγίνης)
 • Όταν βαδίζετε στον κόσμο, να τον βλέπετε σαν δέντρα. Εγώ όταν βαδίζω, τους ανθρώπους τους βλέπω σαν δέντρα και ο λογισμός μου είναι καθαρός, δεν έχει μέσα ακαθαρσία, τίποτε... (Γέροντας Ιερώνυμος της Αιγίνης)
 • Προτού ο πειρασμός προλάβει να σχεδιάσει το λογισμό στο νου σου, εσύ χάλα τον με την ευχή. Μη τον αφήνεις! (ΓέρονταςΙωσήφοΒατοπαιδινός)
 • Λογισμοί δεν είναι μόνο οι σκέψεις αλλά και οι φανταστικές εικόνες, αφού είναι αδύνατο, χωρίς φανταστικήν εικόνα να προκύψουν λογισμοί. (ΓέρονταςΙωσήφοΒατοπαιδινός)
 • Γιατί χωρίς τη θέλησή μας, μας ταλαιπωρούν και καταπιέζουν πονηρές μνήμες και ειδικότερα την ώρα της προσευχής; Όλες αυτές οι εικόνες που εμφανίζονται, είναι αποτυπωμένες αναμνήσεις των προηγούμενών μας πράξεων, οι οποίες δημιούργησαν την ενοχή μας και χρειάζεται γι' αυτές μετάνοια. Όταν τα απρεπή αυτή νοήματα παύσουν να υπάρχουν, με τη Χάρη του Χριστού, τότε έχουμε πραγματική μετάνοια και προκοπή, οπότε υπάρχει και πραγματική άφεση. (Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός)
 • Για να μην έχετε πειρασμούς και κακούς λογισμούς, χρειάζεται να ησυχάζει το μυαλό σας. Να μην έχετε ούτε δεξιούς λογισμούς... Εδώ είναι η δική μας αποτυχία: Μόλις δούμε έναν καλό, κατά την γνώμη μας λογισμό, τον δεχόμαστε. Όταν όμως συνηθίσουμε να πιάνουμε τις μέλισσες, θα πιάσουμε και σφήκα και αυτή θα μας τσιμπήσει και θα πονέσουμε πολύ. Γι' αυτό, προ πάντων είναι αναγκαίο να φοβούμαστε τους δεξιούς λογισμούς. Να μην κινούνται ούτε αυτοί μέσα μας, για να παραμείνει μόνον το όνομα του Ιησού, ο Χριστός. Όμως να προσέξουμε, ώστε να αποδιώχνουμε αμέσως τον λογισμό. Αυτό επιτυγχάνεται με το να συγκεντρώνουμε την καρδιά μας και να την ανοίγουμε σε όλη την Θεότητα, λέγοντας την ευχή του Ιησού. Αυτή είναι η εντέλεια της τέχνης (των λογισμών). (Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης)
 • Όπως η βροχή είναι δώρο του Θεού, αν όμως έχεις ξέσκεπο το σπίτι σου, θα καταστρέψει τα πάντα, έτσι και ο αγαθός ακόμη λογισμός και το αγαθό έργο, όταν παραβαίνουν στην λειτουργία της νήψεως, της προσοχής, είναι κακά. (Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης)
 • Μόνο ο αλόγιστος και καθαρός νους, μπορεί να μας οδηγήσει στην τελειότητα. Επομένως, όταν μέσα στον νου μας κυκλοφορούν λογισμοί, ας γνωρίζουμε, ότι είμαστε πολύ μακριά από την τελειότητα. Διότι λογισμός σημαίνει ατέλεια και για να διορθωθούμε, επιβάλλεται να τον αποβάλλουμε. Γι' αυτό το καλύτερο χάρισμα που μπορεί να ζητήσει ένας αρχάριος από τον Θεό, είναι το αλόγιστο. (ΓέρονταςΑιμιλιανόςοΣιμωνοπετρίτης)
 • Εάν θυμηθώ π.χ τι συζητούσαμε χθες, όσο διαρκεί αυτή η μνήμη, ζω έξω από τον Θεό. Διότι πίσω από τον ελάχιστο λογισμό κρύβεται η σάρκα, με την οποία δεν μπορεί να ενωθεί ο Θεός. (ΓέρονταΑιμιλιανόςοΣιμωνοπετρίτης)
 • Είναι ένας ψυχίατρος στην Αθήνα, ο οποίος είχε μία κυρία που είχε ένα τρομερό ψυχολογικό πρόβλημα. Χάριν εκείνης, φέρνει κάτι σπάνια και πανάκριβα χάπια από την Ολλανδία και της εξηγεί: ''Πρόσεξέ τα, εφάρμοσε ακριβώς αυτό που θα σου πω. Δεν είναι εύκολο να ξαναβρούμε, τέτοια χάπια. Δεν είναι θέμα χρημάτων, δεν είναι εύκολο να τα ξαναβρούμε. Θα τα πάρεις με τέτοια δοσολογία καθημερινώς''. Εκείνη τον ευχαρίστησε συγκινημένη, πήρε τα χάπια ακριβώς, όπως της είπε ο γιατρός και έγινε καλά. Έγινε καλά και δόξασε και τον Θεό και πήγε να ευχαριστήσει και τον γιατρό, γιατί η ασθένεια αυτή την βασάνιζε πάνω από 10 χρόνια, και χάρις σε αυτά τα χάπια έγινε καλά. Ποιό όμως ήταν το θέμα; Ότι αυτά τα χάπια ήτανε απλές καραμέλες!!! Δεν ήτανε χάπια! Βλέπετε τι κάνει η σκέψη; Βλέπετε πόσο επιδρά στο σώμα η σκέψη; Το ατύχημα είναι, ότι δεν επιδρά πάντα θετικά σαν την περίπτωση αυτήν. Να σας πω και ένα περιστατικό, πέρα για πέρα εξωφρενικό, πέρα για πέρα αληθινό! Με είπε κάποιος γιατρός: ''Κάποιος συγγενής μου πήγε σε μία κρυσταλλοσκόπο (μέντιουμ), η οποία του είπε, ότι η καρδιά του έχει πρόβλημα και θα πέθαινε στην επόμενη πανσέληνο. Ο συγγενής μου όμως, δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας, ήταν γεμάτος ζωντάνια. Αλλά είχε μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτή την κρυσταλλοσκόπο η οποία είχε μεγάλη φήμη. Έβλεπε ένα κρύσταλλο και έλεγε τι επρόκειτο να συμβεί στον κάθε άνθρωπο. Και πολλά από αυτά βγαίνανε αληθινά και είχε κερδίσει έτσι την εμπιστοσύνη του. Η μάγισσα, του έκανε μία τελευταία υποβολή και εκείνος δέχθηκε τον λογισμό αυτό. Τρομοκρατήθηκε και το μυαλό του κόλλησε σε μία σκέψη, ότι πρόκειτο να πεθάνει κατά την επόμενη πανσέληνο και άρχισε μάλιστα να λέει και να μιλά σε όλους. Ετοίμασε τα κληρονομικά του, έκανε και την διαθήκη του και η φοβερή αυτή υποβολή πραγματοποιήθηκε, επειδή την πίστεψε απόλυτα. Πέθανε, πέθανε χωρίς να έχει τίποτα!!!''. Αυτή είναι η δύναμη των λογισμών και για το καλό και για το κακό!(Γέροντας Νίκων ο Νεοσκητιώτης)
 • Δεν μπορούμε να ελευθερωθούμε τελείως από τους κακούς λογισμούς, κανείς δεν το κατορθώνει, ούτε οι πιο τέλειοι. Απλώς με την πείρα της πνευματικής ζωής, αυτό που άλλοτε μας συγκλόνιζε, το ξεπερνούμε ευκολότερα. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
 • Αν ο λογισμός σου λέει «κλέψε» και εσύ υπακούσεις, δίνεις με αυτόν τον τρόπο στο δαιμόνιο εξουσία πάνω σου. Αν ο λογισμός σου λέει «φάει πολύ, ώσπου να χορτάσεις» και εσύ φας πολύ, τότε πάλι σε εξουσιάζει το δαιμόνιο. Και έτσι, αν ο λογισμός κάθε πάθους σε νικά, θα καταντήσεις κατοικία δαιμόνων. Αν, όμως, αρχίσεις με την πρέπουσα μετάνοια, τότε θα αρχίσουν να τρέμουν οι δαίμονες και θα αναγκαστούν να φύγουν. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
 • Οι λογισμοί είναι ''δαιμόνια'' (δαιμονική ενέργεια). Όπως υπάρχουν άνθρωποι, τους οποίους είναι αδύνατο να πείσεις με ο,τιδήποτε, έτσι και χειρότερα ακόμη συμβαίνει με τα δαιμόνια. Αν συνδιαλέγεσαι με τους λογισμούς, αν αντιστέκεσαι σε αυτούς, θα τους αναγκάσεις, στην καλύτερη περίπτωση, να αποχωρήσουν για κάποιο σύντομο διάστημα. Έπειτα όμως αυτοί πάλι επίμονα και ανένδοτα προτείνουν το δικό τους, επαναλαμβάνοντας ακατάπαυστα και ανόητα το ίδιο, μέχρις ότου παγιδεύσουν τον άνθρωπο στην αμαρτία. Όταν πετύχουν στο ένα, συνεχίζουν να περιπλέκουν τον άνθρωπο παραπέρα, ωσότου τον οδηγήσουν στον όλεθρο. Γι' αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ενεργείτε όπως διδάσκουν οι Άγιοι Πατέρες. Παραδοθείτε στο θέλημα του Θεού και μην αρχίζετε οποιονδήποτε διάλογο με τους λογισμούς. Κάθε λογισμός που διαταράσσει την ειρήνη της καρδιάς και σπέρνει την ταραχή στην ψυχή προέρχεται από τον εχθρό, γι' αυτό να απορρίπτετε αποφασιστικά κάθε εχθρικό λογισμό. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
 • Όποιος δεν μπορεί να είναι προσεκτικός στους λογισμούς του, δεν μπορεί να προοδεύσει στην Χριστιανική ζωή. Σώζονται αυτοί, τους οποίους ο σατανάς δεν μπορεί να υποτάξει το νου τους. (ΓέρονταςΑρσένιοςΜπόκα)
 • Όλοι οι λογισμοί χρειάζεται να λέγονται στην εξομολόγηση, πριν να γιγαντωθούν και νικήσουν τον νου. Μετά την εξαγόρευσή τους, χάνεται η βασανιστική δύναμή τους πάνω στον άνθρωπο και στον νου. (ΓέρονταςΑρσένιοςΜπόκα)
 • Όπως δεν θέλεις να κρατήσεις έναν σκορπιό στο στήθος σου, έτσι μην κρατάς τον κακό λογισμό στην καρδιά σου. Εάν κόβουμε τους λογισμούς, θα κοπεί και η αμαρτία. (Γέροντας Αρσένιος Μπόκα)
 • Μην τρέφεις υπερβολικά το σώμα σου και οι ακάθαρτοι λογισμοί θα ελαττωθούν στην καρδιά σου. Και εάν κόψουμε τους λογισμούς, θα κόψουμε και τα πάθη μας. (Γέροντας Αρσένιος Μπόκα)
 • Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν, πόση δύναμη έχουν οι σκέψεις τους και πόσο επηρεάζουν μ' αυτούς τους άλλους. Έτσι αν καλλιεργούν αγαθούς και ειρηνικούς λογισμούς, τότε ακτινοβολούν ειρήνη τριγύρω τους, ενώ αν καλλιεργούν αρνητικούς λογισμούς, τότε ακτινοβολούν το κακό γύρω τους. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Ο άνθρωπος νομίζει, πως ο ίδιος σκέφτεται αρνητικά και καθόλου δεν καταλαβαίνει, ότι αυτό συμβαίνει, γιατί βρίσκεται κάτω από την επιρροή των πονηρών πνευμάτων, που έχουν αρνητική ενέργεια. Μόλις μέσα μας φανερωθεί η αρνητική σκέψη, η οποία χαλά την ειρήνη και την ησυχία μέσα μας, αυτό σημαίνει, ότι ''ανοίξαμε'' την μηχανή της αρνητικής ενέργειας... (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Απ' τη στιγμή που θα μπει στο μυαλό μας ένας χοϊκός λογισμός, ο Θεός αμέσως μας στέλλει και μια προειδοποίηση. Εμείς αντί να έρθουμε στα συγκαλά μας και να αντικρούσουμε τέτοιους λογισμούς και επιθυμίες, τους καλλιεργούμε και τους λαχταράμε και κατόπιν αναρωτιόμαστε γιατί μας συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Αυτά τα ίχνη προειδοποίησης έρχονται με την μορφή των πειρασμών. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Σταματείστε να κατηγορείτε τους άλλους, για να σταματήσει ο βομβαρδισμός των χαοτικών λογισμών που δέχεστε. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Όταν ένας άνθρωπος έχει τη Χάρη του Θεού, οι λογισμοί του είναι απίστευτα δυνατοί, διότι είναι η δύναμη του ίδιου του Θεού που δρα μέσα μας. Αν με την σκέψη και την καρδιά μας, αποστρεφόμαστε τον Θεό, τότε οι λογισμοί μας μπορούν να αποβούν τραγικοί, ακόμα και ανθρωποκτόνοι για τους πλησίον μας. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Οι άνθρωποι έχουν λογισμούς. Είμαστε σαν μια εκλεπτυσμένη μηχανή λογισμών. Είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας, με τους λογισμούς μας. Όταν σκεφτόμαστε έναν άνθρωπο, εκείνος αμέσως δέχεται τους λογισμούς μας. Αλλά επειδή είμαστε διασπασμένοι και οι λογισμοί μας είναι σκόρπιοι, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιός και τι είδους λογισμοί μας στέλνει κάποιος. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Όταν καλλιεργούμε κακές σκέψεις, γινόμαστε κακοί. Ίσως εμείς να νομίζουμε ότι είμαστε καλοί, αλλά το κακό είναι εντός μας. Δεν έχουμε την δύναμη να του αντισταθούμε. Και γνωρίζουμε ως Χριστιανοί, ότι δεν πρέπει καν να σκεφτόμαστε το κακό, πόσο μάλλον να το διαπράττουμε. (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Σε μια μεγάλη οικογένεια, αρκεί ακόμα και ένα πρόσωπο να μην είναι ευχαριστημένο... αρκεί και μόνο να αρχίσει να καλλιεργεί λογισμούς αυτοοικτιρμού, για το πόσο άσχημα του συμπεριφέρονται οι άλλοι και αμέσως οι ειρήνη σ' αυτήν την οικογένεια διαταράσσεται. Μπορεί ένας άνθρωπος, να διαταράξει την ειρήνη μιας ολόκληρης οικογένειας, με τους λογισμούς του. Κατόπιν, είναι όλοι δυστυχείς και κανείς δεν ξέρει το γιατί... (Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας)
 • Ο σατανάς σπέρνει στον άνθρωπο λογισμούς, όπως ο γεωργός το σιτάρι στο χωράφι του. Οι σπόροι (λογισμοί) καρποφορούν, εάν ο άνθρωπος τους δέχεται με χαρά και ευχαρίστηση. (παπά - Διονύσιος της Κολιτσού ο Ρουμάνος)
 • Αν μας έρχεται μια ωραία σκέψη κατανύξεως, να νιώθουμε ακόμη πιο ταπεινοί. Να λέμε: "Θεέ μου, Σ' ευχαριστώ γι' αυτή την σκέψη. Εγώ είμαι ένα μηδενικό". Κάθε καλή σκέψη έρχεται από τον Κύριο, δεν είναι δική μας. (π. Ευσέβιος Γιαννακάκης)
 • Για να καθαριστούμε από τους λογισμούς, πρέπει να καλλιεργήσουμε την ευχή. (π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος)
 • Να περιφρονούμε τους λογισμούς. Στη θέση των λογισμών να βάζουμε τον λόγο του Θεού και την προσευχή. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Το πρώτο μέλημα στην πνευματική μας πορεία είναι να φυλάξουμε την καρδιά μας από τους λογισμούς. Οι λογισμοί αποπροσανατολίζουν τον άνθρωπο από το έργο του. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Η πιο βαριά και ανθυγιεινή δουλειά είναι η δουλειά (διάκριση) των λογισμών. Είναι πιο βαριά και ανθυγιεινή και από τη δουλειά των μεταλλωρύχων. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Ως προς τους λογισμούς οφείλουμε να γίνουμε καθαροί, όπως τα παιδιά. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Ο λογισμός μας προσβάλλει, γιατί βρίσκει ανταπόκριση στην καρδιά μας. Όπως ο κεραυνός πέφτει εκεί που υπάρχει συνάφεια, γιατί ελκύεται, έτσι και ο λογισμός πέφτει, εκεί που υπάρχει συνάφεια στην καρδιά μας, γιατί ελκύεται. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Στις 100 σκέψεις μας, η μία μόνο να μην είναι αγαθή, η ζημιά μέσα μας γίνεται. Αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο πονηρός, για να μας βλάψει. (π. ΒαρνάβαςΓιάγκου)
 • Η βάση και η αιτία των λογισμών είναι η δικαίωση του εαυτού μου. Άρνηση του λογισμού σημαίνει άρνηση της δικαίωσής μου. Μπορώ να αντισταθώ στους λογισμούς και να τους αρνηθώ, μόνο αν πιστέψω ότι η Χάρη του Θεού είναι που με ελευθερώνει-αναπαύει-δικαιώνει. Άρα η προϋπόθεση να αντισταθώ στους λογισμούς είναι η πίστη. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Όταν συνηθίζουμε να περιφρονούμε τους λογισμούς, καταλαβαίνουμε, ότι αυτοί δεν έχουν δύναμη και ειρηνεύει η καρδιά μας. Όταν περιφρονούμε τους λογισμούς, η ζωή μας γίνεται εύκολη και όμορφη. (π. Βαρναβας Γιάγκου)
 • Όσο πιο εγωιστής είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο πολλούς λογισμούς έχει. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
 • Σημάδι φανερό, ότι μια σκέψη προέρχεται από τον δαίμονα είναι, ότι κοκκινίζουμε όταν πρόκειται να την αποκαλύψουμε στον αδελφό μας. (π. Ευδοκίμωφ)
 • Από ένα μικρό σπόρο βγαίνει ένα πλατάνι. Και από μια κακή σκέψη, μπορεί να προέλθουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα. (ΕπίσκοποςΑυγουστίνοςΚαντιώτης)
 • Πάντοτε πρέπει να μελετάμε αγαθά, για να μην βρίσκει ο νους μας άδεια, να μελετά τα πονηρά. (Πατέρες της Εκκλησίας)
 • Ό,τι σκέπτεται ο άνθρωπος από τον Ουρανό και κάτω είναι μάταιο και πρέπει να το διώχνει από την διάνοιά του. Έχε πάντοτε στη σκέψη σου τον Ιησού, για να βρεις την σωτηρία. (Είπε Γέρων)
 • Οι πονηροί λογισμοί μοιάζουν με τις μύγες που μπαίνουν μέσα στο σπίτι. Αν λοιπόν τις σκοτώνεις μία-μία καθώς μπαίνουν, δεν κουράζεσαι. Αν όμως αφήσεις να γεμίσει το σπίτι, πολύς κόπος θα χρειαστεί, για να τις βγάλεις. Μπορεί βέβαια να το κατορθώσεις, μπορεί όμως να αποκάμεις και να τις αφήσεις να σου ρημάξουν το σπίτι. (Είπε Γέρων)
 • Πάρε όλους τους λογισμούς μιας ημέρας ενός ανθρώπου και βγάλε το μέσο όρο, την κοινή συνισταμένη των λογισμών αυτών και θα δεις πάνω-κάτω την πνευματική κατάσταση αυτού του ανθρώπου. (Είπε Γέρων)
 • Καμμιά άσκηση δεν είναι τόσο ισχυρή, όσο οι καλές σκέψεις. (Είπε Γέρων)
 • Όποιος πιστεύει στο λογισμό του, εάν είναι λαϊκός τρελλαίνεται και εάν είναι μοναχός, πέφτει σε πλάνη. (ΕίπεΓέρων)
 • Αυτός που εξετάζει στα αλήθεια με ακρίβεια τους λογισμούς του, είναι και ο αληθινός εραστής των εντολών του Κυρίου. (Είπε Γέρων)
 • Εάν σε ενοχλούν ρυπαροί λογισμοί μην τους κρύψεις, αλλά αμέσως πες τους στον πνευματικό σου πατέρα και έλεγξέ τους. Γιατί όσο κρύβει ο άνθρωπος τους λογισμούς του, τόσο πληθαίνουν και αποκτούν δύναμη. Γιατί όπως ακριβώς ένα φίδι, εάν βγει από τη φωλιά, αμέσως φεύγει, έτσι και ο πονηρός λογισμός, όταν φανερώνεται, αμέσως χάνεται. Και όπως ακριβώς είναι ένα σκουλήκι στο ξύλο, έτσι και ένας πονηρός λογισμός καταστρέφει την καρδιά. Εκείνος που φανερώνει τους λογισμούς του, γρήγορα θεραπεύεται, ενώ εκείνος που δεν τους εξαγορεύει, πάσχει από την αρρώστεια της υπερηφανείας. (Είπε Γέρων)
 • Ο σατανάς πλέκει σχοινιά. Όσο εσύ του δίνεις λουρίδες, αυτός πλέκει. (Είπε Γέρων)
 • Μην έχετε εμπιστοσύνη ποτέ στον λογισμό σας! Γιατί ο λογισμός σου, θα σε βγάλει, ότι είσαι καλύτερος από τον άλλον και μπορεί κανείς να βρεθεί, χωρίς να το καταλάβει στο στρατόπεδο του σατανά. (Παναγόπουλος)
 • Όσο φέρνουμε στον νου μας, το τι κακό μας έκαναν, τι λόγο μας είπαν, πόσο μας αδίκησαν και πως μας συμπεριφέρθηκαν, τόσο απομακρύνουμε τον Θεό από τον ευατόν μας. Όταν όμως διώχνουμε από τον νου μας αυτές τις σκέψεις, τότε διώχνουμε τους διαβόλους από κοντά μας. (Παναγόπουλος)
 • Δεν είναι σωστό να απελπίζεται κανείς για τη σωτηρία του εξαιτίας των λογισμών. Μάλλον αυτοί μας προξενούν στεφάνια, εάν σωστά τους αντιμετωπίζουμε. (Παναγόπουλος)
 • Εκείνα τα οποία δεν πρέπει να κάνουμε, δεν πρέπει ούτε να τα σκεφτόμαστε. (Πυθαγόρας)
 • Να σκέφτεσαι θετικά και οι σκέψεις σου θα ωριμάσουν σε καλές πράξεις. (Τολστόϊ)
 • Πρόσεχε τις σκέψεις σου, γιατί γίνονται λόγια. Πρόσεχε τα λόγια σου, γιατί γίνονται πράξεις. Πρόσεχε τις πράξεις σου, γιατί γίνονται συνήθειες. Πρόσεχε τις συνήθειές σου, γιατί γίνοται χαρακτήρας. Πρόσεχε τον χαρακτήρα σου, γιατί γίνεται η μοίρα σου... (Φρανκ Άουτλω)
 • Γνωρίζουμε τι σκέφτεται ένας άνθρωπος, όχι όταν μας λέει τι σκέφτεται, αλλά από τις πράξεις του. (Ζίνγκερ)
 • Υπάρχουν σκέψεις, που δεν πρέπει να σκεφτόμαστε. (Ντύρενματ)
 • Αν κρατούσα στο χέρι μου, το βιβλίο με τις σκέψεις όλου του κόσμου, θα φοβόμουν να το ανοίξω. (Φοντονέλ)
 • Η προσοχή και η καλλιέργεια των καλών λογισμών, αξίζει περισσότερο από χίλιες μετάνοιες!
 • Αν μας επιτίθενται λογισμοί που μας απομακρύνουν από την ειρήνη, να γνωρίζετε ότι είναι εκ του πονηρού. Τέτοιοι λογισμοί δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτοί και να εκδιώκονται αμέσως.
 • Όταν ένα κάρβουνο πέσει πάνω μας αμέσως το αποτινάσσουμε. Το ίδιο να κάνουμε και με τις κακές σκέψεις και τους κακούς λογισμούς, γιατί μπορούν να μας προξενήσουν μεγάλες πυρκαγιές με ανεπανόρθωτες ζημιές...
 • Όταν καθαρίζουμε μια σκάλα, αρχίζουμε από το πάνω-πάνω, το κορυφαίο σκαλί. Έτσι και στον πνευματικό αγώνα. Πρέπει να αρχίσουμε από τις σκέψεις μας. Με βρώμικες σκέψεις, κανένα σκαλοπάτι της ψυχικής μας κλίμακας, δεν μπορεί να είναι καθαρό.
 • Οι ιδιοτροπίες ξεκινούν από τον λογισμό. Από τους λογισμούς ελευθερώνεται κανείς με την υπακοή.
 • Να ντρέπεσαι να σκέφτεσαι, εκείνα που ντρέπεσαι να μιλάς.
 • Αυτός που θέλει να μιλά ωραία, πρέπει πρώτα να σκέφτεται ωραία.
 • Όταν το καζάνι είναι πάνω στη φωτιά και κοχλάζει, οι μύγες δεν το πλησιάζουν. Όταν όμως το καζάνι απομακρυνθεί από τη φωτιά, τότε οι μύγες πέφτουν μέσα!
 • Δεν μπορείς να εμποδίσεις τα πουλιά να πετούν γύρω από το κεφάλι σου. Μπορείς όμως, να τα εμποδίσεις, να χτίσουν φωλιά στο κεφάλι σου.
 • Δεν μπορείς να εμποδίζεις τον διάβολο να περπατά στον δρόμο σου. Μπορείς όμως να του απαγορεύσεις να σταθμεύσει στο σπίτι σου.
 • Κάποιοι πάνε στην Εκκλησία και σκέφτονται το ψάρεμα και άλλοι πάνε για ψάρεμα και σκέφτονται το Θεό.
 • Κακομελέτα και έρχεται, καλομελέτα και έρχεται...
 • Πρόσεχε τις σκέψεις σου, γιατί γίνονται επιθυμίες.
  Πρόσεχε τις επιθυμίες σου, γιατί γίνονται πράξεις.
  Πρόσεχε τις πράξεις σου, γιατί γίνονται συνήθειες.
  Πρόσεχε τις συνήθειες, γιατί δημιουργούν χαρακτήρα.
  Και ο χαρακτήρας πλέον δεν μεταβάλλεται. Είσαι εσύ!
 • Κάποιος μοναχός βρήκε τον Όσιο Ποιμήν και του λέει: ''Έχω πολλούς λογισμούς και κινδυνεύω. Τον βγάζει ο Γέροντας έξω στο ύπαιθρο και του λέει: ''Άνοιξε την αγκαλιά σου και πιάσε τους ανέμους!''. ''Δεν μπορώ να το κάνω αυτό'', απαντά ο μοναχός. Και του είπε ο Όσιος: ''Εάν αδυνατείς να το κάνεις αυτό, ούτε τους λογισμούς μπορείς να τους εμποδίσεις να έρθουν. Δικό σου όμως έργο είναι να αντισταθείς σ' αυτούς...''.
 • Ρώτησε ένας μοναχός τον Όσιο Ποιμήν, για τον επηρεασμό που προκαλούν οι λογισμοί. Και του λέει ο Όσιος: ''Αυτό που λες, μοιάζει με την περίπτωση ανθρώπου, ο οποίος έχει αριστερά του φωτιά και από τα δεξιά κανάτα με νερό. Εάν ζωηρέψει η φωτιά, ρίχνει νερό από την κανάτα και την σβήνει. Η φωτιά είναι ο σπόρος του εχθρού και το νερό είναι, το να ρίξει ο άνθρωπος τον εαυτόν του ενώπιον του Θεού...''.
 • Ρωτήθηκε κάποτε ο τυφλόςγέρονταςΣυμεώνοΚαυσοκαλυβίτης, για το πως καθαρίζει η ψυχή από τους ακάθαρτους λογισμούς και τα διάφορα πάθη και εκείνος απάντησε: "Μετοναμηνγνωρίζεικανείς, τιθαπειύπνος!"

***