Περί συμπεριφοράς "2"
- Αν κάποτε συμβεί και δει κανείς τον αδελφό του ν' αμαρτάνει, ούτε να τον αποστραφεί και να σιωπήσει και να τον αφήσει να καταστραφεί, ούτε πάλι να τον βρίσει και να τον καταληλήσει, αλλά με συμπάθεια και φόβο Θεού ν' αναφέρει το γεγονός σε κάποιον που είναι σε θέση να τον διορθώσει, ή να του μιλήσει ο ίδιος με αγάπη και ταπείνωση λέγοντας: ''Συγχώρεσε με, αδελφέ μου, γιατί σαν άνθρωπος που δεν έχω μάθει να βλέπω τα χάλια μου, παρατηρώ, ότι ίσως δεν κάνουμε καλά αυτό εδώ το πράγμα''. Και αν δεν τον ακούσει, ας το πει σε άλλον, σ' όποιον η συνείδησή του τον πληροφορεί ότι είναι ευλαβής, με σκοπό να διορθώσει τον αδελφό του και όχι για φλυαρία ή για καταλαλιά ή για εξουδενωσή του, χωρίς να θέλει να τον διαπομπεύσει, χωρίς να τον κατακρίνει, χωρίς να προφασίζεται, ότι δήθεν θέλει να τον διορθώσει, έχοντας μέσα του κάποια κακή πρόθεση από όσες ανέφερα. (ΑββάςΔωρόθεος)
- Ο Κύριος δεν ευαρεστείτε από την συμπεριφορά μας αυτή, όταν δηλ. εμείς περιφρονούμε την λύπη του αδερφού μας, λύπη εξαιτίας της συμπεριφοράς μας. Τότε ο Κύριος δεν θέλει καν να δεχτεί τα δώρα μας. Δεν μας επιτρέπει δηλ. να Του προσφέρουμε τις προσευχές μας, όσο ακόμα δεν προσπαθούμε να συνδιαλλαγούμε και να βγάλουμε από την καρδιά του αδερφού την θλίψη, είτε αυτή είναι δικαιολογημένη, είτε όχι. Ο Κύριος δεν λέει: "Αφήστε εδώ την προσφορά σας και πηγαίνετε να συμφιλιωθείτε με τον αδερφό σας, αν αυτός έχει δικαιολογημένα παράπονα από εσάς", αλλά λέει: "Εάν θυμηθείς, ότι ο αδερφός σου έχει κάτι εναντίον σου". Αυτό σημαίνει, ότι ακόμα και αυτό που προκάλεσε την ψυχική αναστάτωση του αδερφού σας είναι ασήμαντο, εφόσον ήρθε στο νου σας, να ξέρετε, ότι δεν πρέπει να προσφέρετε στον Κύριο τα πνευματικά δώρα των προσευχών σας, πριν να σφουγγίσετε με γλυκύτητα από την καρδιά του αδερφού σας την θλίψη, όποια και αν είναι η αιτία που την προκάλεσε. (Αββάς Ιωσήφ)
- H αγαθή συμπεριφορά πολύ εκτιμάται από τη Χάρη του Θεού, που είναι μαζί μας. Γι αυτό σας συνιστώ να είστε αγαθοί, γλυκείς, πράοι, ταπεινοί σε όλες τις κινήσεις σας. (Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός)
- Ως προς τον Θεό, ο άνθρωπος πρέπει να πιστεύει σωστά, ως προς τους ανθρώπους, να διάκειται με συμπάθεια και αγάπη και ως προς τον εαυτόν του, να φρονεί πάντοτε ταπεινά. (Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός)
- Παραπονιέσαι, ότι δεν σου συμπεριφέρονται καλά αυτοί, με τους οποίους συναναστρέφεσαι. Άκου τη συμβουλή μου: Εάν κάποιος δεν σου συμπεριφέρεται καλά, εσύ να του συμπεριφέρεσαι με καλοσύνη. Όλη η υπόθεση θέλει ταπείνωση. Ας πούμε ένα παράδειγμα: ΣοΥ λέει κάποιος, πως η δουλειά σου δεν είναι καλή. Να του πεις: «Ευχαριστώ, που με συμβουλεύεις. Βοήθησέ με να γίνω καλύτερος. Λέγε μου τα λάθη μου, για να τα διορθώσω». Να δέχεσαι απ' όλους συμβουλές, από ταπείνωση όμως και όχι από δειλία. Έτσι θα διατηρείς στην ψυχή σου την ουράνια χαρά και την ειρήνη». (Γέροντας Γερμανός ο Σταυροβουνιώτης)
- Άμα αγαπάς πολύ τον Θεό και Τον έχεις στην καρδιά σου, έρχεται μια λεπτότητα, μια ευγένεια μέσα στην ψυχή, δηλαδή διδάσκεσαι πως θα φερθείς, πως θα μιλήσεις και όλη την πνευματική συμπεριφορά. Γίνεται ο Χριστός διδάσκαλος, καθηγητής, πρύτανης μέσα στην ψυχή και σου διδάσκει, τόσα ωραία πράγματα, σαν να έχεις πάει στο Πανεπιστήμιο. (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)
- Η καλή συμπεριφορά βγάζει το φίδι από την τρύπα. (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)
- Όπως πηγαίνουν οι μύγες στο αυτοκόλλητο (παγίδα για τις μύγες) που βάζουμε και μετά κολλάνε η μία με την άλλη, έτσι κάνουμε και εμείς. Επειδή ο ένας κάνει αυτό, θα το κάνω και εγώ, επειδή το κάνει εκείνος, θα το κάνω και εγώ. Δεν κοιτάζουμε τον Νόμο του Θεού, τι πρέπει εμείς να κάνουμε, αλλά τι μας λέει ο ένας και ο άλλος και κάνουμε ό,τι κάνουν εκείνοι. Μπορεί εκείνοι να χαθούνε ψυχικώς, να χαθώ και εγώ; Για ποιό λόγο; Εγώ θα κοιτάξω το Ευαγγέλιο του Θεού, για να έχω πρόοδο. (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)
- Όταν δω άνθρωπον ερεθισμένο, προσεύχομαι να τον ειρηνεύσει ο Κύριος και δεν ακούω, το τι λέει. Γι' αυτό και δεν στενοχωριέμαι. Όταν θα ηρεμήσει το πρόσωπο και είναι κατάλληλη ευκαιρία, τότε του ομιλώ, διότι τότε είναι σε θέση, να καταλάβει την αφροσύνη του. (ΓέρονταςΑμφιλόχιοςΜακρής)
- Όταν σου προσφέρουν κάτι, να το παίρνεις γιατί αν αρνείσαι, εμποδίζεις την Χάρη από τον δίδοντα και όταν το παίρνεις, ταπείνωση δείχνεις. (ΓέρονταςΙερώνυμοςτηςΑιγίνης)
- Να μην θυμώνετε. Να γλυκαίνετε με την ζάχαρη σας, δηλ. με τον καλόν σας λόγο τον άλλο. Κάθε άνθρωπος έχει κάποιο χάρισμα. Βρες το χάρισμά του και επαίνεσέ τον. Χρειάζεται και ο έπαινος (προς τόνωση) και η καλοσύνη και η αγάπη. Τότε ο άλλος και πολύ καλός να μην είναι, για την τιμή, τον έπαινο, την αγάπη που του εκδηλώνουν, ελέγχεται και γίνεται καλύτερος. (ΓέρονταςΙερώνυμοςτηςΑιγίνης)
- Όποιος μιλά για τον άλλο χωρίς να πονά, χωρίς να αγαπά, χωρίς η καρδιά του να νιώθει γλυκασμό γι' αυτόν, όταν αποκαλύπτει με φθόνο πόσο κακός είναι ο άλλος και πόσο ψεύδεται, ο άνθρωπος αυτός ζει μέσα στα τείχη του εγωισμού του. Είναι δυστυχέστατος, αποτυχημένος. Δεν έχει την ελάχιστη πληροφορία μέσα του ότι υπάρχει Θεός. Αν είχε, θα ήξερε πως ο Θεός είναι ο πλησίον και δεν θα ήταν δυνατόν να ατιμάσει το Θεό, στο πρόσωπο του αδερφού του. (Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης)
- Όταν μας βρίζει και μας προκαλεί κάποιος συνεχώς, θα τον παρακαλέσουμε με ωραίο τρόπο χωρίς να τον θίξουμε, να σταματήσει, γιατί βλασφημείται ο Θεός (αφού είμαστε περιουσία Του). Και αν δεν συμμορφωθεί, σιωπηλά αποχωρούμε και φεύγουμε. Μόνο έτσι θα βγούμε νικητές. Αν όμως έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί του, το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι να ανάψουμε περισσότερο τη φωτιά. Λένε οι Πατέρες: Ό,τι και αν κάνετε, την ειρήνη της καρδιά σας μόνο να μην χάσετε. Και αν την χάσετε, γρήγορα να την ξαναβρείτε. Γιατί η ειρήνη στην καρδιά σας, είναι το θεμέλιο του πνευματικού αγώνα. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)
- Οι εξωτερικές εκφράσεις του ανθρώπου, φανερώνουν τον εσωτερικό του κόσμο. Αν είμαστε προσεκτικοί με τον εσωτερικό μας κόσμο, την ψυχή μας, τότε είμαστε προσεκτικοί και με τα εξωτερικά. Για παράδειγμα, ποιός μπορεί να μας πει, ότι αυτός που κατακρίνει εξωτερικά δεν κατακρίνει εσωτερικά. Ενώ αυτός που δεν κατακρίνει εσωτερικά, δεν κατακρίνει εξωτερικά. (Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας)
- Πόσες φορές, όταν συναντήσουμε τον άνθρωπο, με τον οποίο είμεθα στενοχωρημένοι ή έχουμε λογισμούς, γιατί μας κατηγόρησε, μας κουτσομπόλεψε, μας πρόδωσε και τόσα άλλα, κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε, πως δεν τον βλέπουμε, για να μη τον χαιρετίσουμε! Λένε οι Άγιοι Πατέρες και οι Ασκητές της ερήμου, οι οποίοι εφήρμοσαν με ακρίβεια το Ευαγγέλιο, ότι όταν σε επισκεφτεί ο άνθρωπος, που εσύ γνωρίζεις, ότι αυτός πολλά είπε για σένα, μην δείξεις πρόσωπο σκυθρωπό ή ότι κάτι γνωρίζεις. Να τον δεχτείς τόσο όμορφα, τόσο καλά, σαν να σε επαίνεσε, σαν να σε εγκωμίασε, σαν να σε τίμησε ενώπιον των ανθρώπων! Αυτή η στάση εκφράζει πολλή πνευματικότητα και απόλυτη εφαρμογή του Ευαγγελικού πνεύματος. (Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας)
- Μην αγανακτείς με τους αδελφούς. Βάσταζε τα λάθη τους, να βαστάζουν τα δικά σου. Αγάπα να σε αγαπούν και υπόμενε, να σε υπομένουν. Γίνου καλός και όλοι θα γίνουν καλοί μαζί σου. Υπόταξε τα πάθη σου και θα δεις πολλούς να ευλαβούνται όχι μόνο τους λόγους σου, αλλά και αυτό τον νεύμα των οφθαλμών σου. (ΓέρονταςΙωσήφοΗσυχαστής)
- Όταν είσαι σε δίλημμα, όταν πρέπει να κάνεις κάτι ή να απαντήσεις σε έναν άνθρωπο κάτι, μέσα σου ρώτησε τον Κύριο: ''Τί θες Κύριε, τώρα Εσύ να κάνω;''. Αμέσως θα έρθει η απάντηση μέσα σου και θα τη βγάλεις και έξω. Εάν δεν κάνεις αυτό που θα σου πει η συνείδησή σου, μετά δεν θα νοιώθεις καλά, γιατί έχεις ρωτήσει τον Θεό για ό,τι θέλεις. (Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης)
- Σε κάθε έργο μας, πρέπει να προσέχουμε πως το λέμε και τι λέμε. Η σκέψη μας να είναι πάντοτε προσηλωμένη στο πως θα ευαρεστήσουμε τον Θεό και να μην επιθυμούμε κανένα πράγμα περισσότερο από τον Θεό. Να μην κρίνουμε βιαστικά τα έργα και τα λόγια των άλλων και σε δουλειές που δεν μας τις εμπιστεύονται να μην ανακατευόμαστε... (Γέροντας Κλέοπας Ήλιε)
- Πριν από κάθε συνομιλία σας με τους ανθρώπους, να προσεύχεστε νοερά στον Θεό ζητώντας σύνεση, για το τι θα πείτε και το πως να φερθείτε. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
- Αν βλέπουμε κάτι άσχημο στον αδελφό μας, στον συνάνθρωπό μας, να μην μιλάμε καθόλου... να προσευχόμαστε. (π. Ευσέβιος Γιαννακάκης)
- Ποτέ να μην κάνουμε κάποιον να νιώσει κατωτερότητα τονίζοντας τις αδυναμίες του, γιατί έτσι του τραυματίζουμε την ψυχή και βάζουμε εμπόδια στην πρόοδό του. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
- Η διαφορετική συμπεριφορά μας προς τους γύρω μας είναι αναγκαία, γιατί ο καθένας δεν είναι μεγαλωμένος με τον ίδιο τρόπο, ούτε έχει τις ίδιες αντοχές. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
- Η συμπεριφορά μας απέναντι στον συνάνθρωπό μας, αποδεικνύει πόσο αγαπάμε τον Θεό. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
- Να μιλάμε όμορφα και θετικά στους άλλους. Αυτό δεν είναι κολακεία, αλλά είναι δοξολογία προς τον ίδιο τον Θεό. Ό,τι δίνουμε στους άλλους, αυτό μας δίνουν και αυτοί. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
- Μερικές φορές χρειάζεται να σκληρύνουμε την συμπεριφορά μας απέναντι σε κάποιον, ώστε να μπορέσει να δει την δική του σκληρότητα και να έχει δυνατότητα θεραπείας. (π. Βαρνάβας Γιάγκου)
- Ο Χριστός, δεν είναι ανεξαιρέτως για όλα τα θέματα, πρότυπο συμπεριφορά για εμάς. Για πολλά είναι, όχι όμως για όλα. Για παράδειγμα: Ο Κύριος είπε στον Πέτρο: ''Ύπαγε οπίσω μου σατανά''. Μπορούσε Εκείνος να το πει, γιατί ήταν ο Υιός του Θεού. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε στον συνάνθρωπό μας: ''Είσαι διάβολος, είσαι σατανάς!''. Μερικά πράγματα τα έκανε ο Κύριος ''ως εξουσίαν έχων''. Δεν σημαίνει, ότι αυτά είναι και υποδείγματα μιμήσεως δικής μας. Χρειάζεται πολλή προσοχή και θερμή προσευχή σε κάθε περίπτωση, για να μας φωτίζει ο Θεός, πως θα ενεργήσουμε. (π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)
- Μπορεί να είμαστε καλοί σαν άγγελοι με εκείνους που μας φέρονται με εμπιστοσύνη και αγάπη. Αρκεί όμως να συναντήσουμε κακία, επίκριση και έχθρα για να μετατραπεί η καλοσύνη μας στο αντίθετο συναίσθημα. Αυτό δείχνει την πλήρη αδυναμία μας μπροστά στο κακό και πρώτα απ' όλα μπροστά στο κακό μέσα μας. (π. ΑλέξανδροςΕλτσιανίνωφ)
- Ό,τι αποστρέφεσαι, μην το κάνεις στον άλλο. Αποστρέφεσαι το να πει κάποιος λόγια εναντίον σου; Μην κακολογήσεις και εσύ κάποιον. Αποστρέφεσαι το να σε εξευτελίσει κάποιος ή να σε βρίσει ή να αρπάξει κάτι από τα υπάρχοντά σου ή ό,τι άλλο παρόμοιο μπορεί να συμβεί; Και εσύ ούτε ένα απ΄ αυτά μην κάνεις σε άλλον. Όποιος μπορεί να κρατήσει αυτόν τον λόγο, του αρκεί για να σωθεί. (Είπε Γέρων)
- Αν έχεις κάτι κατά του πλησίον σου, πες το ευθέως ελεύθερα και άκουσε την απολογία του. Γιατί αυτό είναι καλύτερο, παρά να κρατάς πάθος εναντίον του στην καρδιά σου. (Πατέρες της Εκκλησίας)
- Να συγκαταβαίνουμε στις αδυναμίες και στα σφάλματα των άλλων και να τους συμπεριφερόμαστε με πολύ απαλό και ευγενικό τρόπο. Οι περισσότεροι όμως από εμάς, μοιάζουμε με την νοσοκόμα εκείνη, που έρχεται να μας κάνει μια ''αλλαγή'' και χωρίς συμπόνια τραβάει τα τσιρότα και τις γάζες απότομα και βάζουμε τότε κάτι φωνές από τον πόνο, που ακουγόμαστε σε όλο το νοσοκομείο. Ενώ η σωστή νοσοκόμα με πολύ διάκριση, με πολύ προσοχή και σιγά-σιγά μας τακτοποιεί, ώστε να αισθανθούμε το ένα δέκατο του πόνου ή και καθόλου. (Παναγόπουλος)
- Ο άνθρωπος όσο περισσότερο προχωρεί στο Χριστιανισμό, τόσο περισσότερο πληροφορείται εσωτερικώς πως πρέπει να πολιτεύεται στις διάφορες περιστάσεις της ζωής του. (Παναγόπουλος)
- Άνθρωπος που θέλει και συμπεριφέρεται κακώς σε έναν πραγματικό Χριστιανό, είναι σαν συμπεριφέρεται κακώς στον ίδιο το Χριστό και θα έχει να κάνει Μαζί Του. Και αν δεν το πληρώσει εκείνη τη στιγμή, θα το πληρώσει σίγουρα αργότερα και μάλιστα πολύ ακριβά. Γενικά δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε άσχημα στους ανθρώπους, κατεξοχήν δε στα παιδιά του Θεού... (Παναγόπουλος)
- Το να είσαι καλός με τους καλούς, αυτό είναι φυσικό πράγμα. Το να είσαι κακός με τους καλούς, αυτό είναι αφύσικο πράγμα. Και το να είσαι καλός με τους κακούς, αυτό είναι υπερφυσικό πράγμα. (Παναγόπουλος)
- Εμένα με κυκλώσαν αδικίες και έκανα προσευχή. Όταν έβλεπα αδικία και δεν μπορούσα να την σταματήσω, γονατούσα και φώναζα "συγχώωωωρεσέ με Κύριε...". Έτσι με περνούσε η στεναχώρια, γιατί οι προσευχές φτάνουν πάνω. Οι προσευχές, τα πάντα τα λειώνει και αμέσως προλαβαίνει η καλοσύνη του Θεού. Αν με φερθούν άσχημα, να πέσω στο ήμαρτον. Αν το αφήσω, θα με κάνει ζημιά. Αν ένας με φταίξει τον παρουσιάζω σ' ενα κλοιό προσευχής. Με την προσευχή τα διαλύεις όλα. Εάν μαλώσω με κάποιον χάνω την καλοσύνη του Θεού. (Αναστάσιος Μάλαμας)
- Όταν είσαι παιδί, να είσαι κόσμιος, όταν είσαι έφηβος έγκρατης, όταν είσαι μεσήλικας δίκαιος, και όταν γεράσεις λογικός. (Ηράκλειτος)
- Πολλά στραβά γίνονται σήμερα, ακόμη και σε πνευματικούς χώρους. Τί να κάνεις;
Τα στραβά μάτια! (Χριστόφορος Γεροντίδης)
- Να αγαπήσεις την σιωπή. Να ζεις στην αφάνεια, αποκρύπτοντας από τους ανθρώπους τα καλά έργα και τους πνευματικούς κόπους σου. Να σηκώνεις αγόγγυστα τους ελέγχους, τις ατιμίες, τις λοιδορίες και την περιφρόνηση των ανθρώπων, καθώς και τα παιδαγωγικά ραπίσματα του Θεού. Να θυμάσαι τα πολλά σου αμαρτήματα και να συντρίβεσαι γι' αυτά. Να μελετάς και να θαυμάζεις τα υπερφυσικά κατορθώματα των Αγίων του Θεού. Να καλλιεργείς την εσωτερική αυτομεμψία. Να αποφεύγεις τους επαίνους σαν φωτιά. Τέλος, να κρατάς πάντοτε στον νου σου τη μνήμη του φοβερού δικαστηρίου του Κυρίου, εκεί που όλοι οι υπερήφανοι θα ταπεινωθούν οριστικά.
- Ο άνθρωπος που συμπεριφέρεται ανάρμοστα στον Θεό, κάνει το ίδιο και στις σχέσεις του με τους ανθρώπους. (Στανιλοάε Δημήτριος)
- Οι απότομες κουβέντες δεν κάνουν φίλους. Μια κουταλιά μέλι θα πιάσει περισσότερες μύγες από ένα γαλόνι ξύδι. (Φραγκλίνος)
- Εάν φέρεσαι καλά στους άλλους, στο 90% των περιπτώσεων, θα σου φέρονται και εκείνοι καλά. (Ρούζβελτ)
- Ποτέ μην δείχνεις πιο σοφός ή πιο μορφωμένος από αυτούς που είναι μαζί σου. Να φοράς τη μόρφωσή σου όπως το ρολόϊ σου, σε μια εσωτερική τσέπη. Μην την βγάζεις έξω και μην την επιδεικνύεις, απλώς για να δείξεις ότι έχεις. (Τσέστερφιλντ)
- Το καλύτερο σημάδι των καλών τρόπων είναι να μη θυμώνεις με τους κακούς τρόπους. (Βέντελ)
- Υπάρχουν 2 ειδών ηθικής: Αυτή που την διδάσκουμε, αλλά δεν την εφαρμόζουμε και αυτή που εφαρμόζουμε, αλλά αποφεύγουμε να την διδάξουμε. (Ράσσελ)
- Είναι σπατάλη ενέργειας να θυμώνεις μ' έναν άνθρωπο που συμπεριφέρεται άσχημα, όπως είναι να θυμώνεις με ένα αμάξι, που δεν παίρνει μπροστά. (Ράσσελ)
- Όποιος άνθρωπος μεταβάλλεται σε σκουλήκι, δεν πρέπει κατόπιν να παραπονιέται ότι ποδοπατείται. (Καντ)
- Αν συμπεριφέρεστε στους διπλανούς σας έτσι όπως τους αξίζει, θα τους κάνετε χειρότερους. Αν όμως τους συμπεριφέρεστε, σαν να είναι καλύτεροι απ' ό,τι είναι στην πραγματικότητα, τότε τους κάνετε καλύτερους. (Γκαίτε)
- Υπάρχουν άνθρωποι που αμέσως γίνονται κτήνη, όταν τους συμπεριφέρεσαι ανθρώπινα. (Κλιουτσέφσκι)
- Ο δρόμος του Χριστού είναι να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους και αυτούς, που μας αγαπούν και αυτούς που μας μισούν. Να έχετε πραότητα και αν σας προσβάλλει ο άλλος, να μην θέλετε να τον εκδικηθείτε, αλλά να τον συγχωρείτε και να του δείχνετε καλοσύνη. Και με την αγάπη, που θα του δείξετε, θα τον υποχρεώσετε να σας ζητήσει συγγνώμη, εάν βέβαια είναι άνθρωπος με συνείδηση. Γιατί, παιδιά μου, από το καλό έρχεται καλό, από το κακό ποτέ δεν έρχεται καλοσύνη. Γι' αυτό και εσείς μην μαλώνετε με έναν άνθρωπο, που θα σας πειράξει, γιατί θα πληθύνει το κακό, αλλά δείξετε του καλοσύνη για να ηρεμήσει και να έχετε μισθό από τον Θεό. ''Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε'' (Προς Γαλάτας 6,2) μας λέγει ο Χριστός.
- Σε κάθε περίσταση της ζωής σου, να διερωτάσαι: ''Τί θα έκανε ο Χριστός στη θέση μου;'' Να με λίγα λόγια, όλη η Χριστιανική ηθική.
- Εκείνος που φροντίζει μονάχα για τούτη τη ζωή και αδιαφορεί για την άλλη, είναι ο έξυπνος της στιγμής, αλλά ο ανόητος της αιωνιότητας...
- Μην υπόσχεσαι όταν είσαι χαρούμενος. Μην απαντάς όταν είσαι θυμωμένος. Και μην αποφασίζεις όταν είσαι λυπημένος.
- Τελικά η συμπεριφορά είναι αυτή που ομορφαίνει τον πιο άσχημο άνθρωπο και ασχημαίνει τον πιο όμορφο!
- Οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους, πρέπει να ίδια με την σχέση που έχουμε με την φωτιά. Ούτε πολύ κοντά για να μην καούμε, ούτε πολύ μακριά, για να μην κρυώσουμε...
- Έχε περισσότερα από όσα δείχνεις. Λέγε λιγότερα από όσα γνωρίζεις. Άκουγε επιφυλακτικά, όσους δείχνουν πολλά και λένε περισσότερα.
- Να σέβεσαι τους ηλικιωμένους, όταν είσαι νέος... Να βοηθάς τους αδύναμους, όταν είσαι δυνατός... Να παραδέχεσαι ότι φταις, όταν είσαι λάθος... Γιατί θα έρθει μια μέρα, που κι εσύ θα είσαι ηλικιωμένος... αδύναμος... και λάθος!...
- Μην κρατάς κακία σ΄αυτούς που σε στενοχωρούν. Να κρατάς απόσταση...
- Στο δύσκολο συνάνθρωπο δεν φερόμαστε μόνο με υπομονή, αλλά και με αγάπη.
- 2 τρόποι υπάρχουν για να πολεμάς στον κόσμο τούτο. Πότε πρέπει να είσαι αλεπού και πότε λιοντάρι.
- Όταν φέρεσαι στους ανθρώπους, σαν να είναι καλύτεροι από αυτό που είναι, τότε τους βοηθάς να γίνουν καλύτεροι απ' ότι είναι.
- Αν φερθείς καλά σε ένα ζώο, θα σε αγαπάει για πάντα. Αν φερθείς καλά σε έναν άνθρωπο, καλή τύχη σε εύχομαι...
- Πράξε σαν τη σοφή μέλισσα: Δανείσου μόνο από το καλό και μην δίνεις προσοχή στο κακό.
- Καλοί τρόποι είναι, το να μην εκνευρίζεσαι με τους κακούς τρόπους.
- Να είσαι αυστηρός με τον εαυτόν σου και επιεικής στους άλλους.
- Να προσέχεις πως φέρεσαι στους ανθρώπους. Η ζωή έχει την τάση να επιστρέφει συμπεριφορές...
- Δέκα τρόποι σωστής συμπεριφοράς:
Στο σπίτι: καλοσύνη
Στις συναλλαγές: τιμιότητα
Στην κοινωνία: ευγένεια
Στην εργασία: ειλικρίνεια
Στον συμβιβασμό:κατανόηση
Στην επιτυχία: συγχαρητήρια
Στην ανέχεια: βοήθεια
Στην κακοήθεια: ανωτερότητα
Στη συγγνώμη: αγάπη
Στο Θεό: υπακοή
- Προτίμα την αγάπη από το μίσος
Προτίμα το χαμόγελο από το κατσούφιασμα
Προτίμα να χτίζεις παρά να γκρεμίζεις
Προτίμα να επαινείς παρά να κατακρίνεις
Προτίμα να ανακουφίζεις παρά να πληγώνεις
Προτίμα να δίνεις παρά να αρπάζεις
Προτίμα να συγχωρείς παρά να καταριέσαι
Προτίμα να προσεύχεσαι παρά να απελπίζεσαι
Σίγουρα θα αισθανθείς καλύτερα!
Σίγουρα θα γίνεις σίγουρα καλύτερος!
Σίγουρα κάποιους θα κάνεις να νοιώσουν καλύτερα! - Αν δεν θέλουμε να μας στεναχωρήσουν, ας μην στεναχωρήσουμε τον άλλο εμείς πρώτοι.
Αν θέλουμε να μας κατανοήσουνε σε αυτό που πρεσβεύουμε, ας κατανοήσουμε τους άλλους πρώτοι.
Αν θέλουμε να μας σέβονται, ας σεβαστούμε εμείς τους άλλους πρώτα.
Αν θέλουμε να μην μας κρίνουν, ας μην κρίνουμε εμείς τους άλλους πρώτα.
Αν θέλουμε να μας φροντίζουν, ας φροντίζουμε εμείς τους άλλους πρώτα.
Αν θέλουμε να μας νοιάζονται, ας νοιαζόμαστε εμείς πρώτα για τους άλλους.
Αν θέλουμε καλούς γονείς, ας είμαστε εμείς πρώτα καλά παιδιά.
Αν θέλουμε καλά παιδιά, ας είμαστε εμείς πρώτα καλοί γονείς.
Αν θέλουμε να έχουμε φίλους, ας είμαστε εμείς πρώτα φίλοι.
Αν θέλουμε καλούς συναδέλφους, ας είμαστε εμείς πρώτα καλοί συνάδελφοι.
Αν θέλουμε να μην μας θυμώνουν οι άλλοι, ας μην θυμώνουμε εμείς πρώτα με τους άλλους.
Αν θέλουμε να μας συγχωρούνε, ας ζητάμε εμείς πρώτοι συγγνώμη.
Αν θέλουμε να μας χαμογελάνε, ας χαμογελάμε εμείς πρώτοι,
Αν θέλουμε να μας αγαπάνε, ας αγαπάμε εμείς πρώτοι... - Δώσε θάρρος στον χωριάτη, να σ' ανέβει στο κρεβάτι.
- Με τον άρχοντα, άρχοντας και με τον χωριάτη, χωριάτης.
- Με το μαλακό τα βόδια και με το άγριο τα άλογα.
- Έβαλε νερό στο κρασί του.
- Πάρε τον με το καλό, να τον πνίξεις.
Πάρε τον με το κακό, να σε πνίξει.
- Τύπος και υπογραμμός. (Πρότυπο συμπεριφοράς)
- Μην ενοχλείς την ενόχληση, πριν η ενόχληση σε ενοχλήσει. (Αγγλική παροιμία)
- Ο Όσιος Βήρυλλος (9ο αιώνας) ήταν γνωστός για την αγία ζωή του. Κάποτε τον ρώτησαν πως πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς στους κληρικούς που φημίζονται για την αγία ζωή τους και εκείνος τους απάντησε: ''Όπως και στη φωτιά. Πρέπει να στέκεστε, ούτε πολύ μακριά τους, ούτε πολύ κοντά τους. Το πρώτο το επιβάλλει το ψυχικό σας συμφέρον και το δεύτερο, ο σεβασμός και η ταπεινοφροσύνη''.